Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Nenicu s-a speriat îngrozitor când a ajuns cu Răzvănel la spital...”. O postare virală emoționează internetul, arătând puterea unui suflet de tată

teddy bear

Foto: PhotoProx / Alamy / Alamy / Profimedia

Într-o postare emoționantă pe pagina sa de Facebook, „Și Blondele Gândesc”, Miruna Ioani, medic stomatolog și influencer, relatează povestea unui tată, Nenicu, un bărbat simplu, de 51 de ani, dintr-un sat din Teleorman. Timp de aproape o săptămână, el a vegheat, așezat pe un scaun, la căpătâiul fiului său, Răzvănel (9 ani), internat cu peritonită într-un spital de copii.

„N-o să credeți, am stat internați cu un bărbat în salon! Unul dintre colegii noștri, Răzvănel, era cu tată-său. Nenicu. Am intrat, am văzut, am zis: frate, ăsta e norocul meu.

Însă chiar a fost noroc. Și trebuie să vă povestesc.

Prieteni, așa bărbat n-am mai văzut. În primul rând, ținea tot timpul geamul deschis, ceea ce am iubit! Aer curat în loc de aer de salon puturos.

Deci omul ăsta a dormit primele 5 nopți pe scaun lângă copilul lui. În a 6-a zi, după 6 cafele, i s-a făcut nițel răuț, și-a acceptat să se întindă vreo 5 minute pe ceas”, scrie Miruna Ioani.

Rutina lui Nenicu era mereu aceeași: se trezea devreme, la ora 5:30, pentru a fi gata înainte de tratamentul de la ora șase și pentru a nu deranja „doamnele și copiii” din salon. Nenicu era extrem de respectuos și grijuliu cu toată lumea. Faptul că împărțea salonul cu femei îl făcea să fie atent la orice mișcare. Comportamentul lui grijuliu a fost admirat de toți cei din jur.

„În fiecare dimineață se trezea la 5.30, mergea la baie să se spele, fiindcă în rest era jenat, pentru că, citez, sunt numai doamne cu copii. O dată a făcut stânga împrejur, fiindcă a găsit la toaletă o mamă cu fetița ei.

-Bine, dar sunt uși la fiecare toaletă, care se închid, mergeți liniștit.

-Nu se cade, doamnă, io-s bărbat în toată firea, le las pe domnițe să-și termine treaba. Vorbim de o fetiță totuși.

Se ducea la 5.30, fiindcă la 6 venea asistenta cu alt tratament, iar el să fie deja pregătit. Și avea grijă de perfuziile tuturor.

Când se trezea Răzvănel, își făceau rutina, cum se dau fetele cu creme pe Instagram.

Regulamentar: trezit, spălat, pat scuturat, baie, plimbat. Nu exista să se abată de la așa ceva. Dacă i-a zis medicul că mișcarea e aur curat, nici că a stat”, scrie Miruna Ioani.

Nenicu își crește singur cei doi copii, Răzvănel și Raluca, într-un sat izolat din Teleorman, fără baie în casă. Au doar găini, un măgăruș, și o grădină. Mama copiilor i-a părăsit când Raluca era doar un bebeluș, iar Nenicu s-a văzut nevoit să devină și mamă, și tată.

„Spăla în fiecare seară copilul pe dinți și, șosetele la chiuveta din salon. Până și paharul de plastic de la cafea l-a spălat.

-Lăsați, doamnă, că nu se știe la ce ne-ar putea trebui.

-Dada, dinții mai ales 

Și-a împărțit mâncarea cu copilul meu, fiindcă, știți cum e, orice e mai bun de la vecin. 

Când a fost mama în vizită și nu avea încărcător la telefon, a zis că-i dă el. Nu se potrivea, așa că a întrebat-o ce telefon e și, peste 5 minute, a făcut de unul rost. Pentru că unii oameni sunt așa.

Au rămas buni, deși viața a fost nedreaptă cu ei.

Nenicu s-a speriat îngrozitor când a ajuns cu Răzvănel la spital. De nebunia aia și șoc, nici nu a putut suna la 112. A rugat un prieten să sune pentru el. După ce-au ajuns la spital și s-a uitat în telefon, a văzut că, de fapt, forma 122.

Răzvănel s-a prezentat cu o peritonită urâtă rău, a stat 9 zile internat. 3 tuburi s-au băgat și scos din el. Când i-au venit primele analize cu un semn bun, lacrimi au apărut în ochii lui Nenicu imediat.

Răzvănel e singurul lui băiat. Și mai are o fată, pe Raluca. Copiii ăștia sunt ochii lui din cap. Să-l auziți cum vorbește de ei. Îi crește singur, mai are ajutor de la mama lui. Trăiesc într-un sat părăsit din Teleorman, fără baie în casă. Doar ei și animalele din curte. Au găini, măgăruș cu nume, grădină cu rod. Mama copiilor a plecat când Raluca avea 4 luni. Și a rămas Nenicu să le fie părinte cum mulți copii ar avea nevoie în viața lor”, continuă postarea Mirunei.

Venitul lunar al familiei se reduce la alocația copiilor - în total 580 de lei.

„Răzvănel e un băiat timid de 9 ani, cu obraji plini și ochi albaștri, mari. Vorbește puțin și colorează mult. Nu e genul care să stea pe telefon. Bine, Nenicu nu are smartphone, are un Samsung mai vechi. Zice că nu prinde altfel acolo semnal.

Dar au prietenii lui telefon cu cameră și, de pe telefoanele celor din salon, s-au mai putut vedea cât au fost în spital.

Răzvănel m-a impresionat. Să te duci cel puțin la liceu, i-am zis!

Ne-am jucat Dobble toți trei, iar acolo sunt niște animale mai deosebite. Axolotl, ornitorinc. Ziceți și voi! O singură dată i le-am arătat și numit, după care nu numai că le-a reținut, dar ne-a și bătut. 

Altădată ne-am jucat să construiești o poveste cu imaginile care-ți pică dintr-un zar. I-au picat: pod, curcubeu, mână, fulger și altele. A început cu ”a fost odată un pod făcut dintr-un curcubeu, iar pe fiecare deget era câte o marionetă. Când a fulgerat, marionetele au prins viață.”

Nu, că-i impresionant?

N-am putut să nu observ că Răzvănel purta pantaloni cu sclipici. Tatăl lui mi-a povestit că alocația copiilor e singurul lui venit, 580 de lei. În rest se gospodăresc și ei cum pot, mănâncă sănătos, își văd de viața lor. La micul dejun, de exemplu, le face copiilor lapte cu biscuiți, pâine înmuiată și ovăz.

N-am putut să nu observ și cum se uita Răzvănel, de câte ori pe Victor îl pupam. Deși era în celălalt capăt de salon, vedea. Își muta privirea în tavan și acolo rămânea. Mă durea de câte ori îmi îmbrățișam copilul, iar altul era acolo fără mama sa.

Viața e nedreaptă, dar știți ceva? N-o lăsăm așa. Hai să-i ajutăm să-și facă baia”, mai scrie Miruna.

Miruna, soțul și mama ei au fost impresionați de povestea lui Nenicu. Bărbatul, în ciuda greutăților cu care se confruntă, nu s-a plâns și nu a cerut nimic niciodată. Într-o postare pe Facebook, Miruna Ioani i-a încurajat pe cei din comunitatea ei să strângă bani pentru a-l ajuta pe Nenicu să își construiască o baie, un vis pe care îl avea de ceva vreme. 

„Nenicu nu mi-a cerut niciodată nimic, vreau să știți din start. Nici măcar nu s-a plâns vreun minut. El habar n-are nici în acest moment că noi suntem medici sau ceva. Nenicu mi-a povestit ca fapt divers, că la primăvară ar vrea să-și facă baie în casă.

Știu că în această comunitate sunt mulți oameni cu inimi mari. Dacă vreți, dacă aveți și puteți, nu el cere, ci eu.

Și nu trebuie să fie sume mari, vorbim de oameni recunoscători pentru fiecare puțin.

I-am cerut conturile bancare și permisiune să scriu. Mi-a trimis poză cu un extras de cont. Sumele adăugate sunt de tipul 8 lei, 12 lei, 29 lei. Așa strâng unii oameni bani.

Vă las în final contul lui de BCR și Revolut, le pun și în comentarii, să puteți lua ușor cu copy/paste. Eu nu intermediez nimic, doar spun povestea așa cum am văzut. Am dormit o săptămână cu acești oameni în același salon, cu geamul, mulțumesc din inimă, deschis. Nu o să-i pot uita cum ședeau amândoi pe pat la externare și nu mai puteau de bucurie că-s sănătoși și se întorc la căsuța lor.

Nenicu este o lecție de viață, prieteni. Ne-a leșinat pe toți: pe mama, pe soț, pe mine. N-am mai văzut asemenea bărbat. Mi-ar plăcea să schimbăm această peritonită din amintirea lor. Să devină dintr-un necaz, unul dintre lucrurile bune-până-la-urmă care li s-au întâmplat. Mi-ar plăcea ca acest copil să simtă că e deosebit, că merită și că poate mai mult. Că lumea e bună și viața e frumoasă, și un tată minunat e de ajuns”, scrie în postarea însoțită de o fotografie cu o listă de socoteli pe care și le-a dat singur Răzvănel în spital, iar Nenicu a rugat-o pe Miruna să i le corecteze. 

După ce Răzvănel a fost externat și a plecat acasă cu tatăl lui, Miruna a primit mesaje de la oameni dornici să trimită hăinuțe, rechizite și alte lucruri pentru copii, iar un magazin online i-a oferit vouchere pentru Răzvănel. Miruna s-a oferit să-l ajute să comande, pentru că Nenicu nu are smartphone și nici acces la internet.

„ -Nu, doamnă, e complicat. Mai bine luați ceva pentru Victoraș (fiul Mirunei - n.n.)”, a fost răspunsul lui Nenicu.

„Sigur că l-am convins să se gândească mai mult puțin, mi-a dat o listă, mâine i le duc. Dar orișicât. Sunt încremenită în fața unui om care din ce are el vrea să împartă cu celălalt”, a încheiat Miruna Ioani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult