
Sursa: comunismulinromania.ro
Imaginează-ți că mergi la școală în septembrie. Ești bucuros că îți vei revedea colegii și prietenii. Crezi că vei începe cursurile. Dar nu se întâmplă asta. În loc să intri în clasă, ești încolonat în careu și auzi:
- Pionieri, de mâine școala noastră va merge la recoltat porumbul. Toate clasele 5-8 se vor prezenta, începând de mâine dimineață, la școală pentru îmbarcarea în autobuze. Vom merge pe câmp. Să vă aduceți mâncare de acasă. Școala noastră își va duce contribuția la realizarea planului agricol!
Dacă situația de mai sus ți se pare absurdă, fii liniștit.
Astăzi nu ți se poate întâmpla așa ceva, pentru că nu mai trăiești în comunism.
Dacă ți se pare că situația nu poate fi reală, înseamnă că ai ascultat prea mult poveștile lui tataie nostalgic, ai auzit de la ăia care beau în fața scării, ți-au povestit prostii prietenii sau nu ai învățat nimic despre comunism în școală.
În perioada comunistă, copiii erau folosiți la munci agricole pentru a suplini lipsa de forță de muncă, lipsă pricinuită de politica de industrializare forțată.
Mii de elevi și studenți, unii cu vârste pornind de la 10 ani, erau duși zilnic, indiferent de vreme, pe câmpuri pentru a culege porumbul, cartofii, roșiile etc.
Munca forțată era mascată sub denumirea de „practica agricolă".
Nu există niciun fel de protecție a muncii, se făcea un instructaj vag, iar accidentele erau frecvente.
O zi de muncă la câmp era de 8 ore, la care se adauga drumul cu autobuzul. „Practica agricolă" dură în medie 3 săptămâni la începutul fiecărui an școlar. Activitatea nu era retribuită sau evidențiată în niciun fel, fiind considerată „o îndatorire patriotică".
Eficiența folosirii muncii forțate a copiilor în timpul regimului comunist nu a fost niciodată demonstrată.
Imaginea copilului obosit și murdar, cu geanta de la masca de gaze trecută peste umăr (geanta era folosită pentru pachetul de mâncare și apa pe care le luai de acasă) este o imagine cu care cei care au făcut „practică agricolă" se pot identifica.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
- zilele in care mergeam in parc la " strans gunoaie ", " curatenia de primavara "," plantat arbori ", zilele in care mergeam in gradinile de langa oraselul de provincie in care locuiam pentru cules de rosii, ceapa, uneori cartofi. capsuni erau DE DEPARTE unele dintre cele mai distractive si fericite.
Nu s-a intamplat niciodata nimic nimanui, nu stateam niciodata 8 ore si niciodata nu am perceput-o ca pe o corvoada.
A tine in mana un fruct, o leguma, a planta un pomisor si a te uita in urma si a vedea o poienita lasata curata erau niste satisfactii reale, d-le Honor.
Asta inseamna copilaria, nu doar Tik-Tok, sex din clasa a 6-a, Vaping, droguri, telefon si tableta, pensat si epilat din clasa a 4-a ( fete si baieti ), analfabetism functional in ciuda unei populatii de elevi cu nota 10 in perpetuitate si lipsa totala de respect pentru orice autoritate.
Sunteti ingust la minte daca asta e perceptia dvs legata de aceste practici ale Epocii de Aur.....