Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Plâng în mașină la poarta adăpostului”. Cum am încercat să salvez trei câini ai nimănui

Câine maidanez

Filmul lui Iñarritu, “Amores perros”, zugrăvește un Mexic damnat. Câinii, un trop recurent în trilogia din care face parte, sunt antrenați în violența extremă a societății divizate de corupție și precaritate. Dovadă a crizei de valori, singurele personaje recuperabile sunt un asasin plătit și câinele ucigaș pe care acesta îl adopta. Titlul, ca și filmul, fructifică ambivalența conotativă al lui “perros” (de câine). Avem, pe de o parte, încărcătura semantică negativă, de uzanță și în română, care vizează tratamentul inuman la care sunt supuși de multe ori câinii, iar pe de alta, conotația pozitivă pe care o încurajează tematica filmului, cu referire la loialitatea infatigabilă a acestei specii. Nu știu dacă plânsul meu neconsolat de la sfârșitul filmului s-a datorat francheții și lucidității lui Iñarritu, care refuză să menajeze și să ofere rezoluții, sau proiecțiilor personale. Însă m-a încercat un acces similar de plâns din cauza unei povesti cu câini din România, de data asta. 

Se făcea că sunt pe un drum din iad care ducea preț de un kilometru și jumătate, prin cratere mocirloase adânci de un metru, dintr-o localitate de lângă București devenită aproape suburbie până la adăpostul de câini unde aflasem ca fuseseră duși trei maidanezi de pe strada mea, dintr-o alta localitate limitrofă devenită aproape suburbie. Peisajul postindustrial e dezolant. Mașina mea micuță și firavă se înspăimântă grozav, de fiecare data când atacă un crater, iar eu îmi opresc respirația și clipesc repede. Ce altceva poți face când te scufunzi cu mașina într-un crater plin de mâl în plin nicăieri și nu știi dacă mai ieși ca să poți salva trei câini ai nimănui, care altfel ar muri în cine știe ce chinuri?

Cineva din sat a reclamat câinii de pe stradă, care noaptea se adăposteau în grajdul unui vecin milostiv. Iarna asta doar ce am reușit cu mari speteli să duc doua cățele la sterilizat la Centre of Hope în Pasărea, cu mașina mică din dotare și după ce am bătut jumătate de București să găsesc un tranchilizant oral care putea fi administrat fără asistență medicală. 

Hingherii au ridicat câinii de curând, când eu nu eram în preajmă și nu știam unde i-au dus. Am căutat, m-am interesat, am sunat, i-am găsit. La telefon aud că pot să sun luni dimineață sau să mă duc direct acolo. Am înțeles că puteam să mă duc și în weekend, probabil pentru că eram îngrijorată sau comunicarea a fost pur și simplu deficientă. Cert e că drumul din iad avea alte planuri, nu voia deloc să se lase bătut. 

Când ajung, portarul îmi spune că adăpostul e închis și că să mă întorc Luni. Cum credeți că pot eu să mă întorc luni cu mașina asta pe drumul ăsta, zic. El zice încă o dată că e închis, că programul e până la 12. Sun iarăși la telefon, spune ca am înțeles greșit, că să vin luni dimineață. 

Zic iar de gropi, de mașina mică și firavă. Rog, implor, întreb de ce nu poate paznicul să-mi arate câinii. Spune că nu e voie, că poate se întoarce într-o oră și jumătate sau două și mă lasă atunci. Răspund că ok, aștept. Spune că doar poate. Întreb cum doar poate? Zice că e în afara programului, că e timpul lui liber. Insist și rog iar. Vine după doua ore într-un SUV gigantic cu o falcă în cer și una în pământ. Mă ceartă, mă persecută, mă umilește. E un Hitler de România cu pantaloni de costum proptiți sub burtă și pantofi cu vârfuri foarte ascuțite. Înfrunt ocara cu tăcere. Mă sfidezi, întreabă. Răspund că nu, mi-am cerut scuze, v-am rugat, ce altceva pot să mai zic. Văd câinii, sunt acolo. Colocatarii lor ne simt și urlă sperând că vor fi eliberați. Mirosul e insuportabil, câinii vâslesc cu labele în urina. Mă întorc în biroul opulent în manieră balcanică ce completează recuzita dictatorială a patronului. Spune că mi-i dă într-o săptămână dacă plătesc sterilizarea, vaccinurile și microciparea, că nu mai am voie să-i las pe stradă, că primesc amenda de la – la. Am înțeles, răspund. Nu știu unde o să duc câinii, de fapt. Îi țin în foster până le găsesc stăpân, zic. 

Toate paginile ONG-urilor pentru animale sunt pline de poze cu câini pe care nu îi vrea nimeni. Au capitulat, nu mai preiau, nu mai pot. Ca în filmul lui Iñarritu, câinii sunt, alături de alte categorii vulnerabile, victime ale corupției și entropiei sociale românești. “Nimănui nu-i pasă!” sună fals, nu exprimă nimic din frustrarea și disperarea pe care le simt. “Asta e România!”, resemnarea, autoironia, complexele de inferioritate întoarse pe toate fețele și analizate până la epuizare de la Maiorescu încoace nu-mi mai livrează catharsisul patologic al autoflagelării. Și atunci plâng ca proasta în mașină la poarta adăpostului, în timp ce rămân fără baterie pentru că am uitat farurile aprinse. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am 4 câini adoptați de la Bragadiru, pentru ca presupun ca despre acest adăpost vorbiți și pentru niciunul dintre ei nu mi s-au cerut bani in momentul în care i-am scos din adăpost. Înainte de a-i scoate din adăpost, doi ani au avut statut de câini adoptati de la distanta și în aceasta situație da, mi s-a părut normal sa plătesc pentru ei o suma lunara pentru mâncare, vaccinuri, Etc. Câinele înseamnă responsabilitate, In privința curățeniei și a grijii fata de animale la Bragadiru, va contrazic. "Infernul" descris de dumneavoastră legat de vizita de adăpost, eu l-am făcut 2 ani, săptămânal, cât am avut cățeii adoptati de la distanta, Dintre toate adăposturile de stat, acolo este curățenie. Mai curat decât in multe fostere. Iar în privința accesului în afara orelor de program, răspunsul primit ar fi fost același în orice tara, cu atât mai mult ca acolo treaba se face cu deținuți. Nu am înțeles din povestea dumneavoastră dacă ați adoptat cățeii.. Pentru ca pretenția financiara la adopție efectiva nu este credibila, vorbesc din proprie experienta, nu din auzite. Ați adoptat cățeii? Sunt bine? Asta contează, Restul sunt impresiile noastre fata de o realitate trista, ce e drept, pe care însă tot noi, oamenii, am creat-o și suntem singurii care o putem schimba. Prin adopții responsabile
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Articolul îmi trezeşte o întrebare. Mare. Vecinul din povestea noastră nu putea să-i ia în curte? Dacă tot îi primea grajd... Şi se rezolva problema.
  • Like 2
 • Valentin check icon
  Cine poate, cine nu... Oricum, am văzut că doctoriile şi vaccinurile sunt cam scumpe. La noi e mai simplu, că sunt compensate. Dar se poate dona. Uneori se poate dona şi fără să dai din buzunar, prin acel 2%.
  • Like 1
 • Bogdan check icon
  Dar la poarta unui orfelinat cand ati plans ultima oara?
  • Like 0
 • fc check icon
  adoptă un maidanez
  • Like 0
  • @
   fc check icon
   (go vegan)
   • Like 0
  • @ fc
   Alien check icon
   Adopta mai bine o oaie, vorba domnului ministru.
   Oaia macar e vegana. Cainele nu.
   • Like 2
  • @ Alien
   fc check icon
   am adoptat maidanezi. dvs?
   • Like 0
 • Nicăieri în lumea asta nu-i legal să ţii animale în stradă, pe spaţiul public.
  De jur împrejurul capitalei populaţia de animale sălbatice a fost exterminată de câinii salvaţi de hingheri şi abandonaţi în zonele limitrofe, o parte au devenit maidanezi de suburbii, cealaltă parte s-au sălbăticit şi vânează fix ca lupul.
  Pădurarii v-ar putea povesti de ce aproape a dispărut populaţia de iepuri, fazani, căpriori...
  Să ţii un câine în stradă NU este iubire.
  • Like 1
  • @ Tibi Popescu
   Alien check icon
   Pe vremea lui nea nicu vanatorii aveau dreptul (nu stiu sigur daca si obligatia) sa impuste cainii salbaticiti, care (se spunea) extermina animalele salbatice,
   Iar prin America de Nord au o problema cu pisicile salbaticite care extermina pasarile...
   • Like 0
  • @ Tibi Popescu
   fc check icon
   adoptă un maidanez
   • Like 0
  • @ Alien
   fc check icon
   adoptă un maidanez
   • Like 0
  • @ fc
   Valentin check icon
   Depinde de bugetul fiecăruia. Animalele nu au Casă de Asigurări, ca oamenii.
   • Like 0
  • @ fc
   :)))))))))))))))))) Voinicule fără curajul identităţii, nu vrei tu să adopţi unul, pe aleselea de la mine?!
   https://www.facebook.com/tiberiu.popescu/media_set?set=a.2299486004924&type=3
   • Like 0
  • @ Tibi Popescu
   fc check icon
   voinicule, am deja patru.
   dacă iubești animalele, continuă prin a nu mai mânca animale. o zi bună!
   • Like 0
  • @ fc
   :))))))))))))))))))))))) Puţini pentru unul care dă sfaturi sfătoase.
   Ipocrizia rulz!

   Când voi vedea primul vegan la peşteră, fără utilităţi & stuff, o să zic BRAVO.

   Până atunci, nu uita- tehnologia, fabricarea sculei de pe care scrii, alimentarea ei cu C.E., gazul de-l ardem pentru încalzit, celalalt gaz, din rezervor- toate astea omoară mai mult decât o sursă de cotlet.

   Vrei să protejezi natura?

   Părăseşte internetul.

   Meri pe jos ori bicicleşte.

   Fă-ţi casă din paiantă.

   Nu cumpara nimic din ce implică hidrocarburi, metal ori celuloză.

   O sondă, o mină sau o defrişare omoară mai multe animale decât poţi hali tu într-o viaţă!
   • Like 1
  • @ Tibi Popescu
   fc check icon
   sunt curios spre deloc unde o să vă ducă această agresivitate necerută. probabil că mâncatul de animale vă e Sfânt. un punct nevralgic dar o rușine infinită. eu nu „halesc” animale. din milă. ce pot face, fac. să salvez eu singur sau noi, veganii, lumea toată e nu doar nebunie-n a crede, e incorect. pentru că nouă tuturor ne-o cere Dumnezeu. ce-au făcut alții, înaintea mea și a orișicui, e treaba lor, nu a mea. să mi-o puneți în cârcă mie, e abject. probabil că așa înțelegeți un dialog. probabil că așa vedeți echilibrul: fă tu totul și dup-aia oi catadicsi și eu. dar oare nu știți ce e de făcut? că mușchii vi-i umflați. v-a cerut cineva totul? observați disproporția? am spus un singur lucru (simplu și ușor de-nfăptuit) și replica dvs a fost absolutistă, de un triumfalism jenant. a reaminti oamenilor, în spațiul public, ceva prea puțin amintit ori pus pe tapet (adoptă...) e ceva de condamnat? cu atât mai mult cu cât vă lăudați cantitativ. dar cine se întrece pe aici în număr? trădează caracter. am spus: dacă tot iubiți animalele... oare ce mai rămâne, spre-a nu fi ipocrit? oare nu să nu mai le mănânci? unde vedeți extrema, unde vedeți tifla-n tușă de preorășenesc? unde vedeți umflarea mușchilor? cine a vorbit de trai extrem, reclusiv? a vă spune că doar renunțând la carne evitați ridicolul ipocriziei salvează cumva natura? cere, pe cale de consecință părăsirea internetului? (care.... salvează natura?) ce-are casa de paiantă cu renunțarea la carne? conversiile sondă-animale, gaz-animale, sunt imposibil de adus în plan. doar dacă vrei să prostești naivi.
   nu, nu v-am cerut să vă faceți casă de paiantă (sunt deja prea destule, imobiliarele se vor prăbuși, casele își vor pierde valoarea - hint). nu v-am cerut să închideți internetul, mersul pe jos face piciorul frumos dar nu e locul lui aici. un animal nu e o sursă de cotlet. un animal e un suflet. identic cu al celor cu care vă lăudați cantitativ. închipuiți-vă că animalul dvs e-n galantar, porționat. dincolo de sonde și paiantă. dacă vreți.
   viitorul va fi mult mai curat. dar acolo nu se ajunge cu „fă tu-ntâi!”
   poate-mi spuneți și mie cu ce vă ajută identitatea pe net. e de preț?
   • Like 0
  • @ fc
   Bla-bla-bla, maţul tău tot de omnivor este.
   Dentiţia, metabolismul, de fapt întregul sistem digestiv, nu îl avem de carnivor.

   Nici de erbivor.

   Ci undeva la mijloc.

   De omnivor oportunist.

   NU avem abilităţi de necrofagi.

   Deci consumul de cadaverină, putresceină și alte alea IESE DIN DISCUŢIE!

   Chit că sunt extrem de benefice.

   Lizina este altă poveste. Nealterată!:)))

   Carnea PROASPĂTĂ, din păcate, NU conţine poliamide.

   În plus, unii nutrienţi necesari nouă sunt prezenţi numai în alimentele de origine animală (ex. vitamina B12- Ciancobalamina NU se regăseşte DIN PLIN în vegetale, fie ele şi cereale- Parol!).

   Alţii au o biodisponibilitate (posibilitate de utilizare digestivă şi metabolică) extrem de redusă atunci când provin din alimente vegetale (este vorba mai ales de elementele minerale - calciul, fierul, magneziul, care sunt “furate” de fibre şi eliminate în scaun).

   Aşa că, în cazul copiilor care cresc în familii de vegetarieni, părinţii trebuie să fie conştienţi de faptul că aceştia au nevoi speciale perioadei de creştere pe care o traversează.

   Deci, pentru a compensa absenţa sau nivelul redus al unor nutrienţi în dieta vegetariană, indiferent de vârstă, vegetarienii trebuie să apeleze la suplimente şi alimente fortificate, slavă industriei chimice, astăzi disponibile în numeroase forme pe piaţă.

   Căt despre speranţa de viaţă (a se abţine la citit astfel de statistici corporatiştii, motocicliştii, locuitorii marilor oraşe... ;) ), cea mai (dovedit) sănătoasă dietă este cea a bunicilor noştri.

   Aia lacto-ovo-pesco-vegetariană.

   Mai nou numită mediteraneană.

   Întreruptă (cât mai rar) de excese ortodoxe cu porc şi alte salate.

   Nu scriu că regimurile vegetarian/vegan nu-s regimuri sănătoase.

   SUNT!

   Dacă completezi cu un minim de suplimente chimice.

   Scriu doar că cel cu lactate, ouă şi peşte este mult mai!!!

   Mi se tot dă cu tibetanii care ie vegani.

   Tibetanii pe care i-am cunoscut (nu tibetanii din reviste şi filme americane, tibetani REALI) sunt fani înrăiti ai lactatelor! Re-Parol!
   • Like 1
  • @ Tibi Popescu
   fc check icon
   cea mai bună nutriție e iubirea. nu pentru maț, pentru inimă. speranța de viață e pentru cine nu trăiește. un copil nu poate decât alege. fiecare om nu poate face mai mult decât să aleagă.
   alegeți
   • Like 1
  • @ fc
   Foarte frumos, numai că natura n-are sentimente şi iubeli, ci doar realităţi fruste, tip lanţ trofic.
   • Like 1
  • @ Tibi Popescu
   Delia MC Delia MC check icon
   Deci tot suplimente. De bună calitate dar tot chimice. (Știu cazul unei fete tinere ce a pierdut efectiv amintirile fiind vegană și consumând suplimente mai ieftine iar celălalte din " bula" ei o certau amarnic cu fețe de călăi naziști căci fata a renunțat la veganism). Sau...tot de la animale. Unii ar spune o altă formă de ipocrizie. Eu spun, fiecăruia ce i se potrivește. Suntem, slavă Domnului, liberi. Sunt păreri și păreri, regimuri diferite. Cunosc metoda Meyers pentru boli autoimune cu carne, fără lactate, fără cereale. Există și paleo considerat de unii cel mai adecvat. Cineva cu anemie severă cam trebuie să mănânce carne dacă nu vrea să-și perforeze stomacul cu suplimente cu fier(spanacul e un mit derivat dintr-o greșeală). Dar, cum spuneam, fiecare ce poate, după sănătate, ideologie, buzunar în care ordine doriți. Cu ideologia poți da însă lejer colțul în prezența unei boli.
   Sau ajungem ca Lygia Pop sau ca Oliviile de tot felul.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   În rezumat, părerea mea despre o alimentaţie OK:

   Eşti de pe la tropice, o arzi pe vegetale (este chiar recomandabil).

   Dar dacă eşti nordic, ori de pe la munte (tibetanii ăia pomeniţi a-n-pulea ca vegani! ;) ) ce pana corbului faci?!?

   Sapi în tundră dupe licheni, îi cauţi printre stânci?!?

   Clima, regiunea şi anotimpul îţi spun singure ce să haleşti.

   Dacă tot vrei un regim alimentar pentru zona noastră temperată, de fapt un regim de viaţă, de ce să nu iei exemplul bunicilor noştri?

   Care o ardeau pe vegetale jumătate din săptămână.

   Jumatatea cealaltă introduceau în meniu lactate, ouă, peşte.

   Pasărea era, eventual, sacrificată duminica.

   Regim care acum se interpretează mediteraneean. Pe care, în orice statistică, îl găsiţi cu cele mai efecte benefice sănătăţii, mult peste cel vegan, fără să implice vreun fel de pericole ori vreo categorie de vârstă sau sănătate căreia să nu-i fie recomandat.

   Regim întrerupt, cât mai rar, în general la mari sărbători, de excese cu cărnuri roşii.

   Vită şi oaie. Porcul doar în sezonul rece, când grăsimile sunt benefice.

   Bunicii mei, ca majoritatea ţăranilor de acum 50 de ani, au trăit toţi peste 80 de ani, murind activi, de bătrâneţe, nu bolind senil, zăcând la pat ori prin spitale.

   Dar a contat şi mediul extra-aglomerări urbane, stilul de viaţă, efortul fizic zilnic, făcut în natură, plus filosofia de viaţă:

   Ia-o uşor, nu te stresa, nu trăi contra cronometru, oferă-ţi timp pentru tine ...
   • Like 1
  • @
   fc check icon
   recunosc, sunt un pițiponc. m-ați dat în fapt și-n vileag. cu filozofii de-astea de fb n-am făcut nicio laie, cel puțin nu pe-aici... și eu care chiar credeam că.
   • Like 0
  • @ Tibi Popescu
   fc check icon
   da, dacă alegi să fii animal.
   sau nu, dacă alegi să fii om.
   libertate totală. autoservire non-stop.
   (natura nu e Dumnezeu, nu e un absolut, e doar parte din Dumnezeu. e-o greșeală să crezi că omul trebuie să devină un animal iar societatea omenească o junglă... pentru că așa e-n natură. pe acest principiu ar trebui să ne urcăm pe pânza ecranului de cinema. râde lumea)
   • Like 0
  • @ Tibi Popescu
   Delia MC Delia MC check icon
   Corect.
   • Like 1
  • @ fc
   Alien check icon
   Eu ii respect pe aia care din motive de etica personala devin vegani. Fara misto.
   Problema e ca atunci cand incep sa faca prozelitism agresiv si sa se considere superiori si sa dea lectii nu mai e OK.
   • Like 3
  • @ Alien
   fc check icon
   prozelitism agresiv?
   lecții?
   trufie?
   fără mișto. sau sunteți de o sensibilitate peste medie? și eu îi respect pe cei sensibili. fără interogare, nu pot afla nimic despre cine e dincolo de un nickname. ce sensibilitate e acolo sau câtă ipocrizie.
   • Like 0
  • @ fc
   :))))))))))))) De ce aş alege să fim plantă ori ceva mineral?!
   Vrem-nu crem, suntem animale şi avem datul nostru biologic de animale, chestii ne-controlabile decât în mică măsură, cum nu-ţi poţi alege orientarea sexuală, ai erecţii la ce ţi-e dat să ai, nici tipul de sistem digestiv nu şi-l alegi.
   Dar poţi alege să consideri vii doar animalele, şi nici alea toate, că şobolanii, chit că sunt geniali pentru lumea animală, ori caracatiţele, nu-s draguţi.
   Pe scurt. ipocrizia se rezumă la asta:

   Mă doare la basca de plante ori celenterate.

   Nu le aud cum plâng.

   Nu-mi seamănă.

   Nu sunt draguţe.

   Ca un iepuraş, mieluşel, purceluş, puişor, wtf.

   Sigur nu suferă.

   Şi eu sunt fericit.

   Şi mă simţesc ZEN!!!:)))))
   • Like 2
  • @ Tibi Popescu
   fc check icon
   rămânând pe articol, îmi dovediți că e important pentru dvs. e bine. râsul muult e o dovadă a frustrării. multe. nu mă interesează, doar punctez. ne naștem animalic dar avem și șansa și datoria (o văd astfel) de-a depăși stadiul. am mai spus (alt art): importantă e nașterea de Sus, nu cea animalică. la acea naștere, de-a doua, se ajunge rafinându-te. în timp. pas cu pas. trecând peste toate frustrările altora. peste toate bășcăliile și piedicile. și fricile celorlalți. ”problema” (că nu e, doar o prezint) hranei vegetale e cheia de boltă a contraofensivei carniștilor. și este falsă. privind suferința unui animal omorât realizezi, de ești de bună credință, că nu poate fi similaritate între o frunză și un animal. suferința animală este enormă și ne este accesibilă, ele suferă asemeni nouă. semințele, fructele, legumele, nu ucid nimic. neculegându-le, ele se usucă. un măr nu înseamnă uciderea pomului. culesul unui fruct, unei legume, nu presupune omorâre. un fruct necules cade și se usucă. sau nu cade și tot se usucă. a pune-n balanță asta cu uciderea unui animal dovedește fățărnicie. e o libertate și asta, o libertate care prea puțin contează. oricum, raportarea ultimă n-o poți face decât la El. la Dumnezeu. nu la bășcălia (ori teama de bășcălie a) celorlalți.
   • Like 0
  • @ fc
   :))))))))))) Lasă-mă să fiu frustrat, n-am cum să nu râd citind teorii d-astea, fix după ce ai susţinut că nu prozelitism agresiv si nu superior si nu lectii.
   Bravo ţie, fă ce crezi că te face să te simţeşti grozav, dar nu mai ţine teorii altora, nimeni n-o reuşit să convingă pe altul să se schimbe radical, decât dacă ăla era gata convins, avea el nişte gânduri care-l rodeau de mult.
   În ciuda poveştilor biblice, nici măcar rabi Joşua n-a schimbat pe nimeni.
   Nu mă crezi, încercă să convingi un votant PSD ori un consumator de latrine şi guiţă tv, cam tot aia, că nu-i bine cum gândesc.
   • Like 1
  • @ Tibi Popescu
   fc check icon
   aveți tot dreptul din lume să râdeți. cum, cât și unde. și de cine. referirea la clasa de precizie a respectivului vă obligă. (cum setezi, așa rămâne). sau retractați. mi-e egal. dar trebuia să v-o spun. nu joc la greșeală. mi-e sub demnitate.
   eu mă simt grozav când văd oameni trezindu-se. nu prea reușesc a vedea asta. am văzut, în schimb, agresivitatea și bășcălia nu puținora la un simplu îndemn: adoptă. și această furie nu apare din senin, e acolo și acolo rămâne. primul pas e să știi că e. apoi... fiecare face cum crede. spuneți că fac teorii. nu, spun ce cred și cum văd. de ce m-aș obosi să fac teorii când n-ar avea cine s-audă? am gafele mele, am prostiile mele, am lufturile mele... dar asta n-o bifez.
   religia mi-e indiferentă. îi știu menirea. politica mi-e ”dragă” mult.
   cred că dacă vrei să schimbi oameni, trebuie să-nvingi fricile din ei.
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Majoritatea angajaților de la adăposturile de animale sânt bugetari.Asteptati altceva decât indiferență , incompetență și tupeu.?
  • Like 0
  • @ Dorin
   fc check icon
   adoptă un maidanez
   • Like 0
  • @ Dorin
   fc check icon
   majoritatea angajaților de la adăposturile de animale sunt suboameni, abrutizați de neiubire și sărăcie și ticăloșie și cruzi bestial. toate vin din neiubire.
   • Like 0
  • @
   fc check icon
   am avut o parte.
   tu?
   • Like 0
  • @
   fc check icon
   te-ar deranja dacă ar fi?
   • Like 0
 • Ada check icon
  Acum depinde de adaposturi. Sunt si normale si mai putin normale.
  Si eu am adoptat caine de la adapost.
  Da, este greu cu ei in primii ani. Ceea ce fac prima data este ca nu are incredere in nimeni. Pe urma stapanul devine noul prieten si noul "stapan". Va executa tot ce ii spui, iti va copia gesturile, miscarile, te protejeaza si de aproape si de departe, iti stie programul la perfectie.Nu este nevoie de un dresaj special ci doar de putina disciplina. Program fix pe ore si sa fii sincer cu ei.De multe ori te scaneaza si stie perfect starea in care esti ( fericit, nervos, suparat sau cu chef de joaca ).
  In primele luni e greu : mananca necontrolat ( cat ii dai atat mananca ), are cosmaruri, nu are incredere in nimic decat in stapan.
  Daca merita , eu zic ca da.
  Cand am vazut ultima data adapostul , am plans toti 2 zile : caini care se catarau pe gratii, caini care maraiau si care nu se vor mai adapta niciodata cu nimeni, caini flamanzi desii unii erau grasi.Cand am adus-o pe a noastra acasa ii se vedeau oasele de la picioare si nu puteam pune mana pe spate deoarece nu ne lasa .Coastrele ii se vedeau prin piele.
  Acum? Uff, face mofturi la mancare.
  Ce am invata eu de la ea : tot timpul trebuie sa fii fericit, niciodata nu se stie ce iti aduce viata, te multumesti cu ce ai; indiferent daca este caine sau om nu il umili, nu ai acest drept; iubeste necoditionat pe toti pt ca iubirea nu se cumpara nici cu bani nici cu lucruri materiale; fii recunoscator celuilalt; si cand se poate imbratiseaza la cel de langa tine - in fiecare zi ne strange mainile cu labele ( parca ar spune ''mai stai un pic cu mine'' ).
  Va doresc sa puteti adopta caini, o sa va schimbe viata .
  • Like 1
  • @ Ada
   fc check icon
   adoptă un maidanez
   • Like 0
  • @ fc
   fc check icon
   )
   (mulțumesc)
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Da, asta era o mare problemă înainte. Un lucru interesant: luatul din adăpost şi pusul pe stradă e interpretat de lege tot ca... abandon. Deci este ilegal. Animalul este luat pe semnătură şi se dă şi un sediu. Dacă animalul se află în afara lui, se cheamă că este abandonat, iar cel care a semnat răspunde.
  • Like 0
  • @ Valentin
   fc check icon
   adoptă un maidanez
   • Like 0
  • @ fc
   Valentin check icon
   Da, că e şi ieftin! Animalele n-au Casă de Asigurări de Sănătate. Plăteşti direct din buzunar.
   • Like 0
  • @ Valentin
   fc check icon
   face fix cât un suflet.
   • Like 0
  • @ fc
   Valentin check icon
   Da, dar sufletul tot cu bani funcţionează. Că dacă n-ai bani... sufletu'!
   • Like 1
  • @ Valentin
   fc check icon
   nu. ștergeți. e o prostie. o-nțeleg perfect, zâmbesc amuzat înțelegător dar dușmanii vă vor taxa. eu nu mă bucur la greșeala ”adversarului”. deși e modă, azi.
   așa că... delete din edit. oricine știe că sufletul e de la El și „funcționează” cu iubire și frumusețe (adecă armonia aplicată).
   încercați nebunia adopției. cine știe... poate se-ntâmplă. nu azi, nu acum, nu mâine, nu ...că trebuie. just ...one day... just thinkin'
   • Like 0
  • @ fc
   Valentin check icon
   Aş zice că momentan am alte obligaţii mult mai presante. Asta nu mă împiedică să direcţionez acel 2%, că nu mă doare mâna.
   • Like 0
  • @ Valentin
   fc check icon
   )
   • Like 0
 • Raul check icon
  Astfel de persoane, care iau caini din adaposturi si-i abandoneaza in strada, ar trebui amendate drastic si apoi sa li se aplice interdictia de a mai "adopta" caini! Vrem civilizatie, dar cu maidanezi pe strazi!
  • Like 1
  • @ Raul
   fc check icon
   adoptă un maidanez
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult