Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Zelenski, în turneu în Arabia Saudită: „Trupele noastre nu au plecat pe alte meleaguri. Noi nu ne angajăm în anexarea și jefuirea resurselor altor națiuni”

Volodimir Zelenski in Arabia Saudita

Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Volodimir Zelenski a pornit de ceva timp într-o campanie internațională [în persoană] ca să revitalizeze sprijinul pentru poporul ucrainean în fața invadatorilor ruși, la peste un an de când Vladimir Putin a declanșat războiul pe scară largă.

Aflat vineri în Arabia Saudită, la summitul Ligii Arabe din Jedahh, liderul de la Kiev a precizat că „ucrainenii nu au ales niciodată războiul”.

„Trupele noastre nu au plecat pe alte meleaguri. Noi nu ne angajăm în anexarea și jefuirea resurselor altor națiuni. Dar nu ne vom supune niciodată unor străini sau colonizatori. Acesta este motivul pentru care luptăm. Sunt sigur că veți înțelege principala noastră emoție, principalul apel pe care vreau să-l las la Jeddah, un apel nobil către voi toți pentru a ajuta la protejarea poporului nostru, inclusiv a comunității musulmane ucrainene”, a afirmat Zelenski.

De altfel, președintele ucrainean a călătorit împreună cu o delegație formată din tătari ucraineni din Crimeea, unde se află o comunitate musulmană. „Crimeea și tătarii ar trebui să rămână o parte integrantă a comunității musulmane din lume, dar peninsula a fost prima care a avut de suferit de pe urma ocupației rusești. Din nefericire, există unii în lume, și aici, printre voi, care închid ochii la aceste cazuri și anexări ilegale. Eu sunt aici pentru ca toată lumea să se uite sincer la ce se întâmplă, indiferent cât de mult încearcă rușii să influențeze percepțiile”, a continuat liderul ucrainean.

Zelenski a mai amintit și de cerealele care sunt cultivate în Ucraina și vândute în Orientul Mijlociu, subliniind că „chiar și atunci când războiul este aruncat în casa noastră, facem totul pentru ca locuințele altor oameni să supraviețuiască”.

„Am reușit să lansăm inițiativa privind cereale transportate pe Marea Neagră și să ridicăm blocada parțială impusă de Rusia prin forță asupra porturilor noastre. Acest lucru a stabilizat piețele alimentare și a ajutat multe, foarte multe, inclusiv națiunile din Liga Arabă”, a mai precizat Zelenski, care a ținut să transmită și că este sigur că niciunul dintre ceilalți lideri prezenți la summit nu ar lăsa o altă țară să le ia copiii, așa cum a făcut Rusia cu repatrierile forțate ale copiilor din estul Ucrainei, fără să lupte.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult