Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Îngrijorarea mea este cum o să înveți tu să trăiești pe uscat”. Ce i-a spus fratele Cameliei Potec, când a auzit că are emoții din cauza participării la Jocurile Olimpice

Foto: Getty Images

Încă de când a devenit conștientă de lumea din jurul ei, Camelia Potec, campioană la 200 de metri liber la Jocurile Olimpice de la Atena, a fost atrasă de apă. „Eram atrasă de toate bălțile, de toate lacurile, de Dunăre, de bazinul de la Brăila Nu conta că eram îmbrăcată în alb, că eram în săndăluțe cu șosețele, pentru mine bucuria cea mai mare era să fiu în apă, nu lângă. Așa că tatăl meu a decis la vârsta de 5 ani să mă învețe să înot în Dunăre, tocmai pentru că devenea îngrijorător, deja eram foarte energică și nu făceau față să mă urmărească”, a povestit președinta Federației Române de Natație în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Avea vreo 5 ani și jumătate, venise toamna și, pentru că era urât afară a primit un abonament la bazinul de înot de la Brăila. A înotat acolo lună de lună, până când, la vârsta de 9 ani un antrenor i-a văzut potențialul și a chemat-o în echipa lui de performanță. „Era o grupă foarte, foarte puternică, cu sportivi în lotul național. Cumva am fost mascota grupei”, spune sportiva care avea să devină campioană olimpică.

Camelia Potec

Astăzi, bazinul din Brăila în care s-a antrenat atât ea cât și altă campioană olimpică a României s-a degradat. „Nu s-au făcut foarte multe investiții, tot ce s-a făcut a fost să țină bazinul deschis și durerea pe care o am nu doar eu, ci toți brăilenii și toți românii, că de acolo vin ambele campioane olimpice la înot și eu, și Diana Mocabu, dublă campioană olimpică, este faptulș că se construiește un complex nou de 8 ani și nu se mai termină. Copii sunt, talente sunt, dorința părinților să-i aducă pe copii la înot este, doar că așteptăm de ani buni ca această bază să fie gata și să o inaugurăm”, spune șefa Federației Române de Natație.

Camelia Potec a urmat cursurile unui Liceu Sportiv, la care părinții au lăsat-o să meargă cu o singură condiție: să nu aibă nicio notă sub 8. Însă într-o zi a luat, la o materie la care avea o oră pe săptămână, nota 7. Atunci părinții au refuzat să o mai ducă la antrenamente până când nu compensa nota 7 cu o notă de 10. A trebuit să treacă o săptămână până când să poată face asta, iar din această lecție a învățat că libertatea merge mână în mână cu responsabilitatea. Însă dincolo de asta, crede că este important ca părinții să-i încurajeze pe copii să urmeze calea care îi face fericiți. Așa cum au făcut părinții ei.

Camelia Potec se descrie drept o persoană încrezătoare în apă, dar emotivă pe uscat. 

„În ceea ce mă privește, sunt o persoană foarte emotivă. Chiar dacă îmi momentul în care îmi puneam casca și ochelarii mă transformam. În momentul în care le dădeam jos și mă îmbrăcam într-o persoană normală începeam să tremur toată, aveam emoții foarte, foarte mari, de multe ori îmi era frică să plâng ca să nu mă fac de râs și să nu par prea sensibilă în fața oamenilor. Atât eșecul cât și succesul poate destabiliza. Eu le-am cunoscut pe amândouă în 22 de ani de carieră. Nu știu dacă sunt cel mai bun exemplu, pentru că am avut momente în care am fost foarte aproape să cedez, dar cred că am avut oameni buni sau extrem de buni care au știut să mă ghideze, ca să nu cedez”, mărturisește sportiva. Unul dintre acești oameni este fratele său. „Întotdeauna ne-am completat și întotdeauna a știut ce am nevoie și ce decizii nu știu să iau. Întotdeauna a știut să mă îndrume pe drumul cel bun, el fiind cel netalentat din familie, așa cum îi place să spună. (...) N-am să uit niciodată în ultimul an când am participat la Jocurile Olimpice de la Londra eu aveam emoții despre cum o să fie acolo și despre cum or să fie performanțele mele acolo și fratele meu îmi spune atât: Îngrijorarea mea cea mai mare este cum o să înveți tu să trăiești pe uscat. Și n-am să uit niciodată aceste vorbe, pentru că atunci le auzeam, dar nu le înțelegeam. În momentul în care am renuntat la sportul de performanță am înțeles. Pentru că el știa cât de emotivă sunt, el știa cum sunt în apă, cum sunt pe uscat și știa la fel cât de rea poate fi lumea câteodată și se întreba cum voi face față la răutăți venite de la egal la egal, pentru că suntem toți pe uscat. Dar am învățat”, mărturisește Camelia Potec.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult