Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Economia a crescut în primul trimestru cu 2,8%, peste așteptările economiștilor. Premierul Cîțu: „România are cea mai rapidă revenire economică din istorie”

Florin Cîțu, Facebook

Foto Facebook Florin Cîțu

Economia românească a crescut cu 2,8% în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu trimestrul anterior și a scăzut față de primul trimestru din 2020 cu 0,2%, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Creșterea este peste estimările multor economiști, care se așteptau, potrivit Hotnews, la un plus de cel mult 1% față de trimestrul anterior și la o contracție mai mare față de primul trimestru din 2020.

„Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei”, se arată în comunicatul INS.

Premierul Cîțu: „România are cea mai rapidă revenire economică din istorie”

Premierul Florin Cîţu a anunțat azi că România are „cea mai rapidă revenire economică din istorie” ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani.

„Am promis, am făcut. Economia României a crescut cu 2.8% în primul trimestru din 2021. Felicitări români! România are cea mai rapidă revenire economică din istorie ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Acum pregătim toate măsurile ca economia României post-pandemie să fie mai puternică, mai competitivă, mai rezilientă. În următorii ani eu mă aştept la o creştere economică care să spulbere toate estimările făcute până acum şi de care să beneficieze toți românii”, a scris premierul marţi pe Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • cît s-a devalorizat leul procentual de anul trecut sau ălălaltul de cînd sunt la butoane, pînă azi ....4,99 -5 lei bucata de euro
    • Like 0
  • ......Fugi cursul ,ca sperii copiii ,d-le prmministru! Este de domeniul absurdulu ca economia sa aiba o crestere pozitiva in conditiile in care tara ,economia ei a stagnat[ mai mult de un an de zile] in prportie de 70% din cauza pandemiei! Nu cumva o parte din uriasele imprumuturi facute pe spesele poporului roman ,au ajuns la ...alte adrese?!...Nici chiar asa!......
    • Like 1
  • Nume check icon
    I-au murit laudatorii lui Catu. El pe cine crede ca prosteste cu cifrele lui? Iar la modul in care INS colecteza datele...
    Si chiar ce a facut guvernul specific,in afara de imprumuturi masive, ca nu inteleg cu ce se lauda?!
    • Like 1
  • Sa lase el economia in pace , ca nu o ajutat firmele cu nimic. Asa se lauda , de parca el singur a crescut-o. Firmele sau chinuit singure si au iesit cu bine din rahat pe puterile lor. Mai bine ne explica Catu unde sunt miliardele imprumutate. In anii 80 sa tras foamea pentru o datorie de 12 mld , iar acum ne imprutam 12 miliarde in 6 luni . Ne imprumutam in draci. Anul trecut am imprumutat 25 miliarde de euro. Anul asta o sa ne imprumutam 30 . 15 mld din fonduri rambunsabile din PNRR si alte 15 mld de la banci ( asta in cazul fericit , in opinea mea o sa imprumute mai mult) . Mai vrem inca 7 mld pentru Cernavoda . O sa mai faca datorie si companiile de stat ( gen Tarom , CFR , complexul Oltenia) , o sa faca datorie si municipalitatile . Dar Catu vorbeste de cresterea economiei care se zbate singura , iar statul pune numai piedici. Ce masura concreta a facut Catu ca sa ajute economia ? Una singura macar .
    Viitorul suna bine , asa-i???

    P.S: Cel putin avem inflatie. Sa mai scadem un pic puterea de cumparare a romanilor. Si la asta suntem campioni in Europa. Cu asta nu te lauzi?
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult