Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

„La vita è bella”. De ce cântă italienii la balcoane

Balcoane Italia

În Italia totul s-a oprit, numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 a explodat, oamenii nu ies din case, Italia se află în izolare la domiciliu, activitatea economică funcționează la cote de avarie. La ora scrierii acestui articol, în Italia sunt raportate 17660 cazuri de coronavirus și 1266 decese.

Dacă în China s-a declanșat primul val al infecțiilor cu COVID-19, în prezent Europa se află pe un trend ascendent în ceea ce privește îmbolnăvirile, Italia fiind în prima linie.

Comparând imaginile din Wuhan sau din oricare parte a lumii, unde și-a făcut prezența coronavirusul, putem trage o singură concluzie, „Italia non molla mai” (Italia nu renunță niciodată).

Vedem imagini cu medici cu măști pe față, oameni curajoși, dedicați.


Italienii, indiferent de regiunea în care locuiesc, nord, centru, sud, Sicilia, Sardinia, trec peste această tragedie, în ritmul notelor imnului național, Fratelli d'Italia.

Vedem imagini în care oameni forțați de situație să stea izolați în case, decid să aleagă să trăiască frumos, să cânte, să arate că optimismul nu poate fi niciodată învins. Italienii arată fața frumoasă a unei națiuni care nu a fost, nu este și nu va fi niciodată îngenunchiată de o tragedie. Totul ține de modul în care acești oameni aleg să trăiască. Da, izolare la domiciliu, însă învinși de o tragedie?

„Ce este aceea înfrângere?”. Asta transmit cei din Peninsulă lumii întregi. Copii, părinți, bunici, vecini, necunoscuți, toți sunt uniți, solidari în fața tragediei.

Optimismul și modul pozitiv al italienilor de a vedea lucrurile, chiar și în fața unor constrângeri, sunt de admirat.

Imnul Italiei conține următorul fragment: „Stringiamoci a coorte / Siam pronti alla morte / L'Italia chiamò.” (Să ne îmbrățișăm, Suntem pregătiți să murim, Italia ne-a chemat). În Italia acest fragment al imnului răsună pe balcoanele și străzile din Milano, Torino, Genova, Roma, Napoli, Palermo, Cagliari, italienii fac asta și arată optimism. Și o fac aplaudând, cu zâmbetul pe buze, strigând lumii întregi că sunt o națiune de învingători!

Italienii nu se ascund, trăiesc frumos, văd lucrurile pozitiv și decid să trăiască așa cum doar o națiune de învingători poate. Învingătorii nu se ascund! Învingătorii sunt mereu în prima linie!

Avem de învățat de la acești oameni, Forza Italia, Forza România!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asa e! Sunt aici ! O mica precizare....stringiamci a coorte.. nu inseamna ..sa ne imbratisam...coorta sau cohorta(in italiana H nu se pronunta) este o veche denumire de unitate militara romana..echivalentul aproximativ a unui regiment! Numai bine la toti va urez!
  • Like 1
  • @ Vasile Racariu
   Multa sănătate va doresc, mai ales văzând ce se întâmplă în Italia.
   Legat de "coorte", da, era o unitate militară din vremea romanilor, dar în același timp înseamnă și să "stam uniți".
   Cea mai buna descriere a expresiei o consider cea de mai jos:
   "La coorte era un’unità da combattimento dell’esercito romano, composta da 600 uomini: era la decima parte di una legione. “Stringiamci a coorte” vuole dunque essere un’esortazione a presentarsi senza indugio alle armi, a rimanere uniti e compatti, disposti a morire, per la liberazione dall’oppressore straniero".
   Sursa: Focus.it

   Cele bune,
   Claudiu
   • Like 0
 • Despre logica tembelismului planetar:

  Claudiu Vuta
  28 01 2020

  "Dar... STOP! Orașul s-a închis, activitatea economică a fost oprită, conform celor afirmate de autoritățile chineze, din cauza... „pieței de fructe de mare“ și „comerțului cu animale vii“, de unde se pare că provine un virus ucigaș, virus care va extermina întreaga populație a planetei. Departe de a fi un cunoscător al produselor vândute în… piața de fructe de mare, nu este un motiv cam pueril pentru a închide un oraș întreg și să transmitem valuri de panică pe meridianele planetei.Până luni seara au murit 81 de oameni, într-o țară cu o populație de 1,4 miliarde de locuitori. Au fost raporate 2800 de îmbolnăviri. 56 de milioane de persoane au intrat în carantină, 15 orașe au fost blocate, festivitățile pentru Anul Nou chinezesc au fost anulate în Beijing și Wuhan, zboruri locale și internaționale au fost oprite, transportul în comun și cel feroviar, de asemenea.

  Ori guvernul Chinei știe mai multe despre acest coronavirus, ori întreaga Chină și planetă au intrat într-o logică a tembelismului planetar?
  Va urma sfârșitul lumii? Vom umbla pe străzi pustii și ne vom feri de monștri biologici? Unii dintre noi da, restul, mare parte dintre cei ce încă își folosesc capul pentru a gândi, nu pentru a-și crea scenarii apocaliptice, ne vom urma cursul vieții, căci va trebui să facem față sfârșitului lumii din luna februarie, apoi celui din martie s.a.m.d."

  • Like 4
 • Exista o infinitate de "viitoruri", si un singur "trecut".
  Tu si cu mine suntem cei care fac viitorul, acum!
  O sa-ti fie rusine de tine in viitor? Sau o sa incerci sa faci ceva ca lumea?? :)
  • Like 0
 • check icon
  De plictiseală cântă, și pentru că este țara canzonetei!
  La noi probabil ar posta bancuri pe Facebook sau ar pune manele. :)
  • Like 3
 • De cântecele de jale ați auzit?
  • Like 1
 • Despre ce infringere vorbiti? Folositi niste clisee bombastice in scop pur decorativ. Da, Italia este intr-o situatie critica dar nici vorba de vreo infringere sau macar de perspectiva ei. Aceasta pandemie va trece ca altele si nici de departe nu se poate compara cu alte situatii de acest gen in vremuri cind omenirea era inca fara solutii in fata lor. Vezi Marea Ciuma din sec XIV-XV sau Gripa Spaniola de la inceputul sec XX. Italienii cinta pentru ca asa sint ei, pot lua lucrurile in serios dar nu vor neglija noiciodata sa se bucure de viata. E ca acea parabola din vremea razboiului cind soldatii intalieni stateau in transee asteptind ordinul de atac. Cind acesta vine, "Avantiii!", soldatii remarca admirativ: "Ooo, che bella voce!".
  • Like 0
 • Italia che non și spaventa.....
  • Like 0
 • Sa crape virusul de ciuda
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult