Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Eu nu sunt incoruptibil. Am nevasta la primărie. Nu zic că nu mă simt cumva forțat să vin la miting”. Fără entuziasm, pesediștii mici din Teleorman vin la București să-și „susțină” Conducătorul

Alexandria

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Pregătirile pentru marele miting al PSD dau în clocot în Teleorman. Se fac ședințe, se pun la punct target-uri, se stabilesc mijloacele de transport, se aranjează punctele de întâlnire. Pentru că, nu-i așa, Teleormanul trebuie să fie fruntea, în contextul în care mitingul are ca scop susținerea unor oameni veniți din județul Conducătorului. De când s-a anunțat evenimentul, toți membrii PSD din județ sunt agitați. Ei vor ca totul să decurgă perfect, așa că au purtat discuții cu fiecare dintre cunoscuți, legate de ceea ce trebuie să spună în fața camerelor de luat vederi, astfel încât nimeni să nu mai poată acuza acest județ de faptul că este format din analfabeți și asistați social. Chiar astăzi a avut loc o ședință a organizației locale PSD din Alexandria, în cadrul căreia s-au stabilit detaliile privitoare la numărul participanților și la atitudinea lor publică. 

Însă, ca să fie totul foarte clar, președintele PSD Teleorman, Adrian Gâdea, ne-a declarat deschis că nimeni nu este forțat să participe la miting și că oamenii care vor participa fac asta din tot sufletul lor: „N-am stabilit clar un număr de participanți din Teleorman, dar eu garantez că vor fi foarte mulți. Eu zic că vor fi peste 10.000 de oameni. Și nu exagerez cu nimic. Foarte mulți mi-au spus mie personal că își doresc să vină la mitingul ăsta. Nu li se asigură transportul, nu va fi vorba de autocare, pentru că, mergând de bunăvoie, ei vor folosi autoturismele personale. Partidul nu le asigură nimic. Vin din convingere.”

Frapați de numărul mare de participanți anunțați, am încercat să aflăm, totuși, dacă vorbim aici realmente despre convingere sau despre aplicarea unor mijloace de a-i determina pe oameni să piardă o zi pe drumuri, pentru a striga în numele unor idei impuse de partid. Și astfel am discutat cu câțiva dintre cei care vor merge sâmbătă la București. Niciunul dintre cei întrebați nu ne-a putut da un principiu pentru care va striga. Liviu, de pildă, a mărturisit că pentru el, drumul la București e un prilej de a schimba peisajul: „Eu nu sunt incoruptibil. Am nevasta la primărie. Nu zic că nu mă simt cumva forțat. Dar dacă vreți un răspuns foarte sincer, eu vă zic că mă duc ca să mai văd Bucureștiul. N-am mai fost plecat de o vreme. Mă mai întâlnesc cu colegii de partid din alte localități. Și așa nu prea am timp să-i văd. Și mergem și noi la o bere...” 

Gabi, însă, spune că are un cu totul alt motiv de a se prezenta la miting: „Eu mă duc să vorbesc cu șefu (n.r. – Liviu Dragnea). Sincer să fiu, nu mă interesează mitingul sau protestul ăsta, ce e el, dar vreau să am o discuție cu șefu despre ce se întâmplă în organizație. E debandadă totală la noi. Numai vorbe aruncate aiurea. Era mai bine când era el în Teleorman, ne mai ținea în frâu. Acum n-are cine... ”

Din Alexandria, reședința județului Teleorman, vor participa la miting minim 4000 de persoane. Cei care sunt angajați în primărie și-au pus deja autoturismele personale la dispoziția celorlalți membri de partid. Ei trebuie să pozeze cel mai bine la București, pentru că dacă vreun șef va fi nemulțumit, vor apărea și consecințe. Așa că oamenii se pregătesc. Unora nu le convine că trebuie să piardă timp și combustibil pentru partid. Dar toți știu că, până la urmă, partidul cere și sacrificii. Și n-ar fi frumos și nici prudent să trateze cu rezerve directivele de la Centru.

Din Videle nu se știe câți vor pleca la protest. Întâmplarea face ca pe data de 9 iunie să se desfășoare acolo Ziua Orașului. Așa că primarul Nicolae Bădănoiu ne-a mărturisit că el nu are nicio normă de participare la miting și că va fi extrem de ocupat cu pregătirea evenimentului, astfel încât nu are timp de organizat și proteste. Dar le dă mână liberă membrilor din organizația de partid pe care o conduce să plece la București, dacă vor.

Desigur, Teleormanul va fi foarte bine reprezentat la mitingul din 9 iunie. Cei mai mulți iau participarea ca pe o responsabilitate de serviciu, iar alții ca pe o promisiune că partidul se va revanșa. Și totuși, pe stradă, se aud voci care spun un mare adevăr: „Cum să nu se ducă? O să piardă locul de muncă dacă nu se supun partidului. Și ei știu că nimeni nu-i va ajuta, dacă asta s-ar întâmpla. Dar Teleormanul nu e pesedist decât la suprafață. În adâncul lor, cei mai mulți își doresc ca lucrurile să se schimbe și le silă de comunismele astea. Numai că, vedeți dumneavoastră, aici nu există speranță. Omenii ăștia vor să știe că există alternativă. Așa, ei nu cred în nimeni. Și singuri nu pot să lupte. Dar dacă le dai o speranță, ei nu mai au nevoie să plece la mitinguri organizate de partid. Dacă le dai o speranță, tot platoul din fața Casei de Cultură ar fi plin ca la un concert Michael Jackson… ”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Flo check icon
  Doar baietii se pricep la convocat " minerii"......Ma intreb de ce e nevoie sa ii cheme .....; daca aveau ceva de spus trebuiau sa se adune fara convocarea liderului......asa e doar o convocare politica.
  • Like 0
 • Tare aș fi curios să văd ce consecințe ar avea asupra mitingului o condamnare a lui Dragnea la termenul de vineri. Slăbirea poziției sale, în urmă unei condamnări, ar da curaj unor lideri locali să lase baltă mascarada? Riscul folosirii unor metode ilegale de aducere a oamenilor la miting (racolarea participanților sub diverse amenințări, obligarea diverselor firme să asigure transportul gratuit, etc), în condițiile în care Dragnea nu ar mai oferi o certitudine în asigurarea imunității în fața legii, i-ar determina pe organizatorii din teritoriu să lase totul baltă? Ca să aflu răspunsul la aceste întrebări ar trebui ca Dragnea să fie condamnat, ceea ce ii doresc din inimă.
  • Like 1
  • @ Florian Nicolaescu
   Eu ii doar ii urez: la multi ani!
   • Like 0
  • @ Iron Spike
   Și eu ii urez la mulți ani. Cu executare.
   • Like 0
  • @ Florian Nicolaescu
   Mai are și Pavlov un cuvînt de zis aici. ;)
   • Like 0
 • Rămîne de văzut va semăna mitingul ăsta cu ultimul al lui Ceaușescu. Eu sper că da, dar mă tem că nu.
  • Like 1
 • http://www.mitingcujapca.ro/exemple.htm
  • Like 0
 • Al Lui Al Lui check icon
  Parafrazandu-l pe Tariceanu, pot spune ca manifestarile organizate fortat de sustinere a propriului guvern, sunt caracteristice regimurilor totalitare ! Ori....poate regimurilor politice care incep sa se "clatine". Expica-ne mata, nea Tari, doar esti expert in "pisicologie"
  • Like 4


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult