Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Zewa și Organizația Salvați Copiii România investesc în lucrări de reabilitare la Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal Oltenița

Spitalului Municipal Oltenița

Prea des vedem, pe rețelele sociale, imagini din spitale cu pereți căzuți, mucegai, gândaci, iar de curățenie și consumabile în grupurile sanitare nici nu mai încape vorbă. Sunt ani întregi de când unele spitale românești nu au primit nici măcar o vopsea pe pereți, darămite vreo investiție sau lucrare amplă de modernizare. Nu sunt bani, dau nepăsătoare din umeri autoritățile.

Săpun lichid, apă caldă, hârtie igienică, șervețele de șters mâinile, gresie și faianță într-o baie strălucind de curățenie. Dotări minime, de bun simț, care din păcate lipsesc cu anii din grupurile sanitare în cele mai multe spitalele noastre. Cu atât mai mult în cele de pediatrie, unde echiparea și întreținerea corespunzătoare a toaletelor reprezintă o investiție în sănătatea și viitorul copiilor noștri și ar trebui tratată ca atare de către toți cei implicați.

Renovarea și modernizarea grupurilor sanitare din spitalele din România reprezintă o inițiativă esențială pentru prevenirea infecțiilor și a altor boli intraspitalicești. Această acțiune nu numai că îmbunătățește condițiile de igienă și confort pentru pacienți, cu beneficii în ceea ce privește starea lor de sănătate fizică și mentală, cât și în recuperarea mai rapidă, ci are și un impact semnificativ asupra sănătății publice și a eficienței sistemului de sănătate în ansamblu. Grupurile sanitare modernizate echipate cu facilități de igienă încurajează pacienții, personalul medical și vizitatorii să respecte regulile stricte de igienă, cum ar fi spălatul pe mâini, reducând astfel răspândirea germenilor.

Conform unui raport al Centrului European al Bolilor Transmisibile, Uniunea Europeană înregistrează anual aproximativ 3 milioane de cazuri de infecții asociate îngrijirilor medicale, cu peste 50.000 de decese asociate. În România, situația este alarmantă, deoarece multe astfel de cazuri nu sunt raportate de spitale. Diferența față de Statele Unite este notabilă, unde spitalele care raportează infecții nosocomiale sunt recompensate pentru spiritul civic, în timp ce în România acestea sunt sancționate. Acest lucru determină multe spitale din România să evite raportarea cazurilor. Cu precădere, copiii, mai ales cei născuți prematur, sunt expuși unui risc crescut de a contracta infecții sau boli în astfel de medii. Astfel că modernizarea și renovarea spitalelor devin esențiale pentru a proteja sănătatea acestor copii vulnerabili și pentru a îmbunătăți sistemul de sănătate în general.

În România există 12 spitale de pediatrie, 118 secții și 112 compartimente specializate în pediatrie. Multe dintre acestea nu au condiții conform normelor europene, nu au suficiente băi sau nu au fost modernizate de la înființarea lor. Mediul din spital trebuie să fie sigur și confortabil, astfel încât părinții și copiii să nu fie expuși unor noi traume pe durata spitalizării. În acest context, starea infrastructurii sistemului de sănătate din România necesită o atenție deosebită și implicarea atât a autorităților, cât și a societății civile.

Iulia Pascu, Brand Manager Consumer Tissue South East Europe în cadrul Essity (deținătorul mărcii Zewa): „Este un pas major către crearea unui mediu mai sănătos și confortabil pentru micii pacienți și familiile lor”

Într-un efort hotărât de a sprijini sănătatea copiilor din România, Zewa anunță o colaborare esențială cu Organizația Salvați Copiii România pentru a transforma realitatea spitalelor de pediatrie din întreaga țară. Un prim pas important în această direcție este proiectul de renovare ce se desfășoară în prezent la Spitalul Municipal din Oltenița, unitate medicală care deservește o comunitate de peste 100.000 de oameni. Aici, secția de pediatrie va suferi o transformare semnificativă prin modernizarea grupurilor sanitare, aducând în prim-plan standardele moderne de igienă și confort.

„Colaborarea cu Organizația Salvați Copiii România reflectă angajamentul nostru profund față de responsabilitatea socială, nu doar ca strategie, ci ca manifestare a dorinței de a contribui la un viitor mai bun. Când ne gândim la prezența unui brand în societate, este tentant să ne concentrăm asupra produselor, serviciilor și a performanței financiare. Cu toate acestea, considerăm că esența unui brand se află în relațiile pe care le construiește și în impactul pe care îl are asupra comunității. Renovarea grupurilor sanitare din secția de pediatrie a Spitalului Municipal Oltenița reprezintă un exemplu palpabil al modului în care ne onorăm angajamentele. Vrem să le mulțumim tuturor celor care au ales produsele Zewa în perioada campaniei. Prin simplul act de achiziție au luat decizia conștientă de a se implica direct în susținerea unui viitor mai luminos pentru copiii din România”, spune Iulia Pascu, Brand Manager Consumer Tissue South East Europe în cadrul Essity (deținătorul mărcii Zewa).

Zewa vine cu o contribuție considerabilă la această inițiativă, oferind 1% din valoarea vânzărilor realizate în perioada 15 mai - 15 iulie 2023 pentru îmbunătățirea infrastructurii medicale. Investiția totală se ridică la 50.000 de euro. Această acțiune nu reprezintă doar o donație, ci și o manifestare concretă a angajamentului Zewa pentru promovarea igienei și sănătății prin soluții inovatoare și de înaltă calitate.

Concret, 10 grupuri sanitare dedicate pacienților din secția de Pediatrie a Spitalului Municipal Oltenița urmează să fie renovate. Lucrările de modernizare au debutat în luna septembrie, iar conform estimărilor, vor fi finalizate la începutul lunii noiembrie. De ele vor beneficia miile de copii ce ajung la acest spital. În fiecare lună, la camera de gardă și în ambulatoriul Spitalului Municipal Oltenița, județul Călărași, una dintre marile unități medicale ce oferă servicii medicale pentru regiune, sosesc aproximativ 1.000 de copii, în timp ce alți 120 sunt internați pentru tratamente de durată în cadrul Secției de Pediatrie. Secția are 30 de paturi, iar neonatologia dispune de alte 15 paturi. Pentru copii, dar și pentru părinții lor, este vital ca secția de pediatrie să ofere condiții optime și un mediu de îngrijire corespunzător.

„Ne-am asumat un angajament ferm de a contribui la îmbunătățirea condițiilor din spitalele de pediatrie și suntem entuziasmați să vedem că publicul împărtășește aceeași viziune cu noi. În parteneriat cu Organizația Salvați Copiii România și prin direcționarea a 1% din vânzările noastre din perioada promoției, planificăm să aducem transformări esențiale secției de pediatrie de la Spitalul Municipal Oltenița. Este un pas major către crearea unui mediu mai sănătos și confortabil pentru micii pacienți și familiile lor”, a declarat Iulia Pascu, Brand Manager Consumer Tissue South East Europe în cadrul Essity.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii: „Investiția în reabilitarea și dotarea secțiilor și spitalelor de pediatrie este o prioritate pentru Salvați Copiii România”

Modernizarea și dotarea spitalelor, în special a secțiilor de pediatrie, poate îmbunătăți calitatea serviciilor medicale, asigurând un mediu sigur și igienic, contribuind astfel la recuperarea mai rapidă a copiilor și la reducerea numărului de cazuri de infecții nosocomiale.

„Calitatea serviciilor medicale depinde, într-o mare măsură, de tehnologiile medicale disponibile în spital, de performanța și eficiența acestora, dar în același timp și de existența unor condiții care să nu pună în pericol pacientul prin infectare cu alte infecții pe timpul spitalizării. În acest context, modernizare și dotarea spitalelor poate contribui la creșterea calității servicilor medicale și oferirea unui spațiu care să le ofere pacienților siguranță și protecție. Copiii, în mod special cei născuți prematur, reprezintă o categorie specială, cu un potențial mai mare de expunere la infecții sau diferite boli care se pot transmite ușor, din aceste cauze spitalele trebuie să fie renovate și modernizate. Renovările în cadrul secțiilor de pediatrie pot avea un impact semnificativ asupra recuperării copiilor prin crearea unui mediu mai plăcut, mai confortabil și mai funcțional. De asemenea, grupurile sanitare curate și igienice din spitalele de pediatrie sunt esențiale pentru reducerea infecțiilor nosocomiale - infecții dobândite în spital - și pentru menținerea sănătății copiilor și a personalului medical. Toate acestea pot reduce stresul, promova confortul și contribui la un proces de recuperare mai eficient și mai pozitiv pentru copii și familiile lor”, punctează Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii.

Afecțiunile aparatului respirator rămân o cauză majoră de deces în rândul copiilor cu vârste cuprinse între zero și patru ani, după problemele din perioada perinatală. Conform celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică pentru anul 2021, din totalul de 1.233 de decese înregistrate la copiii sub vârsta de 4 ani, 287 au fost cauzate de afecțiuni respiratorii, 379 au fost asociate cu afecțiuni din perioada perinatală, în timp ce 277 de decese au fost determinate fie de malformații și anomalii cromozomiale, fie de leziuni traumatice sau otrăviri.

"Investiția în reabilitarea și dotarea secțiilor și spitalelor de pediatrie este o prioritate pentru Salvați Copiii România, mai ales că rezultatele se cuantifică direct într-un act medical cât mai eficient și în sănătatea copiilor noștri. Disparitățile sociale care există în România nu trebuie să se reflecte și în starea sistemului sanitar, pentru că drepturile la viață, la sănătate și la tratament medical de calitate sunt, în mod imperios, egale pentru toți copiii”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii.

Ion Cîmpeanu, Managerul Spitalului Municipal Oltenița: În Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal Oltenița nu a avut loc nicio investiție sau lucrare de modernizare, ori reparații capitale, de cel puțin 15 ani

„Suntem conștienți de responsabilitatea enormă pe care o avem în fața comunității noastre. Fiecare zi aduce noi provocări în oferirea serviciilor medicale, mai ales atunci când ne gândim la copiii care trec pragul spitalului nostru. Parteneriatul cu Zewa și Organizația Salvați Copiii România ne oferă o șansă reală de a îmbunătăți condițiile în care ne îngrijim de sănătatea lor. Este o mărturie a faptului că, atunci când comunitatea și sectorul privat colaborează, putem atinge standarde mai înalte și putem asigura un viitor mai bun pentru cei mici”, a declarat Ion Cîmpeanu, Managerul Spitalului Municipal Oltenița.

Inițiativa este cu atât mai importantă cu cât în Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal Oltenița nu a avut loc „nicio investiție sau lucrare de modernizare, ori reparații capitale, de cel puțin 15 ani, nici nu a fost obiectul vreunui proiect cu finanțare externă”, spune managerul Spitalului Oltenița.

„În această secție au avut loc doar lucrări de întreținere sau reparații curente punctuale, igienizări de suprafețe și dotări cu echipamente și aparatură medicală specifice structurii.

Cu ocazia proiectului pe care îl vom implementa împreună ne-am propus să demarăm un program de reabilitare și reparații capitale a întregului etaj, la finalul acestui an și în prima jumătate a anului 2024”, a punctat Ion Cîmpeanu.

Prin programul de dotare și reabilitare a maternităților, secțiilor de terapie intensivă neonatală și de pediatrie, derulat de Salvați Copiii România, echipamente medicale performante au ajuns la 107 unități medicale din toate județele țării, investind peste 8.900.000 de euro.

Parteneriatul dintre Zewa și Organizația Salvați Copiii nu doar schimbă aspectul fizic al spitalelor, ci aduce speranță și siguranță în viețile copiilor și ale familiilor lor. Este o experiență care subliniază importanța comunității și ne reamintește că, împreună, putem crea un viitor mai sănătos și mai sigur pentru copiii noștri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult