Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Zeii fotbalului au venit să se distreze la cea mai frumoasă finală de Mondial

Argentina, campioană mondială

Foto: Javier Garcia/ Shutterstock Editorial/ Profimedia

Am crezut că ultima dată când un zeu s-a distrat cu adevărat printre muritori a fost la Italia Novanta, când irealul Diego Armando Maradona plutea nopțile pe visele noastre, prin ecranele televizoarelor alb-negru, alături de Burruchaga, Caniggia și Goycochea. Am crezut că au fost ultimele nopți magice ale zeilor, notte magiche intonate de glasul tabagic al Giannei Nannini și de portativul ceresc al lui Pavarotti.

Atunci, Argentina a luat bătaie de la Germania dirijată de monstrul sacru Beckenbauer. După Italia 90, Maradona a căzut, zeii au devenit mici.

Azi, pentru a doua oară, zeii fotbalului au venit să se distreze la cea mai frumoasă finală de Mondial!

Adulat deja ca unică divinitate de pe teren, Messi nu e doar un jucător, ci o legendă în viață, apărută pe stadion din lumea neverosimilă a magiei albe și a viselor de 90 de minute. Le-a turnat plumb în ghete francezilor în prima repriză și le-a făcut mucii-hățuri în prelungiri - cum țipau extaziați băieții mei de la scara blocului când Progresul Brăila le bătea pe Gloria Buzău și Oțelul Galați.

Messi e un Apollo al fotbalului, zeul luminii, dominant și strălucitor, care dă expresie rațiunii și așteptărilor rationale ale sufletului microbistic. Messi încarnează ideea de claritate și de distincție a unui fotbalist rasat, el este ordina interioară de pe teren, oferind încredere și armonie echipei cu sufletul celor din fața televizoarelor.

Mbappe a fost azi Franța, încâncenat ca un drac împelițat. A fost celălalt zeu: un Dionysos al fotbalului, contestatar al ordinii de pe teren și încrâncenat ca un daimon grec. Mbappe a încarnat divinitatea dionisiacă a microbiștilor care mizează pe surprize, a întruchipat iraționalul, total neașteptatul, dezlănțuiriea tinereții și explozia de șoc.

Zeul Apollo Messi a învins însă, cu experiență, rațiune și strălucire divină, așa cum poate mulți dintre noi am și sperat, alături de apolinicul Papă Francisc, care și el a tremurat și s-a bucurat ca un copil pentru Argentina lui, în fața unui ecran de televizor din Vatican.

Ca și atunci, în urmă cu mulți ani, când fotbalul era a doua noastră religie ca români, și acum aproape că îmi vine să poștesc o țigară jos, la scară, cu băieții, cum făceam pe vremuri, când eram elev și România încă putea să bată Argentina cu 3-2...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu ma incanta figura de puscarias recidivist a acestui Messi. Mi se pare ca i se aduc prea multe laude. E doar un tip tacanit dupa fotbal si atat. Ce atata tevatura?!....Bine c-am scapat de el, ca a imbatranit. Sa mai vina si altii!...:))...
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    mi se pare ireal ca un jucator care a trisat si a fost dependet de cocaina (probabil foarte mult timp, dar prins abia de final de cariera) sa fie atat de omagiat de lume. maradona asta a fost. poti sa imi spui ce oameni admiri sa imi dau seama ce valori morale ai
    • Like 3
    • @ andrei
      Scuzati, dar nu mai e vorba despre Maradona aici; el apartine trecutului; un zeu càzut de pe piedestal din pàcate
      • Like 0
    • @ KapetanMavromati
      andrei andrei check icon
      ba tocmai ca se vorbeste si despre maradona
      • Like 1
  • Je suis Messi, spuse Lionel ! Don't cry for me Argentina, spuse Mbappé ! De ce a câstigat echipa albiceleste ? Nu numai pentru cà au fost cei mai buni, dar pentru cà au fost si cei care au meritat mai mult. Despre ce vorbim de fapt aici ? Despre faptul cà Argentina este o echipà nationalà de fotbalisti argentinieni, care a reprezentat tara numità Argentina. Si s'a confruntat cu o echipà care'si spun "les bleus", dar care de prin '98 incoace este de fapt pe trei sferturi o selectionata de mercenari din legiunea africanà. Farà supàrare si farà interpretàri rasiste và rog. Eu unul sincer m'as fi bucurat sà vàd Marocul in finalà si sà'si ia o revansà a coloniilor asupra lui "ancien empire". Dar la cum aratà echipa "tricolorà", ar fi fost mai degrabà un ràzboi fratricid. Asa cà sheikul Messi, proaspàt càftànit noul rege al fotbalului mondial, a rezolvat dilema...Hasta la victoria siempre !
    • Like 2
    • @ KapetanMavromati
      Haideti, domnilor, ca si pasiunea asta pentru fotbal e prea de tot. Mi-e si mila de bietii argentinieni ce innebuniti sunt de un sport pana la imbecilizare. Daca nu castigau acum, cadeau in depresie. Vai de capul lor!
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult