Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Nu știam deloc limba engleză. Îmi spuneau Hi, Claudia! și înțelegeam Hai, Claudia!”. Aventura actriței Claudia Motea, care a decis să rămână în SUA după un spectacol la New York

Claudia Motea

Foto: Facebook Claudia Motea

În 1997, actrița Claudia Motea ajungea la New York, unde juca în piesa „Danaidele”, în regia lui Silviu Purcărete. Mai erau două reprezentanții, când Claudia Motea, care avea pe atunci 27 de ani, a luat o decizie: să rămână în SUA alături de bărbatul american pe care tocmai îl cunoscuse. 

„Aveam 13 reprezentanții pe Broadway, la Lincoln Center, fuseserăm invitați la un festival important din New York. Dar în momentul în care am pășit pe aeroportul Kennedy s-a întâmplat ceva extraordinar cu mine. Am avut un sentiment atât de profund al libertății și am avut impresia că eu acolo pot să fiu cu adevărat fericită”, a povestit actrița în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 10 actori români, dintre cei peste 100 care jucau în spectacol, au rămas atunci în America, în timp ce restul distribuției s-a întors acasă, în România, spune Claudia Motea.

„Shakespeare spune: Fiecare nebunie are o logică a ei. A fost o nebunie, dar o nebunie susținută și de faptul că m-am îndrăgostit de un american, tocmai în perioada aia. Nu am avut un final fericit împreună, am rămas singură. În momentul în care trupa a plecat în România, când acel cuvânt de vizită, de turist, de artist din România s-a șters, eu a trebuit să încep o viața de emigrant. Într-o țară nouă, pe un continent diferit”, își amintește actrița

Viza turistică i-a expirat în două săptămâni, iar ea a trăbuit să își găsească de lucru „la negru”. 

„Nu știam limba engleză, când mă saluta lumea cu Hi, Claudia! eu înțelegeam: Hai, Claudia!”, povestește actrița. Cu toate acestea, s-a decis să aplice o strategie simplă: „Înțelegi, nu înțelegi, tu zâmbești! Trebuie să te faci simpatică!” În prima zi de căutări a reușit să obțină două joburi: de baby-sitter la o familie bogată din Brooklyn și vânzătoare la raionul de supă a unei pizzerii din New York.

„Am lucrat o zi la supe, nu știam ce e ăla penny, puneam oamenii să arate cu degetul ce vor. Avusesem 1.000 de dolari, dar trimisesem tot acasă și rămăsesem cu 20 de dolari și o valiză de haine. M-am dus într-un costum de gală să vând supă, fără să știu limba engleză”, povesteștea Claudia Motea.

Ulterior a plecat în Canada, unde și-a urmat cariera de actriță, iar astăzi are cetățenie dublă, româno-canadiană. S-a întors în România pentru a putea juca în limba ei. „Nu poți să fii actor oriunde în lumea asta. Actorul în primul rând este un servant, un servant al cuvântului. (...) Aș vrea să mă exprim, să spun te iubesc în limba mea”, explică ea.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:05.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • GabiC check icon
  hai, ca mi-au dat lacrimile!
  • Like 0
 • Asta cu zambitul este o chestie faina, am aplicat-o si eu , numai ca nu merge 100%, uneori oamenii iti spun lucruri serioase, prea serioase si apoi cand le-ai zambit si i-ai aprobat vezi ca se uita lung la tine si atunci iti vine in Cap " la dracu, nu e bine".
  • Like 1
  • @ Lucian Croitoru
   Roxana B check icon
   Ca-n filmul "Strada Hanovra" cind Harrison Ford zimbea timp la soldatul neamtz care-i tot spunea ceva, si cind n-a mai avut ce sa-i raspunda ,i-a tras un pumn in moaca si impreuna cu Cristopher Plummer au fugit din sediul Gestapoului...LOL
   • Like 2
  • @ Lucian Croitoru
   Acum doar nu vă imaginați că într-o pizzerie, vânzând supă (sau ce mama naibii vrei tu să vinzi), se apucă cineva să îți spună lucruri "serioase", fiind și o femeie tânără și frumoasă pe deasupra ! Plus că, dacă ți se indică să arăți cu degetul ce vrei e clar că există o barieră lingvistică și cel idiot, în situația asta, ești chiar tu dacă încerci să legi o conversație cu cineva care este evident că nu te înțelege.
   • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult