Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Românii au dat în febra cumpărăturilor de teama coronavirusului: au luat cu asalt supermarketurile ca să-și facă provizii

Coadă supermarket

Speriați de instaurarea unor eventuale măsuri de carantină cauzate de amenințarea coronavirusului, românii au început, marți după-amiază, să își facă stocuri de apă, alimente neperisabile, produse de igienă și mâncare pentru bebeluși.

Foto: Supermarket din sectorul 2, marți după amiază Sursa: Republica

La supermarketuri s-au făcut cozi ca de sărbători, iar unele rafturi s-au golit. Într-un supermarket din sectorul 4, frigiderele de pui erau goale, iar făină și sticlele de apă plată la 2 și 5 litri dispăruseră de pe paleți.

Foto: Supermarket din sectorul 4. Sursa: Republica

Foto: Supermarket din sectorul 4. Sursa: Republica

Nu mai erau conserve de legume și conserve de ton, nici pastă de tomate la cel mai mic preț. Pastele erau pe terminate, iar orezul ioc, Însă multe dintre celelalte produse erau la locul lor.

În magazin, oamenii care cumpărau cu baxurile se amestecau cu cu cei care veniseră să-și ia un pachet de țigări sau o pungă de chipsuri. La supermarketul de vizavi, aceeași situație. „Chiar că e ca televizor”, spunea, zâmbind neîncrezător, o tânără, care pusese  pe banda două produse. 

„Colegul meu de la apă nu mai prididea, îl durea spatele”, spunea o vânzătoare. „Așa a fost toată ziua”, îi ținea isonul o colegă, în timp ce o clientă, care venea de la un hypermarket, remarca mirată că acolo nu mai găsise deloc carne.

George Bădescu, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, a declarat pentru Mediafax că în scurt timp stocurile vor fi refăcute și că nu există motive de îngrijorare. A admis însă posibilitatea scăderii unor stocuri, din cauza cererii mari.

„Suntem deja în comunicare cu cei care fac aprovizionarea și nu avem motive să credem că aceste cereri nu vor fi onorate”, a spus Bădescu, dar nu a precizat perioada de timp pentru care există stocuri sau după cât timp ar putea apărea probleme.

„Un supermarket din Iași! Rafturile sunt goale! Nici un strop de ulei, nici o boabă de orez sau lnguriță de zahăr!” scrie pe Facebook Violeta Cincu

Aflați mai mult:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult