Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Nu mai avem timp!” Prima secție de pediatrie din România renovată integral de mame obișnuite

Spital Moreni

Românii așteaptă. Așteaptă ca toți cei din jurul lor să își facă treaba, imaginându-și că așa totul va merge strună în țara și în viața lor.

De prea puține ori, însă, auzim oamenii vorbind despre ce au ei înșiși de făcut, care este rolul, care este implicarea lor. Trăim în exteriorul nostru crezând că viața ne este strict legată de ceea ce fac alții pentru noi. Așa arată societățile în care oamenii au fost lăsați să creadă că ei nu contează, că ei nu pot. Societăți în care educația a fost voit accesibilă doar unui număr mic de oameni.

Sigur că dacă fiecare om, din fiecare poziție cu mai mare sau mai mică influență și-ar face datoria, România s-ar așeza lângă țări ca Elveția. Dar știm cu toții că nu este așa și dacă trăim cum trăim astăzi, este pentru că majoritatea nu se implică. Nu este doar despre alții, este despre fiecare dintre noi.

Când ai fost ultima oară la vot, ca să îți aperi dreptul pe care tu, femeie, nu l-ai avut deloc acum 100 de ani? Când ai ridicat ultima oară o hârtie de pe jos? Când ai fost voluntar pentru orice cauză ce vizează lumea în care trăiești? Degeaba trăim într-un palat, dacă atunci când deschidem ușa casei e plin de gunoi în jur. Când ai scris ultima plângere în care ți-ai cerut drepturile unui comerciant care nu te-a respectat sau unei instituții care nu și-a făcut treaba? Când ți-a păsat ultima oară și cu fapta, nu doar cu vorba?

10.072 de mame obișnuite din grupurile de Facebook LaPrimulBebe au strâns vreme de șase zile, în campania umanitară #VremOm, 273.000 de euro și au renovat integral, în numai 10 luni, secția de pediatrie a spitalului municipal Moreni. „Noi, mamele comunității LaPrimulBebe, am ales să ne implicăm, am ales să nu mai așteptăm și am ales să punem umărul, chiar dacă asta nu era treaba noastră.”

Totul a început de la un linoleum medical. Eram în căutarea unui proiect pentru campania noastră umanitară de iarnă, atunci când am primit un email emoționant de la un tânăr medic din spitalul de aici. Ne cerea ajutor în achiziționarea unui covor pvc de uz spitalicesc. Mozaicul vechi de zeci de ani creștea riscul de infectare, fiind un teren propice pentru bacterii și microbi. Dorința lui de implicare a trecut prin monitor și ne-a făcut sa ne urcăm în mașină și să vizităm acest loc.

Renovarea secției de pediatrie de la Moreni este cel de-al 16-lea proiect al Asociației LaPrimulBebe. Au fost renovați 1.000 de mp, 13 saloane, 13 băi și grupuri sanitare, 2 cabinete de consultații, bucătăria și sala de mese, biberoneria, a fost creat un loc de joacă pentru copii dintr-o veche sală de așteptare, holurile, sălile de așteptare și spațiile de depozitare. O transformare radicală, aproape ca un salt în timp de 20-30 de ani, atât ca dotări tehnice, cât și ca înfățișare și confort pentru micii pacienți.

Această transformare a spitalului din Moreni nu îi vizează doar pe cei 4.000 de copii care îi calcă pragul în fiecare an, ci și pe medicii de aici, care au șansa să lucreze zi de zi, într-un spațiu modern și dotat. Iar asta îi va ajuta nu doar să își facă treaba, dar și să se simtă respectați și valorizați, așa cum merită niște oameni care au grijă de alți oameni bolnavi.

Credem că un astfel de spital va atrage mai mulți medici tineri, care din păcate prea rar mai aleg să lucreze în orașele mici. În ultimii doi ani, peste 10.000 de medici au ales să părăsească țara din cauza condițiilor.

Nu avem timp! Nu mai avem timp să așteptăm! Copiii noștri nu mai au timp să așteptăm! Ar fi ideal să avem o țară impecabilă, cu spitale moderne, cu medici rămași în țara lor, cu sprijin pentru mame și pentru copiii lor, fără sărăcie. Dar nu avem! Și în timp ce așteptăm să vină toate acestea din alte părți, merită să ne implicăm și noi. Fiecare cum putem, cu ce putem! Pentru ca atunci când copiii noștri vor fi mari și noi pe cale să părăsim acest pământ să ne putem uita în ochii lor cu demnitate și să le putem spunem: „Copile, eu mi-am făcut partea”.

Mulțumim mame LaPrimulBebe, pentru umanitatea voastră și pentru că vă faceți partea!

_________________________

LaPrimulBebe este cea mai relevantă comunitate de sprijin pentru gravide și mame în primii ani după naștere. Este singura comunitate online din România premiată și clasată de Facebook între primele 100 cele mai de impact comunități online din lume.

Cu peste 150.000 de membri activi, 23 de filiale locale în 23 de județe, 250 de evenimente offline de educație parentală organizate pentru membrii săi și 1,7 milioane de euro strânși în campaniile umanitare, LaPrimulBebe a devenit în ultimii ani studiu de caz pentru Facebook SUA. Fondurile strânse, în campaniile umanitare organizate de două ori pe an, au fost folosite pentru dotarea cu aparatură a spitalelor de copii și maternităților și pentru refacerea de secții de pediatrie și de neonatologie din întreaga țară. Printre proiecte: Marie Curie secția Terapie Intensivă Neonatală, laboratoarele spitalului de oncologie pediatrică din Timișoara, construcția și amenajarea etajului 1 în proiectul MagicHome, aparatură în maternitatea din Sibiu și în maternități din alte zece orașe din țară, secția de pediatrie a Spitalului Municipal Moreni.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E bine ca exista astfel de organizatii care pot strange fonduri si le pot folosi pentru proiecte cu impact asupra societatii. Personal, sunt in favoarea donattilor catre astfel de organizatii caci banul e folosit eficient.
    • Like 2


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult
sound-bars icon