Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Începem demersurile pentru introducerea sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO”

Ministerul Culturii a trecut localitatea Roșia Montană pe lista monumentelor istorice de categorie A și a închis lucrările de exploatare în zonă. 

Săptămâna aceasta, spune Vlad Alexandrescu, statul român va începe demersurile pentru includerea sitului în patrimoniul UNESCO.

Însă tot statul român va trebui să caute o soluție pentru a-i ajuta pe oamenii care locuiesc în zonă să își găsească locuri de muncă.

Ministerul Culturii a oprit exploatarea minieră la Roșia Montana. Ce va urma?

Ceea ce prevede legea. Orice exploatare minieră trebuie să se facă conform avizelor existente, care trebuie luate de la Comisia Națională de Arheologie, de la Comisia Națională a monumentelor istorice. Mai trebuie să gândim - și ăsta e un plan pe care îl avem în Guvern - o soluție alternativă de reconversie profesională a zonei, pentru că oamenii aceștia sunt îngrijorați că nu au de lucru. Și asta nu are nicio legătură cu patrimoniul, e o chestiune care ține de sărăcie, aș zice că e un loc în care chestiunea sărăciei se pune în mod pregnant și cred că este nevoie de un plan de reconversie profesională a acelei zone.

Spuneați că veți face demersuri pentru a introduce zona în patrimonial UNESCO.

Vom face aceste demersuri chiar săptămâna asta.

Mai sunt și alte zone miniere similar, cum este cea de la Certej. Ce se va întâmpla cu acestea?

La Petrila mai aveam problema asta, unde iar am clasat ca monument industrial de patrimoniu clasa A și unde s-a oprit exploatarea minieră. Asta a apărut în Monitorul Oficial și iarăși a generat o problemă acolo, dar încercăm să găsim soluțiile pentru oprirea exploatării în termeni de siguranță și, evident, soluții de investiții pentru a revitaliza acest patrimoniu industrial, care peste tot în lume este pus în valoare și este folosit ca spațiu de memorie colectivă. La Certej nu pot să vă dau acum un răspuns precis. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Minunat ,pur si simplu minunat!!!!!!
    • Like 0
  • "La Petrila mai aveam problema asta, unde iar am clasat ca monument industrial de patrimoniu clasa A și unde s-a oprit exploatarea minieră. Asta a apărut în Monitorul Oficial și iarăși a generat o problemă acolo, dar încercăm să găsim soluțiile pentru oprirea exploatării în termeni de siguranță și, evident, soluții de investiții pentru a revitaliza acest patrimoniu industrial, care peste tot în lume este pus în valoare și este folosit ca spațiu de memorie colectivă." Cu alte cuvinte, intii ati taiat si apoi va dati de ceasul mortii cu ce veti pune in loc ... halal gindire si actiune. Bag pariu ca nici in 20 de ani nu veti face nimic in afara inchiderilor! Si oamenii aia, citi or mai ramine pe acolo, tot saraci vor fi!
    • Like 0


Îți recomandăm

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult