Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ziua Marinei Române la bordul fregatei Regina Maria. După o absență de patru ani, din cauza pandemiei, cel mai mare spectacol naval din România va fi prezentat de marinari publicului prezent pe faleza din Constanța

fregata Regina Maria

Organizată pentru prima dată în 1902, la 15 august, cu prilejul Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, Ziua Marinei Române este sărbătoare națională din anul 2009.

Cea de-a 121-a aniversare a Zilei Marinei Române este sărbătorită printr-o serie de evenimente organizate de Statul Major al Forțelor Navale, în perioada 4-15 august.

După o absență de patru ani, din cauza pandemiei, cel mai mare spectacol naval din România va fi prezentat de marinari publicului prezent pe faleza din Constanța, marți, 15 august, începând cu ora 10.00.

Cu ocazia ceremoniei de sărbătorire a Zilei Marinei Române, am participat la repetiția generală pentru Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2023”, la bordul navei militare Regina Maria.

Fregata Tip 22 Regina Maria (F 222) este fosta fregată britanică HMS London, fregată de tip 22, generatia a Il-a. Operațiunile de construcție a navei au demarat la 23 februarie 1982 și a fost lansată la apă la 27 octombrie 1984. 

În 1987 nava a primit numele Bloodhound, dar, la solicitarea primarului capitalei britanice, în amintirea distrugătorului clasa County, nava a preluat apoi numele de HMS London, același nume cu orașul Londra, tradiție forte populară în Marina Regală Britanică.

Nava a participat activ la războiul din Golf în anul 1993 și la războiul din Bosnia în anul 1995.

Fregata a ieșit din serviciul Royal Navy în anul 1999, iar în 2004 a început parcurgerea unui program de regenerare și au fost montate noi sisteme de tehnică și armamente.

La 1 august 2004 a intrat în vigoare statul de organizare al fregatei Regina Maria, cu numarul de bordaj F 222. Nava a intrat în serviciul Forțelor Navale Române la 21 aprilie 2005 și a ajuns în țară la 25 iulie 2005.

Caracteristici tehice: deplasament - 4.900 tdw, lungime - 148,2 m, lățime - 14.75 m, viteză maximă - 30 Nd, pescaj maxim - 6,4 m, punti - 8, autonomie - 4.500 Mm, echipaj: 205; armament: tun super-rapid 76 mm Oto Melara, instalații lansare torpile, sistem de comandă asistat de calculator, instalații de bruiaj pasiv, sisteme de luptă electronică, 9 sisteme radar, sistem de propulsie: 4 turbine Rolls-Royce, elice cu pas variabil, 4 Diesel generatoare a câte I MW la 450 V/60HZ/3faze.

Fregata Regina Maria este capabilă să execute lupta în toate cele trei medii: la suprafață, aerian și sub apă.

Închei cu vorbele Reginei Maria, preluate din articolul publicat în anul 1928 intitulat “Ce înseamnă marea pentru mine”:

“Marea! Da, o iubesc, totdeauna a ocupat un loc de frunte în viața mea”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult