Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Începem demersurile pentru introducerea sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO”

Ministerul Culturii a trecut localitatea Roșia Montană pe lista monumentelor istorice de categorie A și a închis lucrările de exploatare în zonă. 

Săptămâna aceasta, spune Vlad Alexandrescu, statul român va începe demersurile pentru includerea sitului în patrimoniul UNESCO.

Însă tot statul român va trebui să caute o soluție pentru a-i ajuta pe oamenii care locuiesc în zonă să își găsească locuri de muncă.

Ministerul Culturii a oprit exploatarea minieră la Roșia Montana. Ce va urma?

Ceea ce prevede legea. Orice exploatare minieră trebuie să se facă conform avizelor existente, care trebuie luate de la Comisia Națională de Arheologie, de la Comisia Națională a monumentelor istorice. Mai trebuie să gândim - și ăsta e un plan pe care îl avem în Guvern - o soluție alternativă de reconversie profesională a zonei, pentru că oamenii aceștia sunt îngrijorați că nu au de lucru. Și asta nu are nicio legătură cu patrimoniul, e o chestiune care ține de sărăcie, aș zice că e un loc în care chestiunea sărăciei se pune în mod pregnant și cred că este nevoie de un plan de reconversie profesională a acelei zone.

Spuneați că veți face demersuri pentru a introduce zona în patrimonial UNESCO.

Vom face aceste demersuri chiar săptămâna asta.

Mai sunt și alte zone miniere similar, cum este cea de la Certej. Ce se va întâmpla cu acestea?

La Petrila mai aveam problema asta, unde iar am clasat ca monument industrial de patrimoniu clasa A și unde s-a oprit exploatarea minieră. Asta a apărut în Monitorul Oficial și iarăși a generat o problemă acolo, dar încercăm să găsim soluțiile pentru oprirea exploatării în termeni de siguranță și, evident, soluții de investiții pentru a revitaliza acest patrimoniu industrial, care peste tot în lume este pus în valoare și este folosit ca spațiu de memorie colectivă. La Certej nu pot să vă dau acum un răspuns precis. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Minunat ,pur si simplu minunat!!!!!!
    • Like 0
  • "La Petrila mai aveam problema asta, unde iar am clasat ca monument industrial de patrimoniu clasa A și unde s-a oprit exploatarea minieră. Asta a apărut în Monitorul Oficial și iarăși a generat o problemă acolo, dar încercăm să găsim soluțiile pentru oprirea exploatării în termeni de siguranță și, evident, soluții de investiții pentru a revitaliza acest patrimoniu industrial, care peste tot în lume este pus în valoare și este folosit ca spațiu de memorie colectivă." Cu alte cuvinte, intii ati taiat si apoi va dati de ceasul mortii cu ce veti pune in loc ... halal gindire si actiune. Bag pariu ca nici in 20 de ani nu veti face nimic in afara inchiderilor! Si oamenii aia, citi or mai ramine pe acolo, tot saraci vor fi!
    • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult