Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Începem demersurile pentru introducerea sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO”

Ministerul Culturii a trecut localitatea Roșia Montană pe lista monumentelor istorice de categorie A și a închis lucrările de exploatare în zonă. 

Săptămâna aceasta, spune Vlad Alexandrescu, statul român va începe demersurile pentru includerea sitului în patrimoniul UNESCO.

Însă tot statul român va trebui să caute o soluție pentru a-i ajuta pe oamenii care locuiesc în zonă să își găsească locuri de muncă.

Ministerul Culturii a oprit exploatarea minieră la Roșia Montana. Ce va urma?

Ceea ce prevede legea. Orice exploatare minieră trebuie să se facă conform avizelor existente, care trebuie luate de la Comisia Națională de Arheologie, de la Comisia Națională a monumentelor istorice. Mai trebuie să gândim - și ăsta e un plan pe care îl avem în Guvern - o soluție alternativă de reconversie profesională a zonei, pentru că oamenii aceștia sunt îngrijorați că nu au de lucru. Și asta nu are nicio legătură cu patrimoniul, e o chestiune care ține de sărăcie, aș zice că e un loc în care chestiunea sărăciei se pune în mod pregnant și cred că este nevoie de un plan de reconversie profesională a acelei zone.

Spuneați că veți face demersuri pentru a introduce zona în patrimonial UNESCO.

Vom face aceste demersuri chiar săptămâna asta.

Mai sunt și alte zone miniere similar, cum este cea de la Certej. Ce se va întâmpla cu acestea?

La Petrila mai aveam problema asta, unde iar am clasat ca monument industrial de patrimoniu clasa A și unde s-a oprit exploatarea minieră. Asta a apărut în Monitorul Oficial și iarăși a generat o problemă acolo, dar încercăm să găsim soluțiile pentru oprirea exploatării în termeni de siguranță și, evident, soluții de investiții pentru a revitaliza acest patrimoniu industrial, care peste tot în lume este pus în valoare și este folosit ca spațiu de memorie colectivă. La Certej nu pot să vă dau acum un răspuns precis. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Minunat ,pur si simplu minunat!!!!!!
    • Like 0
  • check icon
    "La Petrila mai aveam problema asta, unde iar am clasat ca monument industrial de patrimoniu clasa A și unde s-a oprit exploatarea minieră. Asta a apărut în Monitorul Oficial și iarăși a generat o problemă acolo, dar încercăm să găsim soluțiile pentru oprirea exploatării în termeni de siguranță și, evident, soluții de investiții pentru a revitaliza acest patrimoniu industrial, care peste tot în lume este pus în valoare și este folosit ca spațiu de memorie colectivă." Cu alte cuvinte, intii ati taiat si apoi va dati de ceasul mortii cu ce veti pune in loc ... halal gindire si actiune. Bag pariu ca nici in 20 de ani nu veti face nimic in afara inchiderilor! Si oamenii aia, citi or mai ramine pe acolo, tot saraci vor fi!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult