Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Nu știam deloc limba engleză. Îmi spuneau Hi, Claudia! și înțelegeam Hai, Claudia!”. Aventura actriței Claudia Motea, care a decis să rămână în SUA după un spectacol la New York

Claudia Motea

Foto: Facebook Claudia Motea

În 1997, actrița Claudia Motea ajungea la New York, unde juca în piesa „Danaidele”, în regia lui Silviu Purcărete. Mai erau două reprezentanții, când Claudia Motea, care avea pe atunci 27 de ani, a luat o decizie: să rămână în SUA alături de bărbatul american pe care tocmai îl cunoscuse. 

„Aveam 13 reprezentanții pe Broadway, la Lincoln Center, fuseserăm invitați la un festival important din New York. Dar în momentul în care am pășit pe aeroportul Kennedy s-a întâmplat ceva extraordinar cu mine. Am avut un sentiment atât de profund al libertății și am avut impresia că eu acolo pot să fiu cu adevărat fericită”, a povestit actrița în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 10 actori români, dintre cei peste 100 care jucau în spectacol, au rămas atunci în America, în timp ce restul distribuției s-a întors acasă, în România, spune Claudia Motea.

„Shakespeare spune: Fiecare nebunie are o logică a ei. A fost o nebunie, dar o nebunie susținută și de faptul că m-am îndrăgostit de un american, tocmai în perioada aia. Nu am avut un final fericit împreună, am rămas singură. În momentul în care trupa a plecat în România, când acel cuvânt de vizită, de turist, de artist din România s-a șters, eu a trebuit să încep o viața de emigrant. Într-o țară nouă, pe un continent diferit”, își amintește actrița

Viza turistică i-a expirat în două săptămâni, iar ea a trăbuit să își găsească de lucru „la negru”. 

„Nu știam limba engleză, când mă saluta lumea cu Hi, Claudia! eu înțelegeam: Hai, Claudia!”, povestește actrița. Cu toate acestea, s-a decis să aplice o strategie simplă: „Înțelegi, nu înțelegi, tu zâmbești! Trebuie să te faci simpatică!” În prima zi de căutări a reușit să obțină două joburi: de baby-sitter la o familie bogată din Brooklyn și vânzătoare la raionul de supă a unei pizzerii din New York.

„Am lucrat o zi la supe, nu știam ce e ăla penny, puneam oamenii să arate cu degetul ce vor. Avusesem 1.000 de dolari, dar trimisesem tot acasă și rămăsesem cu 20 de dolari și o valiză de haine. M-am dus într-un costum de gală să vând supă, fără să știu limba engleză”, povesteștea Claudia Motea.

Ulterior a plecat în Canada, unde și-a urmat cariera de actriță, iar astăzi are cetățenie dublă, româno-canadiană. S-a întors în România pentru a putea juca în limba ei. „Nu poți să fii actor oriunde în lumea asta. Actorul în primul rând este un servant, un servant al cuvântului. (...) Aș vrea să mă exprim, să spun te iubesc în limba mea”, explică ea.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • GabiC check icon
    hai, ca mi-au dat lacrimile!
    • Like 0
  • Asta cu zambitul este o chestie faina, am aplicat-o si eu , numai ca nu merge 100%, uneori oamenii iti spun lucruri serioase, prea serioase si apoi cand le-ai zambit si i-ai aprobat vezi ca se uita lung la tine si atunci iti vine in Cap " la dracu, nu e bine".
    • Like 1
    • @ Lucian Croitoru
      Roxana B check icon
      Ca-n filmul "Strada Hanovra" cind Harrison Ford zimbea timp la soldatul neamtz care-i tot spunea ceva, si cind n-a mai avut ce sa-i raspunda ,i-a tras un pumn in moaca si impreuna cu Cristopher Plummer au fugit din sediul Gestapoului...LOL
      • Like 2
    • @ Lucian Croitoru
      Acum doar nu vă imaginați că într-o pizzerie, vânzând supă (sau ce mama naibii vrei tu să vinzi), se apucă cineva să îți spună lucruri "serioase", fiind și o femeie tânără și frumoasă pe deasupra ! Plus că, dacă ți se indică să arăți cu degetul ce vrei e clar că există o barieră lingvistică și cel idiot, în situația asta, ești chiar tu dacă încerci să legi o conversație cu cineva care este evident că nu te înțelege.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult