Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Saga Schengen: Austria merge înainte în trecut”. Articole critice de opinie publicate în Der Standard despre „Nehammer și neajutoratul său ministru de Interne”

Nehammer, Orban și Vucic

De la votul negativ în Consiliul JAI, cancelarul austriac Karl Nehammer și ministrul său de Interne, Gerhard Karner, repetă fără încetare aceleași mesaj și aceleași cifre contrazise de experți și de autoritățile europene în domeniul migrației: sunt 100.000 de solicitanți de azil în Austria, dintre care 75.000 neînregistrați, spațiul Schengen nu funcționează, iar România și Bulgaria lasă migranții să treacă. Orientate către opinia publică austriacă, pozițiile celor doi sunt criticate în propria țară atât de politicieni cu greutate, cât și de experți și jurnaliști. 

Sub titlul „Lovitură rapidă fără rost la Bruxelles”, publicistul Paul Lendvai scrie că „nu există aproape nicio acțiune de politică externă a Austriei care să fie condamnată atât de unanim drept ipocrită și lipsită de sens precum blocada impusă României și Bulgariei în ceea ce privește aderarea la Schengen”. 

Mai mult, publicitsul descrie o discuție pe care a avut-o cu un fost demnitar despre declarațiile date duminică de Nehammer la ORF astfel: 

„Justificarea blocadei austriece a aderării la Schengen a Bulgariei și României de către cancelarul și președintele ÖVP Karl Nehammer în „Ora de presă” de la ORF aproape a sunat ca o sărbătoare duminicală a știrilor false”, mi-a spus un fost demnitar. De fapt, insistența sa de a apăra interesele naționale în fața unei politici de azil eșuate a UE nu are nimic de-a face cu rațiuni de stat. (...) În istoria postbelică a Austriei, nu a existat nicio acțiune de politică externă care să fi fost condamnată atât de unanim ca ipocrită și lipsită de sens în mass-media și cercurile profesionale la nivel internațional și național, precum această lovitură grăbită a lui Nehammer și a neajutoratului său ministru de Interne. De la președintele federal Alexander Van der Bellen și primul vicepreședinte al Parlamentului European, Othmar Karas, până la ministrul german de Externe Annalena Baerbock și ministrul italian de Interne Matteo Piantedosi, legătura dintre extinderea Schengen și numărul mare de solicitanți de azil din Austria a fost criticată ca „de neînțeles” și „nejustificat””, scrie Lendvai.

El amintește că pe 18 octombrie, deputații ÖVP (n.r. partidul lui Nehammer) și o majoritate covârșitoare (547 la 49 de voturi) din Parlamentul UE au votat pentru ca România și Bulgaria să adere la Schengen, iar pe 10 noiembrie și pentru Croația. Și subliniază că Othmar Karas, pe care îl numește „cel mai experimentat politician european al ÖVP”, leagă numărul tot mai mare de solicitanți de azil din Austria de politicile Ungariei: „Orbán continuă să lase solicitanții de azil spre Austria în loc să-i înregistreze în mod corespunzător, iar acest lucru este dăunător. noi De aceea au fost în jur de 1.500 de cereri de azil pentru fiecare milion de locuitori în Austria în august, comparativ cu doar una în Ungaria.”

Dar cu toate acestea, Nehammer se afișează „cu populiști și impostori” la Budapesta și Belgrad, iar Austria își pierde toată credibilitatea pe scena europeană, potrivit europarlamentarei Neos Claudia Gamon, citate de Paul Lindvai.

„Austria merge înainte în trecut”

Un alt articol de opinie publicat de Der Standard despre „saga Schengen” notează că „Austria merge înainte în trecut”. Politologul Vedran Džihić scrie, la secțiunea destinată invitaților, că „a împiedica aderarea României și Bulgariei la Schengen este greșit și fatal” și că, din cauza „sfidării populiste a guvernului, imaginea Austriei în UE a fost distrusă pentru mult timp”. Vedran Džihić face referire la un concept al filosofului Zygmunt Bauman, retrotopia, pentru a comenta acțiunile cancelarului.

„Filosoful Zygmunt Bauman a publicat o carte importantă intitulată „Retrotopia” cu puțin timp înainte de moartea sa. „Retrotopiile”, potrivit lui Bauman, sunt viziuni care nu mai sunt alimentate de un viitor remarcabil sau unul posibil, ca în cazul utopiilor, ci de un trecut pierdut, furat sau orfan – dintr-un „trecut strigoi”. Cea mai recentă sagă Schengen, pusă în scenă de cancelarul Karl Nehammer și ministrul său de Interne Gerhard Karner, se potrivește foarte bine cu imaginea unei „retrotopii”. Guvernul austriac - și mai ales ÖVP, par să vrea să rezolve problemele de astăzi cu soluțiile de ieri. În ochii reprezentanților de frunte ai ÖVP, soluția este încă cea a tânărului fost cancelar Sebastian Kurz, care a închis celebra „rută a Balcanilor de Vest””, scrie politologul.

Mai departe, el numește blocada Schengen „o farsă”. „În primul rând: blocada Schengen este o farsă. Aproape totul despre decizia guvernului austriac de a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen este greșit. Bulgaria și România pur și simplu nu sunt de vină pentru numărul mare de solicitanți de azil din Austria, așa cum arată și cifrele agenției UE de protecție a frontierelor, Frontex.

Această decizie este greșită și dezastruoasă, mai ales în marele concert al politicii UE. Dacă ratați solidaritatea și acțiunea empatică la nivelul UE din partea austriacă, atunci ar trebui cel puțin să puteți folosi argumente raționale și faptice pentru a urma o politică care să maximizeze interesele Austriei și să nu le ruineze cu sfidarea populistă”, punctează Vedran Džihić.

Politologul mai arată faptul că, în această privință. partenerii internaționali ai guvernului federal condus de Nehammer par să fie, mai presus de toate, „despoții autoritari din vecinătate, din Ungaria și Serbia, domnii Vučić și Orbán. Faptul că cei doi și-au plasat țările în top zece dintre cele mai autocrate state din lume în ultimul deceniu nu este foarte deranjant. Și nici faptul că marele model de urmat pentru mulți autocrați din această lume, autoproclamatul cavaler împotriva Bruxelles-ului și luptătorul pentru retrotopia maghiară, Viktor Orbán, este cel care  îi trimite mai departe pe migranți și dezavuează sistemul european de azi. Nu suntem așa, a trebuit să ne spună în repetate rânduri președintele federal Alexander Van der Bellen în ultimii ani. Cu toate acestea, cursul politic actual și blocada Schengen ca simbol al acesteia par a fi o reflectare a provincialismului și a mizeriei rigide inerente politicii austriece. În acest fel, cu o politică a fricii de celălalt și a pierderii unei ficțiuni - o patrie pură și omogenă care nu mai există sau există doar în biotopurile de dreapta - probabil că se va face pași mari înainte în trecutul continuu”, scrie Vedran Džihić, în încheierea articolului din Der Standard.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • UE a realizat că tocmai a aruncat Romania în brațele PSD ului, un PSD diferit de cel de azi când va avea pe mana cam tot inclusiv președinția...iar românii îi vor vota pentru că AUR va fi alternativa..
    • Like 0
    • @ Sorinel Mirica
      Tare mi'e teama dl Sorinel ca UE n'a realizat nimic inca. Vor realiza cand va fi prea tarziu, cand se vor trezi si la noi si in alte parti in fata euroscepticismului in crestere, a tendintelor centrifuge si a inclinatiilor spre un alt centru de putere, situat in estul Europei sau chiar mai departe.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult