Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Începem demersurile pentru introducerea sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO”

Ministerul Culturii a trecut localitatea Roșia Montană pe lista monumentelor istorice de categorie A și a închis lucrările de exploatare în zonă. 

Săptămâna aceasta, spune Vlad Alexandrescu, statul român va începe demersurile pentru includerea sitului în patrimoniul UNESCO.

Însă tot statul român va trebui să caute o soluție pentru a-i ajuta pe oamenii care locuiesc în zonă să își găsească locuri de muncă.

Ministerul Culturii a oprit exploatarea minieră la Roșia Montana. Ce va urma?

Ceea ce prevede legea. Orice exploatare minieră trebuie să se facă conform avizelor existente, care trebuie luate de la Comisia Națională de Arheologie, de la Comisia Națională a monumentelor istorice. Mai trebuie să gândim - și ăsta e un plan pe care îl avem în Guvern - o soluție alternativă de reconversie profesională a zonei, pentru că oamenii aceștia sunt îngrijorați că nu au de lucru. Și asta nu are nicio legătură cu patrimoniul, e o chestiune care ține de sărăcie, aș zice că e un loc în care chestiunea sărăciei se pune în mod pregnant și cred că este nevoie de un plan de reconversie profesională a acelei zone.

Spuneați că veți face demersuri pentru a introduce zona în patrimonial UNESCO.

Vom face aceste demersuri chiar săptămâna asta.

Mai sunt și alte zone miniere similar, cum este cea de la Certej. Ce se va întâmpla cu acestea?

La Petrila mai aveam problema asta, unde iar am clasat ca monument industrial de patrimoniu clasa A și unde s-a oprit exploatarea minieră. Asta a apărut în Monitorul Oficial și iarăși a generat o problemă acolo, dar încercăm să găsim soluțiile pentru oprirea exploatării în termeni de siguranță și, evident, soluții de investiții pentru a revitaliza acest patrimoniu industrial, care peste tot în lume este pus în valoare și este folosit ca spațiu de memorie colectivă. La Certej nu pot să vă dau acum un răspuns precis. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Minunat ,pur si simplu minunat!!!!!!
    • Like 0
  • check icon
    "La Petrila mai aveam problema asta, unde iar am clasat ca monument industrial de patrimoniu clasa A și unde s-a oprit exploatarea minieră. Asta a apărut în Monitorul Oficial și iarăși a generat o problemă acolo, dar încercăm să găsim soluțiile pentru oprirea exploatării în termeni de siguranță și, evident, soluții de investiții pentru a revitaliza acest patrimoniu industrial, care peste tot în lume este pus în valoare și este folosit ca spațiu de memorie colectivă." Cu alte cuvinte, intii ati taiat si apoi va dati de ceasul mortii cu ce veti pune in loc ... halal gindire si actiune. Bag pariu ca nici in 20 de ani nu veti face nimic in afara inchiderilor! Si oamenii aia, citi or mai ramine pe acolo, tot saraci vor fi!
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult