Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Factorul wow” al României îi entuziasmează pe specialiști. Valentin Tătaru, economistul-şef al ING: „Din nou, economia României demonstrează că și-a construit un nivel remarcabil de rezistență la șocuri”

Valentin Tataru

Economia este deja peste nivelurile de dinainte de pandemie, iar acest lucru deschide calea pentru o rată de creștere a PIB în 2021 care ar depăși chiar și prognozele noastre optimiste de 5,5%, este de părere Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank România, care vorbește de un „factor wow”, cu care a venit primul trimestru - avansul Produsului Intern Brut cu 2,8% față de trimestrul anterior, anunțat azi de INS. 

Valentin Tătaru observă că, deoarece comerțul cu amănuntul, construcțiile și industria nu au înregistrat neapărat cifre impresionante în primul trimestru, principalii factori de creștere ar putea fi legați de sectorul public și, eventual, de agricultură. Acesta din urmă ar putea beneficia de efecte pozitive de bază în 2021, după un 2020 foarte slab.

Este de la sine înțeles că multe depind de evoluția epidemiei și de ritmul de vaccinare pentru care, în ultimul timp, autoritățile au găsit modalități tot mai inovatoare de menținere a vaccinărilor într-un ritm decent, punctează economistul șef al ING. „Din nou, economia României demonstrează că și-a construit un nivel remarcabil de rezistență la șocuri”, spune Valentin Tătaru.

În timp ce rata de creștere economică mai mare decât era de așteptat ar putea - într-o oarecare măsură - să inducă satisfacție, în special în ceea ce privește reformele structurale mai dure privind problema deficitului bugetar, aceasta va contribui, de asemenea, adaugă economistul șef al ING România, la diluarea ponderii mari a cheltuielilor fixe și va oferi un răgaz pentru factorii de decizie politică pentru a planifica mai bine etapele viitoare ale politicii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ion check icon
  Lafel de Wow sunt si defictele. Wow, wow, wow... este DATORIA EXTERNA; la asa datorie externa trebuia sa avem canalizare la 95% din locuitori, 2000+ km de autostrazi, caile ferate refacute si 20 spitale noi.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Factorul wow nu poate sa fie un rezultat al unei activitati. Prin urmare factorul wow nu poate sa fie cresterea economica ci CE a determinat cresterea economica. De ce totul trebuie sa fie senzational? De ce orice orice rahat trebuie transformat in bici? De ce nu puteam sa avem articole serioase cu comentarii pertinente si analize corecte si mai putin bla bla de Dambovita?
  Revenind la factorul wow de 2.8%, nu ar fi trebuit ca INS sa ne spuna si de unde este cresterea. Ne dam toti asa cu presupusul ca sa fim bagati in seama?
  Cum a putut agricultura sa fie atat de senzationala intr-un trimestru cu ploi si frig fata de alt trimestru cu ploi si frig, iar la TV toata lumea numai s-a plans cat de greu si ce an rau va fi in agricultutra. Ce crestere agricola intr-un sezon in care importam tot?S ectorul public. Perfect. Acolo unde nu este nimic sustenabil, ci numai cheltuiala
  Eu nu exclud ca aceasta cifra sa nu fie calculata gresit. La cum se lucreaza cu statisticile in aceasta tara...
  • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult