Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

„La vita è bella”. De ce cântă italienii la balcoane

Balcoane Italia

În Italia totul s-a oprit, numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 a explodat, oamenii nu ies din case, Italia se află în izolare la domiciliu, activitatea economică funcționează la cote de avarie. La ora scrierii acestui articol, în Italia sunt raportate 17660 cazuri de coronavirus și 1266 decese.

Dacă în China s-a declanșat primul val al infecțiilor cu COVID-19, în prezent Europa se află pe un trend ascendent în ceea ce privește îmbolnăvirile, Italia fiind în prima linie.

Comparând imaginile din Wuhan sau din oricare parte a lumii, unde și-a făcut prezența coronavirusul, putem trage o singură concluzie, „Italia non molla mai” (Italia nu renunță niciodată).

Vedem imagini cu medici cu măști pe față, oameni curajoși, dedicați.


Italienii, indiferent de regiunea în care locuiesc, nord, centru, sud, Sicilia, Sardinia, trec peste această tragedie, în ritmul notelor imnului național, Fratelli d'Italia.

Vedem imagini în care oameni forțați de situație să stea izolați în case, decid să aleagă să trăiască frumos, să cânte, să arate că optimismul nu poate fi niciodată învins. Italienii arată fața frumoasă a unei națiuni care nu a fost, nu este și nu va fi niciodată îngenunchiată de o tragedie. Totul ține de modul în care acești oameni aleg să trăiască. Da, izolare la domiciliu, însă învinși de o tragedie?

„Ce este aceea înfrângere?”. Asta transmit cei din Peninsulă lumii întregi. Copii, părinți, bunici, vecini, necunoscuți, toți sunt uniți, solidari în fața tragediei.

Optimismul și modul pozitiv al italienilor de a vedea lucrurile, chiar și în fața unor constrângeri, sunt de admirat.

Imnul Italiei conține următorul fragment: „Stringiamoci a coorte / Siam pronti alla morte / L'Italia chiamò.” (Să ne îmbrățișăm, Suntem pregătiți să murim, Italia ne-a chemat). În Italia acest fragment al imnului răsună pe balcoanele și străzile din Milano, Torino, Genova, Roma, Napoli, Palermo, Cagliari, italienii fac asta și arată optimism. Și o fac aplaudând, cu zâmbetul pe buze, strigând lumii întregi că sunt o națiune de învingători!

Italienii nu se ascund, trăiesc frumos, văd lucrurile pozitiv și decid să trăiască așa cum doar o națiune de învingători poate. Învingătorii nu se ascund! Învingătorii sunt mereu în prima linie!

Avem de învățat de la acești oameni, Forza Italia, Forza România!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asa e! Sunt aici ! O mica precizare....stringiamci a coorte.. nu inseamna ..sa ne imbratisam...coorta sau cohorta(in italiana H nu se pronunta) este o veche denumire de unitate militara romana..echivalentul aproximativ a unui regiment! Numai bine la toti va urez!
  • Like 1
  • @ Vasile Racariu
   Multa sănătate va doresc, mai ales văzând ce se întâmplă în Italia.
   Legat de "coorte", da, era o unitate militară din vremea romanilor, dar în același timp înseamnă și să "stam uniți".
   Cea mai buna descriere a expresiei o consider cea de mai jos:
   "La coorte era un’unità da combattimento dell’esercito romano, composta da 600 uomini: era la decima parte di una legione. “Stringiamci a coorte” vuole dunque essere un’esortazione a presentarsi senza indugio alle armi, a rimanere uniti e compatti, disposti a morire, per la liberazione dall’oppressore straniero".
   Sursa: Focus.it

   Cele bune,
   Claudiu
   • Like 0
 • Despre logica tembelismului planetar:

  Claudiu Vuta
  28 01 2020

  "Dar... STOP! Orașul s-a închis, activitatea economică a fost oprită, conform celor afirmate de autoritățile chineze, din cauza... „pieței de fructe de mare“ și „comerțului cu animale vii“, de unde se pare că provine un virus ucigaș, virus care va extermina întreaga populație a planetei. Departe de a fi un cunoscător al produselor vândute în… piața de fructe de mare, nu este un motiv cam pueril pentru a închide un oraș întreg și să transmitem valuri de panică pe meridianele planetei.Până luni seara au murit 81 de oameni, într-o țară cu o populație de 1,4 miliarde de locuitori. Au fost raporate 2800 de îmbolnăviri. 56 de milioane de persoane au intrat în carantină, 15 orașe au fost blocate, festivitățile pentru Anul Nou chinezesc au fost anulate în Beijing și Wuhan, zboruri locale și internaționale au fost oprite, transportul în comun și cel feroviar, de asemenea.

  Ori guvernul Chinei știe mai multe despre acest coronavirus, ori întreaga Chină și planetă au intrat într-o logică a tembelismului planetar?
  Va urma sfârșitul lumii? Vom umbla pe străzi pustii și ne vom feri de monștri biologici? Unii dintre noi da, restul, mare parte dintre cei ce încă își folosesc capul pentru a gândi, nu pentru a-și crea scenarii apocaliptice, ne vom urma cursul vieții, căci va trebui să facem față sfârșitului lumii din luna februarie, apoi celui din martie s.a.m.d."

  • Like 4
 • Exista o infinitate de "viitoruri", si un singur "trecut".
  Tu si cu mine suntem cei care fac viitorul, acum!
  O sa-ti fie rusine de tine in viitor? Sau o sa incerci sa faci ceva ca lumea?? :)
  • Like 0
 • De plictiseală cântă, și pentru că este țara canzonetei!
  La noi probabil ar posta bancuri pe Facebook sau ar pune manele. :)
  • Like 3
 • De cântecele de jale ați auzit?
  • Like 1
 • Despre ce infringere vorbiti? Folositi niste clisee bombastice in scop pur decorativ. Da, Italia este intr-o situatie critica dar nici vorba de vreo infringere sau macar de perspectiva ei. Aceasta pandemie va trece ca altele si nici de departe nu se poate compara cu alte situatii de acest gen in vremuri cind omenirea era inca fara solutii in fata lor. Vezi Marea Ciuma din sec XIV-XV sau Gripa Spaniola de la inceputul sec XX. Italienii cinta pentru ca asa sint ei, pot lua lucrurile in serios dar nu vor neglija noiciodata sa se bucure de viata. E ca acea parabola din vremea razboiului cind soldatii intalieni stateau in transee asteptind ordinul de atac. Cind acesta vine, "Avantiii!", soldatii remarca admirativ: "Ooo, che bella voce!".
  • Like 0
 • Italia che non și spaventa.....
  • Like 0
 • Sa crape virusul de ciuda
  • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult