Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

„Liberarea” din spitale de către CCR a persoanelor COVID - pozitive asimptomatice e un veritabil „recurs compensatoriu” și încalcă drepturile noastre constituționale

Valer Dorneanu

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

A intrat în vigoare o nouă Hotărâre a Curții Constituționale/CCR, răspunzând la o sesizare a „avocatei poporuluiˮ. Ea are ca efect practic imediat exercitarea dreptului anumitor persoane de a se opune spitalizării, izolării sau carantinării obligatorii din motive medicale, care fusese decisă prin ordin ministerial emis în condițiile HG privind prelungirea stării de alertă. Hotărârea CCR privește în principal persoane COVID-pozitive asimptomatice, deja internate în spitale (și a căror externare începuse deja, de altfel, dar în condiții strict motivate medical), precum și suspecți aflați în izolare sau în carantină.

Cei care până ieri fugeau sau intenționau să fugă din aceste locuri sunt îndemnați să o facă acum legal. Oricine are inconștiența de a-și risca propria sănătate și chiar viață refuzând recomandările medicale a dobândit astfel dreptul și libertatea de a o face, iar unii s-au și grăbit să pună această posibilitate în practică, deși precaut ar fi ca ei să respecte în continuare măsurile justificate medical. Evident, Hotărârea le dă numai dreptul, nu și obligația (cum s-au făcut a înțelege unii politicieni și comentatori TV) de a o respecta. Obligația de a se conforma Hotărârii incumbă numai Guvernului și Parlamentului, pentru a propune, respectiv a adopta reglementarea prin lege a acestor situații, considerate a restrânge drepturi și libertăți. Iar medicilor și tuturor factorilor implicați le-a devenit interzis, în ciuda convingerii lor ferme că măsurile incriminate erau în interesul celor vizați și al comunității, să se opună eventualei decizii a persoanelor în cauză.

Presupunerea că toate persoanele în discuție ar dispune, în condițiile de locuire obișnuite în România, de mediul adecvat protecției sănătății lor și a celor cu care conviețuiesc și că ele vor respecta recomandarea de a se autoizola benevol la domiciliu pe perioada necesară este o iluzie. Cum tot o utopie este și speranța că toate aceste persoane vor putea fi monitorizate corespunzător de medicii de familie.

Însă acești cetățeni pentru care... liberarea a venit brusc, înainte ca ei să fie dovediți COVID-negativi, reprezintă un pericol nu doar pentru ei înșiși. În plus, ei expun riscului de contaminare cu noul coronavirus pe cei apropiați lor, dar și pe oricine dintre noi, care îi putem întâlni în mijloacele de transport în comun sau în alte spații închise. La persoanele netestate, dar posibil contaminate, care nu respectă regulile stabilite, se adaugă astfel acum și cele sigur infectate și eventual contagioase, deci mai periculoase, de care măsurile medicale ne puteau apăra până acum.

Astfel, Hotărârea CCR este un tip sui generis de „lege a recursului compensatoriuˮ. Pare că, nici în acest caz, decidenții nu au estimat în prealabil efectele ei și nu au evaluat câți indivizi s-ar putea afla printre „beneficiariiˮ care vor putea umbla liber prin societate. Și asta în condițiile în care numărul persoanelor infectate este, oricum, din nou în creștere îngrijorătoare în România.

Autorii Hotărârii vor să acrediteze și ideea că, în această problemă, importante sunt principiile.

Dar să vedem cum stăm de fapt și cu principiile. Pentru că membrii CCR par a fi citit Constituția numai pe sărite, ignorând prevederile care nu le-au convenit și necoroborând articolele ei, așa cum impun teoria și practica judiciară.

Or, sub „Drepturile și libertățile fundamentaleˮ, Constituția precizează, în art. 26 alin. (2), o condiție foarte strictă: „Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altoraˮ. Asupra acestui principiu esențial se revine sub „Îndatoririle fundamentaleˮ, art. 57: „Cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţiˮ.

Însă, prin noua Hotărâre, acești cetățeni sunt împinși să încalce în mod evident drepturile şi libertăţile altora/celorlați, contribuind, eventual, și la zădărnicirea combaterii bolilor – infracțiune contra sănătății publice condamnată de Codul penal în art. 352! Boli între care se încadrează cu prisosință una înalt transmisibilă, precum COVID-19.

Prevederile articolelor reproduse aici sunt tot atât de... constituționale ca și acelea pe care s-a bazat ultima Hotărâre a CCR, care contravine astfel flagrant înseși Constituției. Ea duce la încălcarea, de către persoanele favorizate acum, inclusiv a principiului general stipulat în art. 34, alin. (1): „Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantatˮ. Cf. și alin. (2): „Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publiceˮ – ceea ce, în actuala situație excepțională de pandemie, se făcea inclusiv prin măsurile graduale adecvate, interzise acum de CCR. Suspendarea aplicării lor, chiar temporară, până la depășirea acestui interval considerat în mod artificial ca vid legislativ, riscă să aibă consecințe foarte grave. Iar noua Hotărâre afectează și dreptul imensei majorități a cetățenilor la ocrotirea, fie și implicită, a sănătății lor.

Cine se face vinovat va trebui să răspundă de urmările nefaste ale aplicării unei asemenea Hotărâri, care contravine și tuturor recomandărilor specialiștilor, și practicilor din întreaga lume.

Dar între timp drepturile mele constituționale și ale tuturor „celorlalțiˮ nu le apără nimeni? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In aceasta logica a "prezumției de vinovatie" niciun infractor, mai ales recidivist nu ar trebui sa fie vreodata eliberat in inchisoare, chiar si dupa ispasirea pedepsei. Niciun sofer care a depasit viteza legala nu ar trebui sa mai abia vreodata carnet. Niciun violator nu ar trebui sa ramana liber.
  Pentru orice crima, fie si flagranta, se consuma resurse uriase pentru procese si investigatii. In acest caz insa, in mod absurd, se actioneaza pe baza unor banuieli, suspiciuni nedemonstrate si improbabile.
  Daca autoarea acestui articol se simte in pericol, este libera, ca orice alt cetatean cu discernamant al acestei tari, sa-si apere sanatatea asa cum crede de cuviinta. Incarcerarea unor oameni sanatosi nu a salvat niciodata pe nimeni.
  Sunt convinsa sa doamna si-ar schimba subit parerea daca ar ajunge incarcerata.
  • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  CCR are perfecta dreptate. Nu poti trai la infinit in stare de urgenta. In natura exista selectia naturala. Si nu selectia umana. Nu dvs. Decideti pe criterii de falsa moralitate cum sa traiasca altii. Oamenii trebuie sa munceasca, sa se miste, ca sa supravietuiasca. Nu exista viata in izolare. Si nimeni nu va accepta o dictatura medicala. Medicii sa gaseasca tratament sau vaccin si sa nu ne impuna cum sa traim. Pot sa recomande dar nu sa impuna. Iar fiecare alege drumul sau dupa putinta si stiinta sa.
  Pana la aparitia unei solutii stiintifice sau legi fiecare e singur. Pe cont propriu. E liber.
  • Like 6
  • @ Mr.Oh
   Da, dar nu ai dreptul sa-i expui pe ceilalti. Asta nu sunteti capabili sa intelegeti si sa respectati. Restul sun lozinci imbecile.
   • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Dan check icon
   Posibil sa fi ,uitat ,sa-ti iei medicamentele Mr.Oh,!!!! Cum poti sa fii ,atat de egoist , fviz-a-vi de semenii nostri , !! Ai dreptul sa faci ce vrei ? Dar stii ce faci ??
   --Cred ca NU, stii ,atat timp cat cineva ,un Medic un spacialist , con firma ca ,ai o problema medicala si viata ta inclusiv a fam,tale ,a celor cu care ,ai contact, esti o problema ! Desigur ,ca lumea medicala se preocupa de problema si vor aparea , vaccinul minune , inclusiv tratament..
   • Like 2
  • @ Mircea Zugravu
   Mr.Oh check icon
   Sa vorbeasca cine nu mananca carne si traieste fara sa afecteze mediul inconjurator.
   Moralisti de doi lei se gasesc peste tot.
   Mai incet cu morala fiindca viata nu da doi bani pe ea.
   • Like 5
  • @ Dan
   Mr.Oh check icon
   Gandeste domnule cu mintea dumitale si nu cu a altora.
   Pentru ca situatia creata nu eintamplatoare. Reactia autoritatilor la existenta virusului e puerila. E ca si cum ai aduna apa cu strecuratoarea.
   Sunteti prea speriati ca sa intelegeti.
   • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Un comentariu pertinent! Prin extensie, el cere desfiintarea completa a spitalelor, pentru ca orice boala ar avea cineva, cand este internat in spital i se ingradesc temporar unele libertati. Cool!
   • Like 2
  • @ Mr.Oh
   Ce te indreptateste sa-mi raspunzi astfel? Daca tu agreezi borfasii, hotii, ticalosii inseamna ca faci parte dintre ei si ai profituri de pe urma lor. Masoara-ti panseurile si nu-i asemana pe toti tie.
   • Like 2
  • @ Mircea Zugravu
   Mr.Oh check icon
   Probabil fiindca folosesc lozinci imbecile. Ar fi sanatos daca a-ti avea distanta fata de gandurile dvs. .
   Existenta nu incepe si nu se termina cu umanitatea.
   Iar medicii sunt doar niste oameni care se preocupa de o mica fractiune a existentei. Departe de a fi niste genii sau sfinti. Asa ca scuzati-ma, nu vad sensul sa cred orbeste orice spun acestia.

   Ideea ca eu sunt pericolul e falsa. Nu EU am hotarat ca virusul sa apara. Deci exista o Autoritate mai inalta decat dvs. Sau eu. Decat medicii sau statul. Ar fi o prostie Sa-mi supun inteligenta unei autoritati inferioare.

   Dvs puteti crede si visa ca altii Va vor salva.
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Delia MC Delia MC check icon
   M-ați convins. Promotorul libertății absolute este pentru limitarea...libertății de opinie a mâncătorilor de carne, a celor care nu trăiesc în anumite standarde. Mă întreb ce ar urma? Retoric.
   Fără morală eram încă în peșteri. Mă rog, unii vor din nou...
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Tocmai de aia s-au inventat legile ! CCR-ul ar fi avut dreptate daca lua in calcul toate variantele posibile, dar a actionat la presiunea politica din partea cuiva. Trei luni de zile nu reprezinta infinitul, ala o sa il vedem dupa ce parasim lumea asta. Cand valorile celor decedati din cauza virusului asta vor creste , in cine sa dam prima oara cu piatra ?
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Mr.Oh check icon
   Parerea mea e ca oamenii sunt animale specializate. Gandesc. In loc Sa-si adapteze temperatura corpului la mediu, au inventat jupuirea animalelor si taierea copacilor ca sa se incalzeasca.
   Aceasta e o realitate. Dvs ii spuneti evolutie. E doar un cuvant.
   Sunt oameni ce au trait in pesteri si ar fi de o alta parere.
   Din nefericire frica de disconfort, viitor si de moarte creeaza civilizatia moderna.

   Nu e nici o diferenta in a trai intr-un apartament sau o pestera. Tot un cavou sunt. Diferenta e ca uni nu aveau de ales iar ceilalti in considera un tel in viata.

   Libertatea e esentiala domnilor voastre. Va obliga sa ganditi si sa gasiti solutii. Frica nu gaseste solutii.
   • Like 0
  • @ Ovidiu Gura
   Mr.Oh check icon
   Nu este vorba de 3 luni. E vorba de 3 decenii. Acest Virus va insoti umanitatea urmatoarele decenii daca nu secole. Precum gripa.

   Asa ca nu visati.
   • Like 0
 • Cred ca este suficient ceea ce "antevorbitoarea mea" (D-na Ioana Vintil-Radulescu) a subliniat:
  art. 34, alin. (1): „Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantatˮ. Cf. și alin. (2): „Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publiceˮ.

  Mai departe de asta se intrevede desfiintarea leprozeriilor, a sanatoriilor si protectiei anti-TBC, admiterea pretutindeni a purtatorilor de patogeni si a interdictiei de a circula fara masca deoarece afecteaza libertatea individuala. Tot asa diferitele forme de afectare a personalitatii individului in dauna colectivitatii. Pana unde poate merge o interpretare exhaustiva a constitutiei si legislatiei? Chiar totul sa depinda de permisiunea sofismelor subversive a acelora care se joaca cu cuvinte?i
  • Like 5
  • @ Alex Bacall
   La niste imbecili sau rau intentionati se poate ajunge departe. Si, din pacate, asta este tendinta mondiala. Este tot mai evident ca acest virus nu a fost scapat ci intentionat propagat. Cei care vom mai trai, un timp, poate vom afla cine si scopul.
   • Like 1
  • @ Alex Bacall
   Dan check icon
   FELICITARI ,,
   • Like 0
 • Mama prostilor e necontenit gravida
  • Like 3
  • @ Usher Deen
   Ce te faci cu tatal, cel care, in ultima instanta, provoaca sarcina si interzice avortul?
   • Like 1
  • @ Alex Bacall
   Pater incertum est...
   • Like 1
 • E incredibil câți speriați de bombe umblă liber pe stradă.
  Pe logica voastră, măi speriaților de bombe, VOI îmi luați MIE aerul întreținând isteric atmosfera din jurul pandemiei, și eu am tot dreptul, cf. articolelor din Constituție citate în textul de mai sus, să cer închiderea VOASTRĂ pe termen indefinit în case, cu un morman de Rudotel alături.
  De ce Rudotel? Ca să vă liniștiți. Să nu mai fiți stresați.
  Și ca o concesie constituțională (oricine are dreptul la sănătate, deci dacă nu vă mai dau dreptul să mergeți până la farmacie ca să vă luați pastilele pentru nervi, atunci vă conced dreptul de a primi aceste pastile gratis, ok?... la ușă, în cutie dezinfectată).
  Până una, alta, hai să vedem dovezile științifice cf. cărora:
  1. asimptomaticii (orice ar însemna asta, fiindcă în România înseamnă multe, inclusiv că nu-i place vecinului de mutra ta, dar are un prieten la DSP, ceea ce e în avantajul său...) răspândesc boala;
  2. un cetățean român care nici măcar asimptomatic nu e, ESTE purtător de boală prin simplul fapt că a intrat în țară de dincolo de graniță.
  A, nu avem aceste dovezi? Atunci pa! Există un cadru legal bine stabilit, cu limite clar enunțate împotriva abuzurilor puterii, al felului în care sunt tratați „asimptomaticii” și „suspecții” într-o pandemie? Ok, atunci hai să aplicăm acel cadru LEGAL. Aaaa, stai așa, nu există? Atunci, gud bai! Saionara! Orvoar bianto! Nu poți închide oamenii ca pe vite doar fiindcă nu-ți place de mutra lor și ți s-a năzărit ție că-s „asimptomatici” și „suspecți”!
  E chiar atât de simplu și nu trebuie să fii expert în drept constituțional ca să înțelegi asta. Trebuie doar să nu fii cârpă și să știi că „binele făcut cu forța” e întotdeauna preludiul, al naibii de insidios!... al unei dictaturi. Hai lăsați, că-mi fac binele și singur, nu e nevoie să mi-l facă alții! Mă spăl des pe mâini, port mască în spații închise și, în general, mă feresc de practic extreme, cum ar fi să ling coșul de la magazin. Ok?
  • Like 6
  • @ Lucian Sarbu
   Delia MC Delia MC check icon
   1. Asimptomatic înseamnă cu test covid RT-PCR pozitiv și care încă n-are simptome. Perioada de incubație e lungă, 6-7 până la 14 zile deci nu se știe când le va avea, când vine perioada aia de 2-3 zile când e CONTAGIOS deși ASIMPTOMATIC. Ce spuneți dvs ar însemna falsificarea rezultatului. Laboratorul lucrează proba și transmite rezultatul. Care-i ăla de nu-i place mutra mea că nici nu mi-o vede? Vede un număr pe o eprubetă, atât.
   2.Faceți referire la un caz singular. A venit din Germania, unde situația e muuult mai bună ( un ochi aruncat pe worldometers vă poate lămuri ).

   Iată dovezile. Asimptomatic e o stare exact, științific definită și nu " năzărită " ori că nu-i place cuiva de mutra ta.
   Eu zic, la revedere. Să ne auzim și când va fi legea. Dacă parlamentul psd o va aproba, că ăsta-i baiul. Ori la bal ori la spital. A, și când curbele alea afurisite o iau iar în sus, vă veți menține părerea? Deci la revedere.
   • Like 3
  • @ Delia MC
   Marga check icon
   De la inceput precizez ca sustin izolarea asimptomaticilor, dar nu in spitale. De ce celelalte tari, in majoritate covarsitoare, nu au izolat asimpt. in spitale?
   • Like 1
  • @ Marga
   Delia MC Delia MC check icon
   Că sunt civilizați? Că înțeleg? Vedeți românul să se izoleze de bună voie dacă n-are simptome? Omul nostru abandonează și tratamentul pentru tbc dacă începe să se simtă mai bine. Cum credeți c-o să stea în casă când vara e în toi? Deie Domnul să stea, să funcționeze așa. Dar tare ma îndoiesc.
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Orice virus cazat intr-o celula poate avea o perioada indefinita de gestatie inactivava in care, evident, nu se manifesteaza. Doar sta acolo si nu face nimic. Se manifesteaza numai atunci cand... ii vine sorocul si atunci isi face de cap. Iar treaba asta inca nu se cunoaste deoarece virusul asta este recent aparut la om si inca nu au trecut inca destui ani pentru asta. Mai vedem...
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Dan check icon
   FELICITARI ,
   • Like 0
  • @ Alex Bacall
   Delia MC Delia MC check icon
   Există un virus care exact așa face, dar coronavirusul nu pare a fi astfel. Are perioadă de incubație, apoi dacă produce imunitate durabilă rămâne de văzut. N-am auzit că ar rămâne cantonat undeva în corp.
   • Like 0
 • Bravo Ioana.Am așteptat o asemenea luare de poziție justificată cu articole din constituție.Da drepturile oamenilor la sănătate trebuie aparate ,iar măsurile trebuie luate cat mai rapid de către specialiști ,adică medicii și ministrul lor.Neexisyanf tratament nu exista alte variante.Specialistii din CCR au aceasta varianta?Vor răspunde pentru infectarea ,foarte probabilă a mii de oameni.Ce_i cu drepturile lor?Au fost masuri juste?Atunci de ce transforma CCR actiumile guvernului într-un sabotaj,din prea adâncă preocupare pentru sexul îngerilor."Turcii "sunt la poarta..Păcat de sacrificiul atâtor cadre medicale.Revoltatoare acțiunile CCR și ale lui Weber!
  • Like 3
  • @ Aurel Valeriu
   Pentru ca sunt aserviti, in mare majoritat, unui partid odios, criminal, tradator, mincinos si hot.
   • Like 2
 • Unde este dreptul la viață al nostru,al românilor ?Astfel de oameni ne hotărăsc soarta?
  • Like 2
 • IC Tosca IC Tosca check icon
  DORNEAU adanc sicriile de plumb/ Si magistrati de plumb, si funerar sistem de pensii EXTRA-SPECIALE...plumb. Somn usor, natiune...Ne-ngropam unul pe altul ( care dintre noi ramane )....
  • Like 2
  • @ IC Tosca
   Ultimul stinge lumina...
   • Like 0
 • Sunt uluită câți apărători are CCR. Ca și când CCR s-ar fi distins prin grija față de drepturile noastre fundamentale! Dar când legile ministrului Tudorel Toader încălcau drepturi după drepturi unde era CCR, că nu îmi aduc aminte să se fi distins prin vre-o activitate, fie cât de slabă în apărarea drepturilor noastre fundamentale. Și dl /d-na Gecaba, și d-na Marga și dl. Voicu unde erau să se sesizeze de inactivitatea CCR? Și iată că acum CCR s-a trezit din visare! Curat murdar! Privite în context general, acțiunile CCR și ale Avocatului Poporului se înscriu în tendința tot mai manifestă de subminare a autorităților (guvern, poliție, etc.). Dar dacă în America, Franța, Germania actori extrastatali și organizații anarhiste sunt la butoane, la noi, cei care profită de lipsa de discernământ și de educație a unora sunt nu numai un partid - PSD ci și două instituții care cu adevărat ar trebui să ne apere. De PSD nu ne mirăm. Vrea înapoi la guvernare că doar vin banii europeni și le transpiră palmele, Dl. Ciolacu nu poate evita prea mult alegerile interne și vrea să-și arate mușchii și să le dea Coledzilor alte teme de gândire să nu aibă timp să pună la cale concurențe. Dar ca Avocatul Poporului (care popor?) și CCR să caute prin toate mijloacele să creeze anarhie asta chiar dă de gândit!
  • Like 6
  • @ Stroe Adriana
   Dacă ați respira normal, ați lua puțină distanță față de sentimentele pro sau contra și ați sta strâmb și ați judeca drept, poate că ați putea observa că anarhia este provocată de către guvern, care nu vrea să respecte Constituția și legile țării.
   • Like 4
  • @ Voicu Nicolae
   Maestre,nu stiu daca ai observat dar romanii sunt in " razboi" cu un inamic invizibil impotriva caruia nu prea avem arme si din fata caruia cam trebuie sa fugim!In aceste conditii ce ar fi vrut CCR si PSD ca guvernul sa convoace o sedinta de lucru in parlament ,sa stea sa-i asculte pe Ciolacu,Ponta,Tradiceanu,Mitraliera,Barna si Pitulice cum se screm sa gaseasca niste bete pentru rotile guvernului?Asta in timp ce cca.2 mil.de romani tocmai se intorceau din tari inrosite cu Covid,iar pamantenii pun "libertatea" si gratareala inaintea sanatatii lor si a concetatenilor!PSD-ul nu se oncurca lucreaza pe ateliere:unul e CCR,alta e AP fals Weber,altii urla la ministrul muncii ca vrea pensie marita ca altfel o omoara,altii boicoteaza conferintele de presa ale oponentilor,altii baga fitile cu furaturi (alea care nu le apartin!!),ma rog vanzoleala mare!Numai pentru stabilirea crizei medicale si economice caci de asta se ocupa fraierii de la guvernare!
   • Like 2
  • @ Stroe Adriana
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu sunt neapărat apărători CCR. Sunt: negaționiști, conspiraționiști, suporteri psd și ai altui partid pe care, din decență, și pentru că mi-am pus speranțele în el, nu-l numesc.
   Să nu uităm de cei cărora nu le pasă nici cât negru sub unghie de ceilalți, care n-au mamă, tată, bunici, cunoscuți, care s-au ivit pe lume așa, generație spontanee. Din care cei mai mulți, în realitate se încadrează în grupele de mai sus. Dar egoismul și nesimțirea sunt la cote inimaginabile. Vrei economie, dar cu cine vrei s-o faci? Cu morți ori cu cei cu sechele covid pe viață?
   Acelora le spun: la risc sunt peste 30% din populație, adică persoanele peste 50-55 de ani. Plus cei sub dar cu alte boli. Ori unul tânăr sănătos tun care n-are niciuna dar tot dă colțul. Rar, dar s-a întâmplat. Pentru câțiva care s-au trezit brusc că le trebuie libertate ( pun pariu că n-au demonstrat prin 2018) sunt la risc 30% din populație.
   Da, nu vrem să mai auzim de covid. Dar virusul e surd. Ce ne facem când ne trezim dimineata în aceeași realitate? A dispărut virusul că noi i-am zis marș? Ne place ori nu asta e realitatea sumbră, curbele se încăpățânează să nu scadă. O realitate căreia trebuie să-i facem față optim, IN CIUDA deciziilor aberante ale CCR. Apropo, ce-ar fi ca unul din ei să aibă covid? Ar merita-o.
   • Like 1
  • @ Stroe Adriana
   Marga check icon
   Deviati de la subiect. Nu apar CCR, apar principiile statului de drept. Si sunt foarte neplacut surprinsa cum alti ministri, prim-ministri, guverne, au fost extrem de criticati (pe drept de obicei, si e f. bine ca au fost criticati), uneori insultati (evident ca nu e OK insulta), dar sustinatorii declarati ai statului de drept nu sunt atinsi nici cu o floare cand nu tin seama de reg. elementare, desi li s-a atras atentia. Ba se gasesc nenumarati intelectuali care sa sustina tocmai incalcarea acestor principii. Nu ajungem nicaieri daca la ai nostri" "toleram incalcarea acestor principii si incompetenta crasa (ma refer la ministrul Justitiei). Iata, s-a dat lege. De ce nu au dat de la inceput? in starea de urgenta era normal sa nu prevezi n situatii intemeiate, sa nu precizezi o distanta rezonabila pana unde te poti duce pentru activitate sportiva, astfel incat sa ramai la cat poate interpreta dintr-o norma neclara agentul constatator? Imi dau seama ca nu credeti, dar nu sunt simpatizanta PSD. Dar cred ca trebuie sa privim dupa criterii OBIECTIVE, nu dupa apartenenta politica. Si un gust foarte amar imi lasa atacurile neintemeiate asupra acelei persoane care a facut ceea ce este in atributiile sale sa faca, actualul Avocat al Poporului. Acum, cand este potentialul de abuz si mai pot fi evitate abuzuri, nu dupa. Nu simpatizez nici ALDE, chiar daca nu credeti.
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Marga check icon
   De unde ati tras concluzia ca sunt negationisti, adepti ai teoriei conspiratiei? Din contra, cred ca trebuie luate toate masurile de preventie, rezonabile si PROPORTIONALE si ca unele nu au fost luate la timpul lor. Ca trebuie sa existe si sanctiuni, la fel, rezonabile si proportionale. Am respectat si respect mas. de prev. Sper, ca fiecare, sa nu ma imbolnavesc. Dumneavoastra, doamna Delia, va doresc sa treceti prin ceea ce am trecut personal prin spitale. Sa stiti ca nu exista liberare nici conditionata, nici la termen, din sentinta pe viata (daca supravietuiesti)pe care o executi in urma greslilor medicale. Fara sa generalizez pt. toti medicii.
   • Like 3
  • @ Marga
   Delia MC Delia MC check icon
   De unde? Aruncați o privire în facebook ori aici la unele comentarii.
   Atunci dacă psd nici alde, ghici ciupercă ce-i? (Vedeți comentariul adresat dnei Stroe).
   Acum, când realitatea e de netăgăduit, aprobă și onor parlamentul. Dar când eram pe la 200 de cazuri pe zi și sub, când se cerea imperios re-deschiderea spitalelor covid, că nu mai trebuie, când psd îi ardea cu relansarea economiei și instiga la nepurtarea măștii prin exemplul lui Ciolacu, când psd se prinsese deja de trendul conspiraționist și negaționist pe care-l exploata la greu. Bătea vânt de libertate, care mască, care covid, care amenzi și chiar, pentru ce, când sorții ne păreau favorabili? Când de la început? Că stăm prost de vreo 2 săptămâni. Așa-i, toată vina-n dos la fina.
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Pai ce naiba sa respecte cand fiecare din ele se contrazic in forma si substanta?
   • Like 1
  • @ Arthur Chivulescu
   Domnule,nu ma pune pe mine sa iti iau apararea.
   Mie mi se pare destul ca esti vehement. Fi in continuare.
   • Like 0
  • @ Marga
   Domnisoara a gasit un cuvant nou in vocabularul constitutional: stat de drept. De cand o fi aparut? Odata cu eliminarea statului de pe piata mercuriala? In politica economica nu l-am vazut. Din cand in cand se mai pronunta pe la discursurile de la TV dar fara semnificatia pe care se doresta a avea..
   • Like 1
  • @ Marga
   Cum naiba sa iei "masuri proportionale" cu un virus? Sa-l sanctionam! Hai sa-i facem treaba asta! Ce bucurie...
   • Like 1
  • @ Alex Bacall
   Marga check icon
   Stat de drept inseamna domnia legii. Evident, a unor legi corect facute, care respecta atat principiile de baza ale dreptului, cat si interesul social real. Nu am studii juridice. Din pacate scoala nu ne-a oferit o educatie juridica elementara. In momentul in care citesti din teoria generala a dreptului, din normele de tehnica legislativa, din constitutia comentata, fiecare poate incepe sa inteleaga. Ac. dec. CCR nu este aberanta. Ea aseaza lucrurile pe fagasul normal. Sanatate publica poate fi aparata respectand si principiile de drept. Chiar mai bine, as crede.
   • Like 1
  • @ Alex Bacall
   Marga check icon
   Este vorba de proportionalitatea masurilor juridice cu situatia respectiva. Adica restrang dreptul de miscare, dreptul la viata normala de familie, libertatea individului (pt. ca ac. drepturi nu sunt absolute) un timp limitat, in conditii foarte clare si proportional cu situatia care a generat restr.; aici, pandemia. Adica, inchid oblig. in spitale, resp. locuri de carantina cetatenii, dupa criterii clare si doar daca alte mas. mai blande nu pot fi efic. De ex. daca nu au cond. adecv. de iz. la dom., nu exista (dar exista) mijl. de monitorizare a ac. (suprav. video la intrarea in apart. sau in holul apart., daca pers. accepta, bratara electr. de suprav.). Nu stabilesc amenzi exorbitante, nediferentiate, pe reguli imprecise (pana unde ati avut voie fata de loc. sa va duceti pt. act. fiz. individuala?) Sunt f. multe de spus. Daca veti dori sa aprofundati subiectul, cred ca chiar va va place.
   • Like 0
  • @ Stroe Adriana
   Institutiile respective si nu nuai sunt compuse din javre.
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Ai aparut si tu. Eternul aparator al celui mai abject fenomen politicpsd&coalitia hotilor.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Daca fb-ul este sursa dumitale atunci nu mai are rost sa discutam. Cum discerni ce este adevar si ce este minciuna? Subiectiv, nu?
   • Like 0
  • @ Stroe Adriana
   Dan check icon
   CCR=psd & avocatul (diavolului) al poporului , trebuie urgent ,,revizuite , schimbare totala de personal . In aceste institutii atat de importante trebuie sa fie persoane ,,neprtinitoare ,, meritocrati ,,
   • Like 1
  • @ Mircea Zugravu
   Delia MC Delia MC check icon
   Sursa de informare nicidecum, niciodată și în nicio privință. Doar un indicator, ce părere au oamenii despre un anume subiect. Starea nației. Iar rezultatul e deplorabil. Mi-aș desființa contul dacă n-aș face parte din niște grupuri de interes profesional. Și da, urmăresc statisticile dlui Jurma. Încercați dvs la acest articol ori la altele asemănătoare și vă veți lamuri.
   • Like 0
  • @ Marga
   Delia MC Delia MC check icon
   Dvs vă referiți probabil la Germania. Surpriză, e locuită de nemți.
   Și apropo, motivul pentru care alte țări cu tradiție democratică aproape nu mai au tuberculoză, este că îi internează obligatoriu în sanatorii și nu umblă brambura dând cu generozitate și altora. Dar noi n-am accepta asta, nu, cum să atentezi la libertatea omului? Libertate, bacili și covizi pe gratis la toți, și hai să nu plece nimeni supărat!
   • Like 0
 • Mereu si mereu ne tot impiedicam de aspecte teoretice - nu e constitutional asta, aia si ailalta..... Intre timp, virusul isi face de cap, sunt tot mai multi bolnavi depistati, sectiile de terapie intensiva sunt to mai pline.... O sa ajungem si noi sa avem camioanele noastre de morti, ca la Bergamo. Si asta pentru ca, dincolo de asa zisele aspecte constitutionale sau neconstitutionale, este omul, omul nostru mioritic, prost dar smecher, caruia nu numai ca ii lipsesc cei sapte ani de acasa si minimul de bun simt, dar care nu dispune nisi pe departe de inteligenta necesara pentru a vedea lucrurile in perspectiva. Omul nostru care abia asteapta sa incalce regulile (pentru ca "merge si asa, nu?"si "ce, sunt eu mai prost?"), abia asteapta ca unii straluciti "teoreticieni" ai dreptului constitutional sa se pronunte intr-un domeniu sau altul, pentru a incerca cu tot dinadinsul sa profite de situatia creata. Eu nu zic ca spitalul e un loc paradisiac, departe de mine asa ceva, sunt locuri mizere, fara dorarile minime pentru o tara civilizata, deseori cu oameni in care nu ai incredere ca doctori sau asistenti. Dar nici nu cred ca cei care pleaca vor respecta normele si vor sta de bunavoie in carantina la domiciliu - doar avem exemple destule cu oameni care au incercat sa fenteze aceste reguli. Iar victimele acestei iresponsabilitati mioritice nu vor judecatorii constitutionali care vor urma sa-si incaseze salariile grase (saracii, le doresc sa aiba bani de lumanari!!!) ci oamenii obisnuiti, aia care platesc taxe si impozite si nu au salarii fantasmagorice, si nu sunt "mari teoreticieni" - aia se vor imbolnavi de COVID de la minunatii externati care au promis pe cravata lor de pionier ca vor respecta, si vor respecta, si iar vor respecta..... Mi-e tare greata de tara asta, mereu sunt pedepsiti cei cinstiti, in timp de toate celelalte categorii ies in fata si se bat cu pumnii in piept
  • Like 4
  • @ andreea dragusin
   Foarte de acord
   • Like 0
  • @ andreea dragusin
   Marga check icon
   Faptul ca aveti exemple destule nu inseamna ca toti incalca regulile. Sunt exemple destule de oameni care fura. Toti fura?
   • Like 1
  • @ Marga
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu. Dar din cauza celor care fură ne închidem bine gențile și le ținem zdravăn, încuiem ușile, montăm camere de supraveghere, etc.
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult