Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Nu merg, doamnă, unde ați spus! Mă retrag. Nu știți dvs legea mai bine ca mine!”. Cum am liniștit un taximetrist furios

taxi - sofer - getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Vineri, 17 mai 2019, ora 19:00. Eram pe Calea Călărașilor pe lângă megaimajul de la Delea Nouă. Soare, eu destul de veselă, așteptam un taxi. E o stație acolo.

Preț de o țigară. Nu apare niciunul. Plec la troleu. Cât am așteptat la semafor, apare un taxi, liber. Fac semn, oprește, urc.

Dau bună seara și îi spun adresa. Ce să vezi! Începe circul.

Șoferul: „Io mă retrag doamnă, nu merg în partea aia, ci în ailaltă.”

Eu mă fac că nu aud și îi mai spun adresa. 

Taximetristul, deja nervos, zice: „Vă rog să coborâti, mă retrag”.

S-o crezi tu, zic în gând. Cu voce tare îi spun: „Ați oprit, erați liber, aveți obligația legală să faceți această cursă. Dacă voiați să vă retrageți, ceea ce e de înțeles, trebuia să: 1) nu aveți becul verde activat și 2) să nu opriți la semnul meu.”

Șoferul: „Nu merg, doamnă, unde ați spus! Mă retrag. Nu știți dvs legea mai bine ca mine!”

Eu: „Aveți ghinion! Chiar o știu! Așadar, aveți următoarele variante: fie ne oprim la prima secție de poliție, fie mergeți la adresa indicată. De coborât, nu cobor!”

A mai făcut mici crize de nervi. S-a isterizat că i s-a stricat motoru', nu mai pornește. I-am spus să se potolească și să cheme prin statie altă mașină. 

Apoi mi-a zis că lucrează de 12 ore si poate face un accident. I-am zis că e ok, murim amândoi, tot vreo 12 ore am lucrat și eu (sunt nebună, știu). Într-un final, i-am spus să se potolească și să pună mâna să-și facă meseria.

Culmea e că s-a liniștit. Chiar cred (acum) că e un șofer ok. Da' uite cum ne smintesc vremurile astea!

Ajungem la adresa indicată de mine. Oprește. Se uită la mine, așteptând banii.

Eu: „Bonul fiscal, vă rog!”

Deja îmi era teamă că face o altă criză de nervi. Mi-l înmânează într-un final: 22, 88 lei. Fix atât am plătit. Cu 88 de bani în coadă. 

Mi-a urat o seară bună. Eu la fel. De data asta nu îl reclam. Doar pun poze. 

Ce vreau să vă spun: hai să cheltuim un pic din timpul nostru și să-i determinăm să respecte legea taximetriei.

În definitiv, ei și-au dorit asta, nu?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am avut si eu o situatie de acest gen. Prima la aeroport. Seara, ploaie, nu erau totemurile. Merg la Plecari sa gasesc taxi. Ii spun unui nene unde merg, imi cere 100Ron pe o cursa de 35 RON. Ii spun ca vreau bon, imi spune ca se retrage si o sterge. Peste 15 min era inapoi sa pescuiasca un client. L-am intrebat daca a reinceput tura. Am facut foto si l-am reclamat. Cred ca reclamatiile acestea nu ar trebui sa mearga la firma de taxi cu care este mina in mina. Si amenzile ar trebui sa fie grele.
    • Like 0
  • Ne dai ai noua te rog la ce lege, articol te referi (daca iti e usor de gasit)? Mi-ar placea sa am la indemana, pt viitor. Merci!
    • Like 0
  • Bravo bravo bravo!
    • Like 0
  • Data viitoare cand mai dai de un jepcar d'asta...spune-i ca mergi la aeroport, dar mai intai treci pe acasa 2 minute sa iti iei bagajul care este gata facut...sa-l vezi pe jepcar cum se freaca pe maini si ce amabil e cu tine.
    Cand ajungi acasa, ii spui vorbele: "Opriti aparatul ca eu raman aici"!....sa-l vezi pe prost ce fata face! :))))))))))))
    • Like 0
  • Cred ca asta e romantism social. Vreau sa-l vad si eu pe persoana care are tupeu sa se suie in masina unuia care maraie la ea in gara de nord. Sau pe taximetristul brasovean, care ma ia pe mine din gara sa ma duca pe Mihai Viteazu!. Orice lege i-as flutura sub nas!!
    • Like 0
  • Dorin check icon
    O mărită din plin . Și-au frecat mâinile de bucurie după Golăneala lor cu Uber ,de acum să-i facem să și le muște .
    • Like 3
    • @ Dorin
      Mai bine te abțineai.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Dorin check icon
      Fiecare cu părerile lui.
      • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      De ce ? Aveți musca pe şapcă?
      • Like 0
  • A apărut și o glumă pe subiectul ăsta ,,taximetriștii fac sharing, te duc doar unde au ei treabă iar sharingiștii fac taxi, te duc unde dorești tu " dar asta se întâmplă pentru că nu se ocupă nici o instituție de domeniul ăsta iar legea taximetriei e o tâmpenie. E un domeniu care ar putea fi curățat ușor dar nu există interes, e doar un domeniu de unde niște jmecheri (nu e vorba de șoferi) fac milioane de euro, o altă vacă de muls.
    • Like 7
  • Eu in locul lui te puneam sa suni politia. Oricata amenda as fi luat, tot dupa cum vreau eu as fi facut. Cum adica in masina personala, chiar daca e taxi sa nu te poata refuza? Orice comerciant are dreptul sa isi aleaga clientela. Mergeam acasa, te inchideam in masina.
    • Like 0
  • Bună ziua! Vă felicit, mai fac şi eu asta uneori. Consider totuşi că ați avut noroc, eu era să mănânc bătaie odată. Nu clienții trebuie să le facă educație acestor ipochimeni, selecția trebuie să o facă piața liberă, ca peste tot... de aceea îi şi score din minți concurența Uber/Bolt. Eu zic că trebuie sabotați.
    • Like 0
  • Sunt milioane de situații în care trebuie procedat asemănător, la ghișeele de tot felul, cu polițiștii de pe stradă, cu aleșii și reprezentanții lor... Dacă fiecare și-ar respecta și reclama dreptul, cazurile astea ar deveni tot mai rare, dar, deh, obosiți, comozi, indolenți ne complacem să-njurăm în gând sau pe fb și întreținem, ba chiar provocăm și încurajăm tupeiștii și cupizii să prolifereze și să-și impună ”normele” lor. Protecția consumatotului, Autoritățile de reglementare, poliția... toate instituțiile și organizațiile de drept public sunt infestate cu indivizi care pervertesc normalitatea. Multă educație trebuie, cu noi, mai întăi, să nu lăsăm să treacă nimic nesancționat/reclamat și urmărit cum se rezolvă. În acest sens cred că am un exemplu lecție, Nicușor Dan care mi se pare că duce o cruciadă fără sfârșit. Atitudinea asta, de impunere a demnități de client, de petent, de cetățean a început să se manifeste prin mai multe locuri, cu tot mai mulți actanți, Doamne-ajută!
    • Like 9
    • @ Lucian Constantinescu
      Atâta timp cât ai o lege cretină poți să pui un polițist în fiecare intersecție și tot nu rezolvi nimic. Ar fi mai simplu de făcut o lege în interesul clientului dar și al taximetristului dar dispar băieții dăștepți iar asta ar lăsa pe mulți fără venituri consistente. Trebuie să vedem cauza nu efectul altfel nu am făcut nimic.
      • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Ei, aici e problema. Punctul pe i. Cine sunt băieții deștepți (șmecheri) și sub oblăduirea cui funcționează...
      Taximetriștii poate nu s-ar purta așa dacă ar ști că la astfel de abateri ar fi sancționați. Dar cum se întâmplă cu orice pe lumea asta, când îl lași pe om să facă ce vrea, nu există feedback sau nu e luat în seamă, omul își face de cap.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon