Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Femeia puternică” Andreea Marin începe să piardă teren

Am urmărit recent un speech al lui Michelle Obama, pe care, ulterior, am intenţionat să îl distribui pe pagina mea de Facebook.

Am ales, în schimb, să scriu despre modelul femeii puternice, așa cum se vede azi pe scena publică din România. Azi, mai mult decât oricând, mi-am dat seama că asemenea femei sunt şi în România, și în Republica Moldova, chiar dacă sunt mai puţin mediatizate sau anonime, că nu trebuie să mă mai uit la alţii pentru a conştientiza că trăsăturile pe care le remarc cu plăcere la persoane din afara ţării prezintă remarcabile similitudini cu atitudini ale multor români.

Ce mă bucură îndeosebi este că din ce în ce mai multe femei românce reuşesc să îşi facă auzite vocile. Îmi dă speranţă că mare parte dintre aceste voci sunt juste şi, dincolo de precizia gândirii, claritatea exprimării şi tonul echilibrat cu care îşi fac cunoscute ideile, exprimă un curaj şi o determinare de a schimba România şi orizontul locuitorilor ei care lipseşte multora dintre noi, bărbați și femei deopotrivă. 

Șablonul „femeii de succes”, așa cum îl văd românii la televizor

Vorbesc aici despre acele femei care, fără a atârna de generozitatea şi bunăvoinţa unui bărbat, fără a se agăţa în mod obsesiv de sentimentul feminităţii lor, fără a miza pe atuul decolteului, fără a căuta să iasă în prim plan prin posturi de divă simandicoasă, fără a se bate cu pumnul în piept că reuşita lor s-a datorat în ciuda opoziţiei unei lumi misogine, s-au preocupat, acceptând evidenţa realităţii româneşti fix cum este, să îmbunăţească tarele societăţii şi să netezească asperităţile unui sistem închistat.

Şi nu e vorba de un vagon oarecare, desprins de garnitură într-o direcţie ce ar putea prefigura timpurile viitoare (deja prezente, pe alocuri) ale comportamentului autentic feminin, ci de însăşi locomotiva care, cu viteză modestă, poate, dar constantă, trage după sine un şir de vagoane bine închegat, persoanele din locomotivă fiind semne tangibile – şi, pentru cine are ochi să vadă, uşor recognoscibile – ale lansării de noi modele feminine pe orbita societăţii.

Femeia la care fac referire iese în evidenţă prin faptul că, deşi nu urmăreşte să se delimiteze, ea se află, totuşi, în opoziţie cu tipologia trâmbiţată a femeii echivalate de media cu plictisitorul-şi-enervantul prototip al „femeii puternice, independente şi de succes”, prototip care, în ciuda principiilor pentru care luptă, mai mult păgubeşte imaginea femeii decât îi scoate în evidenţă particularităţile şi unicitatea.

Femeia despre care vorbesc nu se chinuie să intre în niciun şablon, ea este, simplu, femeie şi, fără a fi mai puţin feminină şi „puternică”, dar şi fără a încerca să facă tapaj de feminitatea şi tăria caracterului, reuşeşte, prin implicarea sa – autentică, nu bazată pe indicaţii regizorale şi gestică nuanţată –, să producă în societate o trezire a oamenilor şi mentalităţilor mult mai profundă decât o mie de apariţii în reviste şi la televizor.

E suficient să o compar pe Elena Udrea cu Maia Sandu

Ele sunt reprezentative pentru cele două tipologii, căci amândouă revendică cu succes atributele femeii „puternice” şi amândouă reuşesc să capteze atenţia populaţiei. Foarte adevărat, însă una singură o face fără a recurge la excese mediatice, sclipici şi scandaluri, una singură se bucură de credibilitate şi poate emoţiona prin simplitate şi naturaleţe, una singură e purtătoarea unei speranţe în rândul electoratului destupat la cap, una singură poate avea un ascendent moral legitim asupra societăţii şi, dacă i se va oferi ocazia, va putea imprima oamenilor un impuls sănătos de acţiune.

Maia Sandu nu va căuta să fie Evita Peron, Margareth Thatcher, Madonna, Jackie Kennedy sau Cleopatra, ea va fi întotdeauna Maia Sandu şi asta va fi de ajuns să ajungă în inimile oamenilor. Fireşte, când nu poți face asta, încerci, subliminal, suberfugiul unui alter-ago. Dă bine şi aşa. La cocalari şi manelişti. Iar cinicii cunosc că votul tuturor cetăţenilor are valoare similară.

Ca o paranteză, întrucât doamna Udrea şi-a deschis o chilie creştin-ortodoxă lângă reprezentanţa Vuitton, unde se tot imortalizează cu Biblia şi nu oboseşte a recomanda smeriţilor naţiei să citească minimum un capitol pe zi din Cartea Cărţilor, poate va impersona, în numărul viitor din „Tabu”, dacă nu pe Ioana D’Arc, măcar o călugăriţă umilă cu privire feciorelnică. Personal, mi-ar plăcea să se simtă atrasă atât de mult de rol – sunt sigur că i s-ar potrivi ca o mănuşă Burberry –, încât să-şi dorească să petreacă restul vieţii într-o mănăstire.

Îți recomandăm

...și femeia de succes Andreea Marin

Nu numai în plan politic sunt diferenţe vizibile între cele două categorii de femei, ci şi la nivelul formatorilor de opinie. Aici, din o sută de exemple ilustrative, va fi de ajuns a pune în balanţă tipologia vedetei TV Andreea Marin și pe cea reprezentată, de exemplu, de jurnalista Emilia Şercan.

La un nivel superficial, cele două tipuri de femei puternice lucrează pe acelaşi front: emanciparea societăţii de sub tutela unor şabloane înguste în relaţiile interpersonale, sau în relaţia individului cu instituţiile statului. Numai că aria de acţiune, instrumentele utilizate şi limbajul specific celor două categorii sunt fundamental diferite. Unele acţionează asupra formei, celelalte, asupra conţinutului. Unele zgârie suprafaţa lucrurilor cu ciripituri de vrăbiuţă şi recomandări oshoiste, celelalte cercetează substanţa lor cu analize pertinente şi complexe. Unele sunt înconjurate de „oameni frumoşi” şi trăncăne banalităţi uşor de îngurgitat, celelalte luptă cu mizeria unei societăţi putrede şi pun la dispoziţie adevăruri incomode, pe care nu oricine e dispus să le accepte. Unele pledează pentru femeia „puternică” prin ceea ce zic, celelalte, prin ceea ce fac. Unele îşi câştigă existenţa având grijă, zi de zi, să confirme certitudinile unui public dinainte convins şi să nu se abată de la ceea ce el doreşte să audă şi vadă, celelalte, înfăţişând publicului aspectele imunde ale unei lumi pervertite, cu riscul de a şi-l îndepărta. Unele sunt versiunea photoshopată şi siliconată a glamourului românesc, celelalte sunt versiunea nefardată a unor jurnaliste veritabile.

Diferenţele sunt mai numeroase, nu are rost să le înşir. Unii vor obiecta că aceste femei au personalităţi şi cariere diferite – aşa este; în viaţa particulară, ele pot fi chiar prietene, la fel cum pot fi Elena Udrea şi Maia Sandu –, dar e irelevant pentru scopul ilustrat aici. 

Ce vreau să accentuez este că, dacă, până acum, categoria „femeilor puternice” era reprezentată de doamne atent construite în funcție de un model prestabilit de așteptare a publicului,  astăzi încep să se afirme femei care nu caută în mod ostentativ publicitate şi care, totuşi, prin propria activitate, stârnesc curiozitatea şi admiraţia celor din jur.

Câteodată, printr-un accident, aceste femei apar în presă sau la televizor şi, ascultându-le, înţelegi că meritocraţia e apanajul celor modeşti, care nu-şi imaginează că munca lor ar putea constitui subiect de dezbatere şi laudă. Sunt femei cochete şi feminine, puternice şi curajoase, dar nu scot ochii nimănui că sunt mame sau femei, cu vorbe atent învățate despre sacrificii, frumuseţea care există în noi şi în jurul nostru, sau despre bucuria de a dărui.

Femeile din revistele fancy vor avea în continuare succes, dar...

Ascensiunea prototipului femeilor din revistele fancy îşi va urma inexorabil calea şi nu va duce nicicând lipsă de adepţi. Ele au fost şi vor fi cel mai mult băgate în seamă. Asemenea femei „puternice şi de succes” au fost şi vor fi premiate, au deţinut şi vor deţine funcţii importante în politică şi administraţie, au jucat şi vor juca pe scena publică autohtonă rolul de modele şi, deşi jumătate din ele merită respectivele distincţii la fel cum cei care care au distrus imaginea României şi societatea românească au meritat ordinul “Steaua României”, destui vor continua să le valideze impostura, falsitatea şi tupeul nemărginit.

Nu e vorba aici – şi nici nu a fost vreodată – despre femei vs bărbaţi, despre a vedea lumea că eşti curajos şi puternic, despre cine e mai vrednic în viaţă şi cine merită mai mult succesul. Nu.

E vorba de modele viabile. De educaţie, de implicare şi atitudine. E vorba de bun simţ şi onestitate.

E vorba de normalitate şi decenţă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Înțeleg că textul ăsta este revitalizat de 8 martie. Îmi aduc aminte de un text misogin al lui George Călinescu, se cheamă Femeia română, l-am citat cândva în Secolul XX (o, ce vremuri). Zice acolo undeva (citez din memorie): sper ca femeia română să aibă alte modele masculine decât Cațavencu ori Trahanache (nu-s sigur că ăștia erau, dar parcă din Scrisoare cita). Oare care ar fi modelul masculin al Andreei Marin? Dan Barbilian/Ion Barbu? Arghezi? Brâncuși? Țuculescu?... Dv. ce credeți?
    • Like 0
  • check icon
    Vorbe multe în romgleză pentru descrierea unei persoane care - indiferent de sex - se clasează în grupul format din personalități: iar atunci când o ființă umană devine/este o personalitate, restul sunt vorbe goale, publicate pe internet, dar care nu ar fi niciodată TIPĂRITE într-un ziar clasic!
    De ce?
    Pentru că acolo costă și nu-ți permiți umplutură!
    • Like 1
  • Ba, voi aveti timp de pierdut........
    • Like 1
  • Felicitari pentru articol! A fost ca o gura de oxigen in aceasta societate sufocata de o mass-media care a promovat timp de zeci de ani "modele" menite sa intoarca valorile sociale cu susul in jos.
    • Like 2
  • Femeia puternică, bărbatul puternic sunt persoane cu interval restrâns la capitolul compromisuri, persoane cu un bun nivel profesional, persoane care nu întorc privirea când realitatea le cere să intervină. Deja faptul că se încearcă mereu realizarea de „portrete robot” pentru o femeie de succes, mi se pare misogin într-un mod subtil.
    • Like 4
  • Dix'n check icon
    Sub atenta formulare a ideilor scrise in articol as continua analiza, succint, prin evidentierea atributelor unui bun profesionist. Țin să mă refer cu precădere la cel dezvoltat in mediul actual de civilizatie :) E evident, se presupune a exista o diferenta (mai mult culturala) intre modurile de abordare aferente tuturor persoanelor din perspectiva profesionalității.

    Profesionistul, in termeni de conduita rationala, e apt pentru a formula opinii si a lua decizii pe baza cunostintelor sale de specialitate. A fi un "bun" profesionist, indica un atribut masurat nu doar pe baza cunostintelor de specialitate. E de presupus a implica, in actiunea de masurare, un element relativ la momentul "actual" de civilizatie. Mai mult, chiar relativ la analiza de "perspectiva" avand ca referinta momentul "actual" de civilizatie.

    Un bun profesionist, prin deciziile sale, se afla mereu pe panta crescatoare a civilizatiei cu mentinerea raportului de „bun”-simț în fața dorințelor sociale. Un bun profesionist poate extrapola cunostintele sale (ca perspectiva) cu mentinerea raportului dintre binele-social si confirmare-socială. Un bun profesionist anticipează dorința de cunoaștere, însă învață a nu-și expune ideile cu caracter „actual” în lipsa definirii anvergurii drepturilor sale profesionale. El definește/cunoaște mecanismul realizării, prin propria-i experiență profesională, chiar si in urma deciziilor luate prin extrapolarea cunostintelor sale.

    Un bun profesionist stabilește „puterea” ca relație de implicare a sa, profesionistă, vizavi de intelegerea mecanismelor de realizare si masurilor de confirmare. El exprimă implicare profesională dar și vigilență (atenție sporită) la aspectele relevante (sau irelevante) în mecanismul realizării.

    În final, social vorbind, în perfectă armonie cu articolul de față, e o bună-credință ca alegerea să fie privată de nuanțarea de gen în favoarea atributelor unui bun profesionist, cu „recunoașterea” momentului actual de civilizație.
    Cu stimă, am să revin ceva mai târziu pe motivul definirii timpului liber cu implicare IP. Vă mulțumesc :)
    • Like 0
  • Opinia mea e ca Andreea Marin e o tipa desteapta. Am fost impresionata de faptul ca intr-un interviu si-a exprimat tristetea ca nu a fost rugata nicicand sa se implice in ceva pentru binele tarii. I s-ar fi parut o onoare.
    • Like 1
    • @ Kinga Toma
      check icon
      Ei daca a asteptat sa o roage cineva atunci sa fie sanatoasa. Se putea implica si din proprie initiativa.
      • Like 5
    • @
      check icon
      Da, evident, cînd a spus cele citate își arăta orgoliul: adicătelea cum, ea, vedeta absolută, să nu fie rugată să facă una sau alta etc. etc. Altfel, nu știu dacă Andreea Marin este un exemplu bun. Deși făcea o emisiune la care nu mă uitam, am mai văzut-o, ocazional. Mi s-a părut o emisiune foarte reușită pentru cine se uită la așa ceva. Sigur, trebuie să ai și noroc să intri pe fir, să ai pile, cum se spune. Dar asta e altă poveste.
      • Like 2
    • @ Kinga Toma
      Si eu cred ca Andreea Marin e desteapta. Principalul ei talent este acela de a se autopromova. Pana acum a facut-o atat de bine incat a inceput sa creada in propria-i poveste. Tristetea cu nerugatul mi se pare suprema aroganta.
      • Like 6
    • @ Kinga Toma
      check icon
      Auzi,dna dragă,pentru binele țării,trebuie să conștientizezi mătăluță și să te implici,nu să aștepți să fii rugată.E țara ta,până la urmă,și dacă faci un bine pentru ea (țara ta) îl faci și nu pentru mine personal.Mai lasă-mă dna cu "tristețea asta groaznică pentru că nu ai fost rugată."Madama asta nu face absolut nimic gratis și nimic care să nu o pună doar pe ea în valoare.
      • Like 0
  • Raul check icon
    Iar gogoasa cu "femeia puternica". S-a vazut cate de "puternice" sunt femeile... Trump i-a dat o perversa lui Hillary, cu toata media de partea ei, cu toate minciunile, cu toate vedele care amenintatu ca pleaca daca iese Trump (apropo, sa ne anuntati si pe noi cand va pleca vreunul din SUA). Exemplul cu Maia Sandu e schiop - femeia asta are in spate niste smecheri barosani, nu evolueaza de una singura. O ajuta ei cu niste sforicele...
    • Like 0
    • @ Raul
      check icon
      Nu cred ca putem generaliza doar pentru ca a pierdut Hillary. De altfel ea a pierdut pentru ca e mincinoasa si corupta, nu pentru ca e femeie. Cel putin din punctul meu de vedere.
      • Like 5
  • check icon
    Ceea ce descrie autorul sînt „femeile construite în mass media”, care nu se deosebesc de bărbații construiți în mass media. „Constructul politic” face ca oameni altminteri mediocri ori submediocri să fie intens mediatizați și astfel foarte cunoscuți. Din asta se pot face bani, deci se poate acumula putere, de orice fel, inclusiv putere și influență politică.
    • Like 8
  • Un text frumos despre femeia urata, cuminte, care sta in banca ei si nu deranjeaza lumea atent pusa la punct a barbatului. Apare pe undeva si cuvantul misogin, asa in treacat, ca un UFO. Deranjati doamnelor, docilitatea chiar si de bun simt dauneaza grav drepturilor multor altor femei care au ramas fara cariera dar si-au vazut profesionist de locul lor.
    • Like 3
    • @ Liliana Widocks
      check icon
      Cred ca autorul are intentii bune, dar, da, e nelalocul lui cum ridica la rang de virtute imaginea sa despre femei. Pe de o parte ne spune ca femeia puternica nu intra in sabloane, si apoi face un referat despre sabloanele in care incadreaza el femeia puternica. Concluzia e cel putin trista, femeile cu decolteu sunt superficiale, fata de celalte, cu nasturii inchisi pana la gat, care sunt etalonul feminitatii. Nu stiu ce sa zic, extrapolarea asta mi se pare naiva, Maia Sandu nu cred ca are nevoie de un asemenea elogiu. Pana la urma Maia Sandu e de admirat pentru educatia sa si pentru faptele sale, si e un exemplu de om politic pentru barbati si femei deopotriva.
      • Like 1
    • @ Liliana Widocks
      check icon
      Lasati-ne va rugam cu feminismele de 2 lei. "Lumea atent pusa la punct a barbatului" exista doar in imaginatia dvs., pentru ca va place sa va auto-victimizati. Va inteleg, e mult mai comod sa va credeti asuprita decat sa va confruntati propriile neajunsuri, insa chiar aceasta atitudine va sta bariera in calea succesului, nu barbatii "misogini".
      • Like 1
    • @
      check icon
      Un articol scris de un barbat despre cum ar trebui sa fie femeile, mai multi barbati il aproba, si cand in fine se exprima si o femeie pe subiect o punem la zid. Mai usor cu pianul. Are dreptate, tonul articolului e condescendent, si promoveaza ideea ca o femeie trebuie sa fie docila. Chestia e ca omul nici n-a vrut sa scrie despre femei, dar asa i-a iesit, el are ceva cu Udrea si ii place Maia Sandu. Sincer, simt la fel. Dar e ca si cum as zice de Iohannis si Basescu, dar as face un referat despre ce inseamna sa fii barbat, ca si cum astia doi ar fi arhetipurile masculului mioritic, si deci toti suntem ori ca unul, ori ca celalat.
      • Like 3
    • @
      Poti sa ne dai niste exemple despre feminismul de 3 lei? Sau de 4?
      Da' de 100?
      Mi-a placut articolul, dar comentariul asta ma face sa-l recitesc mai atent.
      Cam dai note, pui preturi si lucrezi doar cu doo culori. Alb si negru.
      • Like 1
    • @
      Lasati-ne dv. cu replicile de 2 lei .Va rugam. Nu de alta, dar le stim deja pe de rost: si replicile si atitudinea de a nega lumea ingrata si agresiva pe care ati construit-o si la care nu vreti sa renuntati. Mai toate femeile de succes au in spate o istorie de misoginism gretos cu care s-au confruntat si se confrunta inca.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult