Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Zelenski, în turneu în Arabia Saudită: „Trupele noastre nu au plecat pe alte meleaguri. Noi nu ne angajăm în anexarea și jefuirea resurselor altor națiuni”

Volodimir Zelenski in Arabia Saudita

Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Volodimir Zelenski a pornit de ceva timp într-o campanie internațională [în persoană] ca să revitalizeze sprijinul pentru poporul ucrainean în fața invadatorilor ruși, la peste un an de când Vladimir Putin a declanșat războiul pe scară largă.

Aflat vineri în Arabia Saudită, la summitul Ligii Arabe din Jedahh, liderul de la Kiev a precizat că „ucrainenii nu au ales niciodată războiul”.

„Trupele noastre nu au plecat pe alte meleaguri. Noi nu ne angajăm în anexarea și jefuirea resurselor altor națiuni. Dar nu ne vom supune niciodată unor străini sau colonizatori. Acesta este motivul pentru care luptăm. Sunt sigur că veți înțelege principala noastră emoție, principalul apel pe care vreau să-l las la Jeddah, un apel nobil către voi toți pentru a ajuta la protejarea poporului nostru, inclusiv a comunității musulmane ucrainene”, a afirmat Zelenski.

De altfel, președintele ucrainean a călătorit împreună cu o delegație formată din tătari ucraineni din Crimeea, unde se află o comunitate musulmană. „Crimeea și tătarii ar trebui să rămână o parte integrantă a comunității musulmane din lume, dar peninsula a fost prima care a avut de suferit de pe urma ocupației rusești. Din nefericire, există unii în lume, și aici, printre voi, care închid ochii la aceste cazuri și anexări ilegale. Eu sunt aici pentru ca toată lumea să se uite sincer la ce se întâmplă, indiferent cât de mult încearcă rușii să influențeze percepțiile”, a continuat liderul ucrainean.

Zelenski a mai amintit și de cerealele care sunt cultivate în Ucraina și vândute în Orientul Mijlociu, subliniind că „chiar și atunci când războiul este aruncat în casa noastră, facem totul pentru ca locuințele altor oameni să supraviețuiască”.

„Am reușit să lansăm inițiativa privind cereale transportate pe Marea Neagră și să ridicăm blocada parțială impusă de Rusia prin forță asupra porturilor noastre. Acest lucru a stabilizat piețele alimentare și a ajutat multe, foarte multe, inclusiv națiunile din Liga Arabă”, a mai precizat Zelenski, care a ținut să transmită și că este sigur că niciunul dintre ceilalți lideri prezenți la summit nu ar lăsa o altă țară să le ia copiii, așa cum a făcut Rusia cu repatrierile forțate ale copiilor din estul Ucrainei, fără să lupte.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult