Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Rușinile” noastre transmise din mamă-n fiică: „Dacă e o femeie demnă, nu agață ea un bărbat de la bun început”

Femeie, sexualitate

Foto: Guliver Getty Images

Pe lângă recordul pozitiv al voturilor din diaspora și recordul negativ al PSD, alegerile prezidențiale din acest an vor intra în istorie ca fiind primele cu un candidat femeie în turul doi, fapt care atrage atenția asupra relațiilor de gen în societatea românească.

Recensământul din anul 2011 arată că reprezentanții categoriilor de vârstă 41-67 sunt cei mai numeroși în România și, după cum am putut observa la alegeri, și cei mai activi politic. Acești oameni s-au format într-o societate care pe de o parte propaga creșterea numărului de femei în politică și producție, iar pe de altă parte promova un discurs patriarhal în care femeia avea rolul de mamă și soție pentru a asigura reproducerea forței de muncă. 

Atât familia, cât și opinia publică, respectiv instituțiile statului tratau tema sexualității cu pudibonderie, relațiile sexuale fiind acceptate doar în cadrul căsătoriei. În ciuda încercărilor de a seculariza societatea, reprezentanții regimului comunist rămâneau deci înrădăcinați în mentalitatea rurală dominată de creștinism, îndeosebi cel ortodox, astfel încât sexualitatea era privită și judecată prin prismă religioasă. Trupul trebuia stăpânit de către spirit, semne ale maturității sexuale precum menstruația erau considerate necurate și învăluite în tăcere, iar contactul sexual, respectiv sarcina în afara căsătoriei condamnate la rușine. (Lectură pentru aprofundarea acestui subiect: Erotism și sexualitate în Epoca de Aur)

Lipsiți de instrumentele necesare unei comunicări sănătoase cu propriii copii, acești oameni ne-au crescut în tăcerea pe care o cunoșteau de la părinți, iar sistemul instaurat după 1989 nu a reușit să acopere lacunele în educația sexuală a cetățenilor. Cazurile de abuz, indiferența autorităților, respectiv violența domestică scot la iveală mentalitatea conform căreia femeile și fetele abuzate merită ce li se întâmplă, sau, după cum spunea o profesoară de liceu elevelor sale: La cum veniți îmbrăcate, nu ar trebui să vă plângeți că vă tachinează băieții! Această gândire duce la intimidarea victimelor și la reticența de a vorbi despre abuzurile la care sunt supuse, lucru necesar atât pentru pedepsirea agresorilor, cât și pentru procesul de vindecare individuală și colectivă; ea perpetuează rușinea care învăluie sexualitatea feminină și promovează ideea sexului slab cu rolul prestabilit de reproducere biologică și socială.

Deși trăim într-o lume în care suntem libere să călătorim, să urmăm o carieră sau să ne dedicăm oricărei pasiuni, observ că tăcerea, rușinea și spiritul de sacrificiu transmise din mamă-n fiică ne urmăresc, că, deși avem libertate, suntem totuși prizoniere ale propriilor limite cognitive și afective, ale rolurilor de gen tradiționale. Așa se face că femei independente, puternice și hotărâte care știu ce își doresc și cum să obțină acest lucru, așteaptă să fie cerute în căsătorie, considerând că nu se cade să facă primul pas, visează la și acceptă un inel de logodnă care anunță că sunt „promise”. Până și un respectabil formator de opinie susține că: „Dacă e o femeie demnă, nu agață ea un bărbat de la bun început.” Așadar, femeile trebuie să aștepte să fie curtate, este sub demnitatea lor să exprime anumite dorințe, să se arate interesate de un bărbat și să acționeze în consecință, pentru ca apoi să preia numele de familie al soțului, să intre în concediu de creștere a copilului, să se ocupe de treburile casnice etc. 

Induse de familie, școală și mass media, aceste comportamente sunt internalizate și rareori puse la îndoială, astfel încât ne limităm singure potențialul alergând în toate direcțiile fără a putea înainta cu adevărat.

Ar fi putut, deci, o femeie competentă să ajungă președinte al României? Susținută de un partid puternic, cu siguranță că da. Întrebarea presantă este însă: de ce nu a ajuns o astfel de femeie (încă) în poziția de candidat al unui asemenea partid?  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • antonia check icon
    E complicat.
    Adevarul e ca orice om care se lasa manipulat chiar si subtil - in aceasta speta un barbat agatat, are o doza de prostie, iar cel care manipuleaza ( de ex. o femeie ,agatatoare' ) o lipsa de eleganta si noblete. In afara de cazul in care are ceva clar de castigat - sex, placere, fara o nota de plata . DAR , consider mare prostie cand vad cate unu' plictisit de nevesta/consoarta din gospodarie, sau in cazul unei fandosite, de parfumurile si sulimenelile ei, incat orice femela care isi flutura farmecele in raza lui vizuala ii pare interesanta, pana la punctul in care isi pericliteaza casnicia sau o relatie care n-ar merita tradata.
    Barbati, femei, multi sclavii orgoliului uneori . Sclavii mentalitatii ' ia uitati-va ce pot io ' . De aici anumite tinute vestimentare combinate cu atitudini si tehnici de agatare. De aici si nevoia de sentiment ' io decid' al barbatului- vanator, chiar daca , saracu' in multe cazuri el e vanatul, fara sa se ' prinda' de asta.
    Femeile sunt, in general, mult mai serioase si muncitoare profesional. Si mai docile. Putine ies din acest tipar in mod pozitiv, fara a fi catalogate drept afurisite. Sincer si cred, obiectiv, cunosc mai multe femei admirabile decat barbati.
    In politica ...e nasol de tot pentru femei. Imi amintesc multe cazuri de femei din politica atacate josnic - carora li s-a creat o imagine de muieri ajunse sus prin mijloace murdare- metoda de denigrare rar aplicata barbatilor.
    Oamenii, recunosc sau nu, se vor intreba in sine despre o femeie ajunsa sus ' cu cine s-a culcat asta ? '
    SA FIM SINCERI : cand ati auzit un barbat afirmand despre o femeie ' e desteapta si imi place de ea ca e desteapta' si s-o si creada ?
    In forul interior, oamenii considera barbatii mai destepti, indiferent cate dovezi contra ar fi.
    ps. cica la psd s-au facut afirmatii ca femeile au dus de rapa partidu' ! Serios ?! Abuzurile, amestecul in justitie , interesele personale, coruptia - toate feminine ??
    • Like 2
  • Mie îmi place întrebarea ta de la final. Este foarte bună. Este exact ce trebuie să ne întrebăm. Despre restul, cred că ești prea tânără, dar apreciez faptul că îți pui aceste întrebări! Dar să știi un lucru valabil, indiferent de gen; dacă omul (așa cum e; cu sex, inteligență, talent) face tot ce îi stă în putință pentru binele său și al semenilor, nimeni nu va putea spune că a făcut rău. În asta poți avea încredere.
    • Like 0
  • Din pacate, majoritatea comentariilor de aici arata cat de putin au evoluat romanii in 30 de ani.
    • Like 0
  • Pana la urma cum ramane cu afirmatia din titlu (formulata de un cunoscut formator de opinie), este sau nu sub demnitatea unei femei sa agate un barbat? Asta ar fi interesant de stiut...
    • Like 2
    • @ Eazy-TreE
      Cu alte cuvinte: nu ai inteles nimic din articol.
      • Like 0
    • @ Eazy-TreE
      Teodora check icon
      Fiecare face ce îl taie capul și suporta consecințele. Că e femeie, că e bărbat.
      • Like 0
    • @ Adina Foldal
      check icon
      Dacă articolul e prost, ce mare lucru poți înțelege din el?
      • Like 3
    • @ Eazy-TreE
      Roxana B check icon
      Raspunsul strict la intrebarea asta ar fi: nu, nu e sub demnitatea unei femei sa agate un barbat , daca ii reuseste din prima.
      Da, e sub demnitatea ei daca mai incearca de citeva ori, cu acelasi barbat ,care o respinge de fiecare data.
      Cred ca la asta s-a referit CTP facind analogia cu insistentza Dancicii de a se "duela la TV" cu Johannis, si refuzul repetat al acestuia(care a mai si spus ca daca s-ar gasi fata-n fata cu ea nu i-ar pune nici o intrebare).
      • Like 1
  • Cuvantul cheie aici este "competenta". Viorica Dancila e destul de departe de a fi competenta la... orice. In rest se mai pune o problema: statistic, in comparatie cu barbatii, vor mai multe femei sa ajunga in astfel de posturi? Mai putine? Cam la fel? Ar fi interesant de stiut ce rol joaca misoginismul in problema asta, mai exact.
    • Like 3
    • @ Jonn Jonzz
      In cazul specific, nici unul - atitudinea fata de femei in judetele 'rosii' este incredibil de proasta (ca de acolo vin, vorba lui Beyonce - My daddy Alabama, mama Louisiana... Tata e doljean, mama e de la Gorj). Violenta domestica este normalul, nu exceptia.

      Si judetele acelea au votat-o pe Viorica Dancila fara probleme.
      • Like 0
  • D.ra Andra Cioltan....nu stiu citi ani ai dumneata, dar ai ratat oaresce Citit, probabil preocupata sa-ti faci o cariera in vreun domeniu tehnicist , ceva ! Nu prea stii ca ortodoxia e un mic copil pe linga catolicism care NU PERMITE nici divortul si nici avortul....si, la urma- urmei ce-i Rau in avea un pic de discretie si pudoare ? ai impresia ca o femeie care iese la vinatoare dupa barbati, e mai apreciata , iubita sau respectata decit o persoana decenta in limbaj, comportament si vestimentatie ? cit despre obsesia asta cu cariera, n-ai observat ca exista o problema : ori cariera , ori familie ? si, as mai vrea sa-ti spun ca existau ore de educatie sexuala-n liceu si pe rafturile librariilor Puzderie de carti in tema respectiva ....ca nu te-ai intilnit d.ta cu ele, asta e problema dumitale , dar nu generaliza !
    • Like 2
    • @ Popescu Gabriela
      check icon
      Ehehei, duduie ortodoxa, Irlanda, tzara omeniei, traditional catolica, deja le'a legalizat pe ambele, intre timp.
      • Like 2
  • Femeie crapand lemne si fugind cu sacul de 20 de kile in spate am mai vazut, dar barbat care sa nasca, nu!
    Iar faptul ca se imbraca sexi e un semn bun baietzi, mai au nevoie si de noi!
    Pustoaicelor ar fi bine sa le explice mamele ca treaba cu bagatul batului in gard se poate sfarsi si rau. Familia, cred eu, poarta cea mai mare responsabilitate in situatia asta. Instinctele exista si nu pot fi negate. Evitarea provocarilor tine de responsabilitate.
    In ceea ce priveste corectitudinea politica, barbatului alb heterosexual ii va fi din ce in ce mai greu!
    • Like 3
    • @ Cristian Dogar
      Roxana B check icon
      Barbat care sa nasca , deocamdata nu s-a vazut.Dar a fost odata un film cu Arnold si Danny de Vito unde chiar despre asta era vorba.
      Ca vb cuiva, cind americanii doresc sa transmita un mesaj, fac un film.
      Si ce sa zic, Arnold s-a achitat bine de rol...
      • Like 0
  • O femeie trebuie sa se produca! Vezi, Jessie in Regele Carbune(Upton Sinclair). Sexualitate, conveniente, mentalitati nu vor constitui obstacole pentru o femeie hotarata care stie ce vrea si asta de multe ori in ciuda diferentelor de clasa sociala. Fireste, vorbim de conditii de mediu normale(famillie, edicatie so on)In conditii similare o femeie in post de mare raspundere va fi superioara unui barbat, dar, asa ceva se intalneste destul de rar. Din pacate abunda varianta peiorativ apelata muiere care judeca si actioneaza dupa criteriul....da, dar macar este frumos. Asa se evalueaza de muieri competentele masculine in diferite circumstante. A si sa nu uit, o femeie cu frica lui Dumnezeu in rol de sotie ori mama este o bucatica din Rai, o bogatie de viata. Restul se incadreaza cu brio in exprimarea, animalul domestic care traieste pe langa curtea omului si se hraneste cu zillele lui.
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Ca femeie imi permit să afirm: situația femeii in România nu e nici pe departe rea. Oamenii, cu excepția unor puritani, căpoși si mârlani (ce cauți la volan? La cratiță cu tine!) nu sunt sexiști. Există deosebiri de aspect și fiziologie de care e bine să se țină seama. Respect reciproc și recunoașterea limitelor și talentelor fiecăruia, nu feminismul absurd ce reușește doar să alunge feminitatea.
    Eroarea e că în articol se amestecă relațiile personale între bărbați și femei cu viața publică. În societate sunt valabile anumite cutume care se cer respectate de ambele sexe. Bărbații au oarecare reacții, absolut normale, la vederea unei femei mai sexy îmbrăcată. Măsura o decide limita specifică fiecărei culturi. O femeie musulmană ar avea probleme să apară în public dar in țările europene nu.
    Tachinarea între adolescenți e perfect normală.
    Anormal este intr-adevăr cum se îmbracă unele fete. Ce ați spune dacă ați vedea o fată de 15 ani care poartă colanți atât de mulați -fără bluza până sub șezut- încât poți să studiezi anatomia, inclusiv a zonelor intime? Ține de educație și estetică. Acestea ar trebui să se transmită din mamă în fiică.
    Comportamentul de curtare îl au și animalele. E normal și face parte din romantismul relațiilor. Nu femeia oferă flori și nici nu cere în căsătorie. Imaginați-vă, cum ar fi?
    Problema e următoarea: dna Dăncilă a fost candidată pentru un partid depășit și nici nu o dă competența afară din casă. Ca ea sunt și mulți bărbați.
    • Like 7
  • Care sunt partidele puternice ale momentului? PSD si PNL. Care dintre acestea promoveaza competenta? Cea feminina?
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult