Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Patru la purtare pentru guvernare”. Protest al sindicaliştilor din Educaţie: peste 15.000 de profesori au ieșit în stradă

Protest sindicate invatamant

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Circa 15.000 de oameni au participat joi la mitingul profesorilor, potrivit G4Media. „Patru la purtare pentru guvernare”, „Vrem salarii decente”, „Voi ne tratați cu trimite-mi pe mail, noi vă transmitem kind reminder”, scrie pe câteva dintre pancartele purtate de protestatari.

UPDATE: Liderii de sindicat au declarat, după noua rundă de negocieri cu guvernul, că au cerut creșterea veniturilor cu 25% până la finalul anului, ceea ce pentru profesorii debutanți ar presupune o creștere a salariului de la 2.400 lei la 3.000 de lei. Sindicaliștii au solicitat și garanții ca în noua lege a salarizării, pentru anul viitor, salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. 

UPDATE: O nouă discuție între sindicatele din educație și reprezentanți ai Executivului, programată să aibă loc azi la ora 16:00.

Sindicaliștii din educație au anunțat că greva generală din școli va continua și săptămâna viitoare. 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Oferta de miercuri făcută de guvern a fost respinsă de liderii de sindicat, care s-au declarat revoltați de promisiunile avansate de autorități. „Oamenii vor să aibă venituri care să conteze şi pentru pensii. Voucherele nu contribuie cu nimic la pensii”, a declarat Simion Hăncescu, preşedintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

În jurul orei 14:00, participanții la protest au ajuns în fața Parlamentului, unde au cântat imnul României.

Liderii politici importanți sunt plecați joi din București: președintele Klaus Iohannis la Sibiu, premierul Nicolae Ciucă la Cluj, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu - la Buzău, mai scrie G4Media.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat joi că „guvernul României doreşte să crească salariile profesorilor”, amintind că până la 15 iulie va fi gata proiectul de lege privind salarizarea în care se regăsesc şi creşterile salariale solicitate de liderii sindicatelor din educaţie. Totodată, până pe 15 iulie, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, pentru personalul din sistemul de învăţământ vor fi acordate prime pentru cariera didactică.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult