Primăvara lui 2016 aducea una din cele mai viralizate replici date de vreun politician cu privire la România. O postare pe Twitter a senatorului american Bernie Sanders a născut pe internet o mică furtună de ironie. „Astăzi, oamenii care trăiesc în București România au acces la internet mult mai rapid decât majoritatea celor din SUA. Acest lucru este inacceptabil și trebuie să se schimbe”.
S-au schimbat multe în lume. Sanders a pierdut lupta pentru candidatura din partea democraților, Hillary Clinton a pierdut alegerile în fața republicanului Trump, lumea a pierdut nenumărate ocazii să fie mai bună.
Suntem înconjurați de mândri șefi de state apropiați Moscovei dar reprezentăm- cu toate lipsurile noastre- un pilon de stabilitate în zonă și suntem țara cu cea mai mare creștere economică din Europa (Sursa foto: Hotnews.ro).
Și da, avem în continuare una din cele mai bune viteze la internet din lume, ba chiar visăm să aducem performanța și pe terminalele mobile- aproape toți avem acces la 4G și 4G+, urmărim seriale din mers, urcăm pe Facebook filmulețe direct de pe stradă, fără să alergăm la prima rețea de wireless cu acces gratuit și gâtuită de alți utilizatori.
Există printre noi acești oameni care, indiferent cine-i la putere, reprezintă motorul României. Muncesc, ies în oraș, se distrează, aleargă, călătoresc, își fac vacanțele prin țară și prin lume, fac cursuri, au idei și vor mai mult. Iar în ultima vreme devin tot mai conștienți că zborul lor se frânge dacă țara rămâne cu mult în spatele lor.
Platforma editorială Republica a fost construită de la zero în câteva luni, trecând prin absolut toate etapele unui proiect profesionist, de la concept, până la design, dezvoltare și implementare. O soluție tehnologică 100% românească, realizată în întregime cu doi programatori - George și Alexandru. Ambii angajați- în toată cariera de până acum- la companii de profil străine și românești care nu au fost niciodată abonate la licitații cu statul.
Când vorbești cu ei, te întrebi cum este posibil ca sistemul cardului de sănătate să pice în fiecare zi, website-urile instituțiilor publice să arate atât de rău, plățile publice să se facă încă la ghișeu, înființarea unei firme să dureze atât de mult.
E atât de evidentă falia dintre România celor care se mișcă cu viteza luminii în cloud și România lor, a celor care umplu țara de panseluțe.
Alexandru și George sunt reprezentativi pentru multe din ce înseamnă generația de 30 de ani: părinți disponibilizați după Revoluție, fugăriți pe la muncă în străinătate, aruncați în șomaj și nevoiți să-și schimbe din mers drumul ca să poată sta în picioare. Oameni care se întorc aici ca să constate de fiecare dată doar că fac mai mult cu mașina din Arad până la Iași decât bătând Europa din Italia până la graniță.
Că România are una din cele mai bune viteze de internet o știe toată lumea. Celor care sunt motorul României le-ar plăcea mult ca liderii lumii să constate cu invidie că este inadmisibil să avem cele mai bune rețele de autostrăzi, trenuri care merg cu 300 de kilometri la oră și spitale unde vin străinii să se trateze.
Republica este locul celor care muncesc în fiecare zi, au idei, nu se lasă păgubași, deschid afaceri, construiesc.
Republica este zona liberă de panseluțe.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Văd că aveți, ca și șeful dv. CTP obsesia rușilor, că bulgarul recent ales ar fi filorus. Sincer să fiu, habar nu am, se poate. Sau dv. aveți un măsurător de filorusism în redacție și ne citiți rezultatele măsurătorilor? Dacă da, spuneți-ne și nouă cum preocedați.
Greșesc undeva? Ah, m-am prins: sînteți un adevărat patriot, spre deosebire de noi, ăștilalți mai proști, care mai criticăm, mai dăm cu pesimismul în popor, mă rog, oameni nepregătiți ideologic, nu așa ca dv. Se poate. Oricum, vă mulțumesc, am aflat că, în general, U.E. este o zonă (foarte) instabilă, plină de lovituri de stat, de asasinate în plină stradă, răpiri de miniștri, crime, mă rog, tot tacîmul. Țări foste comuniste, precum Ungaria,Bulgaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania sînt țări ale unui capitalism sălbatic, la noi e frumos, e civilizat, plin de panseluțe, și în lumea politică, și în mințile noastre. Vă mulțumesc, d-le Livadaru, dorm liniștit, mă frămîntam degeaba. Totul e bine și regele e sănătos.
Am o singura remarca la partea cu viteza uluitoare a internetului. Ca societate ne laudam ca ce viteze de invidiat avem. Dar nu ar trebui sa ne laudam pentru ca nu avem un merit! Noi am adoptat internetul la cativa ani dupa ce tarile din Vest l-au adoptat. Pentru ei a fost foarte scump si incet, iar la noi a fost rapid la un cost semnificativ mai mic. A fost deci o chestie conjuncturala. Nu avem un merit in asta. Nu ii ca si cum am avut un program national, o investitie strategica a gurvernului in infrastructura IT. Si deci nu ne putem lauda ca avem net mai bun ca americanii. Mai degraba ar trebui sa fim si noi recunoscatori ca au lasat tehnologia asta la liber.
Cu viteza internetului rămîne cum am spus, indiferent dacă vă convine sau nu.
Viteaza mare la internet face parte din logica de consum în care trăim de două decenii. Problema mare ar României este că este incapabilă să creeze ceva nou, durabil, adaptat, coerent. Ne pricepem însă la soluții de spoială, "panseluțe" și la importarea inadecvată a soluțiilor altora. Ni se pare firesc să ne dăm informațiile personale Facebook-ului și Google-ului și altora asemenea, la fel cum Guvernului României i se pare firesc să te autentifici pe site-urile sale cu contul de Facebook. Ce treabă are Facebook, o firmă americană cu Statul Român ? Responsabilitatea Statului Român este să păstreze informațiile cetățenilor săi în siguranță, nu să informeze Facebook de fiecare interacțiune digitală cu aceștia.
Suntem departe, suntem foarte departe. Dar să știți că nu putem ajunge mai aproape dacă nu suntem realiști în legătură cu poziția noastră.
Mulțumesc!
Altă viață nu ?
P.S. Sper sa funcționeze de-acum înainte.