Foto: Gennari/Spaziani / UPI / Profimedia
Vaticanul a decis joi să clarifice un decret care spunea că angajații din micul stat își pot pierde locul de muncă dacă refuză să fie vaccinați anticovid, fără motive legitime de sănătate. Decretul „no jab, no job” (fără vaccin, fără loc de muncă) a stârnit în Italia critici pe rețelele sociale.
Un decret din 8 februarie al cardinalului Giuseppe Bertello, guvernatorul orașului Vatican, spunea că vaccinarea este „alegerea responsabilă”, din cauza riscului de a face rău altor persoane pe care le pot infecta cu coronavirus persoanele nevaccinate, notează Reuters.
Vaticanul, cel mai mic stat din lume, are câteva mii de angajați, iar majoritatea locuiesc în Italia. Programul său de vaccinare a început luna trecută, iar Papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, a fost printre primii care au primit vaccinul. Decretul prevedea că celor care nu pot fi vaccinați din motive de sănătate li se poate acorda o altă funcție, unde să aibă contact cu mai puțini oameni, dar vor primi aceelași salariu, chiar dacă noul post este inferior celui pe care îl ocupau anterior.
Decretul menționa că cei care refuză să se vaccineze anticovid fără un motiv întemeiat urmau să fie plasați sub incidența unei dispoziții specifice dintr-o lege din 2011, privind drepturile și obligațiile angajaților Vaticanului. Articolul din legea din 2011 stabilește că angajații care refuză „măsurile preventive” ar putea fi supuși „unor consecințe de diferite grade care ar putea duce la concediere”.
După apariția în presă a știrilor despre decret, mai mulți italieni au criticat pe Twitter decretul, unii spunând că norma este contrară îndemnului general pentru milostivire promovat de Papa Francisc.
Foto: Alessia Giuliani/CPP/IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia
Joi seara, cabinetul guvernatorului Bertello a emis o declarație în care spunea că vor fi găsite „soluții alternative” pentru cei care nu doresc să fie vaccinați. Acesta a subliniat că trimiterea la articolul din legea din 2011 care menționa în mod specific posibilitatea concedierii nu ar trebui privită ca „sancționatoare sau punitivă” și că „libertatea de alegere individuală” va fi respectată, scrie Reuters.
Papa Francisc este un mare susținător al vaccinurilor pentru stoparea răspândirii coronavirusului. Vaticanul a impus vaccinarea împotriva COVID-19 drept condiție obligatorie pentru jurnaliștii care îl însoțesc pe Suveranul Pontif în călătoria sa în Irak, luna viitoare.
De la începutul pandemiei au existat mai puțin de 30 de cazuri de infecții cu coronavirus în Vatican, majoritatea în rândul angajaților Gărzii elvețiene.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.