Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„Procesul electoral seamănă cu facerea cârnaților. Dacă ai ști ce ai în farfurie...” INTERVIU cu Hilary O. Shelton despre Clinton, Sanders și Trump

Hilary O. Shelton, director al Biroului din Washington al Asociației Naționale pentru Avansarea Persoanelor de Culoare din SUA (NAAPC) și vicepreședinte pentru campanii de informare și politici publice, a vorbit, într-un interviu pentru Republica.ro, despre cum va arăta America cu Donald Trump președinte, despre locul lui Sanders în politica americană, dar și despre personalitatea lui Hillary Clinton, pe care o cunoaște bine și cu care a lucrat.

Shelton compară procesul electoral cu acela de facere a cârnaților. „Este un proces foarte murdar, dacă ai ști ce a intrat în acel cârnat apetisant de pe farfuria ta, s-ar putea nici să nu îl mai mănânci. Dar în momentul la care ajunge la tine, produsul este digerabil”. Ce răspunde la întrebarea legată de „cumpărarea” alegătorilor săraci, vedeți în interviul de mai jos:

Toată lumea privește în acest moment spre SUA, unde se desfășoară alegerile preliminare. Rezultatul lor este neașteptat, cu patru luni în urmă, nimeni nu credea că Donald Trump va avea un avans atât de mare. Cum se explică ascensiunea lui Trump?

Cred că toți încercăm să ne dăm seama. Este ceva extraordinar, dar nu neapărat extraordinar pentru politica americană. Din când în când, un candidat se ridică și nimeni nu își dă seama că va realiza ceea ce ajunge să realizeze. Vorbim, firește, de un proces intern, un proces în care fiecare partid decide cine va fi candidatul la președinția SUA. Vedem cum oameni se ridică și cad, acest lucru este natural în politică. 

Cred că Donald Trump are succes la cei care simt că vocea lor nu a fost auzită înainte. Aveau o afinitate cu Trump înainte ca el să candideze, era un fel de personalitate media, a avut un show televizat, a fost întotdeauna flamboaiant. Un om de afaceri flamboaiant, nimeni nu îl poate promova mai bine decât o face el însuși. Cred că acesta este lucrul pe care el l-a adus în actualele alegeri. 

Cred că mulți oameni apreciază acest fel de a vorbi pe limba oamenilor de rând, pentru că în acest fel discută el problemele. Numai că el nu discută cu adevărat problemele. Cred că pentru unii dintre cei care îl susțin, acest lucru este în regulă. Trump este condus mai mult de personalitate, dar aceasta este întotdeauna o parte a construcției politice, când vorbești despre democrație. În democrație trebuie să îi atragi pe cei care urmează să voteze. 

Ca să reușești să îi atragi pe oameni de partea ta, trebuie să vadă că au o afinitate cu tine. Cei mai mulți caută, în procesul democratic, oameni despre care cred că le împărtășesc credințele, valorile, că înțeleg de ce au ei nevoie. 

Va fi interesant ce se întâmplă când oamenii vor începe să se gândească la Trump mai mult ca la un președinte. Posedă acele calități prezidențiale care îi permite să lucreze în cadrul acelor structuri guvernamentale care reprezintă democrația noastră? 

Va fi interesant ce se întâmplă când oamenii vor începe să se gândească la Trump mai mult ca la un președinte. Posedă acele calități prezidențiale care îi permite să lucreze în cadrul acelor structuri guvernamentale care reprezintă democrația noastră? Avem trei piloni ai democrației noastre: avem ramura legislativă, avem ramura juridică, și firește cea pe care urmează să o conducă, cea administrativă. Este nevoie să știi să jonglezi pentru a avea succes în acea muncă, pentru a fi capabil să avansezi schimbări. Acesta va fi testul pentru el. Poate cu adevărat demonstra că este capabil să mențină această atitudine pe care o vedem la tv, care este mai mult dictatorială, și să o facă să funcționeze în cadrul sistemului democratic? Pentru aste e nevoie să fie în stare să își facă prieteni, să negocieze, iar uneori să facă compromisuri pentru a face lucrurile să meargă.

Dar vor fi oamenii conștienți de toate aceste lucruri? Uneori alegătorii sunt seduși de carismă.

Sperăm că există timp pentru acest lucru. Este un proces intens, până acum nu am ajuns nici măcar la jumătatea procesului preliminar. Întrebările devin mai grele, chiar din partea partidului său. Oamenii încep să pună întrebări și sunt mai preocupați de răspunsurile pe care le primesc. Va mai trebui să treacă și prin restul țării, să răspundă la întrebări, vor exista dezbateri pe măsură ce procesul avansează și, dacă se întâmplă să devină candidatul Partidului Republican, va trebui să concureze direct cu candidatul Partidului Democrat. 

Este un proces care se mișcă așa cum ar trebui, în multe feluri, dar noi spunem mereu că seamănă uneori cu acela de a face cârnați. Este un proces foarte murdar, dacă ai ști ce a intrat în acel cârnat apetisant de pe farfuria ta, s-ar putea nici să nu îl mai mănânci. Dar în momentul la care ajunge la tine, produsul este digerabil.

Iar procesul va deveni mai solicitant, va merge mai mult în detaliu. Trebuie să credem cu toții în procesul nostru democratic, atâta timp cât se desfășoară în sensul în care a fost creat. Și până acum am văzut că așa s-a întâmplat. Auzim din partea unor oficiali ai partidului și din partea unor republicani cu state vechi că nu îl plac. Lucrul bun, în opinia mea, este că vor trebui să demonstreze că el nu ar trebui să devină președinte. Iar el va continua să argumenteze că ar trebui. Așa că va fi distractiv de urmărit ce se întâmplă. Eu sunt foarte interesat de detaliile din politică, îmi place să urmăresc cum se desfășoară acest proces, și îmi place să urmăresc chiar și ce se întâmplă în Partidul Democrat – cu Bernie Sanders, care se autoproclamă un democrat socialist, și Hillary Clinton, care este un candidat democrat cu experiență din establishment. Îi cunosc pe amândoi. Jobul meu la Washington este să susțin agenda legislativă a NAACP, iar Bernie Sanders este membru al Senatului și Hillary Clinton a fost membru al Senatului american.

Este un proces care se mișcă așa cum ar trebui, în multe feluri, dar noi spunem mereu că seamănă uneori cu acela de a face cârnați. Este un proces foarte murdar, dacă ai ști ce a intrat în acel cârnat apetisant de pe farfuria ta, s-ar putea nici să nu îl mai mănânci. Dar în momentul la care ajunge la tine, produsul este digerabil.

Dacă Donald Trump va ajunge candidatul oficial al republicanilor, va scinda acest lucru partidul?

Este întotdeauna o posibilitate. Întrebarea este: Va decide partidul însuși să meargă într-o direcție diferită? Sau vor decide oamenii importanți din partid să meargă într-o direcție diferită și chiar să aducă un nou candidat? Acest lucru este destul de posibil. Nu vor folosi numele de republicani pentru că Donald Trump va fi câștigat nominalizarea. Dar ai putea vedea cu ușurința pe altcineva apărând în cadru. Am avut experiență, de-a lungul timpului, cu candidați ai unui al treilea partid, iar acest lucru este posibil. 

Spunem că suntem un sistem cu două partide pentru că aceste două partide au fost întotdeauna dominante. Dar a existat întotdeauna, într-un fel, opțiunea unui al treilea partid. Independenții candidează adesea, să ne amintim că și Bernie Sanders a fost ales de fapt în Senat ca independent, nu ca democrat. A decis să candideze la Președinție ca democrat și de aceea vrea nominalizarea democrată. 

Dar au existat și alte cazuri. Dacă vă amintiți, la începutul procesului, când Donald Trump se plângea în legătură cu acesta, a fost întrebat dacă ia în calcul să fie candidatul unui al treilea partid. A răspuns că nu intenționează acest lucru. Va fi interesant de văzut ce se întâmplă. Orice este posibil. Suntem abia în martie, convențiile au loc abia în iulie, așa că se vor întâmpla multe. Super Tuesday a fost un munte înalt de trecut, dar nici măcar nu am ajuns la jumătatea procesului.

Cred că, dacă vorbim despre Donald Trump ca președinte, în cazul în care acest lucru se va întâmpla, vom vedea unele ajustări majore din partea sa. Cred că anumite lucruri pe care le-a promis americanilor vor fi centrale. Dar abordarea despre care vorbește acum va trebui amendată semnificativ. Ca să fiu cinstit, anumite lucruri despre care vorbeste acum sunt pur și simplu nedemocratice.

O să vă rog să faceți un exercițiu de imaginație. Cum ar arăta America cu Donald Trump președinte?

Trebuie să vă spun că sunt un optimist. Am văzut că președinți, dar și alți lideri au simțit necesitatea de a se conforma. Indiferent de cât de flamboaianți au fost în calitate de candidați, când au devenit oficiali guvernamentali, realitățile din sistem i-au ajutat să se conformeze. Știu că sunt anumite lucruri pe care trebuie să le facă, dacă vor susținere de la cineva aflat de cealaltă parte, uneori trebuie să faci concesii, să negociezi, să fii dispus să lași un pic și să iei un pic.

Așa funcționează sistemul politic și astfel reușești să treci legislația. Dacă mă gândesc la cele mai importante legi din țara noastră, au fost dificil de trecut. În multe cazuri a fost nevoie de un președinte care a fost dispus să se ducă acolo și să își exercite puterile pentru a negocia cu diferiți membri ai Congresului. Dacă ne uităm în urmă, unele dintre cele mai importante chestiuni pentru o organizație ca NAACP, au fost cele precum Legea dreptului la vot din 1965, Legea drepturilor civile din 1964. Ambele sunt părți absolut fundamentale de legislație, care le asigură absolut tuturor americanilor oportunitatea de a participa. Dar indiferent de cât de clar pare totul acum, dacă ne uităm în istorie vedem cât de greu a fost ca ele să treacă. Votul este fundamental pentru democrație și ai crede că, dacă prezinți o propunere legislativă care face ca toți să poată vota fără discriminare, va trece fără efort. Dar nu a fost așa. A fost foarte dificil de trecut.

Cred că, dacă vorbim despre Donald Trump ca președinte, în cazul în care acest lucru se va întâmpla, vom vedea unele ajustări majore din partea sa. Cred că anumite lucruri pe care le-a promis americanilor vor fi centrale. Dar abordarea despre care vorbește acum va trebui amendată semnificativ. Ca să fiu cinstit, anumite lucruri despre care vorbește acum sunt pur și simplu nedemocratice.

Ați spus că i-ați cunoscut atât pe Bernie Sanders, cât și pe Hillary Clinton. Ce ne puteți spune despre ei?

Sunt amândoi oameni buni. Am cunoscut-o foarte puțin pe Hillary Clinton, când era Prima Doamnă de Arkansas, dar am petrecut mai mult timp cu ea în perioada în care a fost Prima Doamnă a SUA. Am lucrat cu ea și când a fost senator, si când a fost secretar de stat. Am fost mereu impresionat de cât de inteligentă este. Și nu este vorba doar despre inteligență din punct de vedere intelectual, ci și din punct de vedere cultural. Dacă te afli în aceeași cameră cu ea, te simți foarte confortabil. Când vorbești cu ea, te recunoaște și te implică într-un fel foarte confortabil, dar fără a pierde din vedere acel nivel de inteligență și experiență pe care îl aduce în ecuație. 

Dacă ar fi să vorbesc despre Bernie Sanders, Bernie Sanders este tenace. Îmi place acest lucru la el. Știe că este, în unele feluri, o anomalie în Senatul SUA, în fond se descrie drept un democrat socialist și cred că este singurul care face acest lucru. Dacă îl asculți, vezi că are idei noi, are o perspectivă proaspătă. Chiar dacă îți place sau nu, este foarte inteligent, este capabil să exprime aceste idei foarte clar și este foarte grijuliu. Acesta este unul dintre lucrurile atrăgătoare la el, în special pentru oamenii tineri. 

Unii dintre cei mai puternici susținători ai săi sunt tinerii din SUA. Agenda lui este foarte asemănătoare cu cea a Partidului Democrat și s-a descurcat foarte bine și ca independent care colaborează cu Partidul Democrat. Unul dintre lucrurile fascinante la el este acela că este obișnuit să fie outsider, nu este în mainstream. Și dacă discuți cu el, îți amintește de un politician foarte inteligent, cu opinii puternice și, uneori, controversat în ceea ce spune. Îmi place foarte mult și Bernie Sanders.

Este în interesul tuturor, ca cetățenii să fie atenți la ce se întâmplă, să fie atenți la detalii. Democrația este un lucru bun, dar nu este un sport la care să fii spectator. Este nevoie de implicare din partea tuturor. 

Cum vor schimba aceste alegeri America?

Cred că oamenii le acordă mai multă atenție. Atunci când există candidați controversați, oamenii încep să fie mai atenți la întreg ciclul electoral. Când ai aceiași oameni, lucrurile sunt luate ca de la sine înțelese. Mai puțini oameni merg la vot, pentru că lucrurile par clare. Cred că ceea ce se va întâmpla este că oamenii vor vedea că nu pot lua nimic ca fiind de la sine înțeles. 

Se întâmplă multe lucruri, iar opțiuni noi sunt puse pe masă. Și este în interesul tuturor, ca cetățenii să fie atenți la ce se întâmplă, să fie atenți la detalii. Democrația este un lucru bun, dar nu este un sport la care să fii spectator. Este nevoie de implicare din partea tuturor. Țara noastră a dus-o cel mai bine atunci când un număr mare de oameni au luat parte la procesul electoral. Dacă puțini oameni se prezintă la vor pierdem pe drum lucruri importante și vom fi suprinși, într-un sens mai puțin bun.

Cât de dispuși sunt oamenii simpli să voteze? Cum încercați să îi faceți conștienți de importanța votului lor?

Candidații de acum sunt unici, mai speciali decât am avut în ultimul timp. Oamenii care sunt nerăbdători să meargă la vot acum nu au fost implicați neapărat în procesul electoral în ultimele două cicluri electorale, dar sunt de această dată sunt nerăbdători. Cred că îi vom vedea la vot pe cei pe care nu ne așteptăm să îi vedem. 

Mă gândesc ce s-a întâmplat când Barack Obama a candidat împotriva lui Mitt Romney. Romney era convins că va câștiga. Demografii și strategii s-au uitat la Florida și au spus că, luându-te după votanții obișnuiți, Florida va fi a lui. Barack Obama i-a văzut pe votanții neobișnuiți. Cred că e vorba de talent. Când au venit datele finale și Obama a fost reales, Romney a fost surprins și a spus: „Cum este posibil? Din datele pe care le aveam despre votanții obișnuiți trebuia să câștig. Cine sunt acești oameni?”. El nu a fost atent la un grup de votanți, pe care Obama i-a atins prin microcampanii, pe care i-a scos aproape literalmente din crăpături și i-a făcut să voteze. Și a făcut diferența.

Nu este atât de quid pro quo ca atunci când cineva dă o sticlă de ulei sau un sandviș cu șuncă, cum s-a întâmplat și la noi cu foarte mult timp în urmă, dar este ceva ce oamenii așteaptă. Cum ne vei afecta tu, ca președinte, pe mine și pe familia mea? 

Cred că nu trebuie să fii prea prins în felul în care au mers lucrurile înainte. Pentru că, atunci când vorbim despre voința poporului și despre acțiunile poporului, lucrurile pot merge într-o direcție diferită. Și dacă nu ai ochii larg deschiși, o ratezi. Iar uneori acest lucru înseamnă sfârșitul campaniei tale.

În România voturile oamenilor săraci sunt cumpărate, cu câteva sticle de ulei și câteva kilograme de făină. Există această tendință în SUA, cumpără candidații voturile celor săraci?

Dacă o promisiune înseamnă același lucru, aș spune că da. Oamenii se uită la candidați și la ceea ce promit că vor face pentru ei. Ce vei face pentru mine? Dacă te voi vota îmi vei da niște ulei sau vei avea grijă ca copiii mei să fie bine educați? Vei avea grijă ca eu să îmi pot cumpăra o nouă casă? Vei avea grijă ca eu să am parte de îngrijire medicală dacă am nevoie? 

Nu este atât de quid pro quo ca atunci când cineva dă o sticlă de ulei sau un sandviș cu șuncă, cum s-a întâmplat și la noi cu foarte mult timp în urmă, dar este ceva ce oamenii așteaptă. Cum ne vei afecta tu, ca președinte, pe mine și pe familia mea? Oamenii se uită la candidați și se întreabă: Vorbești pe limba mea? Mă vezi și înțelegi provocările cu care eu trăiesc zi de zi? Vor trăi copiii mei mai bine dacă tu ajungi președinte? Te vei asigura că brutalitatea poliției, care este resimțită acum în comunitățile afro-americane, este pusă sub observație? Te vei asigură că voi putea avea un job mai bun? Vei lua în considerare diferențele economice și de altă natură care există în țara noastră și te vei asigura că voi avea toate șansele ca să îmi îndeplinesc visurile? Unele lucrurile pe care le-am învățat la cursul de științe politice a fost chiar definiția politicii. Politica este procesul, procedura sau metoda prin care determini cine primește ce, când, unde și în ce condiții. Fie că este o dictatură sau democrație, scopul este să iei aceste decizii. Întrebarea pe care și-o pune fiecare votant este: Vor funcționa aceste lucruri pentru mine?

Ce așteaptă comunitatea afro-americană de la următorul președinte?

NAAPC are în jur de 500.000 de membri cu legitimație, suntem prezenți în fiecare stat din SUA și suntem foarte reprezentativi pentru comunitatea afro-americană. Cele mai importante lucruri sunt cele legate de slujbe, de calitatea vieții. Există vreo oportunitate pentru mine ca să pot obține și păstra o slujbă bună? Să pot avea grijă de familia mea? Slujbele și chestiunile economice conexe sunt probabil pe locul 1. Apoi comunitatea afro-americană este foarte preocupată de sistemul de justiție. 

Datele și cercetările pe care le-am făcut sunt foarte îngrijorătoare. Fie că ne uităm la numărul afro-americanilor opriți pe străzi de poliție fără un motiv bun: nu au comis nicio infracțiune, nu au găsit asupra lor mărfuri de contrabandă, dar pentru un motiv anume au găsit de cuviință să îi tragă pe dreapta și să le irosească timpul. 

Vei putea să rezolvi problema brutalității poliției? Am văzut cazuri celebre în care polițiștii au împușcat afro-american neînarmați, în cea mai mare parte bărbați, dar și câteva femei de asemenea. Vrem să ne asigurăm că sistemul de justiție evaluat, avem nevoie de reforme în sistemul de justiție la toate nivelurile. Dacă ne referim la procesul acuzării și condamnării, există îngrijorări serioase în ceea ce privește disparităților care îi implică pe afro-americani. În țara noastră există, îmi pare rău să o spun, pedeapsa cu moartea. 

Pedeapsa cu moartea este o idee foarte proastă. Am văzut multe greșeli făcute, oameni condamnați pe nedrept la moarte și slavă Domnului că avem o procedură de revizuire. O altă problemă este, firește, educația. Educația devine inaccesibilă pentru mulți afro-americani pentru că educația superioară este foarte scumpă. Suntem foarte mulțumiți de progresele făcute de administrația Obama de a asigura accesul în colegii și universități. 60% dintre copiii afro-americani sunt crescuți în gospodării aflate în sau sub pragul sărăciei. 

Aș menționa, în final, și sănătatea. Trebuie să ne asigurăm că ne trăim viețile și că avem slujbe bune, dar ce folos dacă sănătatea noastră este în pericol?

Cine este Hilary Shelton

Hilary Otis Shelton este în prezent Director al Biroului din Washington al Asociației Naționale pentru Avansarea Persoanelor de Culoare din SUA și vicepreședinte pentru campanii de informare și politici publice.

Biroul din Washington este divizia federală legislativă și națională pentru politici publice a acestei organizații naționale pentru drepturile civile, care are peste 500.000 de membri.

În această funcție, Hilary O. Shelton este responsabil de partea de informare a guvernului SUA în cadrul agendei federale de politici publice a NACCP, care este cea mai veche și mai extinsă organizație pentru promovarea drepturilor civile din Statele Unite.

Portofoliul său în comunicarea cu guvernul american include subiecte cruciale, precum asigurarea șanselor egale la un loc de muncă, accesul la o educație de calitate, oprirea violențelor cu arme de foc, eradicarea întocmirii de profiluri pe motive rasiale, abolirea pedepsei cu moartea, accesul extins la sistemul de sănătate, asigurarea dreptului la vot, reforma sistemului federal de emitere a sentintelor judecătorești, aplicarea drepturilor civile și probleme privind extinderea protecției drepturilor cetățenești.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Un politician inteligent. Politicienii americani fac treabă, nu fac treabă, dar măcar știu să vorbească. Ziarista se aștepta ca Mr.Shelton să răspundă la provocarea cu uleiul și făina, ceva de gen: "Jesus, ce țară aveți acolo, aia numiți democrație?" În schimb omul a arătat clar că politicienii americani, în loc de ulei sau "sandviș cu șuncă" (cum li s-a dat și lor în trecut) acum dau alegătorilor promisiuni, adică "jumătatea lui cinci".
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult