Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„La nivel politic e încurajată criminalitatea. S-a relativizat într-atât de mult actul criminal, încât aproape devine o faptă de eroism să dai în cap cuiva, să furi ceva”. Bătaia de la Târgu Neamț, între un „fapt banal” și „disoluția autorității”

Bataie Targu Neamt

(Foto: captura video)

„La nivel politic e încurajată criminalitatea. S-a relativizat într-atât de mult actul criminal, încât aproape devine o faptă de eroism să dai în cap cuiva, să furi ceva. Câtă vreme știu că în Parlament sunt tot felul de propuneri care acordă beneficii deținuților sau infactorilor, nu văd cum i-ar mai putea speria legea pe cei care s-au bătut cu parii la Târgu Neamț”, a declarat pentru Republica.ro Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).

Zeci de persoane de naționalitate romă s-au luat la bătaie joi seara cu bâte, răngi și topoare în centrul localității Târgu Neamț, iar imaginile au devenit virale pe internet. 

În imagini se vede cum în primă fază un singur polițist încearcă să intervină între cele două grupări rivale și trage câteva focuri de avertisment, dar persoanele implicate în bătaie nu se opresc. Scandalul s-a încheiat numai după intervenția mai multor echipaje de poliție și jandarmerie, zece persoane fiind reținute, altele 40 urmând să fie chemate la audieri ulterior.

Expert criminalist: „Când nu ai legi aspre, posibilitate de iniţiativă, tulburarea publică e notorie”

„Veţi vedea că nimeni nu depune nicio plângere, poliţia îi va spăla şi pe unii şi pe alţii, maxim dacă le va da amenzi care nu se ştie dacă vor fi vreodată plătite, nedepunându-se plângeri, chestiunile se sting. Când nu ai legi aspre, posibilitate de iniţiativă, tulburarea publică e notorie, ce să mai aştepți plângeri?! Au fost prin vremurile comuniştilor nişte legi, decretul 153 pentru tulburarea ordinii publice, cel puţin 15 îşi luau puşcărie în secunda doi la procedura de urgenţă şase luni”, a comentat la Digi24 expertul criminalist Tudorel Butoi.

Înregistrările video cu bătaia de stradă de la Târgu Neamț au provocat „confruntări” aprinse pe rețelele sociale. Teoriei conform căreia această luptă de stradă ar arăta „disoluția statului”, în contextul unei politici extrem de permisive a guvernării actuale față de infractori, i s-a opus explicația că ce vedem este „o banală bătaie între clanurile țigănești”.

Într-adevăr, ce vedem la Târgu Neamț nu este o noutate. Astfel de conflicte nu sunt ceva neobișnuit la clanurile rivale de romi, mare parte din ei persoane asistate social. Bătăi de stradă cu bâte și arme albe au mai existat, iar unele dintre ele au ajuns și în jurnalele de știri.

Însă contextul nu poate fi neglijat. În înregistrare apare un singur polițist, între cele două clanuri, care pare depășit de situație. „Job-ul” polițistului este ceea ce americanii numesc „law enforcement”, adică aplicarea legii. Or, toate modificările legislative făcute în ultimul an și jumătate în legislația penală au venit în favoarea infractorilor, nu în favoarea aplicării legii. „Oamenii legii” au reclamat, în repetate rânduri, că politicienii îi lasă „descoperiți” în fața infractorilor.

Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor: „Politicienii îi lasă descoperiți pe oamenii legii, iar suspiciunea mea e că o fac intenționat”

De ce credeți că se ajunge la astfel de conflicte de stradă?

În primul rând văd o problema de prevenire a acestor conflicte. Ele nu apar în mod natural, apar pentru că aceste persoane sunt lăsate să facă o vreme anumite activităti infracționale și să se organizeze. Două găști s-au bătut în stradă și am văzut acolo un singur polițist care a intervenit și care în cele din urmă a reușit să aplaneze oarecum conflictul. Mi se pare absolut reprobabil, din perspectiva faptului că lipsește capacitatea de intervenție. Asta demonstrează în primul rând că nu reușim să prevenim formarea acestor grupari criminale și clanuri care efectiv controlează anumite orașe. Pe de altă parte nici nu putem să intervenim și nici nu reușim să o facem la modul la care ar trebui, având în vedere amploarea bătăii. Erau zeci de persoane care se băteau cu pari, bâte, țevi metalice.

Este nevoie de o prevenire mai bună. Dacă lăsăm aceste grupări locale să se dezvolte și să aibă capacitatea să intre în astfel de conflicte este o problemă. Pe de altă parte este vorba de intervenția forțelor de ordine atunci când se întâmplă astfel de incidente. Poliția trebuia să aibă capacitatea să intervină în forță și să oprească ceea ce s-a întamplat acolo. E groaznic, e de lumea a treia ce s-a întâmplat acolo!

Oamenii legii au reclamat că politicienii îi lasă „descoperiți” în fața infractorilor, prin legile pe care le fac?

Colegii noștri polițiști tot timpul se plâng de lucrul acesta. Legislația le-a scăzut practic autoritatea, lipsa de dotări de asemenea îi afectează. Ați văzut în imaginile de la Târgu Neamț că polițistul a intervenit în uniforma de vară, fără să aibă o protecție, în timp ce acolo oamenii se băteau cu țevile și cu parii. Mai este și problema lipsei de personal. Acolo trebuia să fie cel puțin 20 de polițiști care să poată interveni. Politicienii îi lasă descoperiți din mai multe puncte de vedere: 1. legislativ - legislația e slabă; 2. din punct de vedere al asigurării resurselor - resursele sunt duse către alte zone, iar suspiciunea mea e că o fac intenționat, pentru că în felul acesta poți să lași anumite afaceri să curgă liber, pentru că știm că oficial sau nu o parte din banii ăștia negri mai ajung și pe la partide.

Putem corela ce s-a întâmplat la Târgu Neamț și cu ieșirile masive din pușcării?

Nu știm exact dacă între combatanți au fost și foști deținuți.

Cum a evoluat fenomenul infracțional în general, după grațierile masive?

Cazurile prezentate în presă au demonstrat că foștii deținuți, cei care au beneficiat de grațieri mascate în regim compensatoriu, recidivează și se vor întoarce în penitenciare. Noi am estimat că din cei 8.000 de deținuți care ar putea scăpa ca urmare a recursului compensatoriu în primul an cam 5.000-6.000 se vor întoarce înapoi, comițând noi infracțiuni.

Ce se poate vedea însă e că de la nivel politic e încurajată criminalitatea. S-a relativizat într-atât de mult actul criminal, încât aproape devine o faptă de eroism să dai în cap cuiva, să furi ceva. Câtă vreme ei știu ca în Parlament sunt tot felul de propuneri care acordă beneficii deținuților sau infactorilor, nu văd cum i-ar mai putea speria legea pe cei care s-au bătut cu parii la Târgu Neamț. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Zecile de persoane care s-au luat la bătaie, nu sunt de naționalitate romă , ci sunt de naționalitate română, al cărei centenar este sărbătorit în acest an. Etnia lor este cea rromă ...
    • Like 1
  • Super rau.
    • Like 0
  • Au fost şi incurajați ,sunt considerați victime atât de PSD ( din solidaritate penală,infracțională) cât şi de lumea ,,bună" ,progresistă care ii consideră discriminați. Ați uitat-o pe aia cu Ambulanța Neagră ( care era albă de fapt) tot etnici discriminați şi acolo dar acolo sau caftit cu literatura. Ăştia o să inflorească în scumpa noastă patrie dar măcar le-am zis rrromi aşa că nu e o problemă ,mai punem un R la ROMÂNIA şi aşa ei sunt imaginea noastră in lume .
    • Like 0
  • Dacă asta nu e disoluție, nu știu ce mai e.
    Ăla e „omul legii”?
    Și apropos de secunda doi, în afară de pușcărie, și-ar fi luat „băieții” o bătută pe loc, să le ajungă până la liberare.
    • Like 0
  • Ce avem noi aiiici ?!? Pe fondul unei reglari de conturi intre 2 grupuri de oameni in plina strada si in plina zi, cu o interventie a fortelor de ordine bazata pe dictonul "sa nu te bagi intre doi caini care se bat", vine un domn, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, si incepe sa debiteze o serie de enormitati prin care sa demonstreze ca modificarile CP si CPP vor produce disolutia autoritatii. Pot sa banuiesc faptul ca domnul respectiv are oarece frustari cauzate de interventia autoritatilor in regimul penitenciar, unde cei care au incalcat legea ar trebui sa fie tratati ca suboameni, ar trebui folositi pe post de sclavi, dezumanizati pentru ca , nu-i asa, sunt infractori condamnati. Ce drepturi fundamentale ale omului, ce conventii internationale, ce atatea mofturi? Un astfel de conflict ar fi putut sa fie prevenit sau combatut cu forte de ordine pe masura daca cei platiti pentru 'inteligence' s-ar ocupa de ceea ce sunt platiti sa faca si nu de alte minunatii.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Mr. Troll, hai sa incercam sa fim precisi in afirmatii. Cine e responsabil de dotarea politiei, atat material cat si uman? MAI cumva? aia cu pensii speciale de 55 mil euro pe luna cumva? aia condusi de ministereasa PSD, cumva? apoi doi la mana, cei platiti ptr "intelligence" te referi cumva la serviciile interne de sub MAI si DIICOT? pai sa lamurim, cei de sub MAI nu ii mai iau in calcul (am facut-o deja mai devreme) apoi DIICOT, nu tocmai a primit niste modificari in modul de functionare (legat de supraveghere) ? ia zi-ne matale cine a facut acele modificari ? si sa iti mai zic ceva: cand o sa iti iei o bata in cap pe "fondul unor reglari de conturi" perfect legale de altfel, sunt curios daca nu o sa le pupi si mana, fiindca e perfect uman sa iti faca una ca asta. apropo, asta cu drepturile nu se rezolva cu dat drumul din inchisoare, dat bani, sau incurajati sa comita si mai multe infractiuni. te las pe tine sa iti imaginezi, de ce.
      • Like 5
    • @ Bogdan Guta
      Raman perplex de clarviziunea, condescendenta, omniscienta si suficienta dumneavoastra in a eticheta si judeca oamenii !
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Mai nesimtitule , ca altfel nu meriti sa ti se adeseze cineva. Tot faci pe desteptul, daca esti asa smecher , poate ne explici matale cum ajuta societatea schimbarile in CP si CPP facute de haimanalele politice care ocupa parlamentul votate de destepti ca tine. Poate omul care a scris articolul are temeri nejustificate , dar NIMENI nu poate nega ca TOATE modificarile facute la CP si CPP dezincrimineaza unele infractiuni si amelioreaza pedepsele pentru alte infractiuni. Voi chiar nu intelegeti ca ce fac astia ne va afecta VIATA la toti ? Cum puteti fi atit de cretini ?
      Lasa naiba neologismele , citeste schimbarile facute , inchide ochii si inchipuie-ti ce ti se poate intimpla cind te duci sa-ti rezolvi o treaba la o institutie . Pe astia ii doare in cur de viata de zi cu zi, nu-i intereseaza impactul , ca in cel mai rau caz se cara toti pe unde au cuiburi : Brazilia , Madagascar , Londra , Monaco , Costa Rica ... si voi astia de transpirati din greu sa le faceti treaba o sa ramineti sa platiti NOTA !
      Nu uita ca politica asta a PSD este gen Caritas , scapa cine poate Si din astia ai vostri , vor profita cei de la virf si baza va ramine sa plateasca oalele sparte.
      Cine dracu' crezi ca este timpit sa vina sa bage bani in tara asta, daca stie ca daca i se scoala lu' Gigeta de la PSD , isi pierde banii sau investitia , ca se da o lege sau OG peste noapte si nimeni n-o poate trage la raspundere ?
      Tara asta este tinuta de sectorul privat , investitii din afara si banii pe care romanii ii trimit din strainatate . Daca astea se duc in bot, de unde se mai platesc salariile si pensiile la bugetari ? Din milioanele lui Dragnea si Voiculescu ? Ma faci sa rid...
      Va sacrificati toti viitorul vostru si al copiilor vostri , pentru o mina de sarlatani !
      • Like 5
    • @ Voicu Nicolae
      Ești imbecil de-a binelea. Sau un cretin plătit să scrie de bine față de ororile comise de cârdășia borfașilor majoritari. Aperi, inconștient și asta este varianta favorabilă pentru tine, un nemernic, doi, dacă il socotim și pe basitul de tăricea nu cărora nu le pasa decât să-și scape pielea. Susținuți de niste alți borfași pripășiți pe lângă ei si de o masă de retardați presărați cu paraziți sociali. Să-ți fie rușine nemernicule rău intentionat.! Ești mândru ca ești român ?!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult