Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

„Luați piciorul de pe furtunul de oxigen!”

Luati piciorul de pe furtunul de oxigen!

News alert. Președintele Braziliei, celebrul Jair Bolsonaro, a devenit împărat, căci s-a încoronat – cu virusul. După ce i-a bătut de departe pe Cataramă de pe la noi sau deputatul Solomon de la PSD, afișându-și rânjetul nemascat și respectând nicio regulă de distanțare și protecție pentru cei din jur în adunările la care a participat ostentativ, iacătă că cel supranumit de aficionados Mito (Mitul, Legenda Vie) a intrat în spital ca bolnav de covid simptomatic, cu febră.

Până în clipa de față, prin exemplul său personal vârât în ochii întregii țări, Amazoncul ăsta a reușit să ducă la infectare cu coronavirus 1,5 milioane de brazilieni și la moarte 65.000, locul 2 pe planetă în clasamentul sicrielor.

Să nu dorești răul nimănui, sună o zicere creștinească. Așa e, bunătatea mea senină nu e deplină, câtă vreme nu se încoronează și cumătrul lui Bolsonaro, Trumpf. Totuși, dacă voi vedea imagini cu acest Gogea Mito, care binecuvânta sfârtecarea pădurii amazoniene, plămânul planetei, cum cască ciocul în mod repetat după niscai aer, la terapie intensivă, o să tac cu glas tare: „Luați piciorul de pe furtunul de oxigen!”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnu' CTP. Mintiti nu nerusinare. Sau nu aveti habar de situatie.
  1. JB NU ESTE SPITALIZAT. Nu a fost nici macar o secunda.
  2. JB NU A DECIS NIMIC in privinta mersului covid in Brazilia. El a zis CLAR - si a dat un OUG pentru asta - ca GUVERNATORUL FIECARUI STAT in parte DECIDE mersul in statul pe care-l conduce.
  Faptul ca el este de parere ca mai bine mor 100 de oameni acum de covid fata de 10.000 maine de foame sau omorati pe strada, este altceva. Si nu stiu cum se face, dar statele cele mai civilizate (din sud) au eliberat comertul mult mai repede, iar cazurile de aici nu au explodat.
  Dar nordul si statele preponderent anti JB sunt cele mai afectate. De ce? din lipsa de educatie si civilizatie. Din lene si din mizerie. Sunt stalele care au cel mai mare nivel de ajutorati social dar si de someri. Statele in care PT (Comunistii) sunt cei mai adulati.
  Long story short. Mintiti.
  • Like 0
 • antonia check icon
  Il puteti si lasa ;)
  • Like 2
 • Bolsonaro face parte din tagma idiotilor care conduc natiuni - la fel si Donald Orangutanul (pardon, ca insult biata maimuta!). Ma bucura enorm faptul ca s-a imbolnavit, este exact ceea ce merita, ceea ce si-a dorit, inconstient, prin felul lui de a se comporta. Moartea lui nu ar reprezenta nici o paguba - oricum ar trebui inculpat si judecat ca un criminal de razboi pentru implicarea directa in decimarea propriului lui popor. E adevarat ca e tampit, dar asta nu e o scuza - putea sa asculte de unii mai bine pregatiti ca el in domeniul medical. E drept, avem si noi specimene d-astea in Romanica.
  • Like 10
  • @ andreea dragusin
   Un comentariu vomitiv, care nu are de a face cu realitatea. Habar nu aveti cine e si ce a facut acest om. Stiti doar din ziare - mare parte facand parte din reteaua Globo, pro PT (comunistii), retea care urmeaza sa fie inchisa, deoarece are datorii la stat de peste 700,000,000 Dolari. Si Bolsonaru a anuntat ca nu le mai da nici un fel de ban de la stat.
   Mai informati-va.
   • Like 0
  • @ andreea dragusin
   Si faptul ca va bucura ca s-a imbolnavit, va tradeaza caracterul infect de "om" care se bucura de raul altuia. Romanca plina de ura si jeg sufletesc. Felicitari.
   • Like 0
  • @ Stefan Chirilean
   Delia MC Delia MC check icon
   Uitați, eu nu mă bucur. Este însă, se pare, un act de dreptate divină. Johnson a pățit-o după ce a minimalizat pericolul (aș, o gripă, merge cu Herd Immunity, după ce a văzut că-i groasă a schimbat foaia). Bolsonaro, pe pe care a trebuit ca medicii să-l oblige să poarte mască, acum a pățit-o și el. Si are 65 de ani, cu probabilitate mare să aibă o evoluție proastă. Unul din ăia care o ardeau în Italia la sfârșit de februarie cu #milanononsiferma posta apoi un film plângăreț, cum suferă el de covid. Toți care au luat-o în derâdere au aflat pe pielea lor ce înseamnă " gripa ușoară ". Ar urma Trump. Vom vedea ce va decide Domnul pentru el. Se pare că totuși nu mor. Pentru că vor trebui să trăiască cu acești mii de morți pe conștiință. O pedeapsă mult mai rea decât moartea.

   Post-edit: Bolsonaro poate avea o mare " bucurie" când locuitorii din favellas, decimați de boală vor fi fost imunizați ( herd Immunity forțat, de voie, de nevoie ), în comparație cu cei de condiție socială mai bună. E posibil să aibă parte de mișcări sociale, iar protestatarii vor fi fost deja imuni.
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Doamna, favelarii sunt toti tinuti in viata de banii gratis cu care comunistii au ajuns la putere si au secat tara asta de peste 18 ani. Mor pe capete deoarece traiesc intr-o saracie lucie - dar cu tv-uri de 125cm in fiecare camera, telefoane de ultimul racnet - desi HABAR NU AU sa scrie sau sa citeasca, mananca DOAR orez cu fasole si urme de carne si, prin urmare, sunt morti vii. Daca bate gripa mai tare, rade mai mult de jumatate dintre ei oricum.
   Statistic vorbind, nu mor mai multi decat in mod normal. Dar asta se ascunde din presa - sunt date oficiale de care nu zice nimeni.
   La fel cum se ascund si cei 8,000 de reali si multe "cesta basica" - un soi de cos minim de alimente pentru o luna de persoana - pe care rudele decedatiilor ii primesc. Si asta e oficial, nu e ascuns nimic.
   Da, sunt multe imbolnaviri. Dar procentul decedatiilor a ajuns la 1,25 de la 5% si scade in continuare.
   Mor oamenii deoarece tratamentul pe care JB il ia acum - care e ieftin aici - nu a fost recomandat de doctorii comunisti deoarece contravenea politicii guvernatoriilor locali.
   Explicati-mi cum in aprilie, cand erau 2 cazuri in diverse orase, totul era inchis iar azi, cand sunt sute, e deschis tot. Stiti cumva, exista vaccin? Exista tratament? Si atunci, de ce nu suntem in casa, cu armata pe strazi? Chiar nu vedeti absurdul situatiei???
   Bolsonaro e, pe de o parte, un incult. Extrem de asemanator cu Basescu la noi. Dar pentru Brazilia, e raul cel mai mic. Din pacate si aici e la fel ca si la noi...
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult