Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Oamenii invizibili” care se află în spatele primului spital de oncologie pediatrică. „Politicienii nu le văd nici suferința, nici nevoile și nici meritele”

Noi facem un spital

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

„Vrem să vă arătăm astăzi cine stă în spatele nostru”, spun Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele Dăruiește Viață, care au fost acuzate de Gabriela Firea că ar fi „interfața” lui Vlad Voiculescu, fondator al MagiCAMP și candidat al PLUS la Primăria Capitalei. 

Pe ecranul sălii Apollo 111, unde are loc conferința de presă, se derulează imagini cu copii care luptă cu cancerul și cu părinții care asistă neputincioși la suferința lor. Cu ajutorul a 260.000 de donatori persoane fizice și a 1.700 de companii, Asociația Dăruiește Viață a strâns 26 milioane de euro pentru a ridica primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică. „Aceștia sunt oamenii invizibili pentru politicieni în majoritatea timpului. Politicienii nu le văd nici suferința, nici nevoile și nici meritele. Nu le văd drepturile. Acești oameni care au fost invizibili până acum, care au devenit vizibili după ce s-au unit și au decis să-și construiască singuri un Spital. Și atunci politicienii s-au enervat și i-au atacat. Ironia este că în spatele nostru nu e nimeni altcineva decât acești oameni”, a spus Carmen Uscatu, președintele asociației. 

„Noi vrem să le spunem acestor oameni că noi îi vedem și dovada cea mai bună este felul în care construim acest spital: transparent, eficient și cu responsabilitate față de donatori, de copii, de părinți și de medici, față de societate. Vrem să le spunem acestor oameni să nu se dea bătuți în fața atacurilor politicienilor. Împreună, suntem invincibili. Politicienii atacă proiectul spitalului oncologic pentru copii de frică!”, a continuat Oana Gheorghiu.

Vor reface de la zero Spitalul Marie Curie

Cele două fondatoare ale Dăruiește Viață au spus să asociația a avut, într-adevăr, în ultima perioadă o „agendă ascunsă”. Să lucreze la un proiect pentru refacerea de la zero a Spitalului Marie Curie din București. Împreună cu medicii și managementul unității sanitare, dar și cu o echipă de consultanți francezi, Dăruiește Viață lucrează la un masterplan pentru construcția unei noi clădiri, în care să fie mutate toate specialitățile de la Marie Curie. Inițial, își propuseseră să renoveze spitalul, dar și-au amânat planul, pentru că în noiembrie 2018 a apărut o hotărâre de Consiliu General prin care Primăria se angaja să aloce 13 milioane de euro pentru consolidarea spitalului. „Astăzi suntem la un an distanţă şi nici măcar un fir de praf nu s-a mişcat. Stând cu medicii la masă ne-am dat seama că ei nu-şi pot opri activitatea, chiar dacă noi am strânge bani să consolidăm, că nu îşi pot înjumătăţi secţiile. Soluția care a reieşit a fost să construim o clădire de la zero, pe care s-o interconectăm cu clădirea care este deja ridicată şi la care acum se realizează instalaţiile, compartimentele şi faţada", a declarat Oana Gheorghiu. Aceasta a povestit că nu puteau să trăiască împăcate cu gândul că, în timp ce micii pacienți din spitalul de oncologie pediatrică vor beneficia de standarde moderne de tratament, cei din clădirea alăturată, tot copii, vor continua să fie tratați în condiții necorespunzătoare pentru secolul în care trăim.

„Scopul nostru este ca acest spital să devină un spital european, un spital în care echipa medicală să lucreze multidisciplinar și eficient, un spital în care să se respecte normele și procedurile medicale astfel încât să scadă rata de infecții intraspitalicești și să se reducă timpul de așteptare al pacienților, un spital digitalizat, în care să eliminăm birocrația și să ne concentrăm pe ceea ce este cu adevărat important - pacientul și confortul acestuia”, a spus Carmen Uscatu. „Pe 9 noiembrie va veni la București o echipă de specialiști din Franța, și împreună cu arhitecta noastră, Raluca Șoaită, vom decide master planul pentru acest spital în care vor fi tratați toți copiii din România, care au nevoie de condiții decente de spitalizare”, a adăugat ea.

Document: Inițial „statul român” și nu CGMB figura ca proprietar al terenului

În timpul conferinței de presă, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu au prezentat un document care infirmă spusele Primarului Capitalei, care a susținut că s-a zbătut să le pună la dispoziție terenul aflat în proprietatea Consiliului General al Municipiului București. Potrivit extrasului de carte funciară prezentat, la vremea la care trebuiau obținute avizele, în dreptul proprietarului era trecut „STATUL ROMÂN”. „Cea mai mare provocare a reprezentat-o terenul. A trebuit să umblăm și să constituim statul român. Am primit aprobările necesare de la Ministerul Finanțelor, de la Primăria Sectorului 4, abia apoi Consiliul General al Muncipiului București ne-a dat acordul să demolăm niște ruine de pe acel teren. Azi, în extrasul de carte funciară, apare, într-adevăr, ca proprietar CGMB. Dar doar după ce noi am făcut ordine în documentele administrative”, a spus Oana Gheorghiu.

Foto: Digi24

Tudor Chirilă: „Acasă la ea, Gabriela Firea, printre icoane și mătănii și tămâie, ajunge să-și creadă propriile minciuni”

Alături de reprezentantele Dăruiește în Viață au fost Paula Herlo, Tudor Chirilă și Alex Dima, care au susținut de la bun proiectul spitalului de oncologie pediatrică. Tudor Chirilă a criticat atacul Gabrielei Firea la adresa asociației Dăruiește Viață. „Gabriela Firea decide să atace, distribuind acea postare în mod josnic, această adunare și această uriașă inițiativă. După care vine calomnia, care este de fapt legalizarea prostiei. Pentru că nu mai putea să dea înapoi, distribuise deja ceva care o incrimina dincolo de cât a fost incriminată până acum, mi se pare gestul ei suprem de țoapă. În momentul în care a făcut asta trebuia să o justifice prin ceva mai înalt. Și atunci apare ideea că acest ONG este de fapt o schemă politică în spatele căreia stă de fapt Vlad Voiculescu. Pe care îl și vedeți, cu statura lui de House of Cards autohton. Un fel de Kevin Spacey autohton care controlează fundațiile din umbră”, a comentat ironic Chirilă. „Ăsta este momentul la care ne aflăm acum. Pentru că, acasă la ea, Gabriela Firea, printre icoane și mătănii și tămâie, ajunge să-și creadă propriile miniciuni, e nevoie de intervenția publică. Pentru că dacă vom lăsa lucrurile așa, oamenii or să credă că până și postarea aia era în regulă”, a continuat el.

Alex Dima a spus că simte furios și revoltat: „Eu am acest tricou pe mine, pe care scrie Noi Facem Un Spital și cumva ar trebui să îl modific și să pun pe partea cealaltă MagiCAMP. Vă dați seama de la ce a pornit această poveste? A pornit de la niște copii bolnavi de cancer, pentru că despre asta este și Dăruiește Viață cu spitalul pe care îl construim de la zero, despre asta este și MagiCAMP. Am ajuns atât de jos încât să folosim drama unor copii bolnavi de cancer, pentru care nu există niciun soi de infrastructură în România în acest moment, într-o dispută politică? Adică am rezolvat toate problemele existente în București și mai era una de care să ne luăm. Spitalul pe care îl construiesc niște oameni pentru copiii bolnavi de cancer”, a spus Alex Dima. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred ca Firea e plina de fiere la adresa lui Vlad Voiculescu (de altfel un tip mult mai capabil ca ea) pentru ca a indraznit sa fie candidat la primaria capitalei. Cucoana se simte amenintata (ca si cand ar trebui sa se "lipeasca" pentru totdeauna de scaunul ala de primar general.... ca si cand nu stie ca oricum mai devreme sau mai tarziu va trebui sa il cedeze altuia). In loc sa dovedeasca intelepciune si sa colaboreze frumos (macar pentru imagine) devine mahalagioaica si arunca cu noroi. Pe de alta parte, care PSD-ist a dovedit vreodata intelepciune? E ceva strain de natura lor si a zisului partid....
    • Like 5
  • Nu știu ce interese obscure au generat acest război mediatic dar, ceea ce este sigur, este faptul că nu ajută nici uneia dintre părțile beligerante.
    • Like 1
  • Foarte frumos că au strâns cele 26 de milioane de euro, dar:

    1. Nu este adevărat că statul român "n-a construit nimic în 30 de ani" în materie de sănătate, dovadă fiind Bistrița, București, Craiova, Iași, Mioveni, Moinești... Ba chiar, conform datelor de la INS, din 2016 încoace au apărut spitale de stat noi - deci nu doar clădiri noi, sau renovări, sau dotări, așa cum e în exemplele de mai sus, sau așa cum fac ei la Marie Curie.

    2. Este adevărat că, deși au spus altceva, Ministerul Sănătății i-a inclus totuși în programul cu Banca Mondială pentru achiziționare de aparatură?

    3. Este o prostie lupta asta cu "statul" și "politicienii". N-o fi statul perfect la capitolul ăsta, dar nici nul nu e, să trebuiască să vină dl Chirilă să-i dea lecții.
    • Like 2
    • @ Vlad Slavoiu
      1. Toate cele enumerate sunt stabilimente vechi renovate sau reutilate prin zbaterea directorilor si cu suportul increngaturilor politice
      2. Puteti exemplifica acele spitale noi de stat?
      3. Cate milioane a dat Firea din taxele bucurestenilor pentru acea mizerie numita Catedrala si ce s-ar fi putut face cu acei bani in domeniul sanatatii?( nu uitati ca nu toti contribuabilii bucuresteni sunt ortodocşi dar toti sunt oameni care la un moment dat vor avea nevoie de un spital)
      • Like 4
    • @ Iustin Grama
      1. Nu "toate", ci doar "unele" sunt stabilimente vechi renovate și/sau reutilate (Bistrița, Moinești), altele (Craiova, Mioveni, București) sunt clădiri noi pentru spitale vechi - adică exact ce face și "Dăruiește viață".

      2. Nu, adevărul e că deocamdată nu pot da exemple, și adevărul e că eu însumi m-am mirat să citesc informația în documentul INS. Dar așa scrie: că au apărut spitale de stat noi... Intrați pe site-ul lor și lămuriți-vă singur, nu trebuie să mă credeți pe mine. La rândul meu, am să caut să aflu mai multe.

      3. În 2019, cică vreo 2,5 mil €. Prin comparație, la sănătate au fost alocați 85 mil € în același an.

      4. Și nu înțeleg care-i faza cu catedrala: în fond, statul român i-a dat bani și regizorului Nanau să facă documentarul despre Colectiv - care e, din punctul de vedere al eficienței concrete, aceeași apă sfințită precum catedrala... A greșit statul român că i-a dat bani să facă artă?
      • Like 1
    • @ Iustin Grama
      Ah, și încă un lucru: lecții să ne dea actorii "independenți" cu adevărat, nu dl Chirilă, care este un călduț angajat la stat. Nu că ar fi rău să fii angajat la stat și nu că asta ți-ar interzice dreptul la opinie. În plus, e foarte bine că dl Chirilă se implică și donează - consider că e unul din lucrurile bune pe care el le face.

      Dar să ne scutească de morală, că nu e în măsură să. În fond, dacă vrem spitale, nu catedrale, ar fi cazul să vrem și spitale, nu teatre.
      • Like 1
    • @ Vlad Slavoiu
      1. Cand renovezi poti sa mai construiesti o alta incaperi pentru a inlocui una care nu mai poate fi folosita.
      2. Ati admis ca faceti afirmatii de dragul de a spune ceva.
      3.2.5 milioane nu cred ca este cifra corecta dar chiar si asa,cate se puteau face cu acei bani...
      85 mil din bugetul PMB pentru sanatate? Ma indoiesc. Adica 85 mil pentru construirea sau renovarea unor spitale? Nu prea cred. Pentru ca despre asta era vorba,nu despre cheltuieli cu personal...
      4. Aveti dreptate cu acel regizor si acel documentar. Ambele (catedrala si documentarul)"investitii" total inutile. Doar ca sumele nu pot fi comparate.
      • Like 2
    • @ Iustin Grama
      1. Sau poți construi clădiri noi, de la zero.

      2. N-am admis nimic, am spus doar că nu știu să dau exemple pentru o afirmație preluată dintr-un document al INS. Dacă vă spun că salariile medicilor angajați la stat au crescut, dar nu vă pot furniza în momentul ăsta un fluturaș de salariu, asta înseamnă că vorbesc ca să nu adorm și că nu se bazează pe nimic ce spun eu? Dovada mea e un document INS, deci am o dovadă.

      În plus, cred că un exemplu de spital nou e la Iași, dar știu că e anterior lui 2016. Conform documentului INS, după 2016 ar fi apărut 2 spitale de stat noi.

      3. Ba eu cred că 2,5 mil € e corectă, câtă vreme asta scrie în documente. Iar pentru sănătate s-au alocat 85 mil €. Anul trecut, 2018, s-au alocat 111 mil €.

      4. Sumele n-or putea fi comparate, dar comportamentele da.
      • Like 1
    • @ Vlad Slavoiu
      Nu vreau sa discut inutil in contradictoriu cu dvs. Idea de baza este ca sistemul nostru de sanatate este la pamant si aproape nimeni nu vrea sa schimbe ceva. Se fac investitii inutile pentru ca acolo se poate fura. Simplu.
      • Like 3
    • @ Iustin Grama
      Oare e chiar așa de la pământ sistemul nostru de sănătate? Nu zic că e în cer, nu zic nici măcar că e la un nivel corect, dar oare chiar așa de la pământ să fie?...

      De acord, aproape nimeni nu vrea să schimbe ceva, și totuși iată câte dovezi - și de stat, și particulare - de oameni care vor să schimbe ceva... :)
      • Like 1
    • @ Vlad Slavoiu
      Da. Este la pamant. Din fericire/nefericire am cu ce sa-l compar. Am vazut alt sistem de sanatate,am fost beneficiarul acelui sistem timp de 5 ani si va pot spune ca cel romanesc este la pamant. Cum puteti afirma ca nu este asa cand pacientii trebuie sa-si cumpere chiar si medicamente fiind internati in spital? Ati vazut vreodata ce si cum se mananca in spitalele noastre?Si ma opresc aici..
      • Like 3
    • @ Iustin Grama
      Păi și internarea în spital și-o cumpără pacienții, nu doar medicamentele, că nici aia nu e gratis: se plătește prin asigurare.

      Repet: eu nu caut să vă prostesc în față spunându-vă că trăim într-o lume minunată. Spun doar că ideea că ăia nu fac nimic și că trebuie să vină nu știu cine să rezolve dezastrul e pur și simplu falsă.

      Despre mâncare ce să zic? Am văzut județean (renovat, by the way: clădire nouă, oțel și sticlă, zici că-l făcuse însuși spiritul capitalismului...) unde aveau contract cu o firmă și venea asistenta să întrebe ce mănâncă fiecare ca să știe câte porții comandă din aia, câte din ailaltă... Sigur, nu era nimic "fusion" acolo, tot spanacul, sau pilaful, sau piureul și copănelele de pui, și ficățeii și bla bla erau, dar veneau frumos în casolete, totul foarte curat, totul foarte decent....

      Sigur, pot să vă spun că am văzut și altfel de spitale, iar ăsta de care vă spun acum era, prin comparație, mai la ieftineală așa... Știu și asta. Dar nu era nimic dramatic acolo. Era destul de decent, de fapt.
      • Like 1
    • @ Vlad Slavoiu
      Domnul meu,cu tot respectul,incerci sa combati dar o faci incoerent. Bineinteles ca iti platesti internarea prin intermediul asigurarii,asa cum iti platesti si tratamentul pe durata spitalizarii tot prin intermediul asigurarii. Asta in teorie pentru ca de cele mai multe ori trebuie sa-ti cumperi medicamentele pe motiv ca spitalul nu are fonduri sa le achizitioneze. Sa nu vorbim despre modul in care este tratat pacientul in relatia sa cu personalul din spital. Bineinteles ca exista si OAMENI in acest sistem dar acestia sunt inca putini iar dintre ei si mai putini reusesc sa nu fie inghititi de sistem.
      • Like 0
    • @ Iustin Grama
      Nu te înțeleg: păi dacă suntem de acord că tu îți plătești și internarea, și tratamentul (adică medicamentele), cum adică trebuie să-ți cumperi medicamentele pentru că n-are spitalul fonduri? Fii serios: asta cu cumpăratul medicamentelor, atunci când apare, are alte cauze, nu "statul cel rău".

      Felul cum sunt tratați unii pacienți în spitale? De acord, dar asta nu ține de stat ca "autoritate" ci de angajații lui (personalul medical în sensul larg al cuvântului), care sunt cetățeni, nu autorități, chiar dacă lucrează la stat. Iar România are, într-adevăr, o mare problemă cu cetățenii, care pare că devin din ce în ce mai nesimțiți, inculți, prost informați și, în esență, proști.

      Totuși, ca experiență personală, părerea mea despre personalul medical angajat la stat este una bună.
      • Like 0
  • Eu însă nu am înțeles deloc,dar deloc-deloc,ce anume a determinat ieșirea din minți a celor două țațe,Budeanca și Fi(e)rea!!
    • Like 3
    • @ Maria Rusu
      Nu știu...poate aroganțele ieftine ale unora care își închipuie că numai ei sunt buni de ceva, iar ăilalți toți niște proști care merită striviți?...

      Poate atitudinea tâmpită de tipul "de ce să-i mulțumesc, domnule, politicianului, când face ceva, că doar asta e datoria lui și o face din banii mei"? În condițiile în care și medicul, și profesorul, și frizerul, și actorul atunci când fac bine ce fac, o fac pentru că e "datoria" lor iar spectatorii, elevii, pacienții îi "plătesc" pentru asta - și totuși, asta nu ne împiedică să le spunem și "mulțumesc".
      • Like 1
    • @ Maria Rusu
      check icon
      Așa-s zdrențele, n-au nevoie de un motiv obiectiv ca să zică ceva.
      • Like 1
    • @ Maria Rusu
      Delia MC Delia MC check icon
      Că lumea nu le-a făcut LOR temenele, că au luat alții laurii, adică aplauzele și laudele. Ele au rămas mici-mici și nimeni nu mai vede mărinimia, dărnicia lor colosală, cum au rupt ele un ditamai terenul de la moșie. Cât s-a zbătut , dă-i si luptă, iar oamenii sunt atât de nerecunoscători, nț, nț....
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Totuși, e bine că recunoașteți că lumea le-a făcut unora temenele. Unora care singure și-au asumat o responsabilitate, nu le-a obligat nimeni. Și care n-au construit din banii "lor", ci din banii "mei". Deci a le lăuda pentru ce fac este ca și cum ai aplauda bancomatul că îți dă bani, nu?...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult