Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Economistul Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, anunță că România ajunge la scadență: „Dragostea este lumina vieții, căsătoria este plata luminii. Nu există masă gratis. Vine un moment în care orice facem trebuie plătit”

Eugen Rădulescu

„De fiecare dată, în prag de alegeri, deficitul bugetar al României creşte. Creşte şi creşte mult”, a declarat economistul Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Potrivit lui, acest lucru nu se întâmplă „nicăieri în lumea civilizată”. 

„Nicăieri nu întâmpini, în an electoral, o explozie a cheltuielilor bugetare. Se produc mici derapaje, se produc mici alunecări, dar nu derapaje de această amploare, cum se întâmplă la noi de fiecare dată. Şi întrebarea pe care mi-am pus-o este: de ce? Păi cred că răspunsul este: lipsa de cultură economică a electoratului, până la urmă, care nu realizează cât de serioasă este situaţia la care putem ajunge ca urmare a derapajelor fiscale din anii electorali şi această situaţie îi face pe politicieni să fie foarte generoşi”, a spus Eugen Rădulescu.

El  crede că societatea civilă „ar trebui să aibă o reacţie mai promptă şi mai puternică” în faţa acestei realităţi. „Sunt un număr de economiști, câțiva economiști pe care îi știu și eu, pe unii dintre ei care spun lucrul ăsta, dar nu prea. Nu prea are audiență nimeni care spune că băi, treziți-vă, nu banii nu pică din cer anul ăsta. Lăsăm impresia că pică anul viitor. Se întâmplă așa cum vă spusesem înainte de a începe emisiunea. Și a zis, că să o spunem și pentru public, hai să spunem, haideți să spunem ce este dragostea. Dragostea este lumina vieții. Ce este căsătoria? Căsătoria este plata luminii. Nu există masă gratis. Vine un moment în care orice facem trebuie plătit. Deci acum”, a mai spus economistul Eugen Rădulescu la Digi24.

El a atras atenția că de la anul va trebui să începem să plătim. „Din 2025 începem să plătim. Întrebarea care se pune este .dacă vom reuşi să o facem într-o manieră onorabilă? Ce înseamnă o manieră onorabilă? Să avem o scădere de deficit care să fie crezută de pieţe fără să bulverseze economia, asta este marea problemă”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cam nefericite figurile de stil. Lumina vieții, dragoste, căsătorie, plata luminii și masa gratis... o varză materialist dialectică.
    În loc să spună, bă, fraierilor, nu contează cu cine votați acum că de la anu’ oricum o să plătiți taxa pe prostia pe care ați făcut-o la toate alegerile anterioare. Așa că mai puțin metaforic vorbind, puneți mâna pe sulă și adăugați vreo două-trei găuri ca să strâmtați cureaua care ține nădragii pe voi!
    • Like 0
  • RazvanP check icon
    Până la a reforma statul poate reușim cândva să reformăm și B"NR"-ul...
    • Like 0
  • RD check icon
    Aș fi curios care sunt instrumentele eficiente ale electoratului pentru a responsabiliza politicienii…există? Cum pot fi folosite? Cum poate fi sancționat un politician care cheltuiește banii publici în interes personal?
    • Like 0
  • Problema apare din faptul că politicienii nu dau din banii lor, ci din banii statului. Ei fac împrumuturi în numele statului, amanetînd viitorul fără nici un fel de răspundere.
    • Like 1
    • @ rechiriac
      Mihai check icon
      Dau din banii noștri, nu există banii statului.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult