Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Îți mai place acum de ucraineni?!” îmi reproșează prietenii binevoitori. „Și dacă totul e o lucrătură a Rusiei?” le răspund

canal Dunare - Ucraina

Foto Andrey Nekrasov / Zuma Press / Profimedia

În urmă cu ceva timp, era o isterie generală legată de persecuția preoților români din Ucraina. Circulau pe internet filmulețe greu de privit. Aveam rude și prieteni care îmi reproșau: Acum îți place ce face Ucraina?! Vezi cum ne ucide preoții!?

Am citit, am căutat să înțeleg ce se întâmplă. Era o făcătură a Rusiei pentru a dezbina România și Ucraina și se folosea de preoți din Ucraina fideli Rusiei, care - culmea! -, nu numai că trădau Ucraina, dar nici România nu au iubit-o vreodată.

Și acum despre canalul Bâstroe, că iar îmi spun rude și prieteni: Îți place ce face Ucraina, după ce am ajutat-o necondiționat?!

Dacă e adevărat că face asta, normal că nu îmi place, dar să analizăm puțin înainte de a ne inflama. Ce ne costă, dacă ne punem măcar întrebarea: Dacă e un scenariu al Rusiei de a ne dezbina așa cum a fost și cel cu preoții?

Nu ura e soluția, nu ruperea relațiilor cu Ucraina, nu furie și regret că le-am dat o pătură și o felie de pâine refugiaților, căci asta aș face-o iar, fără să aștept răsplată, că nu e între mine și ucraineni fapta, ci e între mine și Dumnezeu - ține de a fi creștină -, ci urmatul de pași diplomatici, cum prevăd legile și tratatele internaționale, până se clarifică totul. Sunt prea complicate timpurile pentru a lua decizii pripite.

Eu am o părere: Toată povestea e o lucrătură a rușilor, ca să ne dezbine. Ucraina trebuie să se grăbească să lămurească problema.

Și dacă Ucraina totuși e vinovată în această poveste, România trebuie să rezolve totul legal, apelând la experți și foruri europene, așa cum am făcut în cazul Insulei Șerpilor și a delimitării platoului continental al Mării Negre. Am câștigat procesul la Haga. Ne-a reprezentat atunci Bogdan Aurescu și presa l-a numit eroul de la Haga.

E vorba de același Bogdan Aurescu care azi este ministrul de Externe al României... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si cam cum si-au varat rusii coada aici???? Adica Ucraina sapa Bastroe de luni de zile, iar noi ii acuzam pe rusi??? Pe bune? Pai atunci, Ucraina e condusa de rusi, iar totul este o mascarada.....unde sunt rusii in aceasta ecuatie????
    • Like 0
    • @ Eliza Mioc
      Dacă întrebarea este de bună credință și nu sunteți doar un postac, vă răspund eu cum trebuie înteles articolul...
      Aveți toate informațiile astfel încât să vă faceți o idee argumentată despre ce se întamplă pe Bâstroe?
      Ați verificat din mai multe surse (cât de cât oficiale și credibile) informațiile care vă fac să credeți că e ceva ilegal în ce se întamplă cu dragările pe Bâstroe (dacă chiar se întamplă)?
      Sau v-ați limitat la aceleași surse de informare care au rostogolit și știrile cu preoții persecutați, adică sursele "patrioților adevarați"?

      Cam așa ar fi putut să-și vâre rușii coada...
      • Like 1
  • Aici şi-a vârât dracul (URSS) coada. Chiar dacă Zelenski se crede pe cai mari şi are impresia că i se permite orice în virtutea „statutului” de „scut” european, problema Bîstroe trebuie (şi cred că va fi) rezolvată de experţi, pe cale exclusiv diplomatică, juridică şi, eventual, tehnică.

    Noi, ceilalţi, ar fi bine să nu aplecăm urechea la cântecul de sirenă al sputnikarilor. La începutul războiului, când primeam valurile de refugiaţi ucraineni, Iohannis a avut şi el o vorbă deşteaptă în 8 ani de domnie: „Uiţi că eşti certat cu vecinul când vezi că-i arde casa.” Măcar gândeşte-te că focul s-ar putea întinde şi la tine (aş completa eu).

    ──────────────────────────
    P.S. Procesul câştigat la Haga este un prim pas. Până la lămurirea definitivă a problemei mai este un drum destul de lung. Totuşi, ar fi o temă de reflecţie pentru cazul în care ar cădea Ucraina: de ce credeţi că, în prima fază a războiului, Rusia a ocupat şi Insula Şerpilor? Ei?!
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult