Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Ne îmbrăcăm împreună, rămânem împreună”. Cum ne asortăm în cuplu

fashion couple

Foto Guliver/Getty Images

Bună, sunt Ioana! În octombrie mi-am propus să accept provocarea One Year No Shopping. Au trecut 4 luni şi simt că shopping-ul nu mai face parte activ din viaţa mea.

Cu banii economisiţi în această perioadă m-am hotărât să îmi renovez apartamentul (în martie zugrăvesc) şi să îmi înlocuiesc câteva piese de mobilier şi 2 covoare. Îmi place când sunt constructivă.

Pentru că mai e puţin şi vine Sf. Valentin m-am gândit la un subiect interesant pentru această săptămână - cum ne îmbrăcăm în cuplu.

Sunt adesea întrebată în cadrul cursurilor Image and colour „ce recomanzi să poarte partenerul meu pentru evenimentul x, dacă eu mă îmbrac cu y?”. Această întrebare parcă mă ia mereu prin surprindere. Nu este însoţită niciodată de detalii precum ce ar purta acesta în mod obişnuit, ce stil vestimentar are, ce culori i se potrivesc, pentru că par că nu contează.

Recunosc, este penibil când bărbatul nu se îmbracă la fel de bine ca femeia de lângă el atunci când ies împreună cu diverse ocazii. Se creează un contrast vizibil, cu cât femeia se îmbracă mai bine, cu atât el arată mai rău.

Ținutele „pereche” sunt apreciate, însă nu și când se depășesc anumite limite.

Antonio Centeno, fondatorul RealMenRealStyle.com, a subliniat perfect această dilemă într-o postare de pe blog: „Ce ar trebui să poarte un bărbat atunci când soția să vrea să poarte rochia ei preferată la un eveniment? Ar trebui să se îmbrace pentru a se potrivi stilului ei și a arăta că sunt un cuplu puternic? Sau este mai bine să aleagă fiecare hainele pe care le vrea şi în care se simte bine?”

Ce facem în această situaţie?

Din păcate, majoritatea femeilor se ocupă de rezolvarea acestei probleme subtile în mod greșit. De obicei, fie încearcă să-i ignore dorinţele partenerului, impunându-se „de data asta” şi sperând că timpul și destinul vor rezolva lucrurile pe viitor sau începe să își pună întrebări dure despre potrivirea în cuplu.

În loc să obțină rezultatele pe care și le doresc, femeile insistă până la epuizare ca partenerul să poarte hainele pe care ea şi le doreşte, ceea ce duce doar la rănirea sentimentelor şi frustrări. Nici tăcerea și nici confruntarea nu vor duce la schimbări semnificative, totuși adaptarea este necesară pentru a evita conflictele.

Ce trebuie să ştiţi: pentru mulţi bărbaţi, discuţiile despre haine pot fi „călcâiul lui Ahile”. Iată 6 reguli ușor de respectat, pe care fiecare cuplu ar trebui să le urmeze:

1. Potriviți culorile, nu texturile.

De exemplu, dacă amândurora vă place negru, evitați să arătați ca gemenii, alternând țesături și texturi.

Este foarte simplu să alegeţi haine de aceeași culoare sau nuanțe. Puteţi obține un aspect armonios într-o ținută de aceeași culoare.

Culorile neutre precum albastru, bej, gri, alb, negru sunt cel mai simplu de asortat.

2. Alegeţi culori complementare

Haine similare, dar în culori diferite faţă de cele ale partenerului, pentru a accentua relaţia de cuplu.

Ținute asemănătoare în culori complementare alb-negru ar putea fi atrăgătoare pentru cuplurile care preferă un aspect mai simplu.

 

Dacă nu, ceva mai usor - topuri uni în culori contrastante oferă oamenilor un indiciu că sunteți în aceeaşi echipă.


3. Folosiţi aceleaşi imprimeuri

Extraordinar de sincronizat cu partenerul - înseamnă folosirea aceloraşi pattern-uri. Nu vă străduiţi în mod excesiv - dungi și carouri sunt perfecte, nu veți greși niciodată cu aceste modele. 

Recomandat este ca doamnele să aleagă fuste și rochii, pentru a-si încânta bărbatul cu feminitatea lor.

4. Coordonaţi-vă ţinutele în mod natural

În cazul în care v-aţi îmbrăcat în versiuni diferite ale aceleiaşi ţinute, pentru că „aşa a ieşit”, doamna trebuie să salveze situaţia prin adăugarea unor accesorii potrivite.

5. Oare potrivirea înseamnă să porţi pantalonii lui?

6. Hai să nu încercăm asta în fiecare zi. Când este o ocazie specială este ok să ne străduim un pic mai mult pentru a ne coordona, dar în restul zilelor, când ieşim la masă în weekend, de exemplu, să lăsăm libertate în alegerea hainelor.

Ne îmbrăcăm împreună, rămânem împreună - este o superstiţie pe care o aplică unele cupluri.

Toate aceste lucruri trebuie ţinute sub control, altfel poate să devină un motiv de îngrijorare, pentru că se poate ajunge la pierderea identităţii. Adică să conştientizăm şi ne asigurăm că aceste lucruri nu reprezintă baza relaţiei.

Expertul în relații de cuplu Dr. Nikki Goldstein a ajuns la concluzia că a te îmbrăca „în pereche” este un lucru subconștient, care apare în general în aproximativ 6 luni de când a început relaţia.

"Avem tendința de a încerca să ne potrivim hainele cu partenerul de viaţă. Te conformezi cu mediul în care te afli, așa că este firesc ca atunci când ai un partener să începi să-ți schimbi stilul, astfel încât să te îmbini cu el, conştient sau inconştient. Chiar dacă suntem cu toții unici, atunci când ieşim în cuplu vrem să arătăm uniți și să ne potrivim", a spus Goldstein pentru The Huffington Post Australia.

Într-un fel este ca și conformitatea relației. Cum există şi tendința de a ne îmbrăca în acelaşi stil cu colegii de la serviciu.

Iată o poză găsită pe Instagram tocmai când scriam articolul. Sunt nişte prieteni de-ai mei, care sunt colegi de birou. Funny, nu?

Faye De Lanty, stilistă și fondatoarea Fashion Hound, explică faptul că nu este neobișnuit ca în cupluri stilurile să fie influențate reciproc.

Şi nu numai în ce privește garderoba. Dacă partenerul tău este pasionat de bucătărie, s-ar putea să preiei unele dintre tehnicile sale fără să îți dai seama. La fel şi gesturi, ticuri verbale, expresii şi multe altele. 

Iată 2 exemple interesante din lumea celebrităţilor:

David Beckham nu a fost întotdeauna cel mai bine îmbrăcat, dar a învățat multe după ce s-a căsătorit cu Victoria.

Chiar dacă, de obicei, femeile își îmbracă bărbații, totuși, în acest caz, Kanye West a avut o influență cu adevărat mare asupra lui Kim Kardashian - stilul ei a trecut de la acel LA ghetto vibe, la extrem de gândit şi bine şlefuit.


Totul se învaţă

A te îmbrăca bine este o abilitate. Dacă nu avem un simț natural al stilului, veste bună este că poate fi învăţat, ceea ce fac eu la cursurile de imagine si coloare.

Şi nu uitaţi: gusturile diferă. De aceea trebuie să evităm să ne impunem stilul vestimentar asupra persoanei de lângă noi.

Întotdeauna trebuie să ne întrebăm dacă partenerul vrea să ia aceste atribute pentru că sunteţi un cuplu grozav şi vă potriviţi de minune sau pentru că vrea cu disperare ca relația să funcționeze şi trebuie să schimbi totul ca lucrurile să meargă bine.

Totuşi, dacă încercați să vă îmbrăcați ca partenerul sau invers, nu este sănătos sau cool.

La urma urmei, nimeni nu vrea să se uite la partener ca şi cum s-ar vedea în oglindă. Ar fi plictisitor.

Iată 5 paşi de cum poţi să îi schimbi stilul vestimentar, fără să întreci limita:

1. Înțelege mai întâi

Înainte de a-i arăta cum să-și schimbe stilul vestimentar, trebuie să înțelegi de ce ar accepta să facă asta. Poate alegerile vestimentare sunt bazate pe confort, la fel sunt şi prietenii/colegii lui sau pentru că a învățat într-o relație anterioară.

2. Oferă-i un obiect vestimentar care îţi place ţie

O modalitate de a accepta mai uşor schimbarea este să-i faci cadou haine care îți plac ţie şi adaugă o emoţie. Spune-i cum nu ai putut să te abţii să îi cumperi „acea cămaşă” pentru că știai că va arăta super-sexi în ea. Câștigă-i interesul. Bărbaților le place să fie recompensaţi. 

3. Complimentează-l de fiecare dată când poartă ceva care îţi place

„Flatarea şi lauda sunt necesare, la fel cum este necesară o grăsime pentru a menține roţile în mişcare”, a spus Lev Tolstoi în „Război și pace”, o carte plină de idei despre arta negocierii. Vorbind despre cât de arătos arată, ați câștigat deja pe jumătate bătălia pentru a-l schimba.

4. Creează ocazii

Fiecare ocazie este minunată pentru a exersa abilitățile de a se îmbrăca aşa cum îţi doreşti. Dă-i confirmările necesare de fiecare dată când este pe placul tău. Cu timpul, feedback-ul pozitiv sau tăcerea în cazul unei ţinute care nu îţi place îl vor ajuta să înţeleagă când e bine şi când nu, fără să mai existe discuţii în contradictoriu.

5. Puterea exemplului

În loc să îi arunci hainele pe care le consideri nepotrivite, fii un exemplu pentru el şi focusează-te pe curăţenia din garderoba ta. Dă-i argumente pentru fiecare obiect vestimentar la care te hotărăşti să renunţi şi, cu siguranţă, îţi va lua exemplul.

Faceţi curat împreună în dulap şi loc pentru haine noi. Nu uita, data viitoare veţi merge împreună la cumpărături.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult