Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Patru la purtare pentru guvernare”. Protest al sindicaliştilor din Educaţie: peste 15.000 de profesori au ieșit în stradă

Protest sindicate invatamant

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Circa 15.000 de oameni au participat joi la mitingul profesorilor, potrivit G4Media. „Patru la purtare pentru guvernare”, „Vrem salarii decente”, „Voi ne tratați cu trimite-mi pe mail, noi vă transmitem kind reminder”, scrie pe câteva dintre pancartele purtate de protestatari.

UPDATE: Liderii de sindicat au declarat, după noua rundă de negocieri cu guvernul, că au cerut creșterea veniturilor cu 25% până la finalul anului, ceea ce pentru profesorii debutanți ar presupune o creștere a salariului de la 2.400 lei la 3.000 de lei. Sindicaliștii au solicitat și garanții ca în noua lege a salarizării, pentru anul viitor, salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. 

UPDATE: O nouă discuție între sindicatele din educație și reprezentanți ai Executivului, programată să aibă loc azi la ora 16:00.

Sindicaliștii din educație au anunțat că greva generală din școli va continua și săptămâna viitoare. 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Oferta de miercuri făcută de guvern a fost respinsă de liderii de sindicat, care s-au declarat revoltați de promisiunile avansate de autorități. „Oamenii vor să aibă venituri care să conteze şi pentru pensii. Voucherele nu contribuie cu nimic la pensii”, a declarat Simion Hăncescu, preşedintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

În jurul orei 14:00, participanții la protest au ajuns în fața Parlamentului, unde au cântat imnul României.

Liderii politici importanți sunt plecați joi din București: președintele Klaus Iohannis la Sibiu, premierul Nicolae Ciucă la Cluj, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu - la Buzău, mai scrie G4Media.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat joi că „guvernul României doreşte să crească salariile profesorilor”, amintind că până la 15 iulie va fi gata proiectul de lege privind salarizarea în care se regăsesc şi creşterile salariale solicitate de liderii sindicatelor din educaţie. Totodată, până pe 15 iulie, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, pentru personalul din sistemul de învăţământ vor fi acordate prime pentru cariera didactică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult