Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Economia a crescut în primul trimestru cu 2,8%, peste așteptările economiștilor. Premierul Cîțu: „România are cea mai rapidă revenire economică din istorie”

Florin Cîțu, Facebook

Foto Facebook Florin Cîțu

Economia românească a crescut cu 2,8% în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu trimestrul anterior și a scăzut față de primul trimestru din 2020 cu 0,2%, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Creșterea este peste estimările multor economiști, care se așteptau, potrivit Hotnews, la un plus de cel mult 1% față de trimestrul anterior și la o contracție mai mare față de primul trimestru din 2020.

„Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei”, se arată în comunicatul INS.

Premierul Cîțu: „România are cea mai rapidă revenire economică din istorie”

Premierul Florin Cîţu a anunțat azi că România are „cea mai rapidă revenire economică din istorie” ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani.

„Am promis, am făcut. Economia României a crescut cu 2.8% în primul trimestru din 2021. Felicitări români! România are cea mai rapidă revenire economică din istorie ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Acum pregătim toate măsurile ca economia României post-pandemie să fie mai puternică, mai competitivă, mai rezilientă. În următorii ani eu mă aştept la o creştere economică care să spulbere toate estimările făcute până acum şi de care să beneficieze toți românii”, a scris premierul marţi pe Facebook.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • cît s-a devalorizat leul procentual de anul trecut sau ălălaltul de cînd sunt la butoane, pînă azi ....4,99 -5 lei bucata de euro
  • Like 0
 • ......Fugi cursul ,ca sperii copiii ,d-le prmministru! Este de domeniul absurdulu ca economia sa aiba o crestere pozitiva in conditiile in care tara ,economia ei a stagnat[ mai mult de un an de zile] in prportie de 70% din cauza pandemiei! Nu cumva o parte din uriasele imprumuturi facute pe spesele poporului roman ,au ajuns la ...alte adrese?!...Nici chiar asa!......
  • Like 1
 • Nume check icon
  I-au murit laudatorii lui Catu. El pe cine crede ca prosteste cu cifrele lui? Iar la modul in care INS colecteza datele...
  Si chiar ce a facut guvernul specific,in afara de imprumuturi masive, ca nu inteleg cu ce se lauda?!
  • Like 1
 • Sa lase el economia in pace , ca nu o ajutat firmele cu nimic. Asa se lauda , de parca el singur a crescut-o. Firmele sau chinuit singure si au iesit cu bine din rahat pe puterile lor. Mai bine ne explica Catu unde sunt miliardele imprumutate. In anii 80 sa tras foamea pentru o datorie de 12 mld , iar acum ne imprutam 12 miliarde in 6 luni . Ne imprumutam in draci. Anul trecut am imprumutat 25 miliarde de euro. Anul asta o sa ne imprumutam 30 . 15 mld din fonduri rambunsabile din PNRR si alte 15 mld de la banci ( asta in cazul fericit , in opinea mea o sa imprumute mai mult) . Mai vrem inca 7 mld pentru Cernavoda . O sa mai faca datorie si companiile de stat ( gen Tarom , CFR , complexul Oltenia) , o sa faca datorie si municipalitatile . Dar Catu vorbeste de cresterea economiei care se zbate singura , iar statul pune numai piedici. Ce masura concreta a facut Catu ca sa ajute economia ? Una singura macar .
  Viitorul suna bine , asa-i???

  P.S: Cel putin avem inflatie. Sa mai scadem un pic puterea de cumparare a romanilor. Si la asta suntem campioni in Europa. Cu asta nu te lauzi?
  • Like 2


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult