Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Nu s-a discutat nici în lift despre un asemenea scenariu”. Ministrul Viorel Ștefan dă asigurări că zvonul privind naționalizarea pensiilor private n-a ieșit din MF

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că în scandalul NN Pensii era necesară intervenția „foarte dură” a Autorității de Supraveghere Financiară, care a amendat firma olandeză cu 750.000 de lei, după ce compania a trimis un email în care își anunța clienții că în spațiul public se discută despre eventualitatea naționalizării fondurilor private de pensii.

„Îmi este greu să mă pronunț pentru că ASF are reguli proprii, bănuiesc că a aplicat amenda în temeiul reglementărilor. Dacă există semn de îndoială probabil este și cale de contestație. Cu siguranță era necesară intervenția ASF de o manieră foarte dură”, a răspuns ministrul la întrebarea dacă decizia ASF de a amenda compania NN Pensii i se pare una corectă. 

În opinia ministrului, „este fără precedent” ca un reprezentant al unei astfel de entități să trasmită către clienți „un mesaj de neîncredere în produsul respectiv”, adăugând că speră că ASF a dat cea mai dură amendă permisă de legislație în astfel de cazuri.

Viorel Ștefan a exclus ca semnalul privind o posibilă naționalizare a pilonului II de pensii să fi pornit pe diverse căi de la Ministerul de Finanțe.

„Exclus. Este aberant. Nu s-a discutat nici în lift despre un astfel de scenariu. Cred că cineva nu știu ce a vrut, ce a urmărit. Nu înțeleg cum reprezentantul administratorului de fond a validat o informație pe care a auzit-o undeva”, a continuat ministrul Finanțelor. El a reiterat faptul că nu s-a pus niciodată problema naționalizării fondurilor de pensii private, adăugând că sistemul public de pensii - pilonul I - „se simte din ce în ce mai bine”.

După ce NN Pensii şi-a avertizat recent contributorii printr-un newsletter că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private. 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a reacționat imediat și a declarat la Antena 3 că vehicularea ideii de naționalizare a fondurilor de pensii private face parte dintr-un plan de decredibilizare a guvernului care își propune forțarea Comisiei Europene să declanșeze o procedură de deficit excesiv pe prognoză. În opinia lui Dragnea, autoritățile ar trebui să ceară explicații Ambasadei Olandei, Guvernului olandez și conducerii din Olanda a companiei NN Pensii pentru emailurile transmise clienților.

Ulterior, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social al companiei, echivalentul a 750.000 de lei, iar directorul general al companiei NN Pensii, Raluca Ţintoiu, căreia i-a fost retrasă autorizația ca urmare a mesajului trimis clienţilor, a fost amendat cu 100.000 de lei.

Administratorul de pensii private NN Pensii a revenit cu precizarea că scrisoarea transmisă clienților reprezintă un răspuns la solicitările de clarificare din partea clienţilor, iar conţinutul scrisorii este unul exclusiv informativ şi nu este un avertisment.

Subiectul naționalizării fondurilor de pensii private a fost adus în discuție recent de prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu, dar ipoteza a fost infirmată de ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, va fi difuzată duminică la Digi24 de la ora 13:05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult