Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Zelenski, în turneu în Arabia Saudită: „Trupele noastre nu au plecat pe alte meleaguri. Noi nu ne angajăm în anexarea și jefuirea resurselor altor națiuni”

Volodimir Zelenski in Arabia Saudita

Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Volodimir Zelenski a pornit de ceva timp într-o campanie internațională [în persoană] ca să revitalizeze sprijinul pentru poporul ucrainean în fața invadatorilor ruși, la peste un an de când Vladimir Putin a declanșat războiul pe scară largă.

Aflat vineri în Arabia Saudită, la summitul Ligii Arabe din Jedahh, liderul de la Kiev a precizat că „ucrainenii nu au ales niciodată războiul”.

„Trupele noastre nu au plecat pe alte meleaguri. Noi nu ne angajăm în anexarea și jefuirea resurselor altor națiuni. Dar nu ne vom supune niciodată unor străini sau colonizatori. Acesta este motivul pentru care luptăm. Sunt sigur că veți înțelege principala noastră emoție, principalul apel pe care vreau să-l las la Jeddah, un apel nobil către voi toți pentru a ajuta la protejarea poporului nostru, inclusiv a comunității musulmane ucrainene”, a afirmat Zelenski.

De altfel, președintele ucrainean a călătorit împreună cu o delegație formată din tătari ucraineni din Crimeea, unde se află o comunitate musulmană. „Crimeea și tătarii ar trebui să rămână o parte integrantă a comunității musulmane din lume, dar peninsula a fost prima care a avut de suferit de pe urma ocupației rusești. Din nefericire, există unii în lume, și aici, printre voi, care închid ochii la aceste cazuri și anexări ilegale. Eu sunt aici pentru ca toată lumea să se uite sincer la ce se întâmplă, indiferent cât de mult încearcă rușii să influențeze percepțiile”, a continuat liderul ucrainean.

Zelenski a mai amintit și de cerealele care sunt cultivate în Ucraina și vândute în Orientul Mijlociu, subliniind că „chiar și atunci când războiul este aruncat în casa noastră, facem totul pentru ca locuințele altor oameni să supraviețuiască”.

„Am reușit să lansăm inițiativa privind cereale transportate pe Marea Neagră și să ridicăm blocada parțială impusă de Rusia prin forță asupra porturilor noastre. Acest lucru a stabilizat piețele alimentare și a ajutat multe, foarte multe, inclusiv națiunile din Liga Arabă”, a mai precizat Zelenski, care a ținut să transmită și că este sigur că niciunul dintre ceilalți lideri prezenți la summit nu ar lăsa o altă țară să le ia copiii, așa cum a făcut Rusia cu repatrierile forțate ale copiilor din estul Ucrainei, fără să lupte.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult