Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Monstruoasa apropiere”: este chiar atât de imposibil ca, pe termen lung, să vedem o alianță între USR-PLUS și PSD?

Fără hoție

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simionescu

Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană în 2007, PNL adera la familia liberalilor europeni (ALDE), PSD la cea a socialiștilor (S&D), iar PD-ul lui Traian Băsescu devenea vocea creștin-democrată (PPE). Chiar dacă PPE era principala forță din parlamentul european, la Bruxelles se simțea un aer social-liberal, iar o apropiere între S&D și ALDE părea naturală. Întâmplător sau nu, în același an, pe plan național se încheia guvernarea PNL - PD, iar liderul PNL Călin Popescu Tăriceanu își instala un nou guvern cu sprijinul PSD. Între timp, demonizat de trusturile de presă, Băsescu se transforma în inamicul public numărul unu. Astfel, începea să devină evident că PSD și PNL au atât interese comune, cât și pretextul perfect pentru o înțelegere. Ca urmare, n-a fost o surpriză când în 2009, Crin Antonescu (PNL) l-a susținut neinspirat pe Mircea Geoană (PSD) în finala prezidențială, ulterior venind și oficializarea Uniunii Social Liberale în 2011.

Astăzi, la 6 ani după destructurarea USL, pare că sunt premise ca istoria să se repete într-un mod surprinzător. La nivel european, PPE a pierdut constant din putere, punctul culminant fiind alegerile europarlamentare din 2019 când a trebuit să accepte renunțarea la principiul „spitzenkandidat" la presiunile S&D și Renew Europe (fost ALDE). Astfel, pare că social-liberalismul prinde putere. În țară, PNL, astăzi membru PPE, se pregătește să câștige alegerile parlamentare. PSD pare că se pregătește de opoziție, Marcel Ciolacu eliminând contestatarii de pe locurile eligibile ale listelor pentru alegerile parlamentare. Enigma este USR PLUS, membru fondator al Renew Europe. Încă nu este foarte clar planul aripii „liberale", așa cum este numită intern echipa lui Dan Barna.

După succesul non-combatului de la alegerile locale din București, pare naturală o coaliție PNL - USR PLUS în vederea guvernării. Totuși, devine din ce în ce mai evident că această coaliție nu ar fi o plăcere pentru niciuna dintre părți. Premierul Ludovic Orban chiar a declarat la reuniunea președinției Grupului PPE că scopul PNL este să guverneze alături de alte formațiuni membre PPE, în speță PMP și UDMR. Liderul PNL a revenit ulterior asupra declarației, incluzând și USR PLUS în lista posibililor parteneri, dar mesajul inițial ridică semne de întrebare. Pe de altă parte, USR PLUS a trecut de perioada în care critica punctual PNL și a început atacurile directe la Ludovic Orban, lansând chiar ideea că se va încerca impunerea lui Dacian Cioloș ca premier.

De asemenea, situațiile de la Timișoara și Alba Iulia, unde primarii USR PLUS s-au arătat deschiși să negocieze cu PSD după ce tratativele cu PNL au eșuat, ne arată că în politică se poate orice. Astfel, în funcție de rezultatul alegerilor, o apropiere între „liberalii" de la USR PLUS și social-democrați nu este imposibilă. În condițiile unui scor bun, de peste 15%, USR PLUS devine relevant și este posibil ca varianta Dacian Cioloș să îi obsedeze pe liderii formațiunii. Un refuz categoric al PNL, aflat la un scor dublu, de a lua în considerare orice variantă în afară de Ludovic Orban, s-ar putea să-i împingă pe liderii USR PLUS către un Marcel Ciolacu dispus să voteze un guvern USR PLUS pentru posibilitatea nesperată de a-și mulțumi clientela de partid cu sinecuri în eșaloanele inferioare ale administrației publice. În definitiv, asta au făcut și Mircea Geoană în 2007, dar și Liviu Dragnea în 2016 când l-a acceptat pe același Dacian Cioloș ca premier. La polul opus, un USR PLUS sub 10% va avea un statut similar PMP-ului în eventualitatea unei alianțe cu PNL. Astfel, USR PLUS s-ar putea afla în situația de a alege între a renunța la pretențiile disproporționate în raport cu scorul electoral și a face opoziție alături de PSD.

La prima vedere, este greu de crezut că USR PLUS se poate apropia vizibil de PSD pe termen scurt, întrucât nu are, cel puțin la nivel central, un pretext suficient de bun. Totuși, Marcel Ciolacu mimează cât poate de bine reforma, iar USR PLUS a schimbat de mult mesajul anti-PSD din perioada OUG 13 cu cel anti-sistem. Astfel, electoratul va putea fi convins că un compromis cu „sistemul" era inevitabil, iar PSD pur și simplu a fost mai rezonabil decât PNL la negocieri. Totodată, dimensiunea europeană a problemei nu e de neglijat. Abordând temele progresiste într-o manieră moderată, social-liberalismul este la ora actuală principala alternativă la viziunea creștin-democrată. Astfel, o apropiere între USR PLUS și PSD nu ar fi deloc ciudată pe termen mediu și lung.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da,articolul vine cu observatii pertinente. Iar un semnal al posibilei "monstruoase apropieri" a fost dat de blatul USR-PSD la alegerea lui Iordache in fruntea unei institutii juridice extrem de importante,un compromis absolut jenant si mozolitor pentru USR-PLUS.Ma asteptam chiar ca autorul articolului sa nu sara peste acest episod care incepe sa intre in uitare.
    • Like 0
  • Marcel Ciolacu nu poate reforma PSD-ul....nu are puterea necesară....și nici dorința...
    USR-PLUS dispare de pe scena politică ,asemenea ALDE dacă face o alianță cu PSD-ul actual.
    Iar cel care scrie articolul e un PNL-ist slăbuț care creează scenarii nu numai nerealiste ci iritante de-a dreptul, scriere care întărește antipatia simpatizanților useriști împotriva PNL-ului.....Dar poate asta urmărește....
    Dacă ar gândi penița în locul lui ar fi băiat deștept...!
    • Like 0
  • Poți să îți dai seama că articolul nu este onest din formularea 'o apropiere între „liberalii" de la USR PLUS și social-democrați nu este imposibilă' - da, mi-as putea imagina o apropiere între USR PLUS și un partid social democrat, dar PSD nu este un asemenea partid, doar mimează doctrina asta și să vorbești așa despe ei este lipsit de onestitate.

    La fel, este lipsit de onestitate să vorbești de PSD în contextul progresismului, în realitate PSD este la noi partidul cel mai opus progresismului, cel mai conservator: puteți vedea asta din poziționarea lor pe temele favorite progresiste. Ei sunt partidul anti-gay, ei sunt partidul care contopește biserica cu statul, ei sunt partidul xenofob.

    Asta ca să nu mai vorbim că, orcum ar fi împahetată, o apropiere a USR PLUS de PSD nu numai că i-ar lăsa instantaneu fără 90% dintre suținători, i-ar lăsa și fără o majoritate a aleșilor, care ar părăsi imediat formațiunea.

    Not gonna happen.

    PS: a se vedea și Betteridge's law of headlines.
    • Like 0
  • Tu pe ce planeta trăiești?
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    O cauză ar fi cameleonismul politic al partidelor românești: avem un eșichier labil, în care partidele, cu mici excepții se dau dreapta stânga. Declarativ sunt liberale ori social-democrate dar în realitate... Orientarea nu e dată de doctrină ci de cum bate vântul. Faptul că au o doctrină laxă înseamnă un singur lucru: oportunism. După cum psd NU e social-democrat, nici PDL nu a fost 100% liberal (ci liberal-oportunist) și asta o poate deduce fiecare care gândește nepărtinitor și înafară de fanatisme. Partidele îmbracă haina care le avantajează .USL a fost o struțo-cămilă, cu singura justificare că a fost o alianță anti-Băsescu și anti PDL. Fiind o alianță între stânga și dreapta, de regulă incompatibile și creată punctual pentru o situație anume, n-a avut nici viitor. A rămas însă o pată în istoria PNL cu toată intenția bună. Tăriceanu, liberal declarat, înființează mai târziu ALDE care s-a aliat ca ultima prostituată cu psd.
    Nu văd care partid social-democrat adoptă ideile psd: nicăieri mișcarea social-democrată nu e împotriva altor orientări sexuale ori folosește biserica. Nu, nu e o abordare originală ci cameleonism și oportunism sadea.
    Tare n-aș vrea să extind raționamentul asupra USR+ . Dacă se întrevede o asociere cu psd, ar rămâne pata din istoria USR+. Ar însemna la fel, oportunism. Sper că tendința e dată doar de vârf și nu de membrii onești ai partidului. Și sper să rămână o presupunere. Dezamăgirea ar fi prea cruntă.
    • Like 0
  • Orice alianța legiferata sau gentlemen agreement a USR cu PSD va fi taxata, imediat si consecințe grave pt. USR. Nu mai realiza nici minimul de acces in Parlament...NB!
    • Like 1
    • @ Mihail Neguț
      taxata, poate dar sigur la patru ani distanta, patru ani confort si huzur (in ipoteza articolului, desi pare suficient de ...de-a noastra)
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult