Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ziua Constituției americane: examenul maturității unei națiuni

Constitutia SUA

(Foto: Guliver/Getty Images)

În ziua de 17 septembrie s-a sărbătorit ziua unuia dintre cele trei texte fundamentale ale națiunii americane: Constituția. Celelalte două sunt Declarația de Independență și Articolele de Confederare.

Nu demult, regizorul Ken Burns a fost întrebat care sunt cele trei lucruri care definesc poporul american, într-un mod definitoriu. Burns a răspuns fără ezitare: jocul de baseball, muzica de jazz și Constituția.

Era în anul 1783, se încheiase războiul de independență și uniunea statelor americane era o asociație slabă, măcinată de conflicte, cu un guvern federal lipsit de autoritate și mijloace, în permanentă criză financiară, nesusținut de statele membre și atacat de politicienii fără viziune, mai interesați să obțină avantaje pentru statul lor, decât în promovarea unei uniuni puternice.

Președinții, numiți de congres, s-au succedat fără a fi în stare să schimbe lucrurile. Armata era slabă, prost echipată și lipsită de ofițeri capabili.

Cei mai inspirați părinți fondatori vorbeau de multă vreme de nevoia imperioasă de a avea o flotă puternică, dar nu existau nici instrumentele, nici banii pentru a realiza un astfel de proiect.

Statele, dezamăgite de mersul lucrurilor, trecuseră la constituirea propriilor lor armate și negociau direct cu puteri străine, așa cum făceau și în domeniul schimburilor comerciale.

De la stat la stat se foloseau diferite monede, tarifele vamale erau arbitrare și unele state erau angajate în neînțelegeri și dispute cu altele. Economia și comerțul sufereau.

În acei ani, uniunea era pe cale de destrămare.

Este meritul lui Alexander Hamilton și a lui James Madison care au convins pe cei mai influenți semnatari ai Declarației de Independență că ieșirea din situația critică nu poate veni decât de la așezarea uniunii pe o bază legală solidă.

Ei au convocat o „mare convenție”, pentru care au fost selectați și convocați 74 de delegați, dintre care s-au prezentat 55 și au semnat forma finală a documentului doar 39, la data de 17 septembrie 1787. Trecuseră 11 ani de la revoluția americană și de la nașterea uniunii. Constituția a fost ratificată de congres în anul 1788 și a început să fie aplicată în anul 1789.

De-a lungul timpului, au fost votate 27 de amendamente, care au completat legea supremă a uniunii, dar niciodată nu a fost schimbată vreo literă din documentul original.

Convenția uniunii a revizuit și corectat Articolele de Confederare.


În varianta originală, constituția americană are patru pagini de text scris de mână. Ea conține șapte articole și are 4.543 de cuvinte. Cu cele 27 de amendamente adăugate, dimensiunea textului a crescut la 7.591 de cuvinte.

Cu toate acestea, constituția Statelor Unite este cel mai concis document de guvernare al unui stat. Cel care a contribuit cel mai mult la redactarea constituției americane a fost James Madison (1751-1836), președinte al țării în perioada 1809-1817.

Textul original se află la Arhivele Naționale din capitală.

Preambulul constituției începe cu cuvintele Noi, poporul...Este prima constituție din lume care definește poporul ca stăpân suprem al țării:

„Noi, Poporul Statelor Unite, în vederea realizării unei Uniuni mai strânse, așezării dreptății, asigurării Liniștii interne, înzestrării pentru apărarea obștească, promovării Prosperității generale si asigurării Binecuvântărilor Libertății pentru noi înșine si pentru Urmașii noștri, decretăm și promulgăm Constituția de față pentru Statele Unite ale Americii.”

Principiile fundamentale ale Constituției americane sunt trei: separarea puterilor în stat, sistemul de verificare și echilibrare (checks and balances) și mecanismele de confederare ale statelor participante.

Cea mai veche constituție scrisă din lume, este și cea mai veche constituție a unei confederații de state (republici) și cea mai veche constituție care s-a aplicat, fără întrerupere, sau modificări pentru 231 de ani.

Singurul amendament anulat este cel cu numărul 18, care se referea la prohibiția alcoolică, votat în anul 1920 și abrogat în anul 1933 prin amendamentul constituțional numărul 21.

Legea supremă a țării a fost nu numai genial concepută, dar s-a dovedit extrem de eficace în menținerea stabilității uniunii, în rezolvarea situațiilor de criză și în păstrarea nealterată a libertăților pe care le-a promovat pentru prima dată în lume.

Așa cum multor americani le place să repete, 4 iulie 1776 este ziua de naștere a Statelor Unite ale Americii, dar 17 septembrie 1787 este ziua în care țara a atins maturitatea.

Semnarea Constituției Americane - 17 septembrie 1787

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • D-le Martin

    Ca de obicei binevenite articolele dvs, mai cu seama ca subsemnatul este un mare admirator al Constitutiei americane si al capitalismului laissez-faire pe care acesta tara l-a promovat cu success (pana recent cand "otravurile" de stanga au inceput sa patrunda si in sistemul american)

    Insa acum am o observatie/corectura importanta. Spuneti dvs asa:

    "De-a lungul timpului, au fost votate 27 de amendamente, care au completat legea supremă a uniunii, dar niciodată nu a fost schimbată vreo literă din documentul original."

    Ba da a fost schimbat continutul din varianta initiala si din pacate in mod parsiv pe usa din dos (in genul Ordonantei 13) Nu o sa dezvolt aici in ce a constat ticalosia, dar iata despre care articol e vorba:

    ARTICLE 1, SECTION 9, Clause 4

    In varianta originala suna asa:

    Clause 4: No Capitation, or other direct Tax shall be laid, unless in Proportion to the Census or Enumeration herein before directed to be taken.

    Va rog sa retineti bucata "or other direct Tax". Ratificarea celui de al 16-lea Amendament la 1913 (prin acea ticalosie de care faceam scurta referire) a adus cu sine si eliminarea respectivei bucati din continutul original al Causei 4 astfel ca ea arata acum asa:

    Clause 4. No Capitation shall be laid, unless in Proportion to the Census or Enumeration herein before directed to be taken.

    Am sa-mi cer scuze pentru usoara divagatie de la subiect ce urmeaza, data de modificarea de mai sus dar consider ca e importanta pentru noi:

    Spuneam ca este foarte importanta aceasta "hotie" savarsita in 1913. Ea ne aminteste inca o data ca taxarea venitului individual este imorala. A nu intelege cititorii de aici ca cetatenii nu trebuie sa plateasca taxe deloc. Dar Parintii Fondatori au avut in vedere un Stat/guvern mic cu niste atributiuni foarte restranse si bine precizate iar pentru buna functionare a lui, cetatenii platesc niste taxe (necesare pentru intretinerea unei Armate, politii, pompieri, justitie, infrastructura) Dar in nici un caz Statul sa vina sa se uite in ograda la venitul personal al fiecaruia si sa jupoaie procentaj din ce in ce mai mari in functie de cum creste acest venit personal.
    Ne-am nascut crescut si educat intr-un sistem infernal de taxe si impozite si mintea noastra este inchistata in acest sistem crezand ca e absolut normal si firesc sa platim catre Stat taxe pe venit personal, pe proprietate, pe vanzare/cumparare de bunuri, pe transfer de proprietate, de mediu etc.
    In realitate, cea mai mare parte a taxelor este imorala si nejustificata si Parintii Fondatori au fost foarte cumpatati si responsabili fata de cetateanul de rand cand au limitat puterile si atributiunile Statului. Din pacate anii au trecut si noi toti ne-am indepartat de la aceste principii sanatoase.

    Inchei divagatia cu temerea unuia din Parintii Fondatori care s-a dovedit justificata in trecerea timpului..
    Intrebat fiind Benjamin Franklin de catre un cetatean:
    "Well, Doctor, what you have given us?"

    Raspunsul a venit right away:
    "I gave you a Republic if you can keep it that way" .
    • Like 1
  • Nu Magna Charta e cea mai veche constitutie? Sau nu e considerata constitutie?
    • Like 0
  • Constitutia este geniala. Din pacate nu este respectata, variate centre de putere aleg ignorarea constitutiei cand interesele o cer. cateva exemple:
    Conform constitutiei, razboiul este declarat de congres, fiecare cetatean are dreptul la proces cu jurati, libertatea cuvantului e garantata, trezoreria emite moneda nationala, cetatenii au drept neingradit la arme de foc...SAMD.

    In realitate, presedintele a ordonat actiuni militare fara aprobarea congresului, cetateni americani au fost assasinati fara proces( cu drone, banuiti de terorism, din ordinul lui Obama) dolarul este emis de Federal Reserve, o asociatie de banci private care primeste dobanda de la statul american si nu de trezorerie...cetatenii pot fi arestati pentru 'hate speech' incalcandu-se libertate expresiei, armele pot fi oricand interzise, depinde de climatul politic...ca sa nu mai vorbim de abuzurile masive din serviciile secrete, dovedite a nu respecta mai nimic din principiul separarii puterilor in stat...

    • Like 1

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult