Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Mai greșim și noi. Rău e când persiști într-o greșeală cu încăpățânare”. Dragnea revizuiește „scăparea” cu bursele medicilor și scade salariul minim

Liviu Dragnea si tinerii

Foto: Facebook Liviu Dragnea

„Mai greșim și noi. A fost o scăpare în lege”, a sunat explicația oferită luni de liderul PSD Liviu Dragnea atunci când jurnaliștii l-au întrebat de ce au fost sistate bursele medicilor rezidenți începând cu 1 iulie, după adoptarea în Parlament a noii Legi a salarizării.

„E bine ca explicațiile să le dea ministrul Muncii. Oricum ar fi, acei oameni nu vor avea de suferit, deci vor primi bursele, mai ales că în luna martie ei vor ajunge la un salariu de 5.700 de lei, dar nu vor rămâne până atunci fără burse. A fost o scăpare a legii care va fi corectată am înțeles chiar joi, prin ordonanță a Guvernului. (...) Mai greșim și noi, important e că le vedem și le reparăm rapid în așa fel încât oamenii să nu sufere”, a spus Liviu Dragnea. „Rău e când persiști într-o greșeală cu încăpățânare”, a adăugat președintele PSD. 

Platforma România 100, înființată de Dacian Cioloș, a avertizat la sfârșitul săptămânii trecute că mai mulți medici rezidenți au fost anunțați că începând cu 1 iulie 2017, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării, nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei. Un comunicat emis de Platforma România 100 precizează că în prezent, după adoptarea Legii salarizării în Parlament, nu mai există bază legală pentru acordarea burselor pentru medicii rezidenți.

Potrivit paginii oficiale a Platformei România 100, coaliția majoritară PSD-ALDE a abrogat în Parlament, prin Legea nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, articolul 18 din OUG nr. 103 din 14 noiembrie 2013, care prevedea că „medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți și farmaciștii rezidenți din unitățile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază, beneficiază de o bursă de rezidențiat în cuantum lunar de 670 lei".

Salariul minim de 2.000 de lei de la 1 ianuarie 2018, „o greșeală”

Tot luni Liviu Dragnea a vorbit despre încă o „greșeală”, de data aceasta din programul de guvernare, aprobat recent în Parlament. Întrebat de jurnaliști cât va fi în ianuarie 2018 salariul minim pe economie, Dragnea a spus că va fi 1.550 de lei și că valoarea de 2.000 de lei - care apare în documentul aprobat de parlamentari în urmă cu 10 zile - este o „greșeală”. 

Reporter: Cât va fi salariul minim de la 1 ianuarie 2018?

Liviu Dragnea : „Cu salariul minim, și vreau să repet această valoare, nu va fi impus de guvern salariul minim de 2.000 de lei. Nu există așa ceva. Probabil dintr-o greșeală s-a tot rostogolit asta în spațiul public. Noi avem în program 1.450 în 2017, 1.550 anul viitor și 1.650, 1.750. La anul, poate printr-o nouă prezentare a sistemului de impozitare, salariul brut să fie egal cu cheltuiala totală a angajatorului, ceea ce înseamnă două noțiuni diferite. Dar, salariul minim, așa cum îl știe toată lumea, va crește cu 100 de lei”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Marea greseala e ca astia sunt la guvernare si au fost cel mai mult la guvernare,iar rezultatul e jalnic...Cea mai mare greseala este ca vor fi si in continuare la guvernare datorita "oilor" multe din turma...A nu se crede ca am ceva cu bietul animal, de pe urma caruia avem atatea foloase...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult