Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Preoteasa mea, Maria, este o adevărată sfântă, ea a trăit întru Cristos, pe când eu doar am scris despre asta”. Religiozitatea, între ipocrizie și trăirea credinței

preoti - Credit: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Asistăm în ultimele decenii la un masiv și nemaiîntâlnit fenomen de evanghelizare: mirenii populează bisericile, iar biserica este tot mai prezentă în spațiul public. Reîncreștinarea de astăzi este și consecința ieșirii din comunism, dintr-un regim profund ateu, necreștin, a liber-cugetătorilor din rândul cărora se revendica, imediat după revoluția din 1989, și Ion Iliescu. Regăsirea lui Dumnezeu este un proces de apreciat în datele lui firești și general umane. 

Comunismul a încercat să desacralizeze toate sărbătorile individuale și colective, să le înlocuiască cu sărbători din ciclul agrar într-un adevărat sincretism promovat de „religia” comunistă. Astfel, printre altele, taina cununiei, a căsătoriei a fost scoasă de către ideologia sovietică din biserică, căsătoria derulându-se după un ritual laic în așa-numitele „palate ale fericirii” din URSS. Incapabili de a-i împiedica pe musulmanii din republicile sovietice să marcheze noul an tradițional musulman, ideologii de partid au transformat această sărbătoare în sărbătoarea primăverii. Tot astfel, fiecare bărbat musulman care a împlinit vârsta de 63 de ani, vârstă la care a murit și profetul Mahomed, avea o mare sărbătoare individuală pe care autoritățile sovietice au transformat-o într-o ceremonie civilă, laică ce marca vârsta pensionării cetățenilor sovietici de religie musulmană.

În România, ideologii comuniști au încercat să desacralizeze și evenimentul morții individului și să-l transforme într-un sentiment al trăirii derizorii și ridicole. Astfel este cazul Cimitirului vesel de la Săpânța Maramureșului, unde moartea și subiectul morții, cu alte cuvinte cel decedat, erau ironizate prin așa-numitele „versuri” pline de umor. S-a luat în derâdere sentimentul grav și tragic al morții din mentalitatea românească mioritică, iar autoritățile comuniste ale raionului Sighet au încurajat acest fenomen unic la români, transformând cimitirul de la Săpânța în obiectul unei mitocănii turistice agresive. Nenumărați cercetători occidentali, fascinați de ciudățenia de la Săpânța, s-au avântat în teze doctorale și au umplut pagini întregi de „literatură științifică” pe tema acestui fenomen.

Reîncreștinarea românilor după 1989 s-a petrecut așadar ca o reacție la regimul comunist, ea derulându-se în datele unei dezvrăjiri din catalepsia ideologiei comuniste la care se adaugă și religiozitatea disperată, mereu crescândă, determinată de fenomenul calamităților naturale tot mai prezente în lumea de azi, al spaimelor colective întreținute de mijloacele de comunicare în masă, al bolilor și epidemiilor cu care s-a confruntat umanitatea. Ceea ce este surprinzător o reprezintă conversia creștină intempestivă a activiștilor de partid, veroși atei în comunism, a securiștilor care nu aveau niciun Dumnezeu și care în sărbătorile de Paști din anul 1990 s-au ițit ca mari creștini, fiind cooptați de biserica ortodoxă ca evlavioși de excepție în poziții de epitropi, consilieri, curatori pe la diverse parohii. Degrabă și prin nebăgare de seamă, dar mai ales fără să facă o pauză de respirație din condiția de atei, aceștia s-au introdus ipocrit și pervers în structurile parohiale, ecleziastice. Activiștii și securiștii au în ei gena cameleonului, ei insinuându-se, de altfel, în toate beneficiile economice, financiare ale noii democrații.

A doua categorie de grăbiți ipocriți în ale credinței sunt unii intelectuali a căror ascendență genealogică a fost perfect complice cu regimul comunist, sau care sunt fii de proletcultiști în ale literaturii realismului comunist și care au devenit vârfurile laicatului ortodox cu pretenții reformatoare și raționalizare astăzi a sistemului ecleziastic românesc. O parte din elita intelectuală și universitară din comunism, dinspre o ipocrizie plină de lașități și compromisuri, își disimulau credința străbună în ritualuri clandestine, astfel încât cununii și botezuri se oficiau pe ascuns în bucătării unde venea preotul cu patrafirul în geantă ca nu cumva partidul să afle și să-i detroneze din funcții, sau să-i penalizeze.

O a treia categorie de convertiți este complinită de o anumită mondenitate ortodoxă, creștină pentru că este de bonton să ne înscriem în primele rânduri ale evlaviei colective. La acestea se adaugă o serie de trepăduși politici, aderenți la un neoconservatorism ortodox de factură legionară care tămâiază toate excesele etnocratice și ale ortodoxismului de tipul lui G. Simion, C. Târziu, S. Lavric, C. Georgescu, toți apărători și veghetori ai tradițiilor amenințate de Soros, progresism, neomarxism și care la umbra praporilor au început să facă politică, fiind doritori ridicoli, dar perseverenți, de putere în stat.

A patra categorie masivă prin numărul și amploarea pe care o are în numele religiozității este cea reprezentată de cultele neoprotestante, ale mediului evanghelic: penticostali, adventiști, baptiști, martorii lui Iehova etc. Aceste culte reactive la derapajele bisericilor tradiționale recuperează pe zi ce trece o serie de credincioși, aceasta fiind totodată și expresia libertății religioase din România, a libertății de conștiință a cetățenilor din această țară. Nu trebuie însă să excludem sectarismul în semantica lui esențială, și anume că aceste culte neoprotestante sunt părtinitoare, închise, exclusiviste, mai ales în timpul proceselor electorale când ele asigură bazinele de vot și de succes pentru candidați la putere, ei deținând dinspre acest sectarism o serie de funcții înalte și poziții de decizie în stat, conturându-se astfel cercuri de putere și mai ales de influență în statul român care este astfel „curat” democratic.

Religiozitatea se află într-o dublă determinare de reciprocitate, adică dinspre credincioși și dinspre biserică. Biserica, clerul, ierarhii sunt din ce în ce mai prezenți în viața publică printr-o serie de ritualuri, Te Deum-uri în diferite ocazii, în esență extra-ecleziale creându-se impresia că suntem încă o societate teocratică. Inaugurări, întruniri, manifestări, aniversări de tot felul nu se pot desfășura fără binecuvântări, cădelnițe, preoți și ierarhi. Pe de altă parte, nu putem să nu recunoaștem rolul istoric al bisericii în procesul construcției naționale, al emancipării poporului, al slujirii de către biserică a marilor idealuri de libertate și unitate națională. A fost o lucrare masivă și perseverentă a bisericilor naționale românești ortodoxă și greco-catolică deopotrivă. Ne gândim la rolul de mare importanță al Bisericii Greco-Catolice reprezentat de corifeii Școlii Ardelene, S. Micu, Gh. Șincai, P. Maior, care au fost preoți-apostoli ai națiunii și, deopotrivă, dascăli ai poporului, remarcându-se prin luminile și efortul acestei biserici în dezvoltarea conștiinței naționale, asemenea unor ierarhi luminați ortodocși, precum mitropolitul Veniamin Costache al Moldovei, Andrei Baron de Șaguna, mitropolitul Ardealului etc. Astăzi, Biserica Ortodoxă și cea Greco-Catolică ar trebui să se replieze în procesul de educație moral-religioasă a populației prin cateheze, școli duminicale și pastorații la „firul ierbii”, atât în comunitățile urbane, dar mai ales în cele rurale unde întâlnim o serie de preoți parohi navetiști de la oraș la sat. Preotul și preoteasa comunităților trebuie să fie exemple pentru sat și dascăli în ale educației morale și cetățenești a românilor și mai puțin să fie agenții electorali ai lui C. Georgescu și G. Simion. Indubitabil, biserica are o mare responsabilitate de nu promova astfel de patrioți proruși și total antiromâni.

Religiozitatea este una a trăirii întru Cristos și nu a formalismului și a excentricității mondene. Îmi aduc aminte de cuvintele părintelui Dumitru Stăniloae care afirma că „preoteasa mea, Maria, este o adevărată sfântă, ea a trăit întru Cristos, pe când eu doar am scris despre asta”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O să încep cu concluzia acestui articol. Aceasta este: Biserica să-și vadă de treaba ei și de ritualurile ei, în bula ei, cu credincioșii ei. Adică să se ocupe strict de dogmă și morală, să lase dom'le implicarea în viața politică a cetății. Despre politică trebuie să vorbească doar propaganda sistemului nostru mafiot. NU televiziunile suveraniste (că vor lua amenzi mari și alte sancțiuni aiurea de la CNA, de nu se văd), NU candidații opoziției suveraniste (că vor fi interziși și li se vor face dosare penale la oha), NU cetățenii simpli sau jurnaliștii independenți pe rețelele sociale (că li se vor închide conturile cât ai zice ANCOM) și nu în ultimul rând NU Biserica, fiindcă e periculoasă rău, are în sfera sa de influență mulți, foarte mulți oameni. Iar influența și manipularea trebuie să vină doar de la sistemul mafiot soroșist, care deține acum frâiele puterii, nu de la independenții din afara sistemului, care doresc, culmea tupeului, democrație, libertatea cuvântului, libertatea de a alege și de a fi ales și alte prostii de genul ăsta, de sorginte rusească și putinistă evidentă.... Păi cum altfel decât putinist poate să fie unul care își dorește democrație în țara lui, nu-i așa?
    Deci asta ar fi concluzia articolului. Despre faptul că autorul dă dovadă că nu înțelege mai nimic din fenomenul religios actual nu insist, că e inutil. După el faptul că există ipocriți printre credincioși e o dovadă că există o ipocrizie în cadrul majorității. Dar dacă sunt unii vechi păcătoși care s-au smerit, s-au pocăit și s-au convertit la credința creștină, asta nu vede și nu ia în seamă (în fond sfântul apostol Matei a fost vameș dar s-a convertit imediat la chemarea lui Hristos. Și ca el au fost foarte mulți). Dacă fenomenul ”Cimitirul Vesel” este un monument al spiritualității creștine extraordinare, un triumf al vieții în fața morții și o împăcare firească și în demnitate a creștinului cu trecerea le cele veșnice, domnului autor i se pare totul ceva derizoriu, din simplul fapt că fenomenul a fost încurajat de comuniști, din motive de ideologie ateistă.
    Autorul dovedește deci o atitudine disprețuitoare față de fenomenul religios al prezentului și față de Biserică, din motive care țin strict de partizanatul său politico-ideologic. Care să fie ăsta? Care să fie, ghici-ghicitiarea mea, că de suveranism nu poate fi vorba :-) :-)
    • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Lasă vulgarizarea teologiei și du-te fa ceva pe stoc tocmai la Vladivostock
      • Like 2
    • @ Vasile Ostaciuc
      Parcă ai face mișto de propria matale persoană, așa pare când spui la nesfârșit aceeași fază absolut ridicolă și plictisitoare de se scorojesc pereții, adică aia cu stocul și Vladivostokul :-) :-)
      Am o mare curiozitate: matale chiar te crezi amuzant și spiritual?!? Pe bune?!?!? Dacă da, atunci e grav...
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Valentin check icon
      Nu toți cetățenii români sunt creștini. E adevărat că ponderea creștinismului în România este mare, dar nu toți suntem creștini ortodocși. Avem populație protestantă și neoprotestantă în număr ridicat, ca să nu mai vorbim de romano-catolicism sau greco-catolici. Ce legătură ar avea luteranii, calvinii sau catolicii cu Biserica Ortodoxă? Ce legătura are neoprotestantismul cu BOR? Niciuna. Un parteneriat între Biserică și stat? Poate între Biserici și stat, dar nici așa nu merge.
      Un stat laic nu este nicidecum un stat ateu, ci este un stat care nu impune unei societăți un singur cult religios, chiar dacă acesta este majoritar. Respectul libertății religioase este esențial, ori, împunând un singur cult creștin înseamnă lipsa unei libertăți religioase. Faceți confuzii foarte mari.
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      N-ai dispărut nici în Săptămâna Mare, bolșevicule?
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult