Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Puteți uita de criptomonede acum”. The Atlantic: Cea mai recentă criză a industriei nu este ca toate celelalte

FTX - sediu

Foto: Marta Lavandier / AP / Profimedia

În urmă cu trei săptămâni, când The Atlantic a făcut un interviu cu Sam Bankman-Fried, acesta era „băiatul de aur al cripto-ului”. Cu o avere de aproximativ 15 miliarde de dolari, tânărul de 30 de ani a condus unul dintre cele mai mari imperii din industria criptomonedelor. 

În ultimii câțiva ani, Bankman-Fried a fost fotografiat la evenimente publice în compania fostului președinte american, Bill Clinton, imaginea sa a apărut pe coperta revistei Fortune și s-a transformat într-un acronim de trei litere: SBF. Spre sfârșitul discuției de 90 de minute cu celebra publicație, Bankman-Fried a lăsat atunci un indiciu despre starea finanțelor sale: „Adevărul este că cea mai mare parte a averii mele nu este lichidă în acest moment”. Cât despre motivul pentru care donațiile sale politice odată generoase au secat în ultimele luni, el a oferit atunci o explicație misterioasă: „Există constrângeri cu privire la ceea ce pot oferi, pe termen scurt”.

S-a dovedit a fi o subestimare extremă, continuă Will Gottsegen în analiza din The Atlantic. În săptămâna care a trecut, Bankman-Fried și-a pierdut practic întreaga avere în decursul unei singure zile, în ceea ce Bloomberg a numit „una dintre cele mai mari pierderi de bogăție din istorie”. 

Cele mai mari companii pe care le controla omul de afaceri, bursa cripto FTX și fondul de hedge Alameda Research, au devenit insolvente peste noapte, intrând în faliment, la pachet cu „aproximativ 130 de companii afiliate” controlate de Bankman-Fried (foto).

 Sam Bankman-Fried / Foto: Saul Loeb / AFP / Profimedia

Înainte de prăbușirea din acest an a criptomonedelor, părea că o parte a publicului începea să aibă încredere în această industrie, adaugă autorul articolului, dar acum problemele lui SBF au dat dat timpul înapoi. „Imaginează-ți cum cardul tău de debit a devenit brusc inutilizabil, deoarece directorii băncii tale făceau tranzacții cu risc ridicat cu banii tăi, în timp ce tu încercai să plătești pentru cumpărături – este asemănător cu acuzațiile care îi sunt aduse lui Bankman-Fried”, scrie The Atlantic, care adaugă că SBF nu a răspuns la o solicitare de comentariu adresată din partea publicației.

Un story scris recent de reporterul CoinDesk, Ian Allison, sugera că firmele controlate de SBF sunt mult mai interconectate decât se cunoștea la nivel public. Imperiul lui Bankman-Fried păstra banii într-o criptomonedă internă care, desigur, funcționează doar atât timp cât moneda rămâne stabilă. Binance, rivalul FTX, condus de unul dintre cei mai bogați oameni din domeniul cripto, miliardarul chinez Changpeng Zhao, a deținut câteva miliarde de dolari din această criptomonedă în propriul bilanț. Potrivit datelor CoinDesk, Zhao a spus că plănuiește să renunțe la acestea. La scurt timp, piesele de domino au început să se prăbușească. În urma mișcării lui Zhao, FTX, confruntată cu probleme de lichiditate, a avut dificultăți majore în achitarea retragerilor solicitate de clienți. Dintr-o dată, o companie evaluată în 2022 la 32 de miliarde de dolari a ajuns la un deficit de 8 miliarde de dolari. Zhao a spus inițial că Binance va cumpăra FTX, dar a retras miercuri seară scrisoarea de intenţie prin care iniţia achiziţia platformei de tranzacţionare FTX. Acum SBF trebuie să se așteapte la repercusiuni legale grave, adaugă sursa citată. Piaţa criptomonedelor a reacţionat la acel moment, iar bitcoin pierdea aproape 12%, ethereum - peste 17%, în ceea ce s-a conturat drept un declin general la nivelul pieţei.

Mai multe criptomonede s-au devalorizat puternic în ultimul an. Prăbușirea imperiului SBF ar trebui să fie un semnal de alarmă nu doar pentru industria care l-a activat, ci și pentru milioanele de oameni care au decis să-și asume riscul de a investi în diverse criptomonede în ultimii doi ani, pierzându-și banii odată cu prăbușirea pieței, scrie sursa menționată, care adaugă că actuala criză a industriei cripto nu se aseamănă cu cele de până acum.

Căderea lui Sam Bankman-Fried și prăbușirea mai mult decât probabilă a mai multor firme din domeniu în viitorul imediat zguduie intens o mare parte din încrederea pe care o parte din lumea financiară începea să o capete în piața criptomonedelor. Acum este greu de imaginat un viitor pe termen apropiat sau chiar mediu în care piața cripto să se mai bucure fie și o fracțiune din influența pe care o avea în urmă cu șase luni.

Lumea cripto va persista întotdeauna într-o anumită formă, dar viitorul cripto ca instituție - care ar fi putut într-o zi să destabilizeze marile bănci sau cel puțin să funcționeze în paralel – nu a fost niciodată mai puțin sigur, încheie The Atlantic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult