Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ziua Z pentru Liviu Dragnea. Îmbrânceli în momentul în care liderul PSD a ajuns la ÎCCJ. Șeful PSD: „Sunt total nevinovat”. O nouă amânare la Înalta Curte: 20 mai, noul termen

Liviu Dragnea - ÎCCJ - Octav GAnea

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Procesul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman în care este judecat Liviu Dragnea a fost amânat luni de magistrații ÎCCJ pentru data de 20 mai. 

Pe 19 aprilie este așteptată o decizie la CCR în cazul sesizării făcute de Florin Iordache privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la ÎCCJ.

Câteva sute de persoane s-au adunat luni dimineața în fața intrării la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) unde a fost programat un nou termen în procesul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. 

UPDATE 20 mai este data pentru noul termen la ÎCCJ. Magistrații Înaltei Curți au decis să admită cererile de amânare formulate de avocații tuturor inculpaților în dosarul angajărilor fictive. 

UPDATE: „Sunt total nevinovat”, a susținut șeful PSD în fața instanței. „Nu am avut cunoștință de faptul că doamna Botorogeanu și doamna Stoica Adriana Stoica nu ar fi mers la serviciu. Nimeni nu mi-a spus niciodată.

De asemenea, nu am cerut nimănui și nu făcut presiuni pentru a le menține pe cele două în funcții. Nu sunt de acord cu afirmațiile din motivarea de la fond că eu aș fi omis anumite atribuții. DGASPC Teleorman nu se afla în subordinea mea, ci în subordinea Consiliului Județean Teleorman, potrivit legii. Atribuțiile de coordonare le avea colegiul director. Nu a fost necesar să emit eu, ca președinte de CJ, vreo dispoziție. Niciun președinte de CJ nu mergea să controleze instituțiile din subordinea CJ. Atribuțiile și obligația de a sancționa un funcționar o avea conducerea executivă a Direcției”, a declarat Dragnea citat de Hotnews. „Dacă o să fiu condamnat, mi-aș dori să știu pentru ce. Dacă e să fii condamnat și să nu știi pentru ce...”, a mai spus Dragnea.

UPDATE: Liviu Dragnea este audiat de judecătorii ÎCCJ

UPDATE: Cererea de recuzare a fost respinsă de ÎCCJ. Magistrații au reînceput audierile. Liviu Dragnea va fi audiat azi de către judecători.

UPDATE: Numărul celor veniți la ÎCCJ să îl susțină pe Dragnea a crescut la circa 600 de persoane (sursa Digi24).

UPDATE: Ședința de judecată a fost suspendată pentru jumătate de oră, după ce Liviu Dragnea a recuzat un judecător. Este vorba despre judecătoarea Simona Enceanu. Avocatul liderului PSD a invocat faptul că a citit pe internet că soțul acestei ar fi „un susținător infocat al PSD”. (sursa Digi24)

UPDATE: Trei protestatari agresivi au fost conduși la Secția 1 de Poliție.

(Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

UPDATE: Circa 400 de persoane extrem de vocale au venit la ÎCCJ să îl susțină pe Liviu Dragnea, anunță Digi24. Pe strada Batiștei, unde este sediul instanței, se circulă cu dificultate. Au fost mobilizate zeci de forțe de ordine, care au montat garduri de protecție.

UPDATE: Liviu Dragnea a ajuns la ÎCCJ. Mai multe persoane agresive au început să îmbrăncească reporterii și jandarmii în momentul în care Liviu Dragnea a ajuns în fața intrării la ÎCCJ. Una dintre persoane a fost ridicată de jandarmi, după ce a intrat în conflict cu alte persoane, aflate în grupul contestatarilor lui Dragnea.

Azi Liviu Dragnea ar urma să fie audiat din nou, după ce la termenul din 18 martie liderul PSD a lipsit pe motiv că a fost internat în spital. 

Adrian Neacșu, avocatul fostului director executiv adjunct al Direcției pentru Protecția Copilului Teleorman, Olguța Șefu, a explicat pentru HotNews.ro care ar putea fi cele trei scenarii posibile în procesul de luni. Prima variantă este ca luni să se încheie dosarul și se pronunță și sentința, varianta cel mai puțin plauzibilă, în opinia avocatului. O a doua variantă ar fi acordarea unui termen de judecată special pentru a se pronunța CCR în ce privește sesizarea depusă de Florin Iordache. O a treia variantă, în opinia avocatului Adrian Neașcu, ar fi încheierea procesului și amânarea pronunțării pentru 1-2 săptămâni, variantă considerată cea mai plauzibilă.

Citiți și:

Judecătorii Curții Constituționale au decis săptămâna trecută să amâne pentru 19 aprilie o decizie în privința sesizării făcute de Florin Iordache privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la ÎCCJ. Sesizarea a fost depusă în 22 martie de către Florin Iordache, căruia Liviu Dragnea, aflat în concediu cu probleme medicale, i-a delegat atribuţiile. Liviu Dragnea spera într-o decizie pozitivă la CCR, care i-ar fi șters practic condamnarea în dosarul angajărilor fictive și i-ar fi anulat dosarul, deoarece faptele s-ar prescrie. Amânarea unei decizii l-a obligat astfel pe Liviu Dragnea să meargă în fața judecătorilor de la Înalta Curte. După 15 aprilie, completul de la ÎCCJ va rămâne în pronunțare. Dacă se menține decizia de la prima instanță, Liviu Dragnea merge la închisoare.

În dosarul angajărilor fictive, procurorii DNA susțin că în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. „În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă", a susţinut DNA.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Absolut ridicol, cum ba sa ai atat de mult, milioane de euro, din munca cinstita, absurd si ridicol.

    De exemplu, mergi si ievaluezi (da, cu i de la iepoca ca-mi place), mega ultra constructiile/casele domnului cu par alb din poza, si constati ca depaseste tot bugetul lui pe o viata, nu faci nimic, esti sah mat? Nu exista lege? Daca a facut imprumut la banci de milioane de euro, cum i-a dat o banca asa ceva (daca ar fi cazul...) ? :)

    Mie sincer mi se pare ca sfideaza logica.

    Vrei sa-i prinzi, poti, dar nu prea se vrea...
    • Like 0
  • Iulian check icon
    ''... E nevoie de un dușman ca să ii dai poporului o speranța. Cineva a spus ca patriotismul e ultimul refugiu al canaliilor:cine nu are principii morale se înfășoară într-un steag, iar bastarzii fac întotdeauna apel la puritatea stirpei lor.
    Identitatea națională este ultima resursa a dezmostenitilor. Or, simțul identității se întemeiază pe ura, ura împotriva celui ce nu-i identic. Trebuie sa cultivi ura ca patos cetățenesc. Dușmanul e prietenul popoarelor. E nevoie oricând de cineva demn de a fi urat ca să te simți justificat in propria-ți mizerie. Ura este adevărată pasiune primordiala.... '' Umberto Eco
    Dragnea e un gunoi și ma scuz ca am dat un citat al marelui Eco ca să arat ce ura cultiva acest șobolan comunist.
    Duie Mragnea!
    • Like 1
  • la Craiova s- a numit "baie de mulțime!"
    pentru Teleorman este cam" jegos " domnul....a doua baie la asa scurt interval!?.....si tot degeaba...pute!
    • Like 0
  • Ada check icon
    Imi vine in minte poezia "Catelus cu parul cret ... "
    La altceva nu ma pot gandi.
    Amanare... da, se asteapta decizia CCR.
    • Like 2
  • Eu nu prea am inteles artitmetica asta a voturilor cu Europarlamentarele, cu atit mai putin intrebarea care se va pune la Referendumul, care va coincide cu artimetica aia. Le indesam acolo si asteptam ca baietii din Las Fierbinti sa mearga la urne pt viitorul tarii. Iata ca l-au inghesuit si pe Dragnea cju procesul lui acolo in 20 si ceva mai, ca sa nu mai intelegem nimic. Ma tot uit pe lista aia pe care mi-a dat-o baba pe strada si ma intreb pe ce naiba voi pune stampila? Sunt bulversat si ca vine simpaticul de Papa la care vreau sa ma duc si pt asta trebuie sa ma inscriu pe alte liste papale....in fine. Sa revenim: Simulare cu pnl, ca aia mi-a dat baba: Sa luam primii 10 de sus in jos. Daca pnl ia 5% se zice ca intra primii 2. Daca ia 8% se zice ca intra primii 3. Daca dai cu stampy si pnl iese cu 5%, Rares Bogdan, care este primul primul pe lista, iese eurococalar. Daca ia 67% mie imi da 6.7. Asta inseamna ca intra si al saptelea? De ce nu fac astia emisiuni de votare la tv ca sa pricepem si noi cum dam cu stampulea aia, ca nu toti suntem inteligenti?! Dar, ce se intampla daca sub aia din capul listei (pe care nu-i doresti castigatori) sunt altii mai buni pe la ultimele pozitii de numar curent? Pui stampila cu speranta ca aia ultimii vor iesi. Si atunci, te-ai putea intreba de ce au pus pe altii in frunte? Pai...ca sa iasa cat mai multi! Este doar un rationament inversat.
    • Like 1
    • @ Valentin Stütz
      raimond check icon
      Romania are 33 de europarlamentari. Deci tre' sa ai 3% per bucata. Din cate inteleg nu exista un prag minim ca la nationale (5%) dar tot tre' sa ai cei 3%. Probabil se vor redistribui voturile partidelor ce nu au cel putin 3% si asa s-ar putea obtine un parlamentar in plus fata de aritmetica stricta (primul candidat din lista care nu are full 3% s-ar putea sa prinda totusi locul).
      • Like 2
  • E normala tara asta? E normal balamucul asta la un termen intr-un proces? E lordul drogurilor? E Bonnie & Clyde la un loc? E finala de Cupa Romaniei? Nici nu vreau sa ma gandesc ce iese la sentinta ca o tabara oricum va fi nemultumita. Diseara se vor declansa costumele :D au subiecte acum.
    • Like 1
  • mike mike check icon
    Suntem o tara pierduta, asta este clar. Aceasta noua amanare echivaleaza cu achitarea in dosar. Probabil ca presiunile au fost foarte mari si s-a preferat o amanare, altfel nu-mi explic. Dragnea trebuia condamnat astazi! Nu poti sa amani o sentinta doar pentru ca ti se pare ceva. Va dati seama ca intr-o luna Dragnea va avea timp sa distruga si mai tare justitia, sa dea OUG-uri cate vrea, sa-l demita pe Toader si sa-l puna pe altul care accepta usor OUG, sa faca cate si mai cate. Ce garantie avem ca pe 20 mai o sa fie condamnat?
    • Like 2
  • Dorin check icon
    Au ieșit susținătorii PSD ului ca șobolanii când se scufundă corabia . Dacă Tătucul lor preaiubitul ajunge la coteț s-au lins pe bot de pomeni .
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult