Sari la continut
Prevenție

„Încă se ignoră faptul că o mulțime de femei au dureri în timpul contactului sexual, se consideră că este normal. A accepta această durere este greșit”. Două experte elvețiene, despre miturile și tabuurile legate de sex

Femeie în dormitor

Foto - imagine generică Profimedia

Există punctul G sau este un mit? Cât de importantă este educația sexuală în școală pentru dezvoltarea sănătoasă a adolescenților și care sunt dezinformările legate de masturbare și punctul G aflăm de la Celine Brockmann, cercetător la Universitatea din Geneva și expert în anatomia clitorisului și de la Leen Aerts, președinta Societății Elvețiene de Sexologie.

Cele două experte elvețiene vorbesc în interviul pentru habits. by Republica despre nevoia de normalizare a discuțiilor despre sexualitate, despre necesitatea educației sexuale de la vârste fragede și despre cum a afectat viața sexuală a generații întregi rușinea propagată asupra acestui subiect.

Idei principale

  • Masturbarea este mai degrabă ceva pozitiv. Înveți să îți explorezi corpul, înveți să explorezi ceea ce-ți place și cred că această cunoaștere duce la plăcere.
  • Încă se ignoră faptul că femeile au dureri în timpul contactului sexual, se consideră că este normal.
  • Nu este ușor să vorbești despre sexualitate cu prietenii tăi, nici măcar cu partenerul. Este adesea dificil, deoarece este un subiect foarte sensibil. Depinde de medic să deschidă o discuție pe această temă.
  • Avem studii de peste 40 de ani, care arată că dacă există educație sexuală în școli, în cadrul unui curs de viață și sănătate pentru copii, cărora le vorbești într-un mod adecvat vârstei lor despre procese ce țin de dezvoltarea lor, această abordare reduce rata sarcinilor în rândul adolescentelor, reduce rata infecțiilor cu transmitere sexuală, reduce violența în rândul adolescenților. Mai exact are efecte pozitive asupra tuturor lucrurilor. 

Ca să ajungi la Punctul G trebuie să știi ce cauți

De la clipuri pe Youtube care promit să ghideze curioșii spre faimosul punct G până la articole care umplu paginile de reviste mondene, specialiști sau pseudo-specialisti au încercat de-a lungul ultimilor zeci de ani să orienteze busola spre zona asociată în mentalul colectiv cu apogeul plăcerii sexuale feminine.

Există sau nu? Celine Brockmann, cercetător la Universitatea din Geneva și expert în anatomia clitorisului demontează mitul: “Au existat multe studii care au încercat să găsească Punctul G din corp prin examinarea unui specimen anatomic. Nimeni nu a găsit vreodată o structură specială care să poată fi un Punct G.”

În termeni anatomici, zona la care ne referim când vorbim despre punctul G are o denumire academică la fel de dificilă ca identificare ei explică Leen Aerts, președinta Societății Elvețiene de Sexologie : “Este ceea ce numim regiunea clitouretrovaginală, iar faptul că uretră și clitorisul se află în apropierea vaginului, probabil că dă această senzație, această hipersensibilitate în vagin. Și probabil că este ceea ce oamenii numesc Punctul G.” 

Celine Brockmann, cercetător la Universitatea din Geneva: Patriarhatul stă la baza tabu-urilor legate de organele sexuale feminine

Specialistele reclamă vidul de informații legat de sexualitatea feminină, dar și de corpul feminin în general, situație pe care o pun pe seama patriarhatului. “Noi nu am învățat să ne atingem sau să ne privim corpul, mai ales fetele. Vaginul, vulva nu sunt la fel de vizibile ca penisul. Așa că nu învățăm să ne spălăm acest organ, să îl vedem în fiecare zi așa cum e în cazul băieților. Deci, cred că asta e și o parte din motivul pentru care există atât de multe tabuuri în jurul vaginului, a vulvei”, explică Leen Aerts, președinta Societății Elvețiene de Sexologie.

Mituri legate de sexualitate: masturbarea și durerile în timpul actului sexual

Două subiecte la care fac referire specialistele elvețiene în interviul acordat Habits by Republica se referă la preconcepții legate de masturbare și de faptul că durerile pe care le experimentează femeile în timpul actului sexual sunt normale.

“Cred că masturbarea este mai degrabă ceva pozitiv”, spune Leen Aerts, președinta Societății Elvețiene de Sexologie în încercarea de a demonta mitul care susține că “masturbarea este rea, că va provoca boli. Înveți să îți explorezi corpul, înveți să explorezi ceea ce-ți place, și cred că această cunoaștere duce la plăcere”, argumentează experta.

Specializată în anatomia vulvei, Leen Aerts descrie mai multe cazuri întâlnite în cabinet: “Văd o mulțime de femei care au dureri în timpul actului sexual. Cred că încă se ignoră faptul că femeile au dureri în timpul contactului sexual, se consideră că este normal. Am auzit că femeile se învață reciproc acest lucru. A accepta această durere în timpul contactului sexual, este ceva greșit. Contactul sexual poate să nu fie dureros. Acesta este, din nou, un mit, o situație pe care am învățat să o acceptăm ca femei.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ana Gia Ana Gia check icon
    Apropo de durerea in timpul actului sexual, unde gasesc mai multe informatii ale acestor doctori?
    • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult