Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Le-aș lua pașapoartele la toți cei care n-au votat Uniunea Europeană la referendum” | „Așteaptă indemnizații să li se dea copiilor în UE, dar votează NU” - reacția unei membre a organizației „Cetățeni pentru Europa”, după votul din Republica Moldova

cetateni din R Moldova - in Moscova

Foto: Abaca Press / Profimedia

Un membru al organizației „Cetățeni pentru Europa”, mișcare apolitică din Republica Moldova, a avut o reacție vehementă duminică noaptea, în timpul numărării voturilor la referendumul pentru aderarea la UE, când cele mai multe raioane ale țării au spus NU și doar votul diasporei a făcut diferența.

„Republica Moldova se bazează pe Chișinău. Chișinăul dacă are o părere, dacă mergem la sud sau la nord, este o altă viziune. Dar cel mai rău îmi pare că acești oameni au pașapoarte române și merg în Uniunea Europeană, fac bani acolo, așteaptă indemnizații să li se dea copiilor (n.r. în UE), dar votează NU integrare cu Uniunea Europeană. Și nu prea înțeleg de ce acești cetățeni procedează astfel și eu le-aș lua pașapoartele. Cred că asta aș face. Le-aș lua pașapoartele la toți cei care n-au votat Uniunea Europeană la referendum”, a spus Nicoleta Fiodorov, un membru al organizației „Cetățeni pentru Europa”, invitată la Jurnal TV, o televiziune pro europeană din Republica Moldova, notează Hotnews.ro.

Alegătorii din Chișinău au votat DA la referendum, în timp ce restul țării - cu excepția câtorva raioane - a votat NU. 

Rezultatele finale pentru referendum, după numărarea voturilor din toate cele 2.219 secții de votare, arată că tabăra DA, pro-UE, are un avans de 13.596 de voturi în fața taberei NU.

Maia Sandu: „Trebuie să învingem în fața acestui atac masiv la adresa țării noastre. Ieșim cu toții la vot”

Datele după terminarea numărării voturilor arată că Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo (PSRM) se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. 

„Dragi cetățeni, din țară și din diasporă, vă mulțumesc tuturor că ați ieșit la vot. Fiecare vot a fost unul determinant - și majoritatea poporului a susținut calea europeană. Datorită vouă, dragi moldoveni, am câștigat prima bătălie dintr-o luptă grea, de care atârnă soarta țării. Noi am luptat corect și am câștigat corect într-o luptă nedreaptă. Dușmanii poporului nostru își doresc o Moldovă divizată, speriată și slabă. Dar moldovenii s-au unit și au rămas drepți. Mai avem o bătălie importantă. Trebuie să învingem în fața acestui atac masiv la adresa țării noastre. Ieșim cu toții la vot, fiecare dintre noi poate ajuta astăzi Moldova! Pe 3 noiembrie salvăm pacea și Moldova”, a scris Maia Sandu luni seara într-o postare pe Facebook. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult