Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„La 9 ani, bunica m-a dus la spovedit, iar preotul mi-a spus exact ceea ce un copil n-ar trebui să audă”. Când Biserica scoate ce-i mai rău din noi

Oameni in biserica

( Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu)

Săptămâna asta e o săptămână destul de greu de dus. Mesajele homofobe sunt la ordinea zilei, enoriașii nu sunt ortodocși adevărați dacă nu merg la referendum, homosexualii ne vor fura copiii, oamenii se vor căsători cu animale (a zis-o domnul Dragnea, nu eu), iar lista poate continua.

Evenimentele ultimelor zile m-au făcut să mă gândesc la o întrebare care poate părea nelalocul ei, dar pe care trebuie să mi-o pun pentru că vreau să înțeleg ce se întâmplă. De ce toți oamenii religioși pe care i-am întâlnit sunt răi? Atenție, am adăugat „întâlnit” pentru că sunt convinsă că există și oameni care merg la biserică de bună credință. Doar că nu i-am văzut eu încă.

Să mă explic.

Am trăit într-un mediu relativ religios. Cu frică de Dumnezeu, cu pomenile la zi, cu posturi și spovedanii. De aceea, am intrat de multe ori în contact cu cei care participă cu regularitate la slujbele de duminică, cu cei care merg în pelerinaj sau stau la coadă la moaște. Este un stil de viață pe care îl înțeleg, nu îl condamn și cred că fiecare are dreptul de să facă ceea ce e mai bine pentru sufletul lui. Însă nu pot înțelege agresivitatea pe care unii o adoptă și vor să o impună, indiferent dacă sunt preoți sau enoriași.

Când aveam 9 ani, am fost dusă de bunica la spovedit, la o biserică din Drumul Taberei. În momentul în care mi-a venit mie rândul, preotul mi-a spus că, dacă nu voi alege calea bisericii, voi rămâne fără părinți și fără cei dragi. Exact ce vrea un copil să audă.

Un alt preot, din Colentina de data asta, îi certa de zor pe enoriași pentru că au „îndrăznit” să se ducă la altă biserică unde „preotul ăla e unealta diavolului”. O doamnă mai în vârstă a vrut să mă dea afară din lăcașul de cult pentru că nu aveam capul acoperit. O altă doamnă s-a certat cu o mamă al cărei copil avea Sindromul Down și căreia îi spunea „să scoată creatura asta din Sfânta Biserică”. Doar pentru că cel mic se foia puțin mai mult decât ceilalți.

În urmă cu câteva zile aproape am fost scuipată de un preot pentru că am dezlipit un sticker cu „Votați DA pentru referendum” în zona Unirii. M-a făcut lesbiană și mi-a spus că viitorii mei copii vor fi doar ai bisericii. Homosexualii sunt niște ciudați, femeile nu trebuie să divorțeze de bărbat nici dacă sunt bătute, cine nu ține post e un păcătos, cei de alte religii sunt niște impostori, nu medicii salvează vieți, ci Dumnezeu, copiii bolnavi plătesc pentru păcatele părinților și așa mai departe.  „Conspirații” despre care am auzit din copilărie și până acum, lucruri spuse de cei de la care mă așteptam să aud doar vorbe bune, înțelegere și îndrumare.

Îți recomandăm

Pe de altă parte, de la an la an văd credincioși din ce în ce mai stânjeniți de predica de la finalul slujbei, oameni care se îndepărtează de biserică, pentru că nu se mai regăsesc în politizarea acesteia, cupluri care nu mai vor să facă și căsătoria religioasă, pentru că trebuie să dea o grămadă de bani și să audă veșnicul „și femeia să se teamă de bărbat”. Aceștia reprezintă, bineînțeles, un număr mult, mult mai mic, însă cred că asta va fi tendința următorilor ani. Pentru că lumea s-a săturat să vadă cum propriul refugiu e călcat în picioare de interese care nu ar trebui să existe.

De ce oamenii religioși pe care i-am întâlnit sunt răi? Fanatismul nu e bun de nicio parte. Nici în cazul credincioșilor, nici în cazul ateilor. Cred că am uitat cel mai de preț gând cu care ne lasă Biblia: Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți. Noi nu ne iubim nici măcar propria persoană, ce să mai spunem de ceilalți. Atât de mult ne trăim viața după gura lumii, încât nu mai știm nici cine suntem, nici ce ne dorim, nici ce ne place sau ce nu ne place la noi.

În momentul în care trăiești într-o extremă nu poți să dezvolți o toleranță. Nu îl poți înțelege pe celălalt și nu îl poți accepta. Nu vorbesc despre adoptarea comportamentului, ci despre acceptare. Despre încurajarea dialogului și despre un echilibru între gândirea analitică și cea empatică.

Ceea ce se întâmplă în biserică a devenit total diferit față de principiile de bază ale creștinismului. Și cui folosește acest lucru? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Exista foarte multe argumente si sute de oameni care au trait experientele spuse de cei de la biserică. Un corean a murit pe masa de operatie si a foat adus in cateva minute la viata . El spunea ca in timpul asta, a continuat sa traiască, ca i a vazut pe toti medicii asistentele si ceilalti cum resuacitau corpul lui , in timp ce el statea deasupra tuturor aproape de tavan , simtindu le si gandurile si putând să se deplaseze oriunde vroia . Materia nu i se opunea. Vedea prin pereti cine e in camerele alaturate. Asta au trait o peste un milion de persoane, dar nu s a spus la stiri... Apoi el spune ca au aparut si alte fiinte, unele care erau prietenoase cu el , altele oribile care ar fi vrut sa l rapeasca sa l ia cu ele . Se opuneau cele prietenoase cu aspect luminos
    Acestia erau ingerii care il suatineau. Demonii care aratau urati vroiau sa l duca acolo unde au mai dus si alte suflete , intr un loc asemenator cu o camera de tortură, unde exista foc, unde erau aruncati si legati acolo multi alti oameni. Asta noi ortodocsii o stiim dar uite ca o zice unu care era ateu si nu auzise in viata lui de Iisus. Dupa asta el spunea ceea ce noi stim ca se intampla in iad scene groaznice , unde ajung cei care nu tin cont de niste reguli.
    Se stie ca homosexualitatea e ceva grav, ca nu te naști asa, ci datorită unor imagini a unor idei gresite spuse si a unei vieti anormale , ajung unii asa. Acolo in iad erau homosexuali talhari infractori de orice fel si multe alte categorii, obsedati de distracții , lacomi, fara credinta etc
    Cum sa nu tii cont , vazand ce se intamplă ? Daca e spus ca ceva e gresit ,inseamna ca daca nu tii cont, ajungi sa ingrosi randurile , celor care nu mai ies niciodata de acolo si sufera in intuneric zi si noapte in limbajul nostru. Acolo e lipsa a luminii si un foc in care esti aruncat, care te chinuie groaznic. Nu exista timp. Nu este entropie , nu se distruge nimic si cei de acolo nu se degradeaza si sunt chinuiti pentru totdeauna.
    Oare ce e mai important decat sa nu ajungi acolo ? Ar face omul orice dar nu stie ce il asteaptă, pt ca se distreaza, are jocuri pe calc. discoteca , colegi care il indeamna gresit. Si asa ajunge bietul om sa nu stie nimic din ceea ce urmeaza. Altii mai citesc si tin cont. Nu e asa greu ! A face ceea ce trebuie nu e greu dar apar nenorociti de oameni care vin cu idei greșite si indeamna si pe altii. Altii tin cont si fac ce au aglat ca trebuie. Credinta e importanta sa ne gandim ca exista Dumnezeu si noi credem. Apoi facem bine in jur si mergem si la biserica . Ne intalnim si cu alti colegi dar renuntam la vicii exagerate. Sunt si altele dar astea conteaza mai mult
    • Like 0
  • Pestele de la cap se-npute... !
    • Like 0
  • totuși, România e o țară laică și așa trebuie să rămînă - unele comentarii par scrise în urmă cu 100 de ani ... n-am nimic cu religia, dar să-mi spună (alt)cineva în ce și cum să cred mi se pare o agresiune - ar trebui chiar ca apartenența religioasă să fie ceva privat, nu să aud, aproape zilnic, tot felul de imprecații aruncate către oameni care-și văd de treaba lor și gîndesc după cum experiența vieții i-a ghidat!
    • Like 1
  • Roxana B check icon
    Subiectul este mult prea complicat.Dumneavoastra judecati influentata de viata in societate, ca de altfel si acei "crestini" pe care i-ati intilnit.
    Daca ne-am comporta toti dupa ceea ce spune Noul Testament(nu principiile de baza ale crestinismului ), poate lumea ar fi mult mai buna , dar, dupa cum vedeti este imposibil.Pentru ca sintem oameni, cu sentimente, educatie si influentati de catre regulile societatii in care traim.
    Recunosc ca treaba cu iubitul aproapelui ca pe tine insuti este imposibil de realizat.
    Pentru ca in momentul in care aproapele iti face rau e imposibil sa-l iubesti.Ai fi precum Isus Hristos si este imposibil.
    Mi-aduc aminte acum de un articol citit acum multa vreme.Era vorba despre o familie americana, fata lor era in Peace Corps, undeva in Orientul Mijlociu sau Africa de Sud, nu mai tin minte.Si a fost omorita de un localnic, doar pt ca era americanca.Ei bine, parintii acestei fete l-au adoptat pe criminal si au avut grija de el exact ca de un fiu.
    Pentru ca ei chiar puneau in practica Noul Testament.
    Asa este ca vi se pare inacceptabil?Si mie mi s-a parut la fel.
    Deci, noi nu traim dupa Noul Testament.Este aproape imposibil in societatea de azi.Ca de altfel in orice societate din trecut.
    De aia expresia "multi chemati, putini alesi"
    Referitor la acei crestini fanatici in Ro, cred ca reportajele Vax Populi spun f multe si nu de bine.
    Multi stiu doar ca de Pasti se maninca miel(desi asta se practica doar la evrei in mod special, altfel nu e obligatoriu sa masacrezi mii de miei pt ca asta e datina) iar de Craciun se maninca porc(anul asta si probabil 2-3 ani de-acum incolo se va minca porc "spurcat" din UE....).
    In consecinta, nu exista compromisuri in ceea ce priveste Noul Testament, dar noi le cautam ca sa ne justificam pentru actiunile noastre.Ma includ si eu in aceasta categorie cu scuza de rigoare:"oameni sintem"
    • Like 0
  • Ceea ce nu inteleg eu din acest articol este cum de Liliana Nculescu a avut doar experiente negative in relatie cu Biserica, preotii si enoriasii ei? Ca orice lucru de pe aceasta lume, si Biserica si oamenii care se invart in jurul ei sunt si cu bune si cu rele. Si daca esti un om echilibrat, capabil sa te raportezi corect la realitatea care te inconjoara atunci vezi si partile pozitive si pe cele negative. Din acest articol reies doar impresii negative. De aceea, nu imi ramane decat sa imi inchipui ca, ori doamna nu are capacitatea sa perceapa toate fetele realitatii (cu bune si cu rele), in sita dansei ramanand doar elementele grosiere, ori pastreaza cu buna stiinta elementele negative si le scoate in evidenta doar pe acestea cu scopul clar de a denigra, de a crea impresia de lume intunecata si intoleranta in spatiul religios. Cred ca sunt valabile ambele variante, iar acest articol a fost conceput asa, pentru a fi util propagandei anti-referendum
    • Like 3
  • Cum ar fi ce? Ca o sa arzi in iad? Toti am auzit povestile astea si majoritatea suntem oameni normali, cu familie, servici si viata in care nu avem timp sa ne uitam in gura tuturor tampitilor. Daca te-au afectat asa de tare povestile popii, nu-mi imaginez ce ti-au facut basmele lui Petre Ispirescu sau ale fratilor Grimm.
    • Like 1
  • Si bunica ta era un om rau?
    • Like 3
  • "Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit..."
    • Like 3
    • @ Shaka de Virgo
      LOL!
      • Like 0
  • Salut, Liliana!
    • Like 3
  • dalex check icon
    Biserica este formata din ierarhi + enoriasi. Daca in jurul dvs. aveti "crestini" de felul celor pe care-i descrieti ce sa faca si preotul cu o asemenea "marfa" ? Pastorul turmei nefiind asemenea lui Hristos este coplesit de ura si prostia pe care tocmai ati descris-o. Singura intrebare de folos pentru dvs. este daca reusiti sa va "delimitati" de cei pe care-i criticati. Nu cumva sunteti la fel de exigenta cu greselile altora ca doamna ce solicita „să scoată creatura asta din Sfânta Biserică” ? Stiti ca de multe ori ajungem la batranete sa avem defectele parintilor pe care-i criticam si sa ne recunoastem la fel de plini de ura, urati si nefericiti ca ei.
    • Like 3
    • @ dalex
      Din cate inteleg autoarea face un apel la decenta. Vi se pare ca cere prea mult?
      • Like 4
    • @ Jonn Jonzz
      dalex check icon
      Experienta personala a doamnei este limitata ( valabil pentru toti comentatorii ) si este indecent sa generalizeze ( "Ceea ce se întâmplă în biserică a devenit total diferit față de principiile de bază ale creștinismului.." ).
      Tonul cererii trebuie sa fie decent ( in ortodoxie se numeste "smerenie" ).
      Nu cer prea mult.
      • Like 3
    • @ dalex
      D-le dalex, biserica este o clădire sau un spaţiu consacrat slujirii liturgice. In acest sens foloseste autoarea cuvantul cand scrie ca a fost cu bunica la biserica. In acel lacas slujesc preotii. Preotul este un parinte, un binevestitor, un mijlocitor, un sfintitor, un tamaduitor sau cel putin asa ar trebui sa fie! Dv. spuneti ca "s-a luat cu lumea"! Eu va dau dreptate, chiar asa s-a intamplat, daca nu cu toti cel putin cu o mare parte! In aceasta situatie ei nu mai sunt preoti ci niste functionari, niste bugetari in slujba statului. Isi pierd harul! Chiar credeti ca vreau sa fiu impartasit de unul care ma ameninta daca nu ma duc la referendum? Poate dv. va este indiferent! E drept insa ca am cunoscut si am auzit de unii care chiar au har! Din neferiicire sunt putini si nu sunt in fruntea B.O.R. Ei sunt adevaratii "vrednici barbati" si nu Dracnea (nume predestinat) sau Becali!
      • Like 2
    • @ dalex
      Oh ... Zeule a toate stiutor ...
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult