Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Pionieri, de mâine școala noastră va merge la recoltat porumbul”. În perioada comunistă, copiii erau folosiți la munci agricole pentru a suplini lipsa de forță de muncă

Pionieri la munci agricole

Sursa: comunismulinromania.ro

Imaginează-ți că mergi la școală în septembrie. Ești bucuros că îți vei revedea colegii și prietenii. Crezi că vei începe cursurile. Dar nu se întâmplă asta. În loc să intri în clasă, ești încolonat în careu și auzi:

- Pionieri, de mâine școala noastră va merge la recoltat porumbul. Toate clasele 5-8 se vor prezenta, începând de mâine dimineață, la școală pentru îmbarcarea în autobuze. Vom merge pe câmp. Să vă aduceți mâncare de acasă. Școala noastră își va duce contribuția la realizarea planului agricol!

Dacă situația de mai sus ți se pare absurdă, fii liniștit.

Astăzi nu ți se poate întâmpla așa ceva, pentru că nu mai trăiești în comunism.

Dacă ți se pare că situația nu poate fi reală, înseamnă că ai ascultat prea mult poveștile lui tataie nostalgic, ai auzit de la ăia care beau în fața scării, ți-au povestit prostii prietenii sau nu ai învățat nimic despre comunism în școală.

În perioada comunistă, copiii erau folosiți la munci agricole pentru a suplini lipsa de forță de muncă, lipsă pricinuită de politica de industrializare forțată.

Mii de elevi și studenți, unii cu vârste pornind de la 10 ani, erau duși zilnic, indiferent de vreme, pe câmpuri pentru a culege porumbul, cartofii, roșiile etc.

Munca forțată era mascată sub denumirea de „practica agricolă".

Nu există niciun fel de protecție a muncii, se făcea un instructaj vag, iar accidentele erau frecvente.

O zi de muncă la câmp era de 8 ore, la care se adauga drumul cu autobuzul. „Practica agricolă" dură în medie 3 săptămâni la începutul fiecărui an școlar. Activitatea nu era retribuită sau evidențiată în niciun fel, fiind considerată „o îndatorire patriotică".

Eficiența folosirii muncii forțate a copiilor în timpul regimului comunist nu a fost niciodată demonstrată.

Imaginea copilului obosit și murdar, cu geanta de la masca de gaze trecută peste umăr (geanta era folosită pentru pachetul de mâncare și apa pe care le luai de acasă) este o imagine cu care cei care au făcut „practică agricolă" se pot identifica.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • N-am mai prins munca forțată la câmp, însă îmi aduc aminte ca trebuia sa pregătim ceva maculatura. Oricum, n-ar strica o munca a câmpului pentru unii copii mai răsfățați...Poate asa ar aprecia mai mult unele aspecte ale vieții.
    • Like 0
  • De fapt, forta de munca exista, numai ca ea era "concentrata" in industrie, unde multi taiau frunze la caini. Munca patriotica este un exemplu clasic de ineficienta in ceea ce priveste resursele umane.
    • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult