Costurile pentru amenajarea unei grădini așa cum vezi în revistele de specialitate pot trece cu ușurință de câteva zeci de mii de euro, ceea ce poate fi descurajator dacă nu vrei să investești o sumă prea mare într-un spațiu pe care nu-l folosești permanent. Și nu ar trebui, pentru că poți accesa soluții mai ieftine și mai sustenabile.
În formula clasică de configurare a unui buget pentru o astfel de amenajare, poți înlocui proiectul realizat de un designer cu unul făcut de tine. Nu ar trebui să fie foarte complicat dacă știi câteva reguli de bază și te lași motivat de bucuria de a face lucrurile cu mâna ta. Principiul de do it yourself îl poți aplica și pentru a reduce costurile cu mobilierul, pe care îl poți face singur, din paleți. În ceea ce privește iluminatul, soluția o pot reprezenta lămpile solare, iar când alegi plantele, asigură-te că sunt ușor de întreținut și nu vei avea nevoie sisteme complicate de irigare.
Dacă nu ești 100% convins că îți poți amenaja grădina valorificând conceputul do it yourself, ai câteva sfaturi practice de la DedeSign și un proiect care să te inspire.
1. Desenează proiectul
Ia-ți timp pentru această primă fază și gândește-te la toate detaliile. Măsoară, împarte și alocă spațiu în funcție de activitățile pe care le vezi desfășurând-se în grădină: zonă de luat masa, de grătar, de relaxare, un mic loc de joacă pentru copii sau poate chiar o piscină.
În configurarea acestor zone ține cont de unde răsare soarele și care este traseul pe care îl parcurge de-al lungul zilei. Nu ai vrea să te bucuri de prea multă lumină într-o zonă în care ai plănuit să te relaxezi sau să citești.
Un alt aspect important îl reprezintă accesibilitatea și fluxul de circulație între diversele zone ale grădinii și casă.
2. Reciclează paleți
Paleții sunt confecționați dintr-un material rezistent astfel că reprezintă o resursă excelentă pentru proiectele de amenajări de exterior de tip do it yourself.
Îi poți achiziționa de la producători locali sau de la diferite depozite care nu-i mai utilizează. Înainte de a-i folosi pentru a construi o canapea, o masa sau chiar ghivece pentru flori, șlefuiește lemnul și tratează-l cu lac sau vopsea.
Pentru a construi o canapea, este suficient să suprapui doi paleți și să folosești un al treilea pe care să-l așezi perpendicular pe ceilalți, ca să obții și un spătar. Apoi nu-ți mai rămâne decât să alegi un set de perne confortabile în nuanțele preferate și să te relaxezi într-un spațiu pe care l-ai gândit și l-ai făcut chiar tu.
Și nu trebuie să te oprești aici. Poți folosi paleți pentru a crea mese, leagăne sau șezlonguri.
3. Folosește lămpi solare
Grădina este un spațiu minunat pentru a-ți petrece serile. Tocmai de aceea e necesar să te gândești și la modalitățile pe care le ai la dispoziție pentru iluminat. O variantă eco-friendly și deloc costisitoare o reprezintă lămpile solare. Nu ai nevoie de cabluri electrice și le poți folosi cu ușurință pentru a marca și delimita spațile pe care le-ai gândit inițial: zona de relaxare, cea de luat masa sau piscina.
4.Mizează pe mult verde
Grădina este prin definiție un loc în care predomină vegetalul. Fă o selecție de plante verzi, flori, ierburi și pomi fructiferi cu ajutorul cărora să creezi un spațiu cât mai aproape de natură, ținând cont de resursele pe care le poți aloca pentru îngrijirea lor. Dacă mergi pe ideea unui buget cât mai mic, necesitatea unui sistem de irigare îți poate strica planul.
5. Instalează o piscină
O piscină îngropată presupune o investiție semnificativă, dar ai și opțiunea unei piscine supraterane, mult mai accesibilă ca preț, pe care merită să-l plătești pentru un plus de distracție în timpul verii.
O poți poziționa pe o placă de beton sau pe o zonă realizată din dale de beton. Iar dacă îți mai rămâne spațiu, poți amplasa și unu-două șezlonguri pe care să le achiziționezi sau să le construiești din paleți.
DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.
O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.