Filmul lui Iñarritu, “Amores perros”, zugrăvește un Mexic damnat. Câinii, un trop recurent în trilogia din care face parte, sunt antrenați în violența extremă a societății divizate de corupție și precaritate. Dovadă a crizei de valori, singurele personaje recuperabile sunt un asasin plătit și câinele ucigaș pe care acesta îl adopta. Titlul, ca și filmul, fructifică ambivalența conotativă al lui “perros” (de câine). Avem, pe de o parte, încărcătura semantică negativă, de uzanță și în română, care vizează tratamentul inuman la care sunt supuși de multe ori câinii, iar pe de alta, conotația pozitivă pe care o încurajează tematica filmului, cu referire la loialitatea infatigabilă a acestei specii. Nu știu dacă plânsul meu neconsolat de la sfârșitul filmului s-a datorat francheții și lucidității lui Iñarritu, care refuză să menajeze și să ofere rezoluții, sau proiecțiilor personale. Însă m-a încercat un acces similar de plâns din cauza unei povesti cu câini din România, de data asta.
Se făcea că sunt pe un drum din iad care ducea preț de un kilometru și jumătate, prin cratere mocirloase adânci de un metru, dintr-o localitate de lângă București devenită aproape suburbie până la adăpostul de câini unde aflasem ca fuseseră duși trei maidanezi de pe strada mea, dintr-o alta localitate limitrofă devenită aproape suburbie. Peisajul postindustrial e dezolant. Mașina mea micuță și firavă se înspăimântă grozav, de fiecare data când atacă un crater, iar eu îmi opresc respirația și clipesc repede. Ce altceva poți face când te scufunzi cu mașina într-un crater plin de mâl în plin nicăieri și nu știi dacă mai ieși ca să poți salva trei câini ai nimănui, care altfel ar muri în cine știe ce chinuri?
Cineva din sat a reclamat câinii de pe stradă, care noaptea se adăposteau în grajdul unui vecin milostiv. Iarna asta doar ce am reușit cu mari speteli să duc doua cățele la sterilizat la Centre of Hope în Pasărea, cu mașina mică din dotare și după ce am bătut jumătate de București să găsesc un tranchilizant oral care putea fi administrat fără asistență medicală.
Hingherii au ridicat câinii de curând, când eu nu eram în preajmă și nu știam unde i-au dus. Am căutat, m-am interesat, am sunat, i-am găsit. La telefon aud că pot să sun luni dimineață sau să mă duc direct acolo. Am înțeles că puteam să mă duc și în weekend, probabil pentru că eram îngrijorată sau comunicarea a fost pur și simplu deficientă. Cert e că drumul din iad avea alte planuri, nu voia deloc să se lase bătut.
Când ajung, portarul îmi spune că adăpostul e închis și că să mă întorc Luni. Cum credeți că pot eu să mă întorc luni cu mașina asta pe drumul ăsta, zic. El zice încă o dată că e închis, că programul e până la 12. Sun iarăși la telefon, spune ca am înțeles greșit, că să vin luni dimineață.
Zic iar de gropi, de mașina mică și firavă. Rog, implor, întreb de ce nu poate paznicul să-mi arate câinii. Spune că nu e voie, că poate se întoarce într-o oră și jumătate sau două și mă lasă atunci. Răspund că ok, aștept. Spune că doar poate. Întreb cum doar poate? Zice că e în afara programului, că e timpul lui liber. Insist și rog iar. Vine după doua ore într-un SUV gigantic cu o falcă în cer și una în pământ. Mă ceartă, mă persecută, mă umilește. E un Hitler de România cu pantaloni de costum proptiți sub burtă și pantofi cu vârfuri foarte ascuțite. Înfrunt ocara cu tăcere. Mă sfidezi, întreabă. Răspund că nu, mi-am cerut scuze, v-am rugat, ce altceva pot să mai zic. Văd câinii, sunt acolo. Colocatarii lor ne simt și urlă sperând că vor fi eliberați. Mirosul e insuportabil, câinii vâslesc cu labele în urina. Mă întorc în biroul opulent în manieră balcanică ce completează recuzita dictatorială a patronului. Spune că mi-i dă într-o săptămână dacă plătesc sterilizarea, vaccinurile și microciparea, că nu mai am voie să-i las pe stradă, că primesc amenda de la – la. Am înțeles, răspund. Nu știu unde o să duc câinii, de fapt. Îi țin în foster până le găsesc stăpân, zic.
Toate paginile ONG-urilor pentru animale sunt pline de poze cu câini pe care nu îi vrea nimeni. Au capitulat, nu mai preiau, nu mai pot. Ca în filmul lui Iñarritu, câinii sunt, alături de alte categorii vulnerabile, victime ale corupției și entropiei sociale românești. “Nimănui nu-i pasă!” sună fals, nu exprimă nimic din frustrarea și disperarea pe care le simt. “Asta e România!”, resemnarea, autoironia, complexele de inferioritate întoarse pe toate fețele și analizate până la epuizare de la Maiorescu încoace nu-mi mai livrează catharsisul patologic al autoflagelării. Și atunci plâng ca proasta în mașină la poarta adăpostului, în timp ce rămân fără baterie pentru că am uitat farurile aprinse.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Oaia macar e vegana. Cainele nu.
De jur împrejurul capitalei populaţia de animale sălbatice a fost exterminată de câinii salvaţi de hingheri şi abandonaţi în zonele limitrofe, o parte au devenit maidanezi de suburbii, cealaltă parte s-au sălbăticit şi vânează fix ca lupul.
Pădurarii v-ar putea povesti de ce aproape a dispărut populaţia de iepuri, fazani, căpriori...
Să ţii un câine în stradă NU este iubire.
Iar prin America de Nord au o problema cu pisicile salbaticite care extermina pasarile...
https://www.facebook.com/tiberiu.popescu/media_set?set=a.2299486004924&type=3
dacă iubești animalele, continuă prin a nu mai mânca animale. o zi bună!
Ipocrizia rulz!
Când voi vedea primul vegan la peşteră, fără utilităţi & stuff, o să zic BRAVO.
Până atunci, nu uita- tehnologia, fabricarea sculei de pe care scrii, alimentarea ei cu C.E., gazul de-l ardem pentru încalzit, celalalt gaz, din rezervor- toate astea omoară mai mult decât o sursă de cotlet.
Vrei să protejezi natura?
Părăseşte internetul.
Meri pe jos ori bicicleşte.
Fă-ţi casă din paiantă.
Nu cumpara nimic din ce implică hidrocarburi, metal ori celuloză.
O sondă, o mină sau o defrişare omoară mai multe animale decât poţi hali tu într-o viaţă!
nu, nu v-am cerut să vă faceți casă de paiantă (sunt deja prea destule, imobiliarele se vor prăbuși, casele își vor pierde valoarea - hint). nu v-am cerut să închideți internetul, mersul pe jos face piciorul frumos dar nu e locul lui aici. un animal nu e o sursă de cotlet. un animal e un suflet. identic cu al celor cu care vă lăudați cantitativ. închipuiți-vă că animalul dvs e-n galantar, porționat. dincolo de sonde și paiantă. dacă vreți.
viitorul va fi mult mai curat. dar acolo nu se ajunge cu „fă tu-ntâi!”
poate-mi spuneți și mie cu ce vă ajută identitatea pe net. e de preț?
Dentiţia, metabolismul, de fapt întregul sistem digestiv, nu îl avem de carnivor.
Nici de erbivor.
Ci undeva la mijloc.
De omnivor oportunist.
NU avem abilităţi de necrofagi.
Deci consumul de cadaverină, putresceină și alte alea IESE DIN DISCUŢIE!
Chit că sunt extrem de benefice.
Lizina este altă poveste. Nealterată!:)))
Carnea PROASPĂTĂ, din păcate, NU conţine poliamide.
În plus, unii nutrienţi necesari nouă sunt prezenţi numai în alimentele de origine animală (ex. vitamina B12- Ciancobalamina NU se regăseşte DIN PLIN în vegetale, fie ele şi cereale- Parol!).
Alţii au o biodisponibilitate (posibilitate de utilizare digestivă şi metabolică) extrem de redusă atunci când provin din alimente vegetale (este vorba mai ales de elementele minerale - calciul, fierul, magneziul, care sunt “furate” de fibre şi eliminate în scaun).
Aşa că, în cazul copiilor care cresc în familii de vegetarieni, părinţii trebuie să fie conştienţi de faptul că aceştia au nevoi speciale perioadei de creştere pe care o traversează.
Deci, pentru a compensa absenţa sau nivelul redus al unor nutrienţi în dieta vegetariană, indiferent de vârstă, vegetarienii trebuie să apeleze la suplimente şi alimente fortificate, slavă industriei chimice, astăzi disponibile în numeroase forme pe piaţă.
Căt despre speranţa de viaţă (a se abţine la citit astfel de statistici corporatiştii, motocicliştii, locuitorii marilor oraşe... ;) ), cea mai (dovedit) sănătoasă dietă este cea a bunicilor noştri.
Aia lacto-ovo-pesco-vegetariană.
Mai nou numită mediteraneană.
Întreruptă (cât mai rar) de excese ortodoxe cu porc şi alte salate.
Nu scriu că regimurile vegetarian/vegan nu-s regimuri sănătoase.
SUNT!
Dacă completezi cu un minim de suplimente chimice.
Scriu doar că cel cu lactate, ouă şi peşte este mult mai!!!
Mi se tot dă cu tibetanii care ie vegani.
Tibetanii pe care i-am cunoscut (nu tibetanii din reviste şi filme americane, tibetani REALI) sunt fani înrăiti ai lactatelor! Re-Parol!
alegeți
Sau ajungem ca Lygia Pop sau ca Oliviile de tot felul.
Eşti de pe la tropice, o arzi pe vegetale (este chiar recomandabil).
Dar dacă eşti nordic, ori de pe la munte (tibetanii ăia pomeniţi a-n-pulea ca vegani! ;) ) ce pana corbului faci?!?
Sapi în tundră dupe licheni, îi cauţi printre stânci?!?
Clima, regiunea şi anotimpul îţi spun singure ce să haleşti.
Dacă tot vrei un regim alimentar pentru zona noastră temperată, de fapt un regim de viaţă, de ce să nu iei exemplul bunicilor noştri?
Care o ardeau pe vegetale jumătate din săptămână.
Jumatatea cealaltă introduceau în meniu lactate, ouă, peşte.
Pasărea era, eventual, sacrificată duminica.
Regim care acum se interpretează mediteraneean. Pe care, în orice statistică, îl găsiţi cu cele mai efecte benefice sănătăţii, mult peste cel vegan, fără să implice vreun fel de pericole ori vreo categorie de vârstă sau sănătate căreia să nu-i fie recomandat.
Regim întrerupt, cât mai rar, în general la mari sărbători, de excese cu cărnuri roşii.
Vită şi oaie. Porcul doar în sezonul rece, când grăsimile sunt benefice.
Bunicii mei, ca majoritatea ţăranilor de acum 50 de ani, au trăit toţi peste 80 de ani, murind activi, de bătrâneţe, nu bolind senil, zăcând la pat ori prin spitale.
Dar a contat şi mediul extra-aglomerări urbane, stilul de viaţă, efortul fizic zilnic, făcut în natură, plus filosofia de viaţă:
Ia-o uşor, nu te stresa, nu trăi contra cronometru, oferă-ţi timp pentru tine ...
sau nu, dacă alegi să fii om.
libertate totală. autoservire non-stop.
(natura nu e Dumnezeu, nu e un absolut, e doar parte din Dumnezeu. e-o greșeală să crezi că omul trebuie să devină un animal iar societatea omenească o junglă... pentru că așa e-n natură. pe acest principiu ar trebui să ne urcăm pe pânza ecranului de cinema. râde lumea)
Problema e ca atunci cand incep sa faca prozelitism agresiv si sa se considere superiori si sa dea lectii nu mai e OK.
lecții?
trufie?
fără mișto. sau sunteți de o sensibilitate peste medie? și eu îi respect pe cei sensibili. fără interogare, nu pot afla nimic despre cine e dincolo de un nickname. ce sensibilitate e acolo sau câtă ipocrizie.
Vrem-nu crem, suntem animale şi avem datul nostru biologic de animale, chestii ne-controlabile decât în mică măsură, cum nu-ţi poţi alege orientarea sexuală, ai erecţii la ce ţi-e dat să ai, nici tipul de sistem digestiv nu şi-l alegi.
Dar poţi alege să consideri vii doar animalele, şi nici alea toate, că şobolanii, chit că sunt geniali pentru lumea animală, ori caracatiţele, nu-s draguţi.
Pe scurt. ipocrizia se rezumă la asta:
Mă doare la basca de plante ori celenterate.
Nu le aud cum plâng.
Nu-mi seamănă.
Nu sunt draguţe.
Ca un iepuraş, mieluşel, purceluş, puişor, wtf.
Sigur nu suferă.
Şi eu sunt fericit.
Şi mă simţesc ZEN!!!:)))))
Bravo ţie, fă ce crezi că te face să te simţeşti grozav, dar nu mai ţine teorii altora, nimeni n-o reuşit să convingă pe altul să se schimbe radical, decât dacă ăla era gata convins, avea el nişte gânduri care-l rodeau de mult.
În ciuda poveştilor biblice, nici măcar rabi Joşua n-a schimbat pe nimeni.
Nu mă crezi, încercă să convingi un votant PSD ori un consumator de latrine şi guiţă tv, cam tot aia, că nu-i bine cum gândesc.
eu mă simt grozav când văd oameni trezindu-se. nu prea reușesc a vedea asta. am văzut, în schimb, agresivitatea și bășcălia nu puținora la un simplu îndemn: adoptă. și această furie nu apare din senin, e acolo și acolo rămâne. primul pas e să știi că e. apoi... fiecare face cum crede. spuneți că fac teorii. nu, spun ce cred și cum văd. de ce m-aș obosi să fac teorii când n-ar avea cine s-audă? am gafele mele, am prostiile mele, am lufturile mele... dar asta n-o bifez.
religia mi-e indiferentă. îi știu menirea. politica mi-e ”dragă” mult.
cred că dacă vrei să schimbi oameni, trebuie să-nvingi fricile din ei.
tu?
Si eu am adoptat caine de la adapost.
Da, este greu cu ei in primii ani. Ceea ce fac prima data este ca nu are incredere in nimeni. Pe urma stapanul devine noul prieten si noul "stapan". Va executa tot ce ii spui, iti va copia gesturile, miscarile, te protejeaza si de aproape si de departe, iti stie programul la perfectie.Nu este nevoie de un dresaj special ci doar de putina disciplina. Program fix pe ore si sa fii sincer cu ei.De multe ori te scaneaza si stie perfect starea in care esti ( fericit, nervos, suparat sau cu chef de joaca ).
In primele luni e greu : mananca necontrolat ( cat ii dai atat mananca ), are cosmaruri, nu are incredere in nimic decat in stapan.
Daca merita , eu zic ca da.
Cand am vazut ultima data adapostul , am plans toti 2 zile : caini care se catarau pe gratii, caini care maraiau si care nu se vor mai adapta niciodata cu nimeni, caini flamanzi desii unii erau grasi.Cand am adus-o pe a noastra acasa ii se vedeau oasele de la picioare si nu puteam pune mana pe spate deoarece nu ne lasa .Coastrele ii se vedeau prin piele.
Acum? Uff, face mofturi la mancare.
Ce am invata eu de la ea : tot timpul trebuie sa fii fericit, niciodata nu se stie ce iti aduce viata, te multumesti cu ce ai; indiferent daca este caine sau om nu il umili, nu ai acest drept; iubeste necoditionat pe toti pt ca iubirea nu se cumpara nici cu bani nici cu lucruri materiale; fii recunoscator celuilalt; si cand se poate imbratiseaza la cel de langa tine - in fiecare zi ne strange mainile cu labele ( parca ar spune ''mai stai un pic cu mine'' ).
Va doresc sa puteti adopta caini, o sa va schimbe viata .
(mulțumesc)
așa că... delete din edit. oricine știe că sufletul e de la El și „funcționează” cu iubire și frumusețe (adecă armonia aplicată).
încercați nebunia adopției. cine știe... poate se-ntâmplă. nu azi, nu acum, nu mâine, nu ...că trebuie. just ...one day... just thinkin'