Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De doi ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu! La doi ani de Republica, îți mulțumim că ne ești alături!

„La 9 ani, bunica m-a dus la spovedit, iar preotul mi-a spus exact ceea ce un copil n-ar trebui să audă”. Când Biserica scoate ce-i mai rău din noi

Oameni in biserica

( Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu)

Săptămâna asta e o săptămână destul de greu de dus. Mesajele homofobe sunt la ordinea zilei, enoriașii nu sunt ortodocși adevărați dacă nu merg la referendum, homosexualii ne vor fura copiii, oamenii se vor căsători cu animale (a zis-o domnul Dragnea, nu eu), iar lista poate continua.

Evenimentele ultimelor zile m-au făcut să mă gândesc la o întrebare care poate părea nelalocul ei, dar pe care trebuie să mi-o pun pentru că vreau să înțeleg ce se întâmplă. De ce toți oamenii religioși pe care i-am întâlnit sunt răi? Atenție, am adăugat „întâlnit” pentru că sunt convinsă că există și oameni care merg la biserică de bună credință. Doar că nu i-am văzut eu încă.

Să mă explic.

Am trăit într-un mediu relativ religios. Cu frică de Dumnezeu, cu pomenile la zi, cu posturi și spovedanii. De aceea, am intrat de multe ori în contact cu cei care participă cu regularitate la slujbele de duminică, cu cei care merg în pelerinaj sau stau la coadă la moaște. Este un stil de viață pe care îl înțeleg, nu îl condamn și cred că fiecare are dreptul de să facă ceea ce e mai bine pentru sufletul lui. Însă nu pot înțelege agresivitatea pe care unii o adoptă și vor să o impună, indiferent dacă sunt preoți sau enoriași.

Când aveam 9 ani, am fost dusă de bunica la spovedit, la o biserică din Drumul Taberei. În momentul în care mi-a venit mie rândul, preotul mi-a spus că, dacă nu voi alege calea bisericii, voi rămâne fără părinți și fără cei dragi. Exact ce vrea un copil să audă.

Un alt preot, din Colentina de data asta, îi certa de zor pe enoriași pentru că au „îndrăznit” să se ducă la altă biserică unde „preotul ăla e unealta diavolului”. O doamnă mai în vârstă a vrut să mă dea afară din lăcașul de cult pentru că nu aveam capul acoperit. O altă doamnă s-a certat cu o mamă al cărei copil avea Sindromul Down și căreia îi spunea „să scoată creatura asta din Sfânta Biserică”. Doar pentru că cel mic se foia puțin mai mult decât ceilalți.

În urmă cu câteva zile aproape am fost scuipată de un preot pentru că am dezlipit un sticker cu „Votați DA pentru referendum” în zona Unirii. M-a făcut lesbiană și mi-a spus că viitorii mei copii vor fi doar ai bisericii. Homosexualii sunt niște ciudați, femeile nu trebuie să divorțeze de bărbat nici dacă sunt bătute, cine nu ține post e un păcătos, cei de alte religii sunt niște impostori, nu medicii salvează vieți, ci Dumnezeu, copiii bolnavi plătesc pentru păcatele părinților și așa mai departe.  „Conspirații” despre care am auzit din copilărie și până acum, lucruri spuse de cei de la care mă așteptam să aud doar vorbe bune, înțelegere și îndrumare.

Îți recomandăm

Pe de altă parte, de la an la an văd credincioși din ce în ce mai stânjeniți de predica de la finalul slujbei, oameni care se îndepărtează de biserică, pentru că nu se mai regăsesc în politizarea acesteia, cupluri care nu mai vor să facă și căsătoria religioasă, pentru că trebuie să dea o grămadă de bani și să audă veșnicul „și femeia să se teamă de bărbat”. Aceștia reprezintă, bineînțeles, un număr mult, mult mai mic, însă cred că asta va fi tendința următorilor ani. Pentru că lumea s-a săturat să vadă cum propriul refugiu e călcat în picioare de interese care nu ar trebui să existe.

De ce oamenii religioși pe care i-am întâlnit sunt răi? Fanatismul nu e bun de nicio parte. Nici în cazul credincioșilor, nici în cazul ateilor. Cred că am uitat cel mai de preț gând cu care ne lasă Biblia: Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți. Noi nu ne iubim nici măcar propria persoană, ce să mai spunem de ceilalți. Atât de mult ne trăim viața după gura lumii, încât nu mai știm nici cine suntem, nici ce ne dorim, nici ce ne place sau ce nu ne place la noi.

În momentul în care trăiești într-o extremă nu poți să dezvolți o toleranță. Nu îl poți înțelege pe celălalt și nu îl poți accepta. Nu vorbesc despre adoptarea comportamentului, ci despre acceptare. Despre încurajarea dialogului și despre un echilibru între gândirea analitică și cea empatică.

Ceea ce se întâmplă în biserică a devenit total diferit față de principiile de bază ale creștinismului. Și cui folosește acest lucru? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Roxana B check icon
  Subiectul este mult prea complicat.Dumneavoastra judecati influentata de viata in societate, ca de altfel si acei "crestini" pe care i-ati intilnit.
  Daca ne-am comporta toti dupa ceea ce spune Noul Testament(nu principiile de baza ale crestinismului ), poate lumea ar fi mult mai buna , dar, dupa cum vedeti este imposibil.Pentru ca sintem oameni, cu sentimente, educatie si influentati de catre regulile societatii in care traim.
  Recunosc ca treaba cu iubitul aproapelui ca pe tine insuti este imposibil de realizat.
  Pentru ca in momentul in care aproapele iti face rau e imposibil sa-l iubesti.Ai fi precum Isus Hristos si este imposibil.
  Mi-aduc aminte acum de un articol citit acum multa vreme.Era vorba despre o familie americana, fata lor era in Peace Corps, undeva in Orientul Mijlociu sau Africa de Sud, nu mai tin minte.Si a fost omorita de un localnic, doar pt ca era americanca.Ei bine, parintii acestei fete l-au adoptat pe criminal si au avut grija de el exact ca de un fiu.
  Pentru ca ei chiar puneau in practica Noul Testament.
  Asa este ca vi se pare inacceptabil?Si mie mi s-a parut la fel.
  Deci, noi nu traim dupa Noul Testament.Este aproape imposibil in societatea de azi.Ca de altfel in orice societate din trecut.
  De aia expresia "multi chemati, putini alesi"
  Referitor la acei crestini fanatici in Ro, cred ca reportajele Vax Populi spun f multe si nu de bine.
  Multi stiu doar ca de Pasti se maninca miel(desi asta se practica doar la evrei in mod special, altfel nu e obligatoriu sa masacrezi mii de miei pt ca asta e datina) iar de Craciun se maninca porc(anul asta si probabil 2-3 ani de-acum incolo se va minca porc "spurcat" din UE....).
  In consecinta, nu exista compromisuri in ceea ce priveste Noul Testament, dar noi le cautam ca sa ne justificam pentru actiunile noastre.Ma includ si eu in aceasta categorie cu scuza de rigoare:"oameni sintem"
  • Like 0
 • Ceea ce nu inteleg eu din acest articol este cum de Liliana Nculescu a avut doar experiente negative in relatie cu Biserica, preotii si enoriasii ei? Ca orice lucru de pe aceasta lume, si Biserica si oamenii care se invart in jurul ei sunt si cu bune si cu rele. Si daca esti un om echilibrat, capabil sa te raportezi corect la realitatea care te inconjoara atunci vezi si partile pozitive si pe cele negative. Din acest articol reies doar impresii negative. De aceea, nu imi ramane decat sa imi inchipui ca, ori doamna nu are capacitatea sa perceapa toate fetele realitatii (cu bune si cu rele), in sita dansei ramanand doar elementele grosiere, ori pastreaza cu buna stiinta elementele negative si le scoate in evidenta doar pe acestea cu scopul clar de a denigra, de a crea impresia de lume intunecata si intoleranta in spatiul religios. Cred ca sunt valabile ambele variante, iar acest articol a fost conceput asa, pentru a fi util propagandei anti-referendum
  • Like 2
 • Cum ar fi ce? Ca o sa arzi in iad? Toti am auzit povestile astea si majoritatea suntem oameni normali, cu familie, servici si viata in care nu avem timp sa ne uitam in gura tuturor tampitilor. Daca te-au afectat asa de tare povestile popii, nu-mi imaginez ce ti-au facut basmele lui Petre Ispirescu sau ale fratilor Grimm.
  • Like 1
 • Si bunica ta era un om rau?
  • Like 1
 • "Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit..."
  • Like 3
  • @ Shaka de Virgo
   LOL!
   • Like 0
 • Salut, Liliana! Este foarte greu să acoperi totul într-un scurt articol, mereu vor fi unii care să înțeleagă altceva: atac la biserică, la religie la orice vor ei - în ultimă instanță atac la greșeli de ortografie sau mai știu eu ce.
  Eu sunt un român care s-a născut în România, altă limbă nu am învățat și nici altă identitate nu am avut ca să răsară în mine sentiment patriotic pentru alt spațiu. Am fost creștin până nu demult, când am devenit o persoană fără religie, fără crez despre geneza pământului și a speciei umane: nu că nu aș fi curios, dar nu mă ajută, cred că voi muri ca orice plantă din ghiveciul cu flori și din moment ce nu cred în nemurirea mea nu e așa de importantă nici originea primordială (știu de unde am ieșit acum câteva zeci de ani, e suficient!). De învățat am învățat mereu și am fost șef de promoție din gimnaziu până la universitate, pe secțiune, inclusiv. O spun numai de dragul de a „atinge” mai tare faptul că într-un stat în care valorizarea ta ca om pornește de la credința sau necredința într-o zeitate supremă, orientarea sexuală sau statutul marital, un stat care te învață ”poporul român s-a născut creștin” și în care biserica (dar nu numai BOR) face activism politic (nu că nu ar avea drept de vot oamenii religioși, să aibă și să voteze după Sfânta Scriptură tot ce vor ei, nu mă interesează), ei bine, într-un astfel de stat EU nu aveam ce căuta. Am plecat și nu mai vreau niciodată să mă întorc, în curând voi cere și obține cetățenia altuia stat, nu mai există patriotism, compasiune sau visuri pentru România, limba română și poporul român! Șterse! Pentru că ignoranța și intoleranța cu care m-am întâlnit la tot pasul sunt prea puternice față de puținele persoane cu echilibru, simț moral și decență în argumentare. Eu nu mă mai pot simți bine nici măcar în sânul propriei familii, cu toate că nu este vorba de vreo orientare „nenaturală”în cazul meu, ci doar de faptul că am abandonat religia. Chiar și faptul că nu mergi la vot să spui DA este o ofensă pentru mulți care susțin că așa îți cere Doamne-Doamne sau dovada că îi boicotezi, că ții cu ursul ș.a.m.d. Să fie România stat-creștin, așa cum Siria e stat musulman ș.a.m.d. Adică au dreptul oamenii care sunt mai mulți de o părere să voteze ce vrea: asta e democrația și nu putem găsi ceva mai bun, deocamdată. Deci, când în România vor fi uciși necreștinii, iar în Siria creștinii, cât timp mai sunt țări în care să pot fugi am dreptul la viață cu demnitate. Când toate țările vor fi de tipul A sau B, va trebui să aleg unul în care prefer să fiu sclav.. Voi alege tipul sirian, fiindcă acolo mor în prima zi, nu duc o viață de anatemizat, stigmatizat, păcătos irecuperabil și orbit de Satan. Imaginează-ți că Hristos al lor nici măcar nu s-a căsătorit, cum o fi stat până la 33 de ani fără femeie, fără lucru manual și totuși e modelul creștinului care te trece prin toate sitele dacă nu ești însurat la timp... ?! și cum a rămas regonoscibil după schimbarea la față nu îți explică nimeni. Ei bine, pe asta cu schimbarea la față o voi face și eu, dar îmi ia timp... eu fac și schimbare de cetățenie. Un mojic prost, păcătos, idiot și nesimțit mai puțin în țara aia! Trageți, băieți cu „crucea-n frunte!”
  • Like 1
 • dalex check icon
  Biserica este formata din ierarhi + enoriasi. Daca in jurul dvs. aveti "crestini" de felul celor pe care-i descrieti ce sa faca si preotul cu o asemenea "marfa" ? Pastorul turmei nefiind asemenea lui Hristos este coplesit de ura si prostia pe care tocmai ati descris-o. Singura intrebare de folos pentru dvs. este daca reusiti sa va "delimitati" de cei pe care-i criticati. Nu cumva sunteti la fel de exigenta cu greselile altora ca doamna ce solicita „să scoată creatura asta din Sfânta Biserică” ? Stiti ca de multe ori ajungem la batranete sa avem defectele parintilor pe care-i criticam si sa ne recunoastem la fel de plini de ura, urati si nefericiti ca ei.
  • Like 1
  • @ dalex
   Din cate inteleg autoarea face un apel la decenta. Vi se pare ca cere prea mult?
   • Like 3
  • @ Jonn Jonzz
   dalex check icon
   Experienta personala a doamnei este limitata ( valabil pentru toti comentatorii ) si este indecent sa generalizeze ( "Ceea ce se întâmplă în biserică a devenit total diferit față de principiile de bază ale creștinismului.." ).
   Tonul cererii trebuie sa fie decent ( in ortodoxie se numeste "smerenie" ).
   Nu cer prea mult.
   • Like 1
  • @ dalex
   D-le dalex, biserica este o clădire sau un spaţiu consacrat slujirii liturgice. In acest sens foloseste autoarea cuvantul cand scrie ca a fost cu bunica la biserica. In acel lacas slujesc preotii. Preotul este un parinte, un binevestitor, un mijlocitor, un sfintitor, un tamaduitor sau cel putin asa ar trebui sa fie! Dv. spuneti ca "s-a luat cu lumea"! Eu va dau dreptate, chiar asa s-a intamplat, daca nu cu toti cel putin cu o mare parte! In aceasta situatie ei nu mai sunt preoti ci niste functionari, niste bugetari in slujba statului. Isi pierd harul! Chiar credeti ca vreau sa fiu impartasit de unul care ma ameninta daca nu ma duc la referendum? Poate dv. va este indiferent! E drept insa ca am cunoscut si am auzit de unii care chiar au har! Din neferiicire sunt putini si nu sunt in fruntea B.O.R. Ei sunt adevaratii "vrednici barbati" si nu Dracnea (nume predestinat) sau Becali!
   • Like 0
  • @ dalex
   Oh ... Zeule a toate stiutor ...
   • Like 1
 • Articolul e mișcător, totuși, confundați instituția bisericească cu biserica lui Cristos. Nu știu cum stă treaba-n capitală, dar cunosc mulți preoți credincioși cara nu fac politică.
  • Like 1
 • Irina P check icon
  Cred ca una din probleme se gaseste in articol, fanatismul religios, care e prezent in toate religiile. Am renuntat la religia ortodoxa cu cativa ani in urma pentru o alta cu care sufletul meu rezoneaza. Ideea e ca indiferent de denominatiune oamenii pot fi fanatici. Probabil ca nu s-a inteles ideea crestinismului, ca Dumnezeu este dragoste si asta vrea si El sa vada la noi pamantenii. E de inteles de ce ateismul prinde atat de mult contur in ultima vreme.
  • Like 1
  • @ Irina P
   "Religia ortodoxa" nu exista, asa ca e greu sa renuntati la ea! De jocul acesta de cuvinte si de ignoranta oamenilor profita BOR atunci cand afirma ca in scoli se invata "Religia". Nu, in scoli se invata dogma ortodoxa! Poate ne spuneti ce religie preacticati acum, daca nu va deranjeaza?!
   • Like 0
  • @ Andi Popescu
   Pot sa pariez eu pe 100 de euro ca s-a convertit la islam :) E in trend...
   • Like 0
 • Să fie vreo doi ani când am auzit cum o bunică drăcuia un preot în vârstă de vreo 65 de ani. Motivul, în cadrul spovedaniei preotul o întrebase pe nepoata bunicii în vârstă de 10 ani dacă văzuse sau pusese mâna pe un penis. Mi s-a părut scandalos și de atunci nu m-am mai dus la acea biserică din orașul natal, Focșani. Mi-am spus că este un caz izolat și că voi merge la altă biserică. Surpriză, am mers la o altă biserică împreună cu soacra mea pentru cele bisericești (este o persoană foarte credincioasă) și pentru a se spovedi îi explică preotului (mult mai tânăr ca primul) că nu poate ține tot postul datorită bolii de inimă pe care o are. Da, totul a luat o întorsătură urâtă în care preotul a și apostrofat-o până în momentul când am intervenit. Soacra mea a ieșit plângând din biserică și de atunci nu s-a mai spovedit. În septembrie anul acesta într-o mănăstire retrasă pe dealurile Vrancei preoți de vază după slujbă ne îndeamnă să votăm Da la referendum. Atunci am înțeles că a trece pragul unui lăcaș de cult nu este echivalentul cu a găsi bunătatea și înțelegerea, tot în noi trebuie s-o căutăm.
  • Like 4
  • @ Vlad Mihai Bivolan
   Toți preoții țin cu dinții de ideea ca e foarte important ca enoriașii să se spovedească (este o cerință OBLIGATORIE pentru cele mai multe servicii religioase majore - de ex, cununia) deoarece asta este arma lor supremă: să îți cunoască cele mai ascunse taine. Cum și ce mai poți refuza apoi unui om care are cunoștință de ele?? Și nu e vorba de șantaj aici... ci de o formă de subjugare psihică.
   • Like 5
  • @ hash_dot@yahoo.co.uk
   dalex check icon
   Spovedania se face in fata lui Hristos prin intermediul duhovnicului care nu are voie sa divulge cele marturisite. Rusinea pe care o simte credinciosul la spovedanie este parte a "terapiei" sufletesti. Duhovnicul se numeste astfel de la "duh" ( suflet ). El a fost inlocuit de psihoterapeut ( vindecatorul psihicului ) sau psihanalist. Fiecare este liber sa aleaga daca este mai comod sa stea pe canapeaua psihoterapeutului sau in genunchi in fata duhovnicului.
   Diavolul a pregatit inlocuitori facili pentru Liturghie ( poti alege cursuri de yoga ), spovedanie ( poti alege un psihanalist ), impartasanie ( poti , in Olanda, fuma ierburi folositoare pentru "iluminare" )....
   • Like 0
  • @ dalex
   Nu cred că Isus Cristos a lăsat în urma înălțării lui chestia asta cu duhovnicul. Mie îmi miroase a născocire umană, menită a forța oamenii să vină la un lăcaș de cult ca să doneze mereu niște mărunței. Eu dacă mă rog, mă rog direct Domnului și nu cred că voi avea nevoie de mijlocirea cuiva ca să fac asta. Cred că cel mai important este să nu calci poruncile Lui, cel puțin pentru faptul că sunt fundamentale pentru o societate civilizată. Personal cred că instituția bisericii este extrem de exagerată și consumă resurse nemeritate. Nu pot să nu mă gândesc măcar la monstruozitatea de catedrală care se construiește în capitală, de care Domnul nostru Isus Cristos sigur s-ar rușina și i-ar mustra amarnic pe făuritorii ei.
   • Like 5


Îți recomandăm

Irina și Tudor Panait

„Câmpul deschis miroase a lavandă permanent atunci când adie vântul. Îmi amintesc mai ales senzația din primii ani: mergeam pe tractor, eram cu câinele și copiii și mai lucram puțin la teren. Era foarte relaxant”, spune Tudor Panait.

Citește mai mult

Elevi la școala de valori

„Elevii nu sunt nici pe departe utilizatori avizați de tehnologie, pentru că, în cercetările noastre, i-am întrebat foarte mult ce fac pe internet și i-am întrebat și despre zona de informare și lectură. Primele două surse erau Wikipedia și un site de referate, ceea ce îmi arată că ei nu știu unde să caute. Au acces la o tonă de informații și instrumente educaționale online, dar ei nu știu unde să le caute”, spune Corina Seler.

Citește mai mult

Casa UNESCO

Acasă are sute de fotografii care arată cum a fost casa înainte. A încercat să păstreze tot ce se putea păstra. Cu pasiune și dăruire a reușit să renoveze casa cu o istorie de peste 200 de ani, fără să îi distrugă farmecul, și totodată să aibă tot confortul modern. (Foto: Facebook/Stela Onuț)

Citește mai mult

companie - angajat

Zilele astea domnul Ionescu a aflat de la televizor că statul vrea să dea o amnistie fiscală. I-a picat cerul pe cap. Cum? Adică el a fost fraier că s-a spetit să plătească tot, la timp, până la ultimul leuț, ba s-a mai și îndatorat la bancă, iar „șmecherii” de la stat și de la privat vor fi iertați de miliarde bune. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult