Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Mai greșim și noi. Rău e când persiști într-o greșeală cu încăpățânare”. Dragnea revizuiește „scăparea” cu bursele medicilor și scade salariul minim

Liviu Dragnea si tinerii

Foto: Facebook Liviu Dragnea

„Mai greșim și noi. A fost o scăpare în lege”, a sunat explicația oferită luni de liderul PSD Liviu Dragnea atunci când jurnaliștii l-au întrebat de ce au fost sistate bursele medicilor rezidenți începând cu 1 iulie, după adoptarea în Parlament a noii Legi a salarizării.

„E bine ca explicațiile să le dea ministrul Muncii. Oricum ar fi, acei oameni nu vor avea de suferit, deci vor primi bursele, mai ales că în luna martie ei vor ajunge la un salariu de 5.700 de lei, dar nu vor rămâne până atunci fără burse. A fost o scăpare a legii care va fi corectată am înțeles chiar joi, prin ordonanță a Guvernului. (...) Mai greșim și noi, important e că le vedem și le reparăm rapid în așa fel încât oamenii să nu sufere”, a spus Liviu Dragnea. „Rău e când persiști într-o greșeală cu încăpățânare”, a adăugat președintele PSD. 

Platforma România 100, înființată de Dacian Cioloș, a avertizat la sfârșitul săptămânii trecute că mai mulți medici rezidenți au fost anunțați că începând cu 1 iulie 2017, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării, nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei. Un comunicat emis de Platforma România 100 precizează că în prezent, după adoptarea Legii salarizării în Parlament, nu mai există bază legală pentru acordarea burselor pentru medicii rezidenți.

Potrivit paginii oficiale a Platformei România 100, coaliția majoritară PSD-ALDE a abrogat în Parlament, prin Legea nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, articolul 18 din OUG nr. 103 din 14 noiembrie 2013, care prevedea că „medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți și farmaciștii rezidenți din unitățile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază, beneficiază de o bursă de rezidențiat în cuantum lunar de 670 lei".

Salariul minim de 2.000 de lei de la 1 ianuarie 2018, „o greșeală”

Tot luni Liviu Dragnea a vorbit despre încă o „greșeală”, de data aceasta din programul de guvernare, aprobat recent în Parlament. Întrebat de jurnaliști cât va fi în ianuarie 2018 salariul minim pe economie, Dragnea a spus că va fi 1.550 de lei și că valoarea de 2.000 de lei - care apare în documentul aprobat de parlamentari în urmă cu 10 zile - este o „greșeală”. 

Reporter: Cât va fi salariul minim de la 1 ianuarie 2018?

Liviu Dragnea : „Cu salariul minim, și vreau să repet această valoare, nu va fi impus de guvern salariul minim de 2.000 de lei. Nu există așa ceva. Probabil dintr-o greșeală s-a tot rostogolit asta în spațiul public. Noi avem în program 1.450 în 2017, 1.550 anul viitor și 1.650, 1.750. La anul, poate printr-o nouă prezentare a sistemului de impozitare, salariul brut să fie egal cu cheltuiala totală a angajatorului, ceea ce înseamnă două noțiuni diferite. Dar, salariul minim, așa cum îl știe toată lumea, va crește cu 100 de lei”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marea greseala e ca astia sunt la guvernare si au fost cel mai mult la guvernare,iar rezultatul e jalnic...Cea mai mare greseala este ca vor fi si in continuare la guvernare datorita "oilor" multe din turma...A nu se crede ca am ceva cu bietul animal, de pe urma caruia avem atatea foloase...
    • Like 2


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult