Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Industria zâmbetului”, la un pas de dezastru. Bogdan Buta, UNTOLD: Toate țările europene au venit cu măsuri de compensare pe zona culturală. Este foarte important să jucăm după aceleași reguli

conferinta industria zambetului

Industria culturală şi cea a ospitalităţii se află la un pas de dezastru, iar reprezentanții firmelor din domeniu cer autorităţilor să vină cu decizii concrete pentru sprijin. Măsurile luate până acum sunt, spun aceștia, puține, inadecvate și întârziate, iar dacă nu vor fi însoțite în prealabil de un plan de redresare nu vor face decât să șteargă tot progresul realizat de către cei din turism, cultură, muzică şi cinematografe în ultimii ani. 

„Am venit cu o abordare constructivă și să tragem un semnal de alarmă. Avem soluții și măsuri, dar avem nevoie de asumare. Cu siguranță a fost un an greu pentru toată lumea, cu toate acestea sunt anumite categorii care sunt efectiv restricționate de la drepturi fundamentale care sunt blocate fără alternativă și fără dialog. Suntem cât se poate de responsabili, drept dovadă am fost implicați încă de la începutul pandemiei, am fost proactivi și am împrumutat logistica noastră la spitale, suntem entități responsabile și vrem să ajutăm. Sectorul cultural a fost primul închis și suferă în continuare. Milioane de oameni se bucură de ceea ce oferă sectorul nostru. În spate sunt sute de angajați, sute de milioane atrase în economia noastră de acest sector. Toate țările europene au venit cu măsuri de compensare pe zona culturală. Este foarte important să jucăm după aceleași reguli și să ne bazăm deciziile pe soluții științifice: teste rapide la intrare, adeverință de vaccinare, adeverință de anticorpi. Avem nevoie doar de decizii”, spune Bogdan Buta, fondatorul UNTOLD.

Dragoș Anastasiu, purtătorul de cuvânt al Alianței pentru Turism, a punctat că este nevoie de un for decizional și de dialog cu ministerele de resort care decid regulile. „Gata cu ping pongul. Este necesar ca industria zâmbetului să supraviețuiască. Noi putem contribui la rezolvarea problemei pandemiei, atâta timp cât avem peste 1 milion de oameni vaccinați, și milioane de oameni au anticorpi și atâta timp cât avem teste rapide, nu există nici un motiv real pentru ca acești oameni să nu poată să beneficieze de mobilitate și de prezență socială, de libertatea de a se întâlni și de a se bucura, zâmbi și de a avea experiențe. Cred că acest mesaj este clar. Nu există niciun motiv să nu stăm la masă cu autoritățile, cu atât mai mult cu cât n-au fost în stare să ofere compensații un an”, a subliniat Anastasiu.

Artiștii independenti și operatorii culturali menționează și faptul că le este îngrădit dreptul fundamental de a munci, fără a fi în vreun fel compensați pentru pierderile suferite în ultimul an, iar Ștefan Teișanu, reprezentatul Centrului Cultural Clujean a punctat faptul că, deși industriile culturale contribuie anual cu până la 3% din PIB-ul țării, acestea nu au primit până acum sprijin de la Guvern în criza provocată de pandemie.

Reprezentanții „industriei zâmbetului” - AROC, UNTOLD, ELECTRIC CASTLE, EMAGIC, TIFF, ARTMANIA, CENTRUL CULTURAL CLUJEAN, ORGANIZATIA PATRONALA HORA, ALIANTA PENTRU TURISM, artiști independenți și lucrători din industria spectacolelor ALIS, PACTE - solicită într-o voce comună autorităților un plan de propuneri și măsuri care să ofere predictibilitate și care să ajute la redeschiderea tuturor sectoarelor afectate de pandemie. O scrisoare deschisă, redactată în numele întregului sector cultural, i-a fost adresată şi președintelui Klaus Iohannis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult