Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Mai greșim și noi. Rău e când persiști într-o greșeală cu încăpățânare”. Dragnea revizuiește „scăparea” cu bursele medicilor și scade salariul minim

Liviu Dragnea si tinerii

Foto: Facebook Liviu Dragnea

„Mai greșim și noi. A fost o scăpare în lege”, a sunat explicația oferită luni de liderul PSD Liviu Dragnea atunci când jurnaliștii l-au întrebat de ce au fost sistate bursele medicilor rezidenți începând cu 1 iulie, după adoptarea în Parlament a noii Legi a salarizării.

„E bine ca explicațiile să le dea ministrul Muncii. Oricum ar fi, acei oameni nu vor avea de suferit, deci vor primi bursele, mai ales că în luna martie ei vor ajunge la un salariu de 5.700 de lei, dar nu vor rămâne până atunci fără burse. A fost o scăpare a legii care va fi corectată am înțeles chiar joi, prin ordonanță a Guvernului. (...) Mai greșim și noi, important e că le vedem și le reparăm rapid în așa fel încât oamenii să nu sufere”, a spus Liviu Dragnea. „Rău e când persiști într-o greșeală cu încăpățânare”, a adăugat președintele PSD. 

Platforma România 100, înființată de Dacian Cioloș, a avertizat la sfârșitul săptămânii trecute că mai mulți medici rezidenți au fost anunțați că începând cu 1 iulie 2017, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării, nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei. Un comunicat emis de Platforma România 100 precizează că în prezent, după adoptarea Legii salarizării în Parlament, nu mai există bază legală pentru acordarea burselor pentru medicii rezidenți.

Potrivit paginii oficiale a Platformei România 100, coaliția majoritară PSD-ALDE a abrogat în Parlament, prin Legea nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, articolul 18 din OUG nr. 103 din 14 noiembrie 2013, care prevedea că „medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți și farmaciștii rezidenți din unitățile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază, beneficiază de o bursă de rezidențiat în cuantum lunar de 670 lei".

Salariul minim de 2.000 de lei de la 1 ianuarie 2018, „o greșeală”

Tot luni Liviu Dragnea a vorbit despre încă o „greșeală”, de data aceasta din programul de guvernare, aprobat recent în Parlament. Întrebat de jurnaliști cât va fi în ianuarie 2018 salariul minim pe economie, Dragnea a spus că va fi 1.550 de lei și că valoarea de 2.000 de lei - care apare în documentul aprobat de parlamentari în urmă cu 10 zile - este o „greșeală”. 

Reporter: Cât va fi salariul minim de la 1 ianuarie 2018?

Liviu Dragnea : „Cu salariul minim, și vreau să repet această valoare, nu va fi impus de guvern salariul minim de 2.000 de lei. Nu există așa ceva. Probabil dintr-o greșeală s-a tot rostogolit asta în spațiul public. Noi avem în program 1.450 în 2017, 1.550 anul viitor și 1.650, 1.750. La anul, poate printr-o nouă prezentare a sistemului de impozitare, salariul brut să fie egal cu cheltuiala totală a angajatorului, ceea ce înseamnă două noțiuni diferite. Dar, salariul minim, așa cum îl știe toată lumea, va crește cu 100 de lei”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marea greseala e ca astia sunt la guvernare si au fost cel mai mult la guvernare,iar rezultatul e jalnic...Cea mai mare greseala este ca vor fi si in continuare la guvernare datorita "oilor" multe din turma...A nu se crede ca am ceva cu bietul animal, de pe urma caruia avem atatea foloase...
    • Like 2


Îți recomandăm

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult