Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Panică! Ce fac acum?” Am uitat un pulover în mașina de spălat, iar a doua zi era de nerecunoscut. Greşeli pe care le facem atunci când vrem să spălăm hainele

masina de spalat

Foto Guliver/Getty Images

În octombrie mi-am propus să accept provocarea One Year No Shopping, iar acum sunt în săptămâna 17 de post fără shopping.

Îmi apreciez tot mai mult hainele pe care le am în garderobă. Îmi doresc să le exploatez la maximum, să mă bucur de ele cât mai mult și cât mai creativ. Însă se pare că nu reuşesc să fac asta şi cu hainele altora. 

Acum câteva săptămâni, mai exact într-o luni, am fost să joc Rummy cu nişte prieteni, doar că nu acasă la ei, ci la o prietenă a prietenilor, o tipă exagerat de drăguţă, cumpătată şi deosebit de „supărăcioasă” (în sensul că trebuie să fim atenţi la glumele sau remarcile pe care le facem, mai ales în legătură cu banii, pentru că tinde să le ia personal). Toate detaliile sunt importante pentru înţelegerea situaţiei.

Am acceptat pe loc invitaţia, doar se anunţa o seară cu jocul meu preferat, fără să pun în balanţă că dacă o să ne servească cu mâncare sau prăjitură făcute de ea şi nu o să mănânc totul din farfurie, s-ar putea să nu mai vorbească cu mine câteva luni, pe motiv că nu am apreciat efortul investit (timp şi bani). Aţi întâlnit până acum o astfel de persoană?

Totul bine şi frumos doar că, venită direct de la serviciu, într-o rochie destul de subţire cu mâneci scurte (căci la birou sunt 30 de grade indiferent de sezon, drumul scurt şi cu maşina, precum şi vremea deosebit de caldă din timpul zilei, aproape că mi-au scos din uz hainele foarte groase), am simţit cum mi se face frig în primele 5 minute după ce gazda primitoare mi-a luat haina şi „mi-a ascuns-o” într-o cameră sau cămară (nici nu ştiu unde dădea uşa). 

Cum sunt foarte friguroasă, după ce am rezistat câteva partide, făcând mişcări ample în aranjarea „pietrelor” doar-doar să reuşesc să mă încălzesc, efectiv nu mă puteam concentra la joc. Gândul îmi era doar cum să ajung să îmi iau haina, dar îmi era jenă să verbalizez acest lucru.

Într-un final, nu mai rezist şi zic: „Poţi să îmi dai şi mie o bluză cu mânecă lungă sau haina mea? Cred că sunt puţin obosită şi m-a luat frigul”.

Perfect, nimeni nu se uită ciudat, iar gazda scoate din dulapul ei un pulover de un verde superb, oversized de lână foarte călduros. „Am reuşit, am reuşit”, îmi spun în gând.

În fine, seara trece şi ne pregătim să plecăm acasă. Gazda se oferă să îmi lase puloverul, până data viitoare, să nu îngheţ pe drum. „Super, mulţumesc”, izbucnesc eu din nou, cu gândul că orice ar fi îl voi trimite prin curier a doua zi, adică marţi, ca să nu isc nicio neplăcere (mă şi gândeam cum ar fi în stare să îmi bată obrazul încă din următoarea zi, că ar fi vrut să îl poarte, dar nu i l-am adus).

Ajung acasă şi îmi vine ideea grozavă să spăl puloverul, astfel încât să îl returnez curat şi parfumat.

Mă uit după etichetele laterale de îngrijire. Nici urmă. Au fost tăiate. Gata. Ştiu! Îl bag la maşina de spălat la programul de spălare manuală. Mă culc şi uit maşina de spălat mergând.

Când îmi aduc aminte dimineaţa, un rezultat neaşteptat: puloverul, de nerecunoscut, era potrivit pentru o păpuşă.

Panică! Ce fac acum? Nu pot să îi spun un asemenea lucru. Mă uit pe eticheta de pe spate să văd brandul şi sper să îl găsesc de cumpărat. 

Intru pe site să îl caut atentă. Mă rog să fie din ultima colecţie şi să fie disponibilă mărimea şi culoarea. Asta se întâmpla marţi noapte spre miercuri. Ghinion! Nici urmă de el sau de ceva asemănător. 

Îl iau cu mine a doua zi şi după serviciu mă duc la mall, în magazinul respectiv, poate îl găsesc acolo. Cu zâmbetul pe buze, vânzătoarea îmi spune că nu îl mai au din iarna trecută în niciun magazin, au mai venit persoane să întrebe de el, pentru că „are o culoare superbă” adăugă ea. Perfect!

Încep să caut pe olx şi mă gândesc ce datorie am de plătit universului. De negăsit. Pfff! (miercuri noapte spre joi)

Joi se formează un grup pe WhatsApp, să continuăm campionatul de Rummy sâmbătă în aceeaşi formulă şi se anunță că putem să stăm până mai târziu.

Simt cum îmi fuge pâmântul de sub picioare. Mă voi preface că am uitat puloverul. Dar cum? Că sâmbătă voi veni direct de acasă. Aş fi putut să mă întorc din drum uşor. Suntem vecine, ar fi durat 5 minute.

Mai am 3 zile şi câteva ore să mă gândesc la o scuză mai bună, sau pur şi simplu cum să împachetez adevărul.

Ziua 1 (vineri): nimic

Ziua 2 (sâmbătă): nimic

Ziua 3 (duminică dimineaţa): nimic

Duminica la prânz: nimic

Duminică, ora 15 : intru pe Tzoale (grup de Facebook de vândut/cumpărat/schimbat/donat haine - dacă nu sunteți deja membre, send me a request and I’ll get you in) şi îmi dau seama că am posturi în aşteptare spre aprobare de câteva zile. Cum s-a întâmplat asta? Primesc notificări tot timpul şi am o rată de răspuns mai mică de o oră. Scroll – scroll – scroll – approve – approve – approve. Do your job, miss!

Dintr-o dată apare puloverul. Am halucinaţii, desigur! Oricum îl visez şi noaptea, deci nu tot ce este verde este puloverul căutat. Ba daaaa! Este identic – identic. Brand. Măsură. Culoare.

Mă uit cine l-a publicat. O cunosc pe tipa care vinde. Am fost colege. 

Mă uit când a postat. În urmă cu 17 ore. O sun instant cu speranţa că nu a mai pus pulover-ul pe alte grupuri înainte şi că nu este rezervat.

Sun. Nu răspunde. Intru în panică. Insisit. Fără succes.

Trimit mesaj pe WhatsApp cu 3 semne de exclamare. Mă sună înapoi. Nu este rezervat! Ura!

„Pot să vin să îl iau acum?”o întreb. „Eşti acasă?” insist.

Femeia era în drum spre nişte prieteni. „Ia-l cu tine şi vin eu unde te duci. Doar cobori, îţi las banii şi îl iau”.

Aşadar, la ora 18 fix, mai „săracă” cu 50 lei (căci preţurile pe Tzoale sunt aliniate cu cele de second hand), aveam puloverul în mână. Fericire mare! Parcă câştigasem la loto.

Răspund pe grupul de Rummy, pe care îl ignoram de 2 ore, că ajung în maximum 30 min, am avut o urgenţă de rezolvat.

Ce am mai învățat?

Dacă, din fericire, am reuşit să nu-mi stric nicio haină din garderoba personală, să nu le stric nici pe ale altora.

Pentru acest articol am fost ajutată de Ana Maria Stoica - textile care specialist - care organizează workshop-uri despre cum să avem grijă de hainele noastre, sustenabilitate și durabilitatea vestimentară. 

Iată 22 de greşeli pe care le facem atunci când vrem să spălăm hainele:

1. Le sortăm incorect 

2. Alegem să le spălăm prea des

3. Îndepărtăm incorect petele (nu e de mirare că unele haine se mai și rup)


4. Punem prea mult detergent

5. Punem prea mult înălbitor

6. Supraîncărcăm maşina de spălat

7. Folosim programe prea lungi şi temperaturi prea mari

8. Uităm să folosim săculeţi de protecţie

9. Nu închidem fermoarul. Fermoarul deschis poate deteriora alte materiale. In plus, zimții lui se pot rupe.

10. Închidem nasturii

11. Împrăştiem hainele la spălare

12. Spălăm la mașina automată costumele de baie. Este indicată spălarea manuală în cazul hainelor din elastan și spandex.

13. Spălăm greşit hainele de iarnă

Puful din haină nu se va face boțuri dacă în cuva mașinii de spalat vei pune câteva mingi de tenis de câmp.

14. Spălăm greşit pernele şi plăpumile 

Dacă speli pernele și plăpumile din pene în mașina de spălat, atunci clătește-le de 2 ori. Pernele țin spumă și după doar un ciclu de spălare detergentul poate rămâne în continuare în interiorul lor.  

15. Nu folosim balsam special pentru prosoape

16. Credem că detergenţii scumpi vor da rezultate incredibile. Sarea de bucătărie redă strălucirea hainelor, creta înlătură petele de grăsime, săpunul de rufe înălbește și înlătură petele. Sucul de lămâie poate fi adăugat pentru a face hainele mai moi.

17. Facem pauze mari între sesiunile de spălat

18. Uităm să scoatem hainele din maşina de spălat

19. Ignorăm curăţarea maşinii de spălat


20. Ignorăm spălarea maşinii de spălat. De câteva ori pe an pornește mașina de spălat fără haine, la o temperatură peste 60 de grade și toarnă un litru de oțet alb sau soluții speciale din comerț. Va fi ca nouă. 

21. Lăsăm hainele în sacii de la curăţătorie

22. Le uscăm incorect şi le băgăm în dulap cât sunt încă umede

Dacă nu faceţi niciuna dintre greşelile mai sus menţionate, vă felicit din suflet şi vă recomand să citiţi şi articolul Cum citim etichetele cu simbolurile de întreţinere a hainelor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult