Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă la Istanbul împotriva președintelui Erdogan

Sute de mii de oameni au ieșit duminică în stradă la Istanbul, într-o manifestație care a marcat sfârșitul unui marș de 450 de kilometri pentru justiție, început pe data de 15 iunie la Ankara, scrie BBC.

Marșul a fost inițiat de liderul opoziției turce Kemal Kilicdaroglu, ca o formă de protest față de numeroasele arestări și abuzuri comise de regimul Erdogan, după tentativa eșuată de lovitură de stat de anul trecut.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • La noi un astfel de Marș pentru Justiție, de 450 km, ar însemna Cluj-București. Ar fi numai binevenită, căci de când PSD-ul a câștigat alegerile din 2016, justiția este în cădere liberă. A se vedea cazul Radu Mazăre.
    • Like 0
  • În sfârșit !! Era și timpul ! Aferin, CHP & HDP ! Totul a început de fapt acum 1 lună, în momentul în care Enis Berberoğlu, deputatul partidului de opoziție CHP a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru spionaj, deoarece oferise presei o înregistrare video: dovada că serviciul secret turc a trimis arme extremiștilor islamiști din Siria - aceeași acuzație în baza căreia și ziaristul Can Dündar a fost condamnat (și din pricina căreia se află acum în exil la Berlin).
    Iar președintele CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, a decis inițierea unui marș pentru justiție - de la Ankara la Istanbul.
    De la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2017, au intrat în închisoare zeci de mii de persoane (forțe de ordine, profesori, intelectuali, ziariști & firește, kurzi). Pe acest fond acțiunea CHP cu sloganul "Adalet" (dreptate) a fost eficientă - a mobilizat masele pentru că invocă o veche virtute musulmană, pe care Erdoğan nu mai o respectă de prea multă vreme... chiar și în rândurile adepților lui se observă nemulțumire. Iar de data aceasta, în contrast cu mișcarea improvizată Gezi din 2013, totul a fost bine organizat: în Maltepe, punctul final al marșului și locul de încarcerare al lui Berberoğlu, șeful CHP s-a pronunțat pentru dreptate, eliberarea tuturor închiși pe nedrept și readucerea constituției la forma anterioară referendumului din aprilie 2017. Forțele de ordine ale lui Erdoğan nu au intervenit, ar fi fost prea riscant, marșul este prea popular - și îi unește pe toți inamicii AKP: ceea ce nu s-a reușit în decenii, realizarea unei opoziții unite, va obține Erdoğan prin dictatura și măsurile sale de represiune.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult