Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Îngrijorarea mea este cum o să înveți tu să trăiești pe uscat”. Ce i-a spus fratele Cameliei Potec, când a auzit că are emoții din cauza participării la Jocurile Olimpice

Foto: Getty Images

Încă de când a devenit conștientă de lumea din jurul ei, Camelia Potec, campioană la 200 de metri liber la Jocurile Olimpice de la Atena, a fost atrasă de apă. „Eram atrasă de toate bălțile, de toate lacurile, de Dunăre, de bazinul de la Brăila Nu conta că eram îmbrăcată în alb, că eram în săndăluțe cu șosețele, pentru mine bucuria cea mai mare era să fiu în apă, nu lângă. Așa că tatăl meu a decis la vârsta de 5 ani să mă învețe să înot în Dunăre, tocmai pentru că devenea îngrijorător, deja eram foarte energică și nu făceau față să mă urmărească”, a povestit președinta Federației Române de Natație în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Avea vreo 5 ani și jumătate, venise toamna și, pentru că era urât afară a primit un abonament la bazinul de înot de la Brăila. A înotat acolo lună de lună, până când, la vârsta de 9 ani un antrenor i-a văzut potențialul și a chemat-o în echipa lui de performanță. „Era o grupă foarte, foarte puternică, cu sportivi în lotul național. Cumva am fost mascota grupei”, spune sportiva care avea să devină campioană olimpică.

Camelia Potec

Astăzi, bazinul din Brăila în care s-a antrenat atât ea cât și altă campioană olimpică a României s-a degradat. „Nu s-au făcut foarte multe investiții, tot ce s-a făcut a fost să țină bazinul deschis și durerea pe care o am nu doar eu, ci toți brăilenii și toți românii, că de acolo vin ambele campioane olimpice la înot și eu, și Diana Mocabu, dublă campioană olimpică, este faptulș că se construiește un complex nou de 8 ani și nu se mai termină. Copii sunt, talente sunt, dorința părinților să-i aducă pe copii la înot este, doar că așteptăm de ani buni ca această bază să fie gata și să o inaugurăm”, spune șefa Federației Române de Natație.

Camelia Potec a urmat cursurile unui Liceu Sportiv, la care părinții au lăsat-o să meargă cu o singură condiție: să nu aibă nicio notă sub 8. Însă într-o zi a luat, la o materie la care avea o oră pe săptămână, nota 7. Atunci părinții au refuzat să o mai ducă la antrenamente până când nu compensa nota 7 cu o notă de 10. A trebuit să treacă o săptămână până când să poată face asta, iar din această lecție a învățat că libertatea merge mână în mână cu responsabilitatea. Însă dincolo de asta, crede că este important ca părinții să-i încurajeze pe copii să urmeze calea care îi face fericiți. Așa cum au făcut părinții ei.

Camelia Potec se descrie drept o persoană încrezătoare în apă, dar emotivă pe uscat. 

„În ceea ce mă privește, sunt o persoană foarte emotivă. Chiar dacă îmi momentul în care îmi puneam casca și ochelarii mă transformam. În momentul în care le dădeam jos și mă îmbrăcam într-o persoană normală începeam să tremur toată, aveam emoții foarte, foarte mari, de multe ori îmi era frică să plâng ca să nu mă fac de râs și să nu par prea sensibilă în fața oamenilor. Atât eșecul cât și succesul poate destabiliza. Eu le-am cunoscut pe amândouă în 22 de ani de carieră. Nu știu dacă sunt cel mai bun exemplu, pentru că am avut momente în care am fost foarte aproape să cedez, dar cred că am avut oameni buni sau extrem de buni care au știut să mă ghideze, ca să nu cedez”, mărturisește sportiva. Unul dintre acești oameni este fratele său. „Întotdeauna ne-am completat și întotdeauna a știut ce am nevoie și ce decizii nu știu să iau. Întotdeauna a știut să mă îndrume pe drumul cel bun, el fiind cel netalentat din familie, așa cum îi place să spună. (...) N-am să uit niciodată în ultimul an când am participat la Jocurile Olimpice de la Londra eu aveam emoții despre cum o să fie acolo și despre cum or să fie performanțele mele acolo și fratele meu îmi spune atât: Îngrijorarea mea cea mai mare este cum o să înveți tu să trăiești pe uscat. Și n-am să uit niciodată aceste vorbe, pentru că atunci le auzeam, dar nu le înțelegeam. În momentul în care am renuntat la sportul de performanță am înțeles. Pentru că el știa cât de emotivă sunt, el știa cum sunt în apă, cum sunt pe uscat și știa la fel cât de rea poate fi lumea câteodată și se întreba cum voi face față la răutăți venite de la egal la egal, pentru că suntem toți pe uscat. Dar am învățat”, mărturisește Camelia Potec.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult