Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Îngrijorarea mea este cum o să înveți tu să trăiești pe uscat”. Ce i-a spus fratele Cameliei Potec, când a auzit că are emoții din cauza participării la Jocurile Olimpice

Foto: Getty Images

Încă de când a devenit conștientă de lumea din jurul ei, Camelia Potec, campioană la 200 de metri liber la Jocurile Olimpice de la Atena, a fost atrasă de apă. „Eram atrasă de toate bălțile, de toate lacurile, de Dunăre, de bazinul de la Brăila Nu conta că eram îmbrăcată în alb, că eram în săndăluțe cu șosețele, pentru mine bucuria cea mai mare era să fiu în apă, nu lângă. Așa că tatăl meu a decis la vârsta de 5 ani să mă învețe să înot în Dunăre, tocmai pentru că devenea îngrijorător, deja eram foarte energică și nu făceau față să mă urmărească”, a povestit președinta Federației Române de Natație în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Avea vreo 5 ani și jumătate, venise toamna și, pentru că era urât afară a primit un abonament la bazinul de înot de la Brăila. A înotat acolo lună de lună, până când, la vârsta de 9 ani un antrenor i-a văzut potențialul și a chemat-o în echipa lui de performanță. „Era o grupă foarte, foarte puternică, cu sportivi în lotul național. Cumva am fost mascota grupei”, spune sportiva care avea să devină campioană olimpică.

Camelia Potec

Astăzi, bazinul din Brăila în care s-a antrenat atât ea cât și altă campioană olimpică a României s-a degradat. „Nu s-au făcut foarte multe investiții, tot ce s-a făcut a fost să țină bazinul deschis și durerea pe care o am nu doar eu, ci toți brăilenii și toți românii, că de acolo vin ambele campioane olimpice la înot și eu, și Diana Mocabu, dublă campioană olimpică, este faptulș că se construiește un complex nou de 8 ani și nu se mai termină. Copii sunt, talente sunt, dorința părinților să-i aducă pe copii la înot este, doar că așteptăm de ani buni ca această bază să fie gata și să o inaugurăm”, spune șefa Federației Române de Natație.

Camelia Potec a urmat cursurile unui Liceu Sportiv, la care părinții au lăsat-o să meargă cu o singură condiție: să nu aibă nicio notă sub 8. Însă într-o zi a luat, la o materie la care avea o oră pe săptămână, nota 7. Atunci părinții au refuzat să o mai ducă la antrenamente până când nu compensa nota 7 cu o notă de 10. A trebuit să treacă o săptămână până când să poată face asta, iar din această lecție a învățat că libertatea merge mână în mână cu responsabilitatea. Însă dincolo de asta, crede că este important ca părinții să-i încurajeze pe copii să urmeze calea care îi face fericiți. Așa cum au făcut părinții ei.

Camelia Potec se descrie drept o persoană încrezătoare în apă, dar emotivă pe uscat. 

„În ceea ce mă privește, sunt o persoană foarte emotivă. Chiar dacă îmi momentul în care îmi puneam casca și ochelarii mă transformam. În momentul în care le dădeam jos și mă îmbrăcam într-o persoană normală începeam să tremur toată, aveam emoții foarte, foarte mari, de multe ori îmi era frică să plâng ca să nu mă fac de râs și să nu par prea sensibilă în fața oamenilor. Atât eșecul cât și succesul poate destabiliza. Eu le-am cunoscut pe amândouă în 22 de ani de carieră. Nu știu dacă sunt cel mai bun exemplu, pentru că am avut momente în care am fost foarte aproape să cedez, dar cred că am avut oameni buni sau extrem de buni care au știut să mă ghideze, ca să nu cedez”, mărturisește sportiva. Unul dintre acești oameni este fratele său. „Întotdeauna ne-am completat și întotdeauna a știut ce am nevoie și ce decizii nu știu să iau. Întotdeauna a știut să mă îndrume pe drumul cel bun, el fiind cel netalentat din familie, așa cum îi place să spună. (...) N-am să uit niciodată în ultimul an când am participat la Jocurile Olimpice de la Londra eu aveam emoții despre cum o să fie acolo și despre cum or să fie performanțele mele acolo și fratele meu îmi spune atât: Îngrijorarea mea cea mai mare este cum o să înveți tu să trăiești pe uscat. Și n-am să uit niciodată aceste vorbe, pentru că atunci le auzeam, dar nu le înțelegeam. În momentul în care am renuntat la sportul de performanță am înțeles. Pentru că el știa cât de emotivă sunt, el știa cum sunt în apă, cum sunt pe uscat și știa la fel cât de rea poate fi lumea câteodată și se întreba cum voi face față la răutăți venite de la egal la egal, pentru că suntem toți pe uscat. Dar am învățat”, mărturisește Camelia Potec.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult