Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Proștii din Piață”

Protest în fața Parlamentului, 20 ianuarie

Foto: Adriana Neagoe/ Inquam Photos

De câte ori partizanii justiţiei ies în stradă, de câte ori nepotismul şi halucinanta lipsă de integritate şi idei a celor de la guvernare le amărăşte pâinea de pe masă, apar cruciaţii pesedişti de modă nouă, trollii de viaţă uşoară. Aceştia nu sunt nişte bădii şi nişte lele care să strige măscări în stradă, sunt din cei fini, care votează anumit. Ei nu ies în frig pentru că şi slujbele le sunt tot la loc călduţ, în birouri. Ei se luptă în statusuri şi comentarii, preamăresc conducătorii şi mai pun şi câte o icoană din când în când, să se închine prietenii şi follower-ii.

Temele principale:

„De ce se amestecă diaspora în treburile noastre? Au plecat, să le fie de bine! Şi nu mă luaţi pe mine cu faptul că trimit bani acasă, ce, îmi trimit mie?"

„Ce caută copiii în stradă? Ce fel de părinţi sunt aceia care îşi ţin copiii în braţe sau de mână la protest, care le dau lecţii de justiţie şi echitate în frig?"

Noaptea minţii e un loc cu mult mai prielnic.

Sunt diasporean. Unul din aceia care se amestecă în votul curat al enoriaşilor Bisericii Salamului cu Soia. Salamul cu soia e un fel de ştafetă la români, dat din generaţie în generaţie:

- Fiule, ai grijă de salamul ăsta vegetal, cine n-a mâncat, nu ştie ce e ţara asta, cine a mâncat, dar a plecat la chorizo şi alte derivate, e Iudă, e trădător! Arde-le câte o felie peste gură, nu-i lăsa să-ţi încurce reţeta!

Dar cine sunt suferinzii aceştia patrioţi, care ţin toate posturile, de abstinenţă la porc, doar pe Facebook? În general sunt pensionari cu venituri dolofane, din cei care au apucat de l-au mulţumit şi pe nea Nicu, şi bugetari, cu locuri de muncă confortabile şi neamuri în alte funcţii, la fel de binevoitoare. Din cei care ştiu că votul le mai aduce câte o pleaşcă la salariu sau un procent de apreciere la pensie. Cum să votezi pe altcineva când PSD îi apreciază mult pe cei cu muncă puţină, vacanţe mai lungi, cu cele mai gălăgioase sindicate, pe cei care, în general, le sunt şi rude?

În timpul ăsta diasporeanul a muncit, nu la una-două plimbări de dosare şi o idee pe an, ci la normă sau plătit la lucrare. A dormit cu alţi 5-6 în aceeaşi cameră, a mâncat pizza şi sandwich-uri, şase zile din şapte, căci i s-a întâmplat să adoarmă şi nemâncat, ca să trimită 70-80% din câştig acasă. Bani care circulă în ţară, nu în off-shore-uri. Prostul de diasporean îşi petrece toate vacanţele acasă, în timp ce antidiasporeanul pune poze din locuri exotice, pe unde plimbă mândria de a fi român, dac, puricist.

Chiar şi neamurile diasporeanului simt ceva jenă şi umilinţă, pentru că trebuie să-i accepte banii. De-aia votează cu PSD.

Banii diasporeanului au scos de multe ori România din comă şi totuşi el rămâne cel mai urât fiu al ţării. Poporul nu-l mai vrea, nici pe el, nici ideile lui de muncă şi anticorupţie, pentru că fraierul a văzut că se poate munci cinstit, că poţi răzbi şi prin puterile tale, fără cunoştinţele şi şperţurile părinţilor. A văzut că se poate şi altfel.

Dar celor rămaşi să ţină patriotismul pe umeri le place aşa. De ce să schimbe? Ăia plecați să rămână afară, dacă nu le place. să nus e mai amestece în treburili noastre interne!

Ca mulţi diasporeni, şi eu sunt cetăţean român. Doar atât. Şi eu am visat să mă întorc, măcar la bătrâneţe, acasă, dar nu mai pot, sula în coaste a urmaşilor şi urmaşilor urmaşilor lui Iliescu nu mă lasă.

Pe locul doi al iubitorilor de patrie, din fotoliu, vin mamele şi bunicuţele îngrijorate de viitor, de copiii care învaţă de mici să strige pentru dreptate. Multe dintre ele se opun şi vaccinării, poate să fie şi în aceeaşi postare, tratează cancerul cu lămâie şi bicarbonat, două rugăciuni şi o prescură. Aceste doamne providenţiale au născut în spitale şi au fost şi vaccinate, nefiind autiste. Cum e posibil?

Copiii celor care protestează respiră aer curat, aerul libertăţii gândirii, al nevoii dureroase de dreptate. Ar fi fost mai fericiţi la televizor, spălaţi pe creier de propagandă sau cu o tabletă în mână? Vor fi mai fericiţi într-o ţară coruptă şi marginalizată?

Aşa cum o adusese şi Ceauşescu, în genunchi, prin înfometarea trupului şi a spiritului. Dar zombie care au supravieţuit, fără altă carte în buzunare decât cea de partid, o regretă, vor să o aducă înapoi. De ce sunt atât de dispreţuiţi luptătorii pentru dreptate? Pentru că dreptatea nu e generoasă, nu premiază şi nu recunoaşte dreptul la salariu al lenii, imposturii, lipsei de conştiinţă şi al batjocurii cunoaşterii şi învăţăturii.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Şi cu cine să votez ? Am de ales intre ,,smintiți şi mişei " ,nu mulțumesc ,nu mai merg la vot să votez,,contra" m-am săturat ,o să mai merg la vot când o să am cu cine să votez, să fie un vot,,pentru" ceea ce nu se preconizează din ce ofertă politică avem.
  • Like 0
 • Chapeau bas!
  • Like 0
 • check icon
  Felicitări pentru articol!
  Sunt adevăruri pe care ar trebui să le citim zilnic, ca pe Tatăl nostru, până ne intră în cap.
  • Like 1
 • Felicitări pentru adevărul din textul dv.!
  • Like 1
 • Este dureros de adevarat.
  • Like 0
 • corect!
  • Like 0
 • Cand vrei sa promovezi o doctrina, un mod de viata ar trebui sa inveti de la primii promotori ai crestinismului, de la Iisus insusi. Cand mesajul tau este : "noi stim cum trebuie sa fie, ceilalti sunt niste infami si merita dispretuiti" nu prea mai ai nici o sansa.
  • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Anon check icon
   Nu, mesajul ar trebui sa fie "lucrurile ar trebui sa fie asa pentru ca <argumente>". A amesteca religia cu politica nu e o idee buna.
   • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   La cine v-ati referit ? La autor? Pai ce mod de viata promoveaza? A zis el ca e mandru si ca recomanda ceea ce traieste ? A aratat ca cei din diaspora sunt doar niste oameni care trag din greu pentru a ajuta familiile lor si pe ei insisi, muncind in tari unde munca este mai bine platita si unde sunt locuri de munca, nu ca in Romania pe care au chelit-o de intreprinderi pcr-istii si securistii care si-au arogat drepturi si libertati dupa revolutie de a face afaceri cu resursele tarii fara sa se gandeasca la masele largi ! Cei care nu realizeaza cat de multa minciuna trambiteaza PSD-ALDE intr-adevar merita dispretuiti. Sa urasti tu oameni nevinovati care protesteaza si sa nu te uiti ca posturile media pro-psd-iste au tot interesul sa arunce anatema pe cei care-i critica! Pai asta e atitudine de oameni corecti si cinstiti?! Decand ma stiu oamenii necinstiti sau care le-au luat partea celor necinstiti si rapaci au fost considerati infami si au meritat dispretuiti !!!!!!!!!!!!
   • Like 6
  • @ Voicu Nicolae
   Gabriel check icon
   nu se intelege exact ce vreti sa spuneti. pare ca va referiti la cei din strada, ca ei ar fi aia care spun ca ei stiu cum trebuie sa fie. daca asta va este intentia, atunci poate nu ati inteles mesajul articolului ca nu are nici o treaba cu ce spuneti. asta pe langa faptul ca cei ce se comporta asa cum spuneti dvs sunt exact cei de la putere care fara argumente valide vor sa schimbe legile asa cum stiu ei ca e bine. cat despre dispret, este evident cine dispretuieste pe cine. sa va dau un exemplu: urmariti declaratiile uneia andronescu. logica ei limitata se opreste la: "nu mai protestai ca ma deranjati, imi deranjati timpul in care vreau sa conduc asa cum stiu eu ca mi-ar fi bine". nici nu ia in calcul sa se opreasca ea din schimbarile de legi pentru a opri manifestatiile - asta e dispret maxim, ca sa nu mai vorbesc de ce ordene primesc jandarmii.
   ca idee, cei din strada nu spun ca stiu ei cum e bine, ci doar ca shimbarile propuse (atat economic cat si in justitie) nu sunt bune. si asta foarte argumentat, in timp ce cei ce intentioneaza sa schimbe, nu vin sa argumenteze la ce ar fi bun (de exemplu sa stergi o proba gasita intamplator ce incrimineaza).
   daca va referiti la altceva, chiar nu se intelege.
   • Like 4
 • check icon
  Ce trist pentru aceasta tara !

  Ce trist pentru aceasta tara ca la 100 de ani de la Marea Unire, "sansa" de a fi prima femeie Prim Ministru a Romaniei a fost acordata unei persoane incapabile sa-si reprezinte decent tara in Parlamentul European!
  Ce trist pentru aceasta tara, ca dintr-un egoism si o iresponsabilitate aproape de granita tradarii, ultimul premier in functie nu a avut decenta si barbatia de a-si infrana si amana cu 24 de ore, pornirile orgolioase, pentru a-si servi patria si a intampina cum se cuvine reprezentantul guvernului unei superputeri economice, insotit de oameni de afaceri gata sa investeasca pe plaiurile mioritice !
  Ce trist pentru aceasta tara ca politicieni de la putere isi permit sa minta si sa insinueze ca demonstratiile pasnice de ieri ale celor peste 70000 de romani iesitii in strada vor sa destabilizeze strada pentru a o face neguvernabila!


  • Like 7
  • @
   dalex check icon
   Cand te gandesti ca Tudose apare ca o varianta mai buna fata de "Europarlamentara in costum national" ! Nu suficient de bun ca sa primeasca un oaspete care venea din Japonia !
   PSD-istii nu au nici cei 7 ani de acasa, nu mai vorbim de competenta si carte invatata serios.
   • Like 1
  • @ dalex
   Da.....si pe tot lantul asta trofic, in aceeasi logica, oh vai, vedem un Grindeanu nitel mai barbat decat Tudose dar dispus sa-si vanda onoarea pe o pozitie de sefie la ANCOM, un Ponta mai de dreapta decat dreapta si oarecum mai eficient decat Grindeanu dar cumva imatur si un Nastase mai inteligent decat Ponta, cu capacitate de reprezentare dar cu cazier... Oare ma jos de atat ce ne poate asteapta ?
   • Like 0
  • @ dalex
   Da... corect...:)))) si pe acest lant trofic si logic, Oh vai, ce vedem? Un Tudose care din cand in cand l-a mai infruntat maraind pe Dragnea spre bucuria noastra, dar total lipsit de cultura financiara si cu o ura fatisa fata de sistemul bancar si multinationalele care tin economia asta in viata, un Grindeanu putin mai barbat decat Tudose pentru ca l-a infruntat pe Dragnea pana in Parlament, dupa care insa si-a sacrificat onoarea pe un post bun la ANCOM, un Ponta mai de dreapta decat dreapta dar imatur, inconsecvent si cu prietenii dubioase si un Nastase mai inteligent decat Ponta, intelectual sofisticat cu abilitati de reprezentare de necontestat, dar arogant si cu cazier ... Ce trist pentru aceasta tara si pentru noi!
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult