Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Medicamentul este foarte scump, costul ar fi prea mare pentru noi, mai bine vă tăiem din picior...” Cu mama, din spital, în spital

Spital - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Urmăresc Jurnalul de seară de pe Digi 24. Sunt convinsă că ceea ce a spus doamna Carmen Uscatu despre medicul care a refuzat un medicament unui copil bolnav de cancer i-a cutremurat pe mulți oameni. Pe mine nu m-a mirat ceea ce s-a întâmplat deoarece de ceva asemănător a avut parte mama mea în toamna anului 2016.

Mama suferă de o boală autoimună, trombangeită obliterană, care face ca circulația periferică să fie foarte proastă. Tratamentul acestei boli e unul foarte tare și din cauza asta au apărut și alte afecțiuni.

În anul 2015 a luat de undeva o bacterie (posibil dintr-un spital) și s-a infectat la laba piciorului drept. A tot făcut tratamente medicamentoase, dar infecţia era tot acolo.

În toamna anului 2016 doctorul specialist al mamei a sfătuit-o să meargă la un medic ortoped să-i curețe rana.

Eu am îndrumat-o să meargă la un spital privat, MedLife Brașov, pentru a avea siguranța că totul va fi în regulă din toate punctele de vedere. A plătit 2600 de lei operația și o noapte de stat în spital. Apoi a mers în fiecare zi la pansat. După cinci zile doctorul îi spune că infecția a revenit, deși îi garantase că i-a curăţat bine rana și va fi bine.

A trimis-o de urgență la spitalul de infecțioase Brașov s-o pună sub tratament cu un antibiotic scump. A stat acolo trei săptămâni, apoi doctorița a anunțat-o că spitalul nu mai poate să mai suporte tratamentul, să meargă la spitalul județean la secția ortopedie să continue tratamentul. Era indicat să mai facă încă trei săptămâni de tratament pentru a scăpa de infecție.

La spitalul județean Brașov s-a dus la trei doctori. Toți i-au spus că nu-i dau antibioticul înainte să-i taie din picior pentru că medicamentul costă foarte mult și tratamentul e de lungă durată, costul ar fi unul prea mare pentru spital.

Am tras concluzia că era mai important să nu cheltuiască „banii spitalului”, chit că ar fi nenorocit viața unei persoane pentru totdeauna. Nu au fost empatici cu necazul mamei. Grija lor era să nu umble la bugetul spitalului.

Mama a refuzat să facă ce au spus doctorii, s-a tratat în continuare acasă singură și Dumnezeu a ajutat-o să se vindece rana.

În ziua de astăzi rar mai găseşti medici pasionați de meserie care ar face orice pentru pacienți. Din păcate, sunt tot mai greu de găsit. Asta e oglinda sănătății noastre.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Uh, nici nu știu de unde să încep. Cu prima ocazie, mă car din țara asta comunistă plină cu oameni de nimic. Medicii români buni, sunt mituri, nici unul nu e și nu a fost atât de bun pe cât se spune sau s-a spus despre el. Toți medicii sunt cel mult mediocri după standardele din vest. Am trăit într-o societate închisă, ca atare nu i-am cunoscut decât pe aceștia, era normal să-i privim ca pe niște zei. Heh, nu sunt zei, sunt niște nemâncați, majoritatea. PUNCT!
  • Like 0
 • Adica de vina sunt medicii ( super arivisti ) - noi toti, oamenii acestei tari . Daca legea le da o portita, de ce nu o folesc pt a da tratamentul adecvat ??? Pt ca sunt lacomi, vor sa mergi la privat , nu le pasa. Asta este adevarul!
  • Like 0
 • Adica de vina sunt medicii ( super arivisti ) - noi toti, oamenii acestei tari . Daca legea le da o portita, de ce nu o folesc pt a da tratamentul adecvat ??? Pt ca sunt lacomi, vor sa mergi la privat , nu le pasa. Asta este adevarul!
  • Like 0
 • Alternativa intr-o clinica particulara si cea de stat, poate fi singura sansa in a primi un tratament competent, profesionist si de buna calitate.
  Asa ar trebui sa fie, dar ...uite ca nu totdeauna este asa !
  Uneori, ca sa nu spun, in majoritatea cazurilor, sumele astronomice platite de pacient, n-au nimic aface cu realitatea. Uneori nici cu calitatea actului medical , avand in vedere faptul ca majoritatea medicilor si in totalitate personal auxiliarr sunt de-ai nostri, autohtoni, cu aceleasi ,,,obiceiuri,... mai putin ...atentia.
  .( Ar fi culmea ca la o operatie de implantare de stent graft pentru anevrism de aorta abdominala, dupa ce ai platit peste 20.000 Euro, sa mai dai si spaga ! }
  Dupa ce-ti vinzi casa, si agoniseala de o viata,pentruca din pensia lunara n-ai putea achita nici a suta parte din suma platita clinicii particulare, cosmarul medicamentelor NECOMPENSATE, indispensabile supravietuirii acestei interventii,este de a dreptul criminal.
  Ma refer la " ELIQUIST," care costa ( deocamdata ) peste 300 ron , cele 60 de pastile necesare in fiecare luna.
  Cam la aceste costuri s-a gandit si medicul spitalului de stat, cand a ales alternativa nefericita de a amputa un picior in loc sa-l trateze,
  Crede cineva ca se va schimba ceva in sistemul de stat in Romania ? Eu nu !  • Like 0
 • catalin check icon
  Deci a plătit 2600 lei la super spitalul privat pentru "a avea siguranța că totul va fi în regulă din toate punctele de vedere". După care e trimisă tot la spitalul de stat. Să înțelegem că ăia de la privat au îmbolnăvit-o după care au trimis-o să o trateze la stat, care e niște răi.
  • Like 0
 • Marga check icon
  Din pacate desi tratamentul ranilor, inclusiv cronice, a progresat mult, sunt disponibile la un pret accesibil pansamente moderne, este foarte greu sa gasesti un medic care sa cunoasca teoria moderna a ranilor si sa recomande pansamentul adecvat. Necesita o investitie de timp si de efort actualizarea cunostintelor in acest domeniu pe care se pare ca nu sunt multi dispusi sa o faca.
  • Like 2
 • Este, intradevar, dureros sa traiesti sarac intr-o tara bolnava de coruptie generalizata.
  • Like 1
 • Medicina este o meserie ce cauta profitul.
  Pacienții cu boli scumpe reduc profitul si nu sunt doriti.
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult