Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Există o peșteră a lui Ali Baba plină cu aur la BNR?” Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale: „O cămară”

Tezaur BNR

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Economistul Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului BNR, a fost întrebat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre rezerva de aur României. „Există o peșteră a lui Ali Baba plină de aur la BNR?” 

BNR administrează rezerva valutară a țării. Avem vreo 103 tone de aur, care sunt administrate de Banca Națională, avem și vreo 60 și ceva de miliarde de euro care sunt administrate tot de Banca Națională, dar ce caracteristică au aceste active este că ele sunt acolo pentru că avem grijă de ele”, a spus Rădulescu.

Cea mai mare parte a aurului, în jur de 60 de tone, se află la Londra, dar o parte din el este și la București, într-o încăpere a BNR. „E o cămară, nu o peșteră”, a spus Rădulescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    bogăția unei țări sunt oamenii morali. raportarea la un metal din tabelul elementelor ne arată fotografia de înaltă rezoluție: omenirea nu poate deveni umanitate prea curând. timpul istoric: antic, barbar, primitiv și hiperipocrit. graseiăm sclifosit cultură și educație și habar n-avem cum ar trebui să fim. embosăm generațiile ce vin cu aceleași tare și boli și schizoidii și bârfim timpul probabil în așteptarea pensiei și morții. ne doare-n cur de umanitatea ce-o amânăm. așteptând pensul s-ar putea să vedem ce urmași am făurit: mai răi, mai sălbatici (noii barbari), și în locul pensiei să primim de la ei eutanasia la cerere iar mai apoi implicită. cum România este o țară mică (pentru că este condusă de oameni mici), mereu pe modul indigo, mereu cu o clasă conducătoare lașă și trădătoare, cleptomană isteric, incapabilă de-a percepe măcar ideea de principiu, mereu doritoare foarte de-a copia bășinile celor mari și puternici + lustruit ciubotele, n-avem cum a ne sustrage acestei dizgrațioase sinucideri a civilizatei lumi (pretins)amorale. o vom urma potrivit tratatelor semnate. ca oile... deși am fost oameni. am fost?
    • Like 0
  • RazvanP check icon
    Nu, "peștera cu aurul României" e la Londra! :D
    Pentru că n-am învățat nimic de la povestea cu tezaurul!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult