Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum pot PNL și USR să ia din bazinul electoral al PSD

Parlament - vot - . Foto Inquam Photos / George Călin

Foto Inquam Photos / George Călin

PNL-ul are o mare calitate politică în acest moment: consecvența ideologică. Este un partid declarativ de dreapta și asta are meritul că evită niște tensiuni interne prezente la alte partide.

Asta se aliază bine cu o anumită oportunitate politică, ce le permite să avanseze tacit pe mai multe fronturi. În acest sens alianța nescrisă cu pragmatismul PSD îi ajută să ajungă la un bazin de voturi care era accesibil doar PSD.

USR încă se află într-un moment de descoperire, conține un amalgam ideologic. Linia trasată de conducere în acest moment, acel centru dreapta modern, duce la tensiuni interne, pentru că există în USR o facțiune puternică și vocală de stângă extremă, mai apropiată de Demos, decât de centrul modern. Facțiunea este însă minoritară, ca și anumite elemente ultraconservatoare care există și ele reflectând compoziția socială a României.

Toate acestea se suprapun peste problemele care au apărut în ultima vreme legate de listele la parlamentare, probleme care însă nu urmează aceste falii ideologice, acolo fiind o altă bătălie.

Șansa USR e clară: e singurul partid care propune o alternativă la PSD/PNL. Acesta trebuie să fie punctul clar de diferențiere. Prin oamenii de calitate care există în partid, acest avantaj poate fi utilizat politic cu efecte importante asupra compoziției următorului guvern.

Dar nu cred că se poate face pe termen scurt o altă alianță decât pe partea dreaptă a corpului politic, pentru că asta e direcția în care va merge România în următorii ani.

Asta va duce probabil la o plecare a stângii din USR, pentru că nu va mai avea oportunitate politică pentru a-și impune programul și la crearea unui adevărat partid social/socialist/de stânga, cum vreți să-i spuneți, care va îngloba o aripă socială din PSD, stânga din USR și ecologiștii.

De ce nu s-a creat până acum? Pentru că ideile de stânga nu prea prind în România și ele au preferat să fie avansate de pe o platformă centristă, fără să fie nevoie de o confruntare cu electoratul.

Dar asta nu mai poate funcționa foarte mult timp.

De asemenea, ideile reprobabile de extremă dreapta vor trebui și ele reciclate într-o altă formațiune, pentru a nu mai polua centrul politic. Ele vor urma probabil linia PRM și Pro România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    PNL ca sa ajunga la cifra actuala cu siguranta a luat si din electoratul PSD, poate cel mai educat care a inteles ca in ciuda aruncatului cu bani in dreapta si stanga PSD - mai ales sub Dragnea - a devenit o formatiune toxica pentru Romania.
    USR ma indoiesc ca va lua vreodata ceva de la PSD. De ce, pentru ca stangaa USR nu este o stanga "adevarata" proletara si taraneasca. Ci una de cartiere boeme, cafenele de hipsteri cu ceva iarba, fani al lui Che Guevara, mult idealism si utopie, vorbarie fara substanta ca in Franta secolului trecut.
    In plus, ei nu o sa isi murdareasca niciodata papucii sau "conversi" ca sa bata zonele uitate de lume sau cartiere marginase de orase. Si chiar daca s-ar gasi vreo doi trei idealisti nu stiu daca stiu cum sa comunice cu acei oameni cu scoala mai putina si care nu inteleg romgleza. Se vede foarte clar ca mesajul actual este indreptat spre clasa medie sau in devenire, educata, urbana si moderna.
    Sunt un votant USR si avem nevoie de ei sa schimbe ceva in tara aceasta, dar in acelasi timp si pragmatic sa inteleg ce pot face. Cel putin in urmatoarele doua mandate nu cred ca vor putea sa devina un partid de anvergura nationala si sa castige alegerile. Totusi faptul ca sunt acolo este o garantie pentru mine ca vor face tot posibilul sa indrepte ceea ce nu merge bine in tara aceasta. Deasemenea ar trebuie sa fie mai atenti cum comunica si cat de mult ataca PNL-ul. Nu zic ca PNL-ul nu trebuie "amendat" cand trebuie, dar parca a devenit un scop in sine pentru a castiga ceva mai mult capital electoral. Nu stiu daca este o tactica buna pentru ca da imaginea unui Gica Contra impotriva tuturor, dar care pana acum nu a demonstrat prea multe.
    Cred ca este mai bine sa isi dezvolte acum o imagine de partid care doreste sa colaboreze cu PNL-ul sau chiar sa sprijine puternic PNL in actiuni bune si corecte care sa schimbe ceva in aceasta tara si nu o lupta de gherila de dragul gherilei.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult