Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„Nu știam deloc limba engleză. Îmi spuneau Hi, Claudia! și înțelegeam Hai, Claudia!”. Aventura actriței Claudia Motea, care a decis să rămână în SUA după un spectacol la New York

Claudia Motea

Foto: Facebook Claudia Motea

În 1997, actrița Claudia Motea ajungea la New York, unde juca în piesa „Danaidele”, în regia lui Silviu Purcărete. Mai erau două reprezentanții, când Claudia Motea, care avea pe atunci 27 de ani, a luat o decizie: să rămână în SUA alături de bărbatul american pe care tocmai îl cunoscuse. 

„Aveam 13 reprezentanții pe Broadway, la Lincoln Center, fuseserăm invitați la un festival important din New York. Dar în momentul în care am pășit pe aeroportul Kennedy s-a întâmplat ceva extraordinar cu mine. Am avut un sentiment atât de profund al libertății și am avut impresia că eu acolo pot să fiu cu adevărat fericită”, a povestit actrița în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 10 actori români, dintre cei peste 100 care jucau în spectacol, au rămas atunci în America, în timp ce restul distribuției s-a întors acasă, în România, spune Claudia Motea.

„Shakespeare spune: Fiecare nebunie are o logică a ei. A fost o nebunie, dar o nebunie susținută și de faptul că m-am îndrăgostit de un american, tocmai în perioada aia. Nu am avut un final fericit împreună, am rămas singură. În momentul în care trupa a plecat în România, când acel cuvânt de vizită, de turist, de artist din România s-a șters, eu a trebuit să încep o viața de emigrant. Într-o țară nouă, pe un continent diferit”, își amintește actrița

Viza turistică i-a expirat în două săptămâni, iar ea a trăbuit să își găsească de lucru „la negru”. 

„Nu știam limba engleză, când mă saluta lumea cu Hi, Claudia! eu înțelegeam: Hai, Claudia!”, povestește actrița. Cu toate acestea, s-a decis să aplice o strategie simplă: „Înțelegi, nu înțelegi, tu zâmbești! Trebuie să te faci simpatică!” În prima zi de căutări a reușit să obțină două joburi: de baby-sitter la o familie bogată din Brooklyn și vânzătoare la raionul de supă a unei pizzerii din New York.

„Am lucrat o zi la supe, nu știam ce e ăla penny, puneam oamenii să arate cu degetul ce vor. Avusesem 1.000 de dolari, dar trimisesem tot acasă și rămăsesem cu 20 de dolari și o valiză de haine. M-am dus într-un costum de gală să vând supă, fără să știu limba engleză”, povesteștea Claudia Motea.

Ulterior a plecat în Canada, unde și-a urmat cariera de actriță, iar astăzi are cetățenie dublă, româno-canadiană. S-a întors în România pentru a putea juca în limba ei. „Nu poți să fii actor oriunde în lumea asta. Actorul în primul rând este un servant, un servant al cuvântului. (...) Aș vrea să mă exprim, să spun te iubesc în limba mea”, explică ea.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:05.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • GabiC check icon
  hai, ca mi-au dat lacrimile!
  • Like 0
 • Asta cu zambitul este o chestie faina, am aplicat-o si eu , numai ca nu merge 100%, uneori oamenii iti spun lucruri serioase, prea serioase si apoi cand le-ai zambit si i-ai aprobat vezi ca se uita lung la tine si atunci iti vine in Cap " la dracu, nu e bine".
  • Like 1
  • @ Lucian Croitoru
   Roxana B check icon
   Ca-n filmul "Strada Hanovra" cind Harrison Ford zimbea timp la soldatul neamtz care-i tot spunea ceva, si cind n-a mai avut ce sa-i raspunda ,i-a tras un pumn in moaca si impreuna cu Cristopher Plummer au fugit din sediul Gestapoului...LOL
   • Like 2
  • @ Lucian Croitoru
   Acum doar nu vă imaginați că într-o pizzerie, vânzând supă (sau ce mama naibii vrei tu să vinzi), se apucă cineva să îți spună lucruri "serioase", fiind și o femeie tânără și frumoasă pe deasupra ! Plus că, dacă ți se indică să arăți cu degetul ce vrei e clar că există o barieră lingvistică și cel idiot, în situația asta, ești chiar tu dacă încerci să legi o conversație cu cineva care este evident că nu te înțelege.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult