Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Faceți din proști conducători și vă întrebați de unde apare dezastrul”. La 34 de ani de la Revoluție, România a ajuns din nou pe mâna „codoilor”

microfoane

Motto: ”Faceți din proști conducători și vă întrebați de unde apare dezastrul”. ( Sir Winston Churchill)

Cuvântul „codoi” a fost folosit ca poreclă pentru Elena Ceaușescu, inspirată de pronunția literală a formulei chimice a bioxidului de carbon, CO₂.

Această poreclă a fost o sursă de umor pentru poporul român, atât în perioada ceaușistă, cât și după 1989. Codoi este expresia clară a analfabetismului în toate formele lui, îmbrăcat cu un morman de diplome obținute de la diverse chioșcuri universitare, fără niciun fundament în planul învățării. Elena Ceaușescu era ”academician doctor inginer” și chiar ”savant de renume mondial”, dar în realitate era o formă de impostură intelectuală cronică, fiind sursă de anecdote, bancuri și glume.

 La 34 de ani de la vremurile reseriste, fenomenul (da, este un fenomen) codoi s-a permanentizat cu o și mai mare vehemență, cauza principală fiind prăbușirea învățământului superior. Și sistemul clientelar din administrația publică a contribuit din plin la promovarea codoilor. Și ficțiunea, aranjamentul, înscenarea concursurilor de la stat au accelerat ascensiunea codoilor. Învățămâtul superior particular, principala fabrică de codoi, nu s-a ridicat niciodată la niveluri academice cât de cât acceptabile, preferând să încaseze banul și să livreze diploma. Învățământul superior de stat, din dorința de a atrage cât mai mulți studenți, pentru a-și păstra catedrele intacte, a lăsat garda jos, atât de jos, încât a devenit și el, la rândul lui, o fabrică de codoi. Zicala ”ai carte, ai parte” a căpătat accente comice, fiind substituită cu ”ai diplomă (indiferent de unde), ai parte”.

Inspirația pentru acest articol mi-a fost dată de Raportul întocmit de echipa de voluntari ”Integritate pe Bune” care cuprinde analiza CV-urilor a 50 de politicieni și membri ai administrației publice aflați în vârful piramidei apărării, siguranței naționale și luptei împotriva corupției. Cele 50 de persoane analizate au în total 56 de diplome de licență, 36 de master și ”doar” 16 de doctorat. Un fapt foarte interesant: 28 din aceste diplome sunt obținute la o ”fabrică” de diplome sau prezintă suspiciuni (cum ar fi potențiale plagiate). Foarte relevante sunt golurile din CV-uri: 24 de persoane au sincope de la 1 an, până la 18 ani. Conform aceluiași Raport, 24 de subiecți însumează 93 de diplome de securitate obținute la diverse instituții: Colegiul Național de Apărare/Securitate, Academia Națională de Informații (SRI), Universitatea Națională de Apărare, Colegiul Național de Afaceri Interne, Institutul Diplomatic Român, Studii în străinătate. Din eșantionul analizat, 15 subiecți au trecute în CV salturi profesionale greu de explicat, însumând 55 de promovări.

Electoratul poate sesiza foarte ușor dacă candidații fac parte din grupa codoilor, un simplu zoom asupra CV-urilor poate scoate la lumina ”isprăvile școlare” ale acestora. Vrem să ne trimitem copiii la școli bune, chiar afară, le plătim și meditații cu bani grei, dar când mergem la vot preferăm să votăm toți codoii. Ușurința cu care mare parte din electorat oferă ”laicuri” unor candidați cu trecut școlar dubios sau care au păcălit școala ne-a adus în această situație contradictorie. Ne place să avem copii știutori de carte, dar când mergem la vot, le dăm votul celor certați cu școala.

Chiar dacă nu ne convine, trebuie să recunoaștem că în prezent cheile țării au ajuns, din nou, pe mâna codoilor, propulsați ”rachetă” în funcții publice, ducând coeficientul de ridicol la cote nemaiîntâlnite și siluind grav meritocrația. Suntem o națiune rezilientă, dacă am acceptat ca acești codoi să ia decizii pentru noi, mulți dintre ei fiind, de fapt, la primul loc de muncă. Un lucru este clar, ei, codoii ajunși în funcții de conducere, trebuie să ne rezolve problemele cu care ne confruntăm.

Cred că este benefic să lămuresc faptul că aceste rânduri se adresează în exclusivitate imposturii din sistemul universitar, descurcăreților, codoilor, care si-au făcut rost de diplome, după ce au virat banul la secretariatul universității. Nu se referă la cei care s-au străduit, indiferent de vârstă, să învețe pe bune și să promoveze în carieră.

Din păcate impostura academică, generată de ascensiunea codoilor, acești comici vestiți ai deținătorilor de diplome universitare, a cuprins aproape toate structurile din administrația publică. Aici numirile politice au mărit gradul de iritare al celor care au învățat carte pe bune, fiind foarte deranjați când le-a venit un codoi șef, evident, numit politic. În aceste structuri putem întâlni persoane care au făcut rost de diplome (ar fi penibil să spun că au absolvit) la vârste trecute de prima tinerețe, doar pentru a ocupa diferite posturi cu dedicație, remunerate din plin cu câte o pavlovă salarială. Și astfel s-au trezit porecliți ”director financiar”, ”director economic”, ”director tehnic”, funcții la care nu ar fi aspirat vreodată într-o Românie normală. Aceste numiri au desfigurat orice noțiune de competență, iar cei unși în astfel de funcții au devenit o curiozitate a reușitei în viață. După fiecare diplomă primită, deținătorii, deși le e teamă de coala albă de hârtie dacă trebuie să scrie ceva pe ea, au pretins locuri mai în față, căci doar au studii (sic!). Grav este faptul că această practică nu este ceva izolat, ci este chiar endemică. Și toate acestea se întâmplă numai și numai sub oblăduirea politicienilor, care au îngropat orice formă de competiție bazată pe merit. Mare parte din instituțiile statului piratate de codoi au devenit ineficiente și foarte costisitoare.

Astfel că cei care au intrat la o căzătură de facultate, pe bază de tabel nominal, și-au obținut diplomele mai ușor ca ridicarea unei adeverințe de la Asociația de Proprietari. Aceste facultăți au dat cu trafaletul peste tot ce mai însemna învățământ superior acceptabil. Diplomele eliberate în aceste condiții, ca de la un bufet suedez, nu sunt decât un machiaj, o pojghiță sub care nu se află mai nimic, totul fiind un ”bullshit” universitar. Diploma este elementul pirotehnic care lansează codoii pe orbita succesului, zappând printre posturile de la stat, evident cu propteaua politică corespunzătoare.

E greu de spus ce se poate face pentru atenuarea tendinței potrivnice științei de carte, în condițiile în care suntem pe ultimul loc în Europa la consumul de carte. Ascensiunea virală a codoilor, care sunt o consecință a deșcolarizării, pune în pericol mitul școlii ”pe bune” și taie și elanul celor care cred că ”ai carte (pe bune!), ai parte”. Sistemul instaurat de politicieni a devenit descurajant pentru tinerii care vor să trăiască într-o țară meritocratică. Poate un refresh al întregului sistem de învățământ va duce revalorizarea acestuia și urcarea lui pe podium, acolo unde-i este locul. Dar și abolirea nepotismului de la stat poate aduce meritocrația pe același podium cu știința de carte.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Este un întreg sistem în spate care împinge în față astfel de indivizi care dacă ajung într-o poziție cheie, vor fi păpușați iar cei din umbră nu riscă nimic. Altfel nu se explică cum de avem asemenea candidați care au mari deficiențe când vine vorba de funcția respectivă.
    • Like 1
  • Daniel00 check icon
    Spune-ti ca "E greu de spus ce se poate face"; insa e usor de spus si greu de facut. Solutia, de fapt singura solutie e ca fiecare dintre noi acolo unde suntem sa fim cat mai morali respectand legea morala - care fie vorba nu e a lui Moise ci a lui Dumnezeu - mai ales cand acest popor se declara crestin "de peste 2000 de ani". Stiu ca unora n-o sa le convina solutia asta... cu Dumnezeu, dar alta nu exista. Ceea ce se intampla acum la noi, dar si in lume, este consecinta fireasca a eliminarii din scoala si din viata noastra pana si a ideii de Dumnezeu, iar omul este astfel "obligat" sa se descurce singur. Ce face el singur? Se vede peste tot...
    • Like 1
    • @ Daniel00
      Francisc check icon
      Eu știu o vorbă din popor, domnule Danieloo: Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă...

      Partea proastă a situației din România (și nu numai!) este că „legea morală” despre care aduceți vorbire nu este prea populară. Sunt atât de mulți indivizi în societate care nu dau doi bani pe morala creștină...
      • Like 3
    • @ Francisc
      Daniel00 check icon
      In prima parte a raspunsului cred ca vati referit la faptul ca Dumnezeu ne-a dat Legea morala, dar nu ne-a bagat-O si in "traista" sufletului nostru; "operatie" pe care ar trebui s-o faca fiecare de buna voie... daca vrea sa traiasca - bine. Pai daca nu Legea, cine altcineva sa te invete "ce e bine" si "ce e rau" in viata?
      Cat despre partea a 2-a a raspunsului, asa este. Aproape nimeni astazi nu mai da 2 bani pe morala si pe Dumnezeu ca si instanta suprema... si in consecinta fiecare vrea sa traiasca dupa capul lui, cu care "judeca" ce e bine si ce e rau doar pentru el. De restul nici nu-i mai intereseaza? Si atunci: minciuna, inselatoria, crima; devin lege... daca vrei sa te "descurci" si sa traiesti "bine" in ziua de astazi. Ce educatie? Ce societate? Ce drepturi?... Cine? Dar Cineva a zis: Sa nu minti! Sa nu inseli! Sa nu ucizi! ... Iar ei se intreaba, cine a zis maa?
      • Like 0
  • IOAN check icon
    Domnule Bacanu, meritocratia este singurul principiu care este urat de 80% din populatie deoarece acelasi procent din populatie nu se poate ridica la nivelul cerintelor ei. Intr-o tara in care pana mai ieri singurul criteriu recunoscut care te plasa in randul meritocratilor era faptul ca nu erai pe lista afisata a restantierilor la utilitati nu puteti avea asteptari ca altcineva decat cei cu un IQ dintr-o singura cifra, deseori sub 5, sa isi asume participarea la viata politica. Pentru ca, esential pentru crearea unui politician roman de succes, este ca el sa aiba doar acele abilitati care il pot ajuta sa evite intalnirea cu vreunul din restul de 20% de alegatori romani.
    • Like 3
  • "Sistemul instaurat de politicieni a devenit descurajant pentru tinerii care vor să trăiască într-o țară meritocratică."
    Nope. Este chiar foarte încurajant pentru că tinerii cu carte chiar au de gând să trăiască într-o țară meriotocratică, fie ea Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, SUA etc.
    Cu cât sistemul codoilor se perpetuează, cu atât fenomenul migrației celor cu știință de carte "pe bune" va continua, până la atingerea masei critice sub care nu o să mai fim viabili ca stat independent.
    • Like 7
  • mg check icon
    ..aveți un "laic" din partea mea.. :))
    • Like 1
    • @ mg
      Dumitru check icon
      Mulțumesc frumos.
      • Like 1
  • Dumitru check icon
    Domnule Băcanu,permiteți-mi să adaug la interesanta postare îndemnul de a urmări reclamele ( se găsesc la tot pasul prin București),din filmul Candidatul Perfect,în curând și pe ecrane;foarte/poate utile pentru votanții nehotărâți.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult